تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۲۷ فروردين ۱۴۰۴

سفر عراقچی پیش از راند دوم به روسیه

همزمان با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره جزییات دور دوم رایزنی‌های غیرمستقیم ایران و امریکا، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، امروز چهارشنبه به تهران سفر خواهد کرد. گروسی در این سفر قرار است با عباس عراقچی و دیگر مقامات ارشد ایران دیدار کند.

ماموريت آقاي ديپلمات در مسكو

اقتصاد۲۴- عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، اواخر هفته جاری در راس هیاتی به مسکو سفر خواهد کرد. این سفر درحالی انجام می‌شود که قرار است دور دوم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و امریکا به میزبانی مسقط از سر گرفته شود. ایران و ایالات‌متحده در هفته گذشته دور نخست این مذاکرات که در عمان برگزار شد را «مثبت» و «سازنده» ارزیابی کردند. دو طرف همچنین توافق کردند روز شنبه، ۳۰ فروردین (۱۹ آوریل) گفت‌و‌گو‌های خود را ادامه دهند. اگرچه گزارش‌های اولیه حاکی از آن بود که رم میزبان این گفت‌و‌گو‌ها خواهد بود، اما به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، همچنان مسقط میزبان رایزنی‌های غیرمستقیم تهران و واشنگتن باقی خواهد ماند.

 مقامات رسمی کشورمان اعلام کرده‌اند که عباس عراقچی در جریان سفر خود به مسکو با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، دیدار و گفت‌و‌گو خواهد کرد. به باور گروهی از ناظران، احتمالا بررسی جزییات دور نخست مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن در دستورکار رایزنی‌های ایران و روسیه قرار دارد. همزمان با انتشار این گمانه‌زنی‌ها، اسماعیل بقایی اعلام کرد که سفر عراقچی به مسکو از پیش برنامه‌ریزی شده بود و بررسی تحولات اخیر در مسقط نیز در دستور کار طرفین قرار دارد.

پای مسکو به مسقط باز می‌شود؟

در همین رابطه، وب‌سایت الجزیره با اشاره به گمانه‌زنی‌های مطرح‌شده درباره آینده روابط ایران و ایالات‌متحده نوشت: پیش از آغاز رایزنی‌ها در عمان، مقامات امریکایی و متحدان غربی‌شان بار‌ها ایران را به تلاش برای ارتقای توانایی‌های هسته‌ای که به ادعای آنها ممکن است منجر به عبور از آستانه گریز هسته‌ای شود، متهم کردند. این اتهامات ادعایی، به ویژه پس از خروج امریکا از توافق هسته‌ای برجام در سال ۲۰۱۸ و در پی پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران در سال‌های بعد، شدت گرفت. با این حال، تهران همواره تاکید کرده است که برنامه هسته‌ای‌اش کاملا صلح‌آمیز و در چارچوب تعهدات بین‌المللی دنبال می‌شود.

در چنین فضایی، به نظر می‌رسد که تلاش‌های دیپلماتیک برای حل و فصل اختلافات هسته‌ای و لغو تحریم‌ها ازسوی هر دو طرف، شتاب گرفته است. در این میان، روسیه به عنوان یکی از اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد و دارای حق وتو، طی سال‌های اخیر نقش مهمی در مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب ایفا کرده است. از سوی دیگر، مسکو نیز که یکی از امضاکنندگان توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بوده، در بحبوحه تحولات منطقه‌ای و تهدید‌های ادعایی دولت ترامپ علیه ایران، همواره از طرفین خواسته است که تمرکز خود را بر ادامه گفت‌و‌گو‌های دیپلماتیک حفظ کنند و از هرگونه اقدام تنش‌زا بپرهیزند. با این حال، سفر عراقچی به مسکو، آن‌هم پیش از آغاز دور دوم مذاکرات، در شرایطی صورت می‌گیرد که استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، پیش از برگزاری دور نخست این مذاکرات، در تاریخ ۲۳ فروردین، سفری به روسیه داشت. همچنین پیش از آغاز گفت‌و‌گو‌های تهران و واشنگتن، نشست سه‌جانبه مشورتی میان روسیه، ایران و چین در مسکو برگزار شده بود.

