اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: از روز یکشنبه هفته گذشته که بازارهای مالی شروع به کار کردند قیمت دلار افزایشی بود. این روند صعودی با صحبتهای فرزین و وعده خبرهای خوب از سفر رئیسی به چین نیز، نه تنها کاهش نداشت حتی در روند با ثبات نیز طی نشد. به طوری که این اسکناس آمریکایی در آخرین هفته بهمنماه، هر روز در کانال ۴۰ هزار تومانی یک پله بالا رفت.
هرچند تحلیلگران بازار، روند فعلی قیمت دلار را با وجود تورم بیش از ۵۰ درصدی، قابل توجه نمیدانند و معتقدند بازارساز با ابزارهای کنترلی، اقدام به مهار نرخ ارز کرده است؛ ابزارهایی که به نظر میرسد یکی از مهمترین آنها را از دست دادهایم! برجام که فعلا در کماست.
با بالا گرفتن تنشهای سیاسی در عرصه بینالمللی علیه ایران، بازارهای مالی و سرمایهای در تب و تاب روند افزایشی و تردید معاملهگران قرار گرفته است. در حال حاضر ایران در تنگنای مسائل بینالمللی و تورمهای داخلی گرفتار شده است.
با توجه به روزهای پایانی سال برای بازار سرمایه که همسو با سیاستهای بین المللی است، رشد شارپی را میتوان متصور بود. برخی کارشناسان بازار نیز معتقدند قیمت دلار متاثر از نقدینگی و تورم داخلی، در مسیر صعودی قرار گرفته است.
روز چهارشنبه درهم به کانال ۱۳ هزار تومانی ورود کرد. تحلیلگران ارزی معتقدند نرخ حواله درهم این روزها بیشترین نقش را در جریان قیمتی دلار دارد. روز گذشته نیز قیمت درهم در نیمه کانال ۱۳ هزار تومان باز شد، اما در ادامه روز کمی کاهش داشت و با قیمت ۱۳ هزار و ۴۶۰ تومان معامله شد.
برخی فعالان بازار مدعی بودند امارات متحده عربی پس از سفر دو هفته قبل معاون وزیر خزانهداری آمریکا، سختگیری برای حواله درهم به ایران را بیشتر کرده و به همین دلیل درهم در تهران ترمز بریده است.
فعالان بازار از افزایش احتیاط صرافیها و بانکهای بزرگ برای کار با مشتریان ایرانی میگفتند که برخی از آنها حتی به طور کامل کار با ایرانیان را متوقف کردهاند.
به نظر میرسد تأثیر اقدامات آمریکا در جهت بستن دست ایران از بازار دبی و عراق باعث شده قیمت دلار صعودی شود.
در دومین هفته بهمنماه سختگیری ورود دلار از عراق به ایران مطرح شد. شایعاتی نیز از ممانعت طالبان برای ورود دلار به ایران در هفته سوم بهمن ماه سر زبانها افتاد. این در حالی است که برخی شرکتهای پوششی که برای دورزدن تحریمها در کشورهای همسایه فعال بودند نیز با مشکلاتی مواجه شدند.
به نظر میرسد حلقه فعالیتهای تجاری برای ایران در حال تنگ شدن است و نمود بارز این موضوع در بازار ارز خود را به رخ میکشد.
روز پنجشنبه دلار سلیمانیه به قیمت ۴۷ هزار و ۲۵۰ تومان رسید و دلار هرات نیز با نرخ ۴۶ هزار و ۶۳۰ تومان معامله شد. فعلا دلار تهران در بازار آزاد پرچمدار بازارهای موازی است.
آلبرت بغزیان گفت: محدودیت مبادی ورود دلار و ارز به خاطر دور زدن تحریمها و عدم عضویت ایران در اف ای تی اف (FATF) باعث شده که کاسبان این بازارها هم پیدا شوند. قرار است این بازارها در سایه سیاست جدید بانک مرکزی برای کنترل قیمت دلار به نوعی جمعتر شود که اگر موفق شوند حداقل تقاضای سوداگری به تقاضای مصرفی یا واردات و تقاضای واقعی تبدیل میشود. رئیس کل بانک مرکزی ادعا کرده دلالی که در بازار ارز هست را به سمت منافع بانک مرکزی و مردم ببرند. امیدواریم قیمت سازی جدید دلار از سوی بانک مرکزی به گونهای نباشد که با یک شلیک و خبری به هم بریزد.
بیشتر بخوانید: دلار تا پایان سال به ۵۰ هزار تومان میرسد؟
بغزیان ادامه داد: نوسانات قیمت دلار تهران تحت تاثیر قیمت دلار هرات، عراق و اربیل نشان میدهد بانک مرکزی برای ورود ارز روی ورودیهای حساب باز کرده که عملا میتواند توسط آمریکا بسته شود. این مساله نشان میدهد راه بانک مرکزی برای ورود دلار و ارز خطاست.