تاریخ انتشار: ۱۱:۴۳ - ۲۷ دی ۱۴۰۱
مرکز پژوهش‌های مجلس برآورد کرد؛ نزول شاخص تشکیل سرمایه بعد از سال ۸۸

سرمایه‌های ترسو؛ تشکیل سرمایه ثابت به منفی ۶ هزارمیلیاردتومان می‌رسد

این شاخص به یک بیان نشان می‌دهد که «صاحبان سرمایه» چقدر پول خود را برای «راه‌اندازی یک کسب و کار ثابت» به کار انداخته‌اند. کارآفرینانی که یک کارگاه کوچک راه‌اندازی می‌کنند یا بخش خصوصی که دست به پروژه‌های بزرگ می‌زند

سرمایه‌های ترسو

اقتصاد۲۴- مرکز پژوهش‌های مجلس پیش بینی کرده که شاخص «تشکیل سرمایه ثابت» تا پایان سال جاری، به حدود منفی ۶ هزار میلیارد تومان سقوط کند. تشکیل سرمایه عامل مهم و بنیادی در تحقق توسعه است و برای تولید کالا‌های سرمایه‌ای، واسطه‌ای و ایجاد خدمات زیربنایی که شرط لازم توسعه محسوب می‌شود، شاخص سهم تشکیل سرمایه در تولید ناخالص داخلی نشان‌دهنده سرمایه‌گذاری در کل تولید ناخالص داخلی به شمار می‌رود و به عنوان درصدی از محصول ناخالص داخلی مورد محاسبه قرار می‌گیرد. این شاخص نشان‌دهنده فرایند‌ها و الگو‌های فعالیت‌های تولید اقتصادی بوده و به عنوان یک عامل مهم فرآیند توسعه پایدار در کشور‌های درحال توسعه تلقی می‌شود که افزایش آن جزو اهداف همه کشور‌ها محسوب می‌شود.

به گزارش اعتماد، این شاخص به یک بیان نشان می‌دهد که «صاحبان سرمایه» چقدر پول خود را برای «راه‌اندازی یک کسب و کار ثابت» به کار انداخته‌اند. کارآفرینانی که یک کارگاه کوچک راه‌اندازی می‌کنند یا بخش خصوصی که دست به پروژه‌های بزرگ می‌زند و برای این کار سرمایه زیادی را برای خرید ماشین آلات یا ادوات به کار می‌گیرد در این دسته قرار می‌گیرند.  

برآورد افت شدید این شاخص در انتهای سال جاری، یک پیام روشن دارد: سرمایه‌ها در حال فرار از ایران هستند. همانطور که صاحبان آن‌ها درحال مهاجرت هستند. براساس داده‌های موجود از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ سالانه به‌طور میانگین ۸۶ هزار نفر از ایران به سایر کشور‌ها مهاجرت کرده‌اند و به‌طور میانگین هر ایرانی ۴۵ هزار دلار از کشور خارج کرده است و تنها در یک سال و نیم گذشته حدود ۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری تنها در بخش املاک و شرکت‌های تجاری کانادا صورت گرفته است و در کشور همسایه ما ترکیه نیز طی دو سال گذشته ۱۶۶۱ شرکت از سوی ایرانیان به ثبت رسیده است و تنها در سال ۲۰۲۲ نیز رقمی به ارزش ۳.۵ میلیارد دلار املاک از سوی ایرانی‌ها در این کشور خریداری شده است.


بیشتر بخوانید: گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره لایحه بودجه ۱۴۰۲


نمودار ارایه شده توسط مرکز پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بعد از سال ۸۸ و ۸۹ دیگر این شاخص به وضعیت پیشین برنگشته است. به عبارتی، دهه ۹۰ با تشدید تحریم‌ها شرایطی را به وجود آورده که سرمایه‌گذاری ثابت دیگر «صرفه اقتصادی» ندارد و صاحبان پول ترجیح می‌دهند سرمایه خود را جای دیگری به کار بیندازند.  
 سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران در خصوص افت تشکیل سرمایه ثابت در ایران به «اعتماد» می‌گوید: گرایش به سرمایه‌گذاری‌های جدید در کشور بسیار بسیار محدود شده که به اعتقاد بنده عمده این عدم گرایش‌ها برای سرمایه‌گذاری به اوج‌گیری تنش‌های سیاسی نیز برمی‌گردد. این کارشناس اقتصادی افزود: برای سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه نیازمند یک‌سری از پیش نیاز‌ها هستیم که مهترین آن امنیت سرمایه‌گذاری و پیش بینی نسبت به آینده است.
افقه تصریح کرد: یا باید ساختار سیاسی کاملا سوسیالیستی باشد که کل سرمایه‌گذاری‌ها از سوی دولت صورت پذیرد که این موضوع هم نیازمند اقتضائات خاص خود است. اما اگر قرار بر این است بخش خصوصی این سرمایه‌گذاری را انجام دهد بخش خصوصی حداقل باید چشم‌اندازی از ۵ تا ۱۵ سال آینده اقتصاد داشته باشد و از فروش کالای خود مطمئن باشد و سود خود را در این زمان ببیند، اما زمانی که شرایط اقتصادی و سیاسی پرتنش و بی‌ثبات باشد سرمایه و سرمایه‌گذار از این شرایط فراری می‌شود.

