تاریخ انتشار: ۰۹:۳۴ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۱

آشفتگی عجیب و غریب در بازار ارز

در ماه پایانی سال، آشفتگی عجیب و غریبی در بازار ارز شکل گرفته است. نمود‌های این آشفتگی را می‌توان به‌طور خلاصه در چند رخداد قابل توجه دید. آشفتگی در دستورالعمل‌های تامین ارز، صف‌های طولانی مقابل صرافی‌ها و بانک‌ها و حتی سامانه‌هایی که یکی پس از دیگری افتتاح می‌شوند، اما نوسان قیمت را متوقف نمی‌کنند.

بازار ارز

اقتصاد۲۴- انتظارات تورمی حالا در انتهای سال به اوج خود رسیده و مشخص نیست این درهم‌ریختگی چه زمانی به اتمام می‌رسد.

نکته اول:بازگشت به سیاست یک ماه پیش

یک‌ماه پس از دستور حذف دلار توافقی و خرید دلار از صرافی با نرخ تابلو توسط بانک مرکزی، روز گذشته شرایط به روال قبل بازگشت و فروش ارز با کارت ملی توسط صرافی‌ها از سر گرفته شد؛ این‌بار از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران. در واقع از یک‌ماه پیش تاکنون اتفاقات زیادی افتاده، اما به صورت شکلی، حالا ارزش برابری ریال در برابر دلار به عدد بسیار بالایی رسیده است. در واقع بانک مرکزی بعد از یک‌ماه از تصمیم خود برای حذف دلار توافقی عقب‌نشینی کرده و حالا صادرکنندگان قدرت مانور بیشتری برای فروش ارز با قیمت‌های بالاتر دارند.

نکته دوم: صرافی‌ها ارز نمی‌فروشند

مشاهدات میدانی خبرنگار اعتماد نشان می‌دهد به‌رغم چنین تصمیمی، صرافی‌ها از فروش ارز خودداری می‌کنند. در واقع تصمیمی توسط بانک مرکزی به عنوان نهاد بالادست گرفته شده، اما یا در کاغذبازی اداری گیر کرده یا اینکه صرافی‌ها دست بالا را دارند یا حتی صرافی‌ها ارز برای فروش ندارند. بنابراین دستورالعمل تازه بانک مرکزی فعلا بی‌اثر است.


بیشتر بخوانید: سلام ابراهیم بر دلار ۵۰ هزار تومانی/ آقای رئیسی! خدا این بار به ما رحم کند!


نکته سوم: برنامه‌ای برای برون‌رفت از شرایط موجود وجود ندارد

نکته سوم به جلسه دیروز مجلس با حضور معاون اول رییس‌جمهور، وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی برمی‌گردد. این جلسه «غیرعلنی» بوده بنابراین چیزی که از آن به بیرون درز کرده، بر مبنای اظهارات نمایندگان مجلس است.

چند روایت نیز از این جلسه بیرون آمده. روایت اول توسط نماینده تبریز، احمد علیرضا بیگی ارایه شده که گفته: «غیرمسوولانه‌ترین پاسخی که می‌توان از یک مسوول شنید را ما امروز از رییس تیم اقتصادی دولت، معاون اول؛ جناب آقای مخبر شنیدیم. ایشان به وضوح و بدون هیچ لفافه‌ای اعلام کردند که بهتر از ما برای اداره امور ارزی کشور پیدا نمی‌کنید، ما هم بهتر از شما پیدا نمی‌کنیم.

یعنی هر دو به هم می‌آییم و همینی که هست! ا‌گر شما نظر دیگری دارید و می‌توانید بهتر از این عمل کنید، بیایید بگویید ما همان را عمل می‌کنیم. مشخصا ما از صحبت‌های آقای مخبر و بقیه تیم اقتصادی؛ وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی استنباط‌مان این بود که برنامه‌ای برای برون‌رفت از شرایط موجود وجود ندارد.» روایت دوم بر مبنای صحبت‌های علیرضا سلیمی عضو هیات‌رییسه مجلس است که با «فارس» گفتگو کرده.

