اقتصاد۲۴- مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بررسیها نشان میدهد روزانه بیش از نه و نیم میلیون تراکنش خرید نان در روز اتفاق میافتد و بیش از ۱۲۰ میلیون قرص نان به مردم فروخته میشود.
مجری طرح نان در پاسخ به این سئوال که ایرانیها بیشتر کدام نان را مصرف میکنند؟ گفت: این موضوع به سبک زندگی و فرهنگ غذایی هم بر میگردد.
محمد جلال در توضیح این مطلب افزود: سرانه مصرف نان در هر استان متفاوت است و در کل سرانهی مصرف نان در استان اردبیل حدود ۱۱ تا ۱۲ کیلو آرد است، اما در استان اصفهان، سرانهی مصرف به هفت تا هشت کیلوگرم میرسد.
وی در خصوص پرمصرفترین نان در ایران گفت: مشاهدات ما بر خلاف آنچه در جامعه وجود دارد، نشان میدهد آذری زبانهای ما بیشتر نان لواش مصرف میکنند. این در حالی است که شمالیهای ما بیشتر نان بربری میخورند. جنوبیها و سیستانیها نان تافتون میخورند و در غرب ایران و زنجان و قزوین مصرف نان لواش بالاتر است.
وی در خصوص وضعیت مصرف نان در تهران گفت: تهرانیها ترکبیی نان میخرند. هیچ نانی بر نوع دیگر غلبه ندارد.
وی ادامه داد: ٣٨ درصد آرد کشور از نظر وزنی به تولید نان لواش اختصاص دارد. ۲۵ درصد نان کشور تافتون و ۱۰ درصد نان کشور سنگک است. معمولا ایرانیها را با نان سنگک نقل میکنند، اما این نان کممصرفترین نان کشور است. نان سنگک مهارت پایه است. در مناطق متمول شهر تقاضای بیشتری دارد و امکان عرضهی گرانتر هم دارد، چون چیزی اضافه میکنند و گرانتر عرضه میکنند. او تاکید کرد: در ضمن هزینه تولید نان سنگک زیاد است شاید از این روست که تقاضای بالایی برای تبدیل نان سنگک به لواش داریم.
در مونده شدم شاطر علی ممد / دیگه ذله شدم شاطر علی ممد
جون به سر شدم شاطر علی ممد / بی شوهر شدم شاطر علی ممد
برنجم کته شد شاطر علی ممد / بچم خفه شد شاطر علی ممد
نوبت منه شاطر علی ممد / منو یادت نره شاطر علی ممد
دیزیم رو باره شاطر علی ممد / هوو سرم میاد شاطر علی ممد
آلهی بمیری شاطر علی ممد / جون به سر بشی شاطر علی ممد
...........
یادم میاد در دهه سال های ۱۳۲۴ به بعد شادروان مرتضی احمدی اشعار فوق را به عنوان پیش پرده در تاتر های آن زمان لاله زار اجرا می کرد.
سال ۱۳۲۰ وضع نان در سراسر ایران به تمام معنی افتضاح بود نان سیلو
ان هم با کوپن های آبی رنگ مربعی هر ماه به مردم میدادند و اصلا قابل خوردن نبود بعدها دولت از شوروی ارد گندم خرید و در مغازه ها نان سنگک می فروخت برای گرفتن نان ساعتها بای در دکان معطل میشدیم تا نان دریافت کنیم من یادم میاد ان زمان کتاب امیرارسلان را بر میداشتم و در مغاره می خواندم. تصنیف بالا را به همین مناسبت سروده شده بود ،
ان موقع مردم در تهران نان سنگک می خوردند . قبل آن نان سیلو که داخل ان حتی اجساد سوسک و مگس و ... حشرات و ان هم کوپنی بود دریافت می کردند.نان سیل مربوط به سال های ۱۳۲۰ جنگ جهانی دوم بود . شاد و سر بلند باشید.