تنش‌های بین الملی و فرار سرمایه

به باور فعالان اقتصادی افزایش تنش‌های بین‌المللی یکی از عوامل مهم در جریان فرار سرمایه است. افقه گفت: پس از تشدید تحریم‌ها و شدت گرفتن تنش‌های بین‌المللی میزان سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران بسیار محدود شدند و مجموعه درگیری‌های سیاسی و مدیریتی به اضافه تغییرات مکرر قوانین و مقررات و تنش‌های داخلی منجر به افت سرمایه‌گذاری‌ها و گسترش فقر در کشور شد.

او ادامه داد: سرمایه‌گذار به دنبال بازاری برای فروش کالای خود است و زمانی که با سیاست‌گذاری‌ها انبوهی از جمعیت را به سمت فقر سوق می‌دهند سرمایه‌گذار دیگر وارد این بازار نمی‌شود چرا که تقاضایی در آن نمی‌بیند و جیب مردم این کشور را خالی می‌بیند، حتی اگر ثبات سیاسی و اقتصادی هم در کشور ایجاد شود باز هم سرمایه‌گذار به این بازار توجه دارد که آیا این بازار بالفعل است یا بالقوه.

افقه افزود: بر اساس آمار‌ها بین ۲۰ تا ۶۰ میلیون نفر در ایران فقیر مطلق وجود دارد با این آمار‌ها مسلم است سرمایه‌گذاری انبوهی در کشور نمی‌شود و علت آن این است که این کالا‌ها بازاری در کشور ندارند. متاسفانه به جایی رسیده‌ایم که میزان سرمایه‌گذاری از استهلاک سرمایه موجود هم کمتر شده است. این اقتصاددان در مورد راه‌حل برون رفت از این شرایط گفت: راه‌حل عمدتا غیر اقتصادی است. راه‌حل اصلی این است که زمینه تنش‌های بین‌المللی را به صفر برسانیم و در داخل کشور نیز نیازمند ثبات سیاسی و تغییرات مدیریتی و تغییرات قوانین هستیم که این موضوع به نظام ارزشی تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان برمی‌گردد که متاسفانه بر معیشت مردم ارجح است و مدیران هم بر اساس همین نگاه ایدئولوژیک انتخاب می‌شوند و به دلیل اولویت این نگاه است که تولیدکننده در اولویت قرار ندارد و اگر این تغییر در نگرش‌ها ایجاد نشود متاسفانه راه‌حلی هم وجود ندارد مگر اینکه به دوران فروش نفت برگردیم و با فروش آن کالا وارد کشور کنیم.

فضا برای سرمایه‌گذاری مهیا نیست

در خصوص سقوط سرمایه ثابت درکشور شریف نظام مافی، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سویس نیز معتقد است: در شرایط تحریمی کنونی سرمایه‌گذاران فضای موجود را برای سرمایه‌گذاری و پیشرفت پروژه‌هایشان فضای بهینه‌ای نمی‌بینند.

نظام مافی در ادامه به «اعتماد» گفت: هیچ کشوری در دنیا حتی ترکیه و کره جنوبی و کشور‌های مشابه هم بدون سرمایه‌گذاری و به خصوص سرمایه‌گذاری خارجی قادر به پیشرفت نخواهند بود و این امر در خصوص اقتصاد ایران نیز صادق است.

 رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوییس افزود: سرمایه ترسو است و معمولا به فضای امن پناه می‌برد تا سرمایه‌گذار بتواند سود کارکرد خود را جابه‌جا کند تا پیش بینی از برگشت سرمایه و هزینه‌های خود را داشته باشد و قادر به محاسبه آن باشد، اما در شرایط رکود تورمی کنونی این محاسبات بسیار مشکل می‌شود و سرمایه‌ها به سمتی حرکت می‌کنند که در تولید ملی هم تاثیری نخواهد داشت.