او می‌گوید: «سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت که اخلال‌گران زیادی در بازار ارز دستگیر شده‌اند که تعدادی از آن‌ها به صراحتا به هدف و برنامه‌شان برای ایجاد اخلال در بازار ارز اشاره کرده‌اند.» روایت سوم توسط محمدرضا میرتاج‌الدینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه ارایه شده که گفته است: «قرار شد که مجلس و دولت جلسات مشترکی درباره بازار ارزی سکه و طلا و همچنین وضعیت اقتصادی کشور برگزار و دولت نیز از مشورت‌های اقتصادی مجلس در راستای ثبات‌سازی اقتصاد استفاده کنند.»

در مقابل این اظهارات، ناصر همتی رییس کل اسبق بانک مرکزی از چنین نشستی انتقاد کرده و در توییتی نوشته است: «اگر با جلسه یک‌ساعته می‌شد برای ساماندهی ارز جمع‌بندی کرد، تا به حال چه می‌کردید؟»
در حال حاضر بازار حساس ارز با فشار چندین نیروی مختلف مواجه است که تلاش می‌کنیم این نیرو‌ها را معرفی کنیم.

فشار‌های بیرونی به نرخ ارز

مشکل اول از فشار‌های بیرونی آغاز می‌شود. همین دیروز بود که اعلام شد «گروه ویژه اقدام مالی» موسوم به FATF ایران را در فهرست سیاه خود نگه داشته است. گروه ویژه اقدام مالی در بیانیه‌ای اعلام کرد که بررسی وضعیت ایران و کره شمالی از فوریه سال ۲۰۲۰ متوقف شده است و این دو کشور همچنان در فهرست سیاه قرار دارند. وضعیت ایران در اف‌ای‌تی اف سه سال است که نامشخص مانده و هیچ‌گونه پیشرفتی در آن دیده نمی‌شود. این متغیری حساس در تجارت خارجی ایران و مبادلات مالی کشور است که مشخص نیست به چه دلیل این میزان حساسیت درباره آن وجود دارد.

از سوی دیگر مشکلاتی نیز با یکی از بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایران یعنی عراق به وجود آمده است. ایجاد محدودیت بر ورود دلار از عراق به ایران که توسط دولت امریکا انجام شده، روند تزریق دلار به ویژه به صورت اسکناس به بازار تشنه ایران را کند کرده است. چشم‌انداز موجود هم چندان روشن نیست.

۵ روز پیش بود که علی شریعتی عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق خبر داد که عراق به زودی به سیستم سوییفت متصل می‌شود و این مساله باعث می‌شود که به تعبیر او «برخی از ابزار‌های دورزدن تحریم‌ها» از دست ایران خارج شود؛ اتفاقی که حالا تاثیر خود را بر بازار ارز در داخل گذاشته است.

فشار‌های درونی به نرخ ارز

مشکل دوم، اتفاقی است که به رابطه صادرکنندگان بزرگ با نهاد سیاست‌گذار ارزی برمی‌گردد. سال‌هاست که دولت‌های مختلف از مکانیزم «پیمان‌سپاری ارزی» برای صادرات استفاده می‌کنند. این مکانیزم به دولت اجازه می‌دهد که ارز حاصل از صادرات را به‌طور کامل در اختیار بگیرد. اتفاقی که به مذاق یک صادرکننده خوش نمی‌آید. یک صادرکننده خُرد علاقه دارد پول حاصل از صادرات کالا در اختیار خودش باشد تا با آن هر کاری که دوست دارد بکند. این قضیه در صادرکنندگان بزرگ نیز دیده می‌شود.

نزدیک به نیمی از ارز مورد نیاز کشور برای واردات، توسط صادرکنندگان بزرگ نظیر پتروشیمی‌ها تامین و زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که این شرکت‌ها علاقه‌ای به عرضه دلار‌های صادراتی با قیمت‌های پایین را ندارند. بنابراین نهاد سیاست‌گذار اصلی ارز که به نوعی باید تمام پتانسیل خود را برای حفظ ارزش پول ملی به کار بگیرد، به دلیل نیاز به این شرکت‌ها، چندان جای مانور ندارد و باید به قیمت‌های درخواستی آن‌ها پاسخ دهد. اصولا ایجاد یک بازار «توافقی» برای خرید ارز صادرکنندگان نیز به همین دلیل بوده است. چرا که بانک مرکزی با این مکانیزم به دنبال کشف قیمتی بود که مورد رضایت این شرکت‌ها باشد.