نگرانی اروپا از سرنوشت مذاکرات ایران و امریکا

همزمان گروهی از ناظران ضمن اشاره به ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از روند مذاکرات اخیر میان ایران و امریکا، مدعی‌اند که متحدان اروپایی واشنگتن که در جریان بحران اوکراین توسط دولت ترامپ در حاشیه قرار گرفته‌اند، تلاش دارند در باب مساله ایران از تکرار چنین سرنوشتی جلوگیری کنند. از این رو وزیر امور خارجه فرانسه به تازگی تاکید کرده است که کشور‌های اروپایی با دقت روند مذاکرات ایران و امریکا را پیگیری خواهند کرد. او همچنین مدعی شد: «ما به همراه دوستان و شرکای بریتانیایی و آلمانی خود مراقب خواهیم بود تا اطمینان حاصل کنیم هرگونه توافق احتمالی میان ایران و امریکا با منافع امنیتی ما در‌خصوص برنامه هسته‌ای ایران هم‌راستا باشد.» شایان ذکر است که توافق برجام در سال ۲۰۱۵ میان ایران، ایالات‌متحده، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، بریتانیا و اتحادیه اروپا به امضا رسید.

پشت پرده سفر گروسی به تهران

همزمان با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره جزییات دور دوم رایزنی‌های غیرمستقیم ایران و امریکا، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، امروز چهارشنبه به تهران سفر خواهد کرد. گروسی در این سفر قرار است با عباس عراقچی و دیگر مقامات ارشد ایران دیدار کند. مدیرکل آژانس که آخرین بار در نوامبر ۲۰۲۴ به تهران سفر کرده بود، بار‌ها تاکید کرده است که استمرار همکاری و تعامل میان ایران و آژانس در شرایطی که راه‌حل‌های دیپلماتیک بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسند، حیاتی است. 


بیشتر بخوانیدچرا چشم‌انداز مذاکرات ایران و آمریکا مثبت است؟


در همین راستا نیز ناظران بر این باورند که سفر گروسی به تهران، یکی از سرنوشت‌سازترین سفر‌های مدیرکل آژانس در سال‌های اخیر است؛ چراکه می‌تواند مسیر توافق هسته‌ای ایران را تا حد زیادی تعیین کند. در این میان مساله کلیدی، گزارشی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید تهیه و منتشر کند و شورای حکام نیز در اجلاس بهاره خود، آن را بررسی خواهد کرد. گزارشی که به نظر می‌رسد می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر مذاکرات هسته‌ای ایران با امریکا ایفا کند.

سیگنال‌های مبهم از مسقط!

به ادعای الجزیره و برخی از رسانه‌های منطقه‌ای در آستانه برگزاری دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا در مسقط، همچنان سیگنال‌های ضد و نقیضی از جانب طرفین مخابره می‌شود. در همین رابطه، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بار دیگر بر برگزاری مذاکرات غیرمستقیم با امریکا در عمان تاکید کرد و گفت: مذاکرات مستقیم «موثر» و «مفید» نیستند. او همچنین تصریح کرد که محور اصلی گفت‌وگوها، موضوع برنامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌هاست و ایران هیچ مذاکره‌ای درباره سایر مسائل با طرف امریکایی انجام نخواهد داد. از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، ساعاتی پس از پایان دور نخست مذاکرات، در اظهاراتی مدعی شد که روند گفت‌و‌گو‌ها به خوبی پیش می‌رود. اما در اظهاراتی متفاوت وظاهرا پس از مشورت با مشاوران ارشد خود، مدعی شد که انتظار دارد تصمیم نهایی درخصوص برنامه هسته‌ای ایران در اسرع وقت اتخاذ شود. رییس‌جمهور امریکا همچنین بار دیگر مدعی شد که در صورت عدم دستیابی به توافقی برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران، «اقدام نظامی» ادعایی محتمل خواهد بود.

همزمان، خبرگزاری رویترز به نقل از استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در خاورمیانه ادعا کرد که امریکا به دنبال محدود کردن سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران است و هدف آن برچیدن برنامه هسته‌ای این کشور نیست. به گفته ویتکاف، اولویت مذاکرات با ایران، ابتدا راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی و سپس بررسی برنامه تسلیحاتی ادعایی است.

او در ادامه افزود: «اگر نتوانیم برنامه ایران را راستی‌آزمایی کنیم، ناچار خواهیم بود گزینه‌های دیگری را بررسی کنیم؛ گزینه‌هایی که احتمالا به نفع هیچ‌یک از طرفین نخواهد بود.»

