تاریخ انتشار: ۱۰:۰۲ - ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
تجـربه‏‏‌هـای تلـخ بی‏‌اثـر

بازخوانی خصوصی‏ سازی‌های دهه ۸۰ و ۹۰ و درس‏ هایش برای طرح مولدسازی

بررسی عملکرد خصوصی‏ سازی از دهه ۸۰ نشان می‏دهد که باید نام این طرح را نه خصوصی‏سازی بلکه خصولتی ‏سازی گذاشت

خصوصی‏ سازی‌های دهه ۸۰ و ۹۰

اقتصاد۲۴ - خصوصی‏ سازی سیاستی درست، اما با ناکارآمدی‏های کم‏سابقه بود. بررسی کارنامه خصوصی‏سازی در دولت‏ های مختلف با مواردی از فساد، ناکارآمدی خریداران شرکت‏های دولتی، بیکاری کارگران و زیان اقتصادی همراه بود. ماجرای خصوصی‏سازی از دولت هاشمی‌رفسنجانی شروع شد و تا پایان دولت روحانی ادامه داشت، اما دولت رئیسی راه دیگری را انتخاب کرد.

به گزارش هم میهن، این دولت به جای اصلاح ساختار خصوصی‏سازی، قصد دارد اموال دولتی را مولدسازی کند. ایده مولدسازی دولت رئیسی با، اما و اگر‌های زیادی همراه است. عده‏ای این طرح را به اعلام رسمی ورشکستگی دولت تعبیر می‏کنند و برخی دیگر این طرح را «چوب حراج به اموال دولتی» می‏دانند. اجرای طرح مولدسازی درحالی‌ست که خصوصی‏سازی چندان دستاوردی به همراه نداشت و حالا این نگرانی وجود دارد که مولدسازی هم به سرنوشت خصوصی‏سازی تبدیل شود.

بررسی عملکرد خصوصی‏ سازی از دهه ۸۰ نشان می‏دهد که باید نام این طرح را نه خصوصی‏ سازی بلکه خصولتی ‏سازی گذاشت. با شروع طرح خصوصی‏سازی، ۱۹۹۲ شرکت دولتی شناسایی شد، اما فقط ۸۸۹ شرکت یعنی ۴۵ درصد کل شرکت‏ها در لیست واگذاری قرار گرفتند. این یعنی ۴۷۶ شرکت به دلیل ورشکستگی یا انحلال از لیست سازمان خصوصی‏سازی خط خوردند. براساس آمار‌های رئیس کمسیون اقتصادی مجلس، تنها ۱۳ درصد از واگذاری اموال دولتی به دست بخش خصوصی واقعی رسیده است و ۳۱ درصد خصوصی‏سازی‏ها به نهاد عمومی غیردولتی مانند بنیاد مستضعفان، ۱۴ درصد به سهام عدالت و ۲۰ درصد به رد دیون دولت اختصاص پیدا کرد. این آمار‌ها از نتایج خصوصی‏سازی شرکت‏های دولتی نشان می‏دهد که اقتصاد کشور همچنان در دست دولت است و واگذاری به بخش خصوصی با مصوبه خصوصی‏سازی راه به جایی نبرده و اموال به بخش خصولتی واگذار شده است. واگذاری شرکت‏های دولتی به بخش خصولتی، تنها یک وجه از طرح خصوصی‏سازی دولت بود. یکی از شرکت‏هایی که واگذاری آن به بخش خصوصی بحران ایجاد کرد، شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه بود. این شرکت روزگاری بزرگ‏ترین تولیدکننده نیشکر در خاورمیانه لقب داشت، اما خصوصی‏سازی این شرکت را نابود کرد. میزان تولید هفت‌تپه قبل از واگذاری ۵۷ هزار تن شکر سفید بود و ۸ هزار و ۶۰۰ هکتار اراضی زیر کشت نیشکر داشت، اما میزان تولید این کارخانه اندکی بعد از واگذاری به ۱۹ هزار تن و اراضی زیر کشت به ۶ هزار هکتار کاهش یافت. کاهش تولید تنها دستاورد خصوصی‏سازی هفت‌تپه نبود و عدم پرداخت حقوق کارگران باعث ایجاد نارضایتی و اعتراضات گسترده کارگران شد و در نهایت کارخانه مدتی تعطیل و بعد به دولت واگذار شد.