حسین راغفر اقتصاددان در این باره می‌گوید: همه شرکت‌های بزرگ صادرکننده از رشد قیمت ارز در بازار منتفع می‌شوند. بر همین اساس آن‌ها به دنبال رشد قیمت هستند. چه بسا در این شرایط برخی از نهاد‌ها نیز از این سیاست منتفع می‌شوند. او می‌افزاید: در این بین یکسری از نهاد‌های سیاست‌ساز نیز منجر به ترغیب رشد قیمت می‌شوند. حتی شایعه رشد قیمت تا ۶۰ هزار تومان نیز از سوی برخی نهاد‌ها آب می‌خورد زیرا رشد قیمت ارز منجر به رشد قیمت یکسری کالا‌های وارداتی پرفروش و مورد نیاز مردم مانند موبایل یا لوازم خانگی و حتی لوازم یدکی خودرو می‌شود.

راغفر می‌گوید: ما اکنون با یک چرخه معیوب مواجه هستیم که از ابتدای دهه ۷۰ رقم خورد. در آن زمان موضوع فروش ارز مطرح و اجرا شد و کماکان ادامه دارد. او به عملکرد بانک مرکزی هم در جریان راه‌اندازی سامانه فروش فردایی نقد می‌کند و می‌گوید همین سامانه عامل رشد قیمت‌هاست.

راغفر معتقد است تغییر مداوم سیاست‌های بانک مرکزی ناشی از شکل‌گیری یکسری سیاست‌های رانتی است که همواره شاهد آن بودیم و اکنون هستیم. این سیاست‌ها همان سیاست‌هایی است که تورم، رکود و بیکاری را رقم می‌زند. غافل از اینکه راه‌حل مشکل حاضر بسیار واضح است ولی دولت و بخشی از حاکمیت به دنبال حل مشکلات نیست.

چه اتفاقی افتاده است؟

در حال حاضر تمام مکانیزم‌های مورد استفاده بانک مرکزی برای مهار نوسانات ارزی بی‌اثر مانده است. کانال‌های فردایی با قدرت به کار خود مشغول هستند و هر ساعت هزار تومان روی قیمت دلار می‌کشند. باید توجه داشت اگر آنگونه که تیم اقتصادی دولت می‌گوید این «قیمت‌سازی» باشد، اثرات آن به کاهش ارزش ریال منجر می‌شود و باید جلوی آن را گرفت.

اما اگر واقعیت بازار همین است و در واقع نرخ دلار با متغیر‌هایی مانند نقدینگی یا پایه پولی خود را همراستا می‌کند؛ باید دست به انضباط پولی و سیاست‌های ریاضتی زد. تاکنون نشانه‌ای برای اینگونه سیاست‌ها وجود نداشته و بیشترین راهکارها، دستگیری دلالان ارز یا افزایش اندک نرخ بهره بوده است. اما به نظر می‌رسد که مجموعه‌ای از عوامل باید مورد نظر سیاست‌گذار باشد که دست‌کم این نوسانات در جایی متوقف شود.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

عکس/ تغییرات قیمت دلار بعد از سخنرانی رهبری

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴/ طلا سرگردان میان سقوط و صعود

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ مراسم عروسی ثریا طرزی، ملکۀ افغانستان ۱۱۳ سال پیش با جواهرات گرانقیمت

عکس/ چهره بدلکار نقی و بهتاش در سکانس جنجالی پایتخت لو رفت

عکس/ اولین دیدار سال نو مسئولان ارشد سه قوه با رهبری

عکس/ تیپ شیک و امروزی شریِ پایتخت با گوشواره‌ای بزرگ و تی شرت پروانه ای

عکس/ ناصرالدین شاه در حال سوارکاری با اسب محبوب اش با تفنگ دو لول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استایل شیک بازیگر سریال گیلدخت با کت و شلوار دیپلمات و انگشترای خاص

تبارشناس مخالفان مذاکره ایران و آمریکا/ مذاکرات در دور دوم جدی می‌شود

حکم اعدام تتلو صادر شد؟

عکس/ مراسم عروسی فوزیه و محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش با حضور نازلی ملکۀ مصر

اولین خرید کارتال برای پرسپولیس کیست؟

اینفوگرافی/ آمار نرخ بیکاری کشور در ۴ سال اخیر

عکس/ چهره زیبای ارغوان سریال دلدادگان با افکت و اکسسوری خاص

عکس/ استوری احساسی نیکای پایتخت به مناسبت تولد بابا نقی

بزرگترین آرزوی شهاب حسینی چیست؟

ضعف لجستیکی ایران در جنگ کریدورها؛ زمان حمل بار ۲ برابر میانگین جهانی

یک پُک قلیان برابر با ۲۰۰ نخ سیگار!