بیشتر بخوانید: افزایش بودجه برخی نهاد‌های پژوهشی و مذهبی از ۹ تا ۱۳۰ درصد


نظام مافی با اشاره به هجوم سرمایه‌گذاران به حوزه طلا و خرید ارز‌های خارجی گفت: این موضوع حتی برای بنگاه‌های کوچک خطرناک است زیرا دیگر تمایلی به سرمایه‌گذاری در این بنگاه‌ها هم وجود ندارد.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوییس در مورد راه‌حل برون رفت از این شرایط نیز تصریح کرد: سال‌هاست که در مورد راه‌حل‌ها موضوعاتی مطرح شده و همه می‌دانیم راه‌حل اصلی سیاسی است و نیازمند اقتدار تصمیم‌گیری از سوی دولتمردان هستیم و اینکه تعامل با بخش خصوصی افزایش پیدا کند و گلوگاه‌های قوانین متناقض باز شود و اجازه رشد به بخش خصوصی داده شود.
او افزود: در هر اقتصادی که بخش خصوصی کوچک می‌شود اقتصاد آن کشور هم کوچک خواهد شد چرا که هیچ اقتصاد دولتی تاکنون قادر نبوده تا شکوفایی اقتصادی را برای کشورش به ارمغان بیاورد از این جهت تعامل با بخش خصوصی باید در اولویت قرار گیرد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های پارس خودرو امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت اسپیکر حرفه ای، سینما خانگی + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

دستمزد شهاب حسینی در گناه فرشته لو رفت

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

اما استون کیست؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تکذیب خبر فعال شدن سامانه دهک ریاست جمهوری

فیلم/ نخستین پرواز مسافربری اتومبیل پرنده در دنیا

عکس/ تیپ همسر ابراهیم رییسی در پاکستان

دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۳ به نسبت تورم افزایش پیدا نکرد

فیلم/ آتش‌سوزی یک هتل در محدوده میدان ولیعصر تهران

فیلم/ لحظه ترور ستاره تیک‌تاک عراق در بغداد

فیلم/ بلعیده شدن ناگهانی نگهبان باغ‌وحش حین غذا دادن به مار

فیلم/ اوضاع مالی خوانندگان پیش از انقلاب، به روایت ایرج مهدیان

خرید و فروش خودروی جانبازان آزاد شد

بیرانوند به بازی با سپاهان می‌رسد؟

این گیاه دارویی نفخ شکم را از بین می‌برد

فیلم/ آتش‌سوزی گسترده یک کارگاه ۲۰۰۰ متری در جنوب تهران

فیلم/ مردم را با واردات خودرو‌های برقی سرکار نگذاریم

قبض برق این مشترکان بالای ۲میلیون تومان می‌شود!

عکس/ حضور دیپلمات زن بی‌حجاب در همایش سخنرانی رییسی

پنجشنبه یا شنبه؛ کدام یک تعطیل می‌شود؟

جزییات یارانه مضاعف برای خرید کالا

هشدار زرد هواشناسی

پرونده کاظم صدیقی باید بررسی قضایی شود

آخرین وضعیت مصدومان استقلال

میزان واریزی برای مسکن ملی مشخص شد

هزینه های دندانپزشکی گران نیست ؛ درآمد مردم کم است

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

مخالفت کارگروه فیلترینگ با رفع فیلتر گوگل‌پلی

پیری از چند سالگی شروع می‌شود؟

بررسی ارزان‌ترین روش‌های انتقال وجه بین المللی با فراکنش

سرنوشت لایحه امنیت شغلی کارگران به کجا رسید؟

ارزپاشی بانک مرکزی از محل ذخایر ارزی و منابع صندوق توسعه ملی

فیلم/ کلاهبرداری با آگهی اجاره خانه!

گشت ارشاد مدیران؛ یک وعده شبه احمدی نژادی دیگر در دولت رئیسی /فساد‌ها و تخلفات در سکوت فراموش می‌شوند؟

وضعیت علیرضا بیرانوند هنوز نامشخص است

مرد نقاش، راز آتش زدن همسر و فرزندش را لو داد

خواب یک گروه سیاسی برای مهاجران افغان+ فیلم

سقف تراکنش خرید از کارت‌های بانکی افزایش یافت

سریال حشاشین غیرمجاز است

محدوده مناسب درجه آب موتور ماشین چقدر است؟

ستاره قطری دست دروازه‌بان پرسپولیس را شکست

فیلم/خوانندگی منوچهر هادی برای دخترش سوفیا

نمایش شاهکار طراح ایرانی در نمایشگاه خودرو پکن + عکس

تکذیب پلمب یک بیمارستان به دلیل حجاب

کشمکش تازه دولت و مجلس بر سر برداشت سه هزار میلیارد تومان از صندوق تامین خسارت بدنی

فیلم/ دستگیری ۷نفر از اراذل و اوباش ارومیه

ادعای بازیگر سریال «نون. خ» درباره رسکیومن بودنش

فیلم/چرا بچه‌های مردم را برای حجاب مجرم می‌کنند؟

۲۰ میلیون حاشیه‌نشین محصول فقر و تورم!

گام بلند برای جهش تولید با برات الکترونیک/ سککوک ابزار موثر زنجیره تامین مالی

اعلام آمار مرگ و میر ایرانیان در سال ۱۴۰۲

رونمایی مصطفی زمانی از همسر عربش/ ناریمان الصالحی کیست؟

بلایی که جومونگ بر سر سوسانو آورد