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات صمیمی و دوستانه الهام علی اف و پزشکیان کنار دریا

عکس/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

عکس/ آسمان مشهد در وسط روز سیاه شد

عکس/ ظاهر متفاوت صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در حال نماز خواندن کنار هلی کوپتر

عکس کمیاب از دکتر شریعتی ۷۴ سال پیش در کنار علمای مشهد با لباس رسمی

عکس/ رونمایی از پوستر سریال کنکل با بازگشت هانیه توسلی

عکس/ استوری خاص الناز شاکردوست برای همدردی با مردم بندرعباس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ دیدار هاشمی رفسنجانی با میخائیل گورباچف ۳۶ سال پیش در روسیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در روی آنتن زنده

فیلم/ سرانه مصرف نان ۱۰ میلیون مهاجر افغان بیش از ۹۰ میلیون ایرانی

عکس/ زمان مذاکرات ایران و اروپا مشخص شد

فیلم/ جزئیات انفجار بندر شهید رجایی از زبان استاندار هرمزگان

کف قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چقدر بود؟ + جدول

علت تلف شدن توله‌های پلنگ در کرمان چه بود؟

بمب ساعتی بازار مسکن زیر پای مستاجران

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه ۹ نهران از هوشیار تا استاد معین + جدول

پیام سیدمحمد خاتمی در پی انفجار بندر شهید رجایی

گزارش بورس امروز سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

حال و هوای نشا مکانیزه برنج در گیلان

چرا عطش خریداران بورسی سرکوب شد؟

عکس/ پوشش تینیجر‌ای بهاره رهنما با بند عینک و گردنبند عجیب در خانه لاکچری اش

جزئیات آتش سوزی گسترده ۷ مغازه در شهر نور

خریداران شمش طلا بخوانند؛ تاریخ برگزاری حراج مشخص شد

فیلم/ درخواست جدی جناب خان از مسئولین بعد از حادثه بندرعباس

توافق اولیه استقلال با یک ستاره خارجی

افشای رقم درخواستی پیتسو موسیمانه از استقلال

عکس/ قابی کمیاب از هاشمی، روحانی و صیاد شیرازی ۳۸ سال پیش با لباس نظامی در چابهار

بیانیه حزب اعتدال و توسعه در پی حادثه آتش سوزی بندر شهید رجایی

عکس/ پرترۀ دختر قاجاری با لباس محلی و زیورآلات خاص ۱۱۰ سال پیش بر روی یک قالی ایرانی

عکس/ چهره دیده نشده و خاص از شهناز پهلوی ۷۳ سال پیش در کنار پدر و نامادری اش

تقابل زودهنگام مجلس علیه گزینه‌های وزارت اقتصاد؛ پایداریچی‌ها شمشیر را از رو بستند

حسین الله‌کرم: جنگ بلوفی بیش نیست

رقص رنگ و زیبایی در دشت ریواس کرمان

روایت حسن روحانی از پذیرش پرونده هسته‌ای ایران؛ در ملاقات با رهبر انقلاب چه گذشت؟ + فیلم

گرمای زودرس تقاضای مصرف برق را افزایش داد

عکس/ ظاهر خاص رونی کلمن اسطوره بدنسازی ۵۱ سال پیش با خنده شیرین در کودکی

تعریف پست جدید در استقلال

بازگشت نام ثروتمندان عربستانی به فهرست فوربز

فیلم/ بغض خانم مجری برای جانباختگان انفجار بندرعباس روی آنتن زنده

عکس/ گشت و گذار مهراب قاسم‌خانی و خانواده‌اش در شیراز با تیپ اسپرت و برند

تعداد بالا و حیرت انگیز زوج‌های نابارور در ایران

عکس/ ژست خندان اردشیر زاهدی ۴۷ سال پیش در حال کباب درست کردن با لباس سرآشپز

از قابلیت‌های جدید نرم افزار CRM دیدار رونمایی شد

انفجار بندر شهید رجایی چه تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد؟

جنجال تازه محمدحسین میثاقی علیه علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری‌های مریم معصومی از سفر لاکچری‌اش به چین با لباس سنتی

آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور/ خودرو جدید ایگل هم به طرح فروش اقساطی پیوست + جدول فروش

پیام توئیتری مسعود پزشکیان به علی‌اف

فیلم/ وداع تلخ با عروس و داماد انفجار بندرعباس

سناریو‌های مذاکره ایران و آمریکا در راند چهارم؛ آیا ترکیب تیم مذاکره‌کننده آمریکایی تغییر می‌کند؟

عکس/ صحنه‌هایی عجیب از عملیات اطفای حریق بندر رجایی

استقلال و تراکتور نقره داغ شدند

دیدار جمعی از فعالان سیاسی با مهدی کروبی + عکس

توافق احتمالی ایران و آمریکا، نیم‌بند و با منافع حداقلی برای ما همراه است/ مهار ناترازی‌ها به ۵۰۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد

عکس/ گریم متفاوت بازیگران سریال سلمان فارسی

بازار ارز در وضعیت شکننده؛ قیمت دلار در انتظار سیگنال

روز دختر ۱۴۰۴ چه روزی است؟ +پیام تبریک

عکس/ چهره بامزه صادق هدایت ۱۱۶ سال پیش با لباس قاجاری در کنار برادرانش