نظر ترامپ درباره غنی سازی ایران چیست؟

عکس/ رونمایی از لندکروزر لیموزین در ایران

ناو هواپیمابر وینسون به ترومن در خاورمیانه پیوست

عکس/ شکل و شمایل زنان حرمسرا در روز تولد ناصرالدین شاه با پوشش خاص

جدیدترین قیمت آپارتمان در تهران، فرودین ماه ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پست اینستاگرامی جواد ظریف برای مردم

عکسی دیده نشده و قدیمی از هاشمی رفسنجانی

فیلم/ بارش سنگین برف بهاری در سلماس

عکس/ کشف عجیب مدافع پرسپولیس در اصفهان

قیمت دلار در دو راهی ترس و امید

عکس/ استایل شیک و خاص فرزاد فرزین با لباس برند و گردنبند چند میلیونی

سناریو‌های قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴ / فایل‌های فروش کاهشی شد + جدول

فیلم/ لحظات آخرالزمانی از طوفان شدید در یزد

روند نزولی سهم بنزین استاندارد+ جدول

وام مستاجران ۴۰۰ میلیون تومان و افزایش وام مسکن روستایی به ۵۵۰ میلیون ریال

قیمت جهانی نفت کاهشی شد

عکس/ گریم متفاوت و یونانی شقایق دهقان و ستاره پسیانی در یک تئاتر

ترامپ در اتاق بحران کاخ سفید درباره ایران چه گفت؟

فیلم/ بارش برف سنگین در ماه‌نشانِ زنجان

عکس/ مدیر اخراجی از صحن شورا، شهردار منطقه ۱۱ شد

عکس/ اروپاگردی بهاره رهنما با دامن هندی و کمربند طلایی

هم‌نشینی ماه و قلب العقرب در آسمان ایران

اعتراض شریعتمداری به مواضع ویتکاف

عکس/ عمل تغییر جنسیت دو خواهر تبریزی ۷۲ سال پیش

واکنش دولت آمریکا به اظهارات ویتکاف درباره ایران

ابعاد سفر گروسی به ایران در آستانه دور دوم مذاکرات

عکس/ استایل دختر ناصرالدین شاه ۱۲۴ سال پیش با لباس پرنسسی در حال دوچرخه سواری

مورینیو برای پرسپولیس گلچین کرد

قیمت طلا به کانال ۵ میلیون تومان سقوط می‌کند؟

در انتظار این غبار بی‏‌سوار؛ شدت گردوغبار ۸ استان را تعطیل و هزاران نفر را راهی مراکز درمانی کرد

عکس/ مراحل تبدیل بهتاش فریبا به میمون در اتاق گریم پایتخت ۷

آخرین وضعیت فرونشست زمین در ایران/ فاجعه فرونشست در سایه بلوای مذاکرات و دعوا‌های بودجه‌ای

سناریو‌های حمله احتمالی علیه تاسیسات انرژی ایران/ کدام زیرساخت‌ها مورد حمله قرار گرفته و کدام کشور‌ها بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند؟

فیلم/ اختلال یک ساعته در حرکت مترو و ازدحام جمعیت در ایستگاه گلشهر

ایران در کانون فشار، اسرائیل در سایه: راز دوگانگی سیاست‌های هسته‌ای

سونامی درخت‌کُشی و مرگ تدریجی درختان چیتگر

فیلم/ تذکر جدی قالیباف به نمایندگان مجلس

ترکیب احتمالی استقلال مقابل گل‌گهر

عکس/ استایل عجیب نوید محمدزاده در ملاقات با اسطوره فوتبال ایران در آمریکا