هفت‌تپه تنها کارخانه نابوده‌شده در جریان خصوصی‏سازی نبود. شرکت پارسیلون خرم‏آباد که روزگاری بزرگ‏ترین تولیدکننده نایلون در کشور بود هم در مقاطعی به تعطیلی کشیده شد. این شرکت در جریان خصوصی‏سازی‏های سال ۸۰ واگذار شد. این کارخانه قبل از واگذاری بیش از ۲ هزار کارگر داشت و ۱۵ هزار شغل غیرمستقیم ایجاد کرده بود، اما در اواخر دهه ۸۰ این شرکت دیگر حتی از پرداخت حقوق کارگران خود هم عاجز بود. بررسی‏ها نشان می‏دهد که بعد از ورشکستگی کارخانه، ماشین‏آلات و تجهیزات این کارخانه به‌صورت کیلویی و به‌عنوان ضایعات فروخته شدند. یک‌سال بعد از تعطیلی، یعنی در سال ۹۵ اعلام شد که این کارخانه بیش از هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی، امور مالیاتی و کارگران خود بدهکار است. خصوصی‏سازی مخابرات، واگذاری پتروشیمی ارومیه، ماشین‏سازی تبریز و آلومینیوم المهدی هر کدام به اندازه یک گزارش ماجرا دارند.

یکی از دلایل مهم شکست خصوصی‏سازی در ایران به شیوه انجام این قانون مربوط است. هدف خصوصی‏سازی واگذاری اقتصاد به مردم بود، اما این هدف محقق نشد. براساس آمار‌ها بیش از ۶۰ درصد شرکت‏ها و کارخانه‏ ها در جریان خصوصی‏سازی به نهاد‌های خصولتی یا وابسته به دولت واگذار شده است. در اوایل کار، تمام اموال دولتی با روش مذاکره به فروش می‏رسید. برخی گزارش‏ها در رابطه با ارزان‏فروشی اموال دولتی در این دوره وجود دارد. در سال‏های اخیر هم ارزان‏فروشی کارخانه‏ها و شرکت‏های دولتی کم‏سابقه نبوده است. بین سال‏های ۹۳ تا ۹۷ در فروش شرکت‏های پالایش نفت کرمانشاه، کشت و صنعت مغان، آلومینیوم الهمدی و زیرمجموعه‏های شرکت توسعه و گردشگری بیش از ۳.۶ هزار میلیارد تومان ارزان‏فروشی شروع شده است. دلیل دوم شکست این طرح عدم صلاحیت خریداران شرکت‏های دولتی است. آمار‌ها نشان می‏دهد که میزان تولید و سودآوری شرکت‏ها، پس از واگذاری به بخش‏های خصوصی و خصولتی به‌طرز محسوسی کاهش پیدا کرده است. دولت‏های مختلف در چندسال گذشته به نحوی از منبع خصوصی‏سازی استفاده کردند. مثلا خصوصی‏سازی در دولت روحانی برای جبران کسری بودجه اتفاق می‏افتاد.

در دولت احمدی‏نژاد به یک منبع درآمد تبدیل شد، به‌طوری‌که ارزش خصوصی‏سازی در دولت او به ۱۰۲.۶۴۴ هزار میلیارد تومان رسید. سلطان خصوصی‏سازی ایران احمدی‏نژاد است و واگذاری اموال دولتی در این دوره بسیار پرحاشیه بود. روحانی در رتبه دوم بهره‏برداری از منابع خصوصی‏سازی قرار دارد و حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان از شرکت‏های دولتی را واگذار کرد. دولت خاتمی ۲ هزار و ۲۱۵ میلیارد تومان از شرکت‏ها و کارخانه‏های دولتی را واگذار کرده است.

عملکرد خصوصی‏سازی

سال ۹۷ گروه کارشناسان ایران به سفارش سازمان خصوصی‏سازی، وضعیت ۶۳ شرکت واگذارشده به بخش خصوصی را بررسی کردند. از میان این ۶۳ شرکت، ۱۳ شرکت به دلیل ورشکستگی از تحقیقات کنار گذاشته شدند و این بررسی به ۵۰ شرکت خلاصه شد. از میان ۵۰ شرکت بررسی‌شده، ۲۰ شرکت پس از واگذاری به بخش خصوصی با افت درآمد، افزایش بدهی و بحران مالی مواجه شدند و تنها ۳۰ شرکت وضعیتی پایدار پس از خصوصی‏سازی داشتند. نکته قابل توجه در رابطه با این ۳۰ شرکت این است که این شرکت‏ها عموما در حوزه پتروشیمی، نفت، سیمان و مواد معدنی فعالیت می‏کنند. کارشناسان عقیده دارند که عدم ورشکستگی این شرکت‏ها مدیریت درست نیست، بلکه بهبود وضعیت این صنایع در چند سال اخیر این شرکت‏ها را سرپا نگه داشته است.پ


