اقتصاد۲۴- استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران به شمار می آیند. پسته، عضو ثابت آجیل با وجود جثه کوچک خود سرشار از منابع مفید و مغذی برای سلامتی انسان است؛ در ادامه این بخش از سلامت نمناک خواص مفید و دارویی این میوه به همراه مضرات آن را بررسی خواهیم کرد.
چهار نوع پسته (فندقی، کله قوچی، اکبری و احمدآقایی) در ایران تولید می شود.
پسته حاوی مواد مغذی، مانند:کربوهیدرات ها، پروتئین، اسیدهای آمینه، چربی و فیبرهای رژیمی میباشد.
پسته همچنین غنی از مواد معدنی، پتاسیم، آهن، کلسیم، روی، مس و سدیم است.
این آجیل، دارای ویتامینهای ضروری، مانند:ویتامین C، B۶، A، K، تیامین، فولات، کولین، اسید و بتایین است.
در ۱۰۰ گرم مغز پسته منابع زیر موجود است:
بیشتر بخوانید: نوشیدنی که هر روز ۹ دقیقه به عمرتان اضافه میکند!
مواد چرب ۵۴ گرم
کلسیم ۱۳۰ میلی گرم
فسفر ۵۰۰ میلی گرم
آهن ۷/۵ میلی گرم
مواد نشاستهای ۱۵ گرم
آب ۵/۲ گرم
پروتئین ۲۰ گرم
پتاسیم ۹۵۰ میلی گرم
ویتامین آ ۲۳۰ واحد
ویتامین ب ۱، ۰/۷ میلی گرم
ویتامین ب ۳، ۱/۵ میلی گرم
عوارض پسته
جوشانده پوست درخت پسته برای برطرف کردن خارش اعضای تناسلی زنان مفید است.
جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است.
مغز پسته به علت داشتن آهن خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقداری پسته بخورند.
خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت می کند.
مغز و ذهن را تقویت می کند.
پسته معده را تقویت می کند.
برای تسکین سرفه مفید است.
برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است.
برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته توصیه می شود.
اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می کند.
۱. خواص آنتی اکسیدانی:
پوستههای پسته حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند. این آنتی اکسیدان ها، رادیکالهای آزادی را که از متابولیسم سلولی تشکیل میشوند، خنثی میکند؛ که این رادیکالها باعث ایجاد بیماریهای قلبی و سرطانی میشود.
۲. بهبود سلامت قلب:
مصرف روزانه پسته، ال دی ال یا کلسترول بد را در بدن کاهش میدهد. این آجیل یک منبع غنی از اسید آمینه میباشد، که مانع از تشدید عروق و تشکیل لختههای خون میشود.
۳. مدیریت کردن وزن:
برای کسانی که رژیم غذایی دارند، پسته یک انتخاب عالی میباشد. پسته دارای کالری کم، پروتئین زیاد، چربیهای اشباع شده و نشده کم میباشد؛ که همه برای حفظ وزن ایده آل بسیار مناسب هستند.
۴. جلوگیری از بیماریهای ماکولا:
پسته حاوی آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید، مانند:لوتئین و زاکستین است. این آنتی اکسیدانها در کاهش خطر ابتلا به بیماری ماکولا در سالمندان کمک میکنند.
۵. کمک در بهبود هضم:
پسته یک منبع عالی از فیبر رژیمی میباشد که در عملکرد سیستم گوارش تاثیر مثبت دارد.
۶. کمک به جذب آهن:
پسته حاوی مقدار زیادی مس است که در جذب آهن بیشتر از مواد غذایی به بدن کمک میکند، و این میتواند شانس مبارزه با بیماریهایی مانند کم خونی را افزایش دهد، زیرا تعداد هموگلوبینها را افزایش میدهند و باعث افزایش جریان خون میشود.
۷. پسته برای تقویت قوای جنسی:
پسته به شدت بر قوای جنسی مردان تاثیر میگذارد، مطالعات نشان داده است که مردان با مصرف روزانه حدود ۱۰۰ گرم آجیل، به مدت سه هفته، میتوانند اختلال نعوظ خود را حدود ۵۰ درصد بهبود بخشند.۸. کنترل دیابت:
پسته حاوی آنتی اکسیدان است، که به کاهش فرآیند گلیکاسیون (قندی شدن) و کنترل دیابت کمک میکند و همچنین میتواند سطح قندخون و فشارخون را متعادل کند.
۹. خاصیت ضد التهابی:
محتوای ویتامین E و C عوامل ضد التهابی موجود در پسته، میتواند به کاهش التهاب در هر قسمت از بدن کمک کند.
۱۰. محافظت از نورونها و عصب:
پسته، حاوی مقادیر بالایی از ویتامین B۶ است؛ که به ساخت اسید آمینه ضروری کمک میکند، که برای ضربان قلب و عروق بسیار مفید است. به همین خاطر این آجیل نقش بسیار مهمی در حفظ سیستم عصبی بدن ایفا میکند.
۱۱. تقویت سیستم ایمنی بدن:
پسته، به دلیل منبع غنی ویتامین B۶، میتواند سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشد. آنها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و در جلوگیری از انواع عفونتها و سرطانها موثرند.
۱۲. تحریک رشد مو:
پسته به دلیل وجود اسیدهای چرب باعث تحریک رشد موهای سالم میشود.
۱۳. تقویت مو:
پسته، درمان فوقالعاده برای تقویت و درمان مو میباشد.
۱۴. افزایش انعطاف پذیری مو:
استفاده از ماسک موی پسته میتواند مو را تغذیه کند و رطوبت رسانی به مو را انجام دهد. در کل سبب بهبود بافت مو میشود. برای موهای آسیب دیده و خشک هم بسیار مناسب است.
۱۵. درمان ریزش مو:
پسته حاوی مقدار زیادی بیوتین است. مصرف روزانه این آجیل، به طور موثری بر ریزش مو تاثیر گذار است.
۱۶. مرطوبکننده طبیعی: به عنوان یک مرطوبکننده طبیعی عمل میکند. شما میتوانید این روغن را جایگزین مرطوبکننده روزانه خود کنید، تا پوستی صاف به دست آورید.
۱۷. مبارزه با علائم پیری:
آیا میدانید که پستهها در کاهش علائم پیری بسیار مفید هستند. همچنین دارای چندین آنتی اکسیدان قوی میباشد که به خنثی سازی رادیکالهای آزاد کمک میکند و ترک پا و پوستی را از بین میبرد.
۱۸. روشنی طبیعی پوست:
پسته حاوی اسیدهای چرب ضروری میباشد، که برای حفظ درخشندگی پوست مفید است. سیب سبز هم، چنین نقشی را ایفا میکند.
۱۹. حفظ سلامت پوست:
پسته یک منبع غنی از ویتامین E است که آنتی اکسیدان در چربی میباشد. این آجیل در حفظ پوست سالم نقش اساسی دارد. همچنین میتواند از پوست در مقابل آسیبهای خورشید محافظت کند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش میدهد.
۲۰. بهبود سلامت بینایی:
پسته به شدت به بینایی و مسائل مربوط به آن کمک میکند.
۲۱. منبع غنی از پروتئین:
پسته دارای محتوای پروتئین زیادی است. پروتئین هم یکی از مواد مغذی ضروری در دوران بارداری میباشد و در رشد عضله و بافت یک کودک تاثیر میگذارد.