اقتصاد۲۴- طرحی با عنوان «مجازات و تعزیرات بازدارنده درمورد اظهارنظرهای افراد» روز دهم بهمن ماه به هیات رئیسه مجلس رسید. بر اساس این طرح، «هر شخصی که دارای موقعیت شغلی، اجتماعی، سیاسی، خانوادگی، علمی، فرهنگی و نظامی جامعه است در سخنرانیها، مصاحبه ها، مقالات، پیامها و یادداشتهای خود در فضای حقیقی یا مجازی در مورد اموری که نیاز به اظهار نظر مراجع رسمی است و هنوز اعلام نظر رسمی نشده است مطالبی را خلاف واقع بیان کند که بازخورد گسترده داشته باشد و در اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع موثر باشد، اگر از مصادیق افساد فی الارض موضوع ماده (٢٨٦) قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲/۲/۱ نباشد علاوه بر محکومیت به مجازات درجه سه به مجازات نقدی معادل دو برابر خسارات وارده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی محکوم میشود و مسئول جبران خسارات وارده نیز میباشد.»
همچنین بر اساس تبصره این طرح، «اشخاص مذکور به استناد این ماده علاوه بر مجازاتهای مذکور به مدت پنج تا ده سال به محرومیت از حقوق اجتماعی و ممنوعیت به شغل و حرفهای که منجر به شهرت آنها شده است محکوم میشوند.»
به بیان ساده تر، این طرح میگوید افراد مشهور دارای موقعیت اجتماعی به خاطر اظهارنظرهای خود میتوانند به حبس از ۱۰ تا ۱۵ سال محکوم و همچنین ۵ تا ۱۰ سال از شغل و حرفهای که منجر به شهرت آنها شده محروم شوند.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر در مجلس یازدهم در رابطه با طرح اخیر مجلس درمورد مجازات حبس برای اظهارنظر سلبریتیها پیش از مسئولین که حالا به هیات رییسه مجلس هم رسیده، اظهار کرد: جامعه به چارچوبهایی نیاز دارد. فضای جامعه به صورتی است که برخی از افراد در بستر سایبری حرفهای نادرستی میزنند و تحریکاتی دارند و امنیت جامعه و مردم را درگیر میکنند، ما در مقابل امنیت عمومی مردم مسئولیت داریم؛ بنابراین باید چهارچوبهایی تنظیم کنیم که اگر فردی حرفی میزند روی حساب و کتاب باشد. در جنگ ترکیبی اخیر دیدیم که فردی میآید و جعل و دروغ و همه چیز را به هم میبافد و با همین دروغ خود موجب میشود جامعه دچار التهاب، ناامنی و اسیب بر جسم مردم و قتل شود و یا اموال عمومی دچار خسارت میشود و بعد هیچ پاسخگویی ندارد. این که کار درستی نیست. وقتی کسی حرفی میزند و به دنبال حرف او اتفاقی میافتد باید مسئولیت بپذیرد.
وی با اشاره به ناآرامیهای اخیر و نقش سلبریتیها در آن گفت: انتشار خبر فوت خانم امینی که مشکلی درست نمیکرد یک واقعیت بود و گفته شد، اما اتفاقات پس از آن برنامه ریزی شده بود، کار تشکیلاتی در توییتر انجام میشود و در تلگرام پخت و پز میشود و در اینستاگرام به نادرستی تهییج ایجاد میکند. بالاخره باید کسی پاسخ گوی این موارد باشد. نمیشود که این همه مشکل را برای جامعه درست کرد و سپس به خارج از کشور فرار کرد یا کنار بنشینیم.
بیشتر بخوانید: علی کریمی میتواند به ایران برگردد؟
حاجی دلیگانی با تاکید براینکه طرح هنوز تکمیل نیست و نیاز به اصلاح دارد گفت: امروز همه جامعه شناسان و روزنامه نگاران و اصحاب رسانه دعوت میکنیم تا نقد و پیشنهاد خود را برای اصلاح این طرح ارئه بدهند چراکه طرح امروز مقدماتی است و بنا است در کمیسیون قضایی و حقوقی در دستور کار قرار بگیرد. هنوز چیزی مصوب نشده و طرحی پیشنهادی است.
وی با اشاره به اینکه این طرح مختص به افرادی مثل علی کریمی است، ادامه داد: مثلا آقای علی کریمی که در خارج از کشور است باید بداند اظهار نظر نابه جا تبعات دارد و هر کسی که باعث میشود به آزادی دیگران اسیب بخورد باید پاسخگو باشد.
حاجی دلیگانی با بیان اینکه این طرح به آزادی بیان آسیبی نمیرساند، گفت: اگر در جامعهای انتقاد نباشد جامعه مرده است. انتقاد حتما باید باشد، ولی تحریک و ایجاد آشوب نباید باشد، آتش زدن نباید باشد. اینکه کسی نقد کند مشکلی ندارد، خبرنگار اگر خبری هست باید به اطلاع برساند. این وظیفه است. ولی اینکه تحریک کنند و دروغ و راست را بهم ببافند یا فراخوان بدهند یا کوکتل ساختن را آموزش بدهند پیگرد قانونی دارد.
وی در پایان گفت: نقد باید در هر شرایطی گفته شود و فضای نقد باز باشد، خود ما طرفدار فضای باز و گفتگو هستیم، اما اینکه کانالی درست شود و دنبال کنندههایی باشند و فردی آنها را بر علیه دیگر مردم تحریک کند در این صورت فرد باید پاسخگوی مقدار تحریکی که میکند باشد.