یافته‏ های این گزارش نشان می‏دهد که شرکت‏های پتروشیمی تبریز، پتروشیمی باختر، پخش سراسری کالای کالبر، سیمان زابل، پتروشیمی پردیس و سیمان هرمزگان شرکت‏هایی هستند که بهترین وضعیت پس از خصوصی‏سازی را دارند، اما در طرف مقابل، شرکت‏های تولید سموم علف‏کش، عمران و مسکن‏سازی منطقه غرب، کشت و صنعت سردسیر، توسعه صنایع غذایی بم و کارخانجات پشم‏بافی کشمیر هم بدترین عملکرد پس از خصوصی‏سازی را داشتند و این شرکت‏ها حتی در مقاطعی تعطیل شدند. نتایج دیگر این تحقیق نشان می‏دهد که بدهی ۳۴ شرکت پس از واگذاری به بخش خصوصی افزایش یافته و ۱۸ شرکت با کاهش بهره‏وری روبه‏رو شدند.
بررسی رسانه‏ها نشان می‏دهد که سازمان خصوصی‏سازی در سال‏های اخیر تحقیق دیگری در رابطه با بررسی عملکرد شرکت‏های واگذارشده به بخش خصوصی انجام داده است. این تحقیق ۴۴ شرکت را با معیار‌های سودآوری، نسبت‏های بدهی، تسهیلات، بهره‏وری، سرمایه و توسعه نسبت به زمان دولتی بودن، مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که بدهی این شرکت‏ها به‌طور متوسط ۹ درصد افزایش پیدا کرده و سرمایه در اختیار این شرکت‏ها هم بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است. اشتغال این شرکت‏ها نسبت به زمان دولتی بودن بیش از ۴۲ درصد و توسعه این شرکت‏ها بیش از ۲۴ درصد کاهش پیدا کرده است.

منبع تغذیه ۱۰ ساله

در بودجه سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰۸ هزار میلیارد تومان منابع حاصل از مولدسازی دارایی‏ها پیش‏بینی شده است. بازخوانی تجربه طرح‏های قبلی نشان می‏دهد که اینگونه طرح‏های اقتصادی با هدفی خوب آغاز شده‌اند، اما به بیراهه کشیده شده‌اند. در شرایط فعلی که وضعیت اقتصادی و اجتماعی ملتهب است، دیگر نمی‏توان اصلاحات اقتصادی را از مردم شروع کرد. در شرایط فعلی پول در اقتصاد وجود ندارد و پول موجود در بازار به اندازه میزان ارزش دارایی‏های دولت نیست. مولدسازی یعنی یک دارایی که نمی‏تواند حداقل خرج خودش را دربیاورد، فروخته می‏شود. اما سوال اصلی اینجاست که این اموال به چه کسانی و با چه قیمتی فروخته می‏ شود؟

براساس گزارش سازمان خصوصی‏سازی، مجموع دارایی‏هایی که دولت تصمیم به مولدسازی آن‌ها گرفته است، ۷ هزار هزار میلیارد تومان ارزش دارد. ارزش این دارایی‏ها با دلار ۵۰ هزار تومانی حدود ۱۴۰ میلیارد دلار است. این مبلغ بسیار بزرگ‏تر از میزان خصوصی‏سازی ایران است. کسری بودجه، دولت را به فروش اموال غیرمولد سوق داده است. طرح مولدسازی در سازمان برنامه و بودجه پرورش یافت و به دست دولت رسید. سازمان برنامه و بودجه به دنبال راه‏هایی برای درآمدزایی در دوران تحریم شدید به این طرح رسید. براساس برآورد‌های سازمان برنامه و بودجه، طرح مولدسازی می‏تواند ۱۰ سال منبع تغذیه دولت در تحریم باشد. بااینکه دولت امید دارد ۱۰ سال کسری بودجه خود را از این منبع تامین کند، اما این طرح، اما و اگر زیاد دارد. بسیاری از کارشناسان مسکن عقیده دارند که اموال ملکی دولت، بانک‏ها و شرکت‏های دولتی بالاتر از قیمت واقعی قیمت‏گذاری شده‌اند. بانک‏ها با درآمد‌های غیرعملیاتی که عمدتا درآمد‌های حاصل از تورم مسکن است، ناترازی خود را ترمیم می‏کنند، اما این دارایی‏ها به این دلیل که مدت‏هاست رها شده‌اند، وضعیت مطلوبی ندارند.

مولدسازی معلول کسری بودجه است. گزارش‏های رسمی کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی و گزارش‏های غیررسمی کسری یک هزار هزار میلیارد تومانی بودجه را نشان می‏دهد. پایه پولی نسبت به ماه قبل خود حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده و تورم بهمن به ۵۳ درصد رسیده است. تورم شدید هر روز ارزش پول را کاهش می‏دهد و کسری بودجه دولت هم بیشتر می‏شود. علاوه بر مولدسازی، دولت راهکار‌های دیگری از جمله بورس کالا را برای جبران کسری بودجه در نظر گرفته است، اما به نظر می‏رسد چاه ویل بودجه دولت تمامی ندارد.

براساس گزارش‏های سازمان خصوصی‏سازی، مولدسازی ۱۴۰ میلیارد دلار پول برای پروژه‏های عمرانی به کشور تزریق می‏کند. فرض کنیم که همه این ۱۴۰ هزار میلیارد تومان فروش برود و به فرض محال این پول در عمران سرمایه‏گذاری شود، باز هم ما عقب مانده‌ایم. غلامحسین دوانی، عضو شورای عالی انجمن حسابداران در گزارشی نوشت: «براساس گزارش IBA درآمد ۱۰ موسسه برتر حسابرسی جهان در سال ۲۰۲۲ بیش از ۲۱۷ میلیارد دلار بوده است و این موسسات یک میلیون و ۳۰۰ هزار شغل ایجاد کرده‌اند. ثروتی که این موسسات تولید کردند از درآمدی که ایران از فروش دارایی‏ها به‌دست می‏آورد، بیشتر است.»

تجربه تلخ طرح‏هایی مانند خصوصی‏سازی که هم ضربه بزرگی به اقتصاد کشور زد و هم بیکاری را در کشور گسترش داد، هیچ‏وقت درس عبرتی برای دولت‏های مختلف نشد. از ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرید تا قرعه‏کشی و واردات خودرو، همگی رانت توزیع کردند و این موضوع نابرابری در جامعه را افزایش داد. حال با توجه به بازخوانی رفتار مسئولین در رابطه با مولدسازی احتمالا سال‏ها بعد این طرح هم در آرشیو طرح‏های شکست‌خورده پیدا می‏شود. عدم نظارت دقیق بر روند مولدسازی و عدم شفافیت این طرح می‏تواند رانتی عظیم توزیع کند. خصوصی‏سازی کلاس درسی برای مولدسازان است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تعجب مردم در فضای مجازی از مدل گوشی بهرام رادان

بهترین مارک کولر گازی ایرانی و خارجی

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

تغییر تاریخ واریز یارانه نقدی اردیبهشت ماه

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

فیلم/ هشدار ظریف به کشور‌های عربی خاورمیانه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ بنیامین بهادری هنوز دلتنگ همسر اولش است!

بازدید کنجکاوانه خانواده‌های اسرائیلی‌ از بقایای موشک ایرانی

بریکس می‌تواند جایگزینی برای دلار آمریکا ارائه کند

هند در مسیر ۵۰۰ گیگاوات انرژی پاک

با کمتر از ۷۰۰ میلیون تومان این خودروی اتوماتیک را بخرید + جدول

بازیابی بلندمدت یا افزایش کوتاه‌مدت قیمت اتریوم؟

بازدهی بورس در هفته دوم اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ آبگرفتگی معابر شهر ایلام بر اثر شدت بارش باران

فیلم/ هودی سید جواد هاشمی دردسرساز شد!

فیلم/ کمک سگ زنده یاب حادثه متروپل برای پیدا کردن یسنا

جزئیاتی از قطع روابط تجاری ترکیه با اسرائیل

آخرین آمار از تعداد کودکان کار در پایتخت

عکس/ خانم بازیگر با تیپ مردانه خبرساز شد

ماجرای حصارکشی در بوستان لاله تهران چیست؟

چهره بزرگراه‌های پایتخت تا ۲ ماه آینده دگرگون می‌شود

فیلم/ پذیرایی فست فودی دونالد ترامپ از آتش نشانان نیویورک!

آمریکا و عربستان در آستانه توافق هسته‌ای غیرنظامی؟

کاهش قیمت نوبرانه‌ها تا پایان این ماه

فیلم/ طبیعتگردی به لطف نصب پله برقی در چین

عکس/ عاشقانه‌ای دیگر از آناهیتا همتی و همسرش

فیلم/ سکانس دیدنی این فیلم از رقص مهران مدیری

خاطره عجیب پرستو صالحی از برخوردش با تتلو در ترکیه

عکس/ تصویری دیده نشده از شادمهر و عشق اول زندگی‌اش!

فیلم/ پدر مهران غفوریان بازجوی ساواک بود؟

فیلم/ گل شهاب زاهدی نامزد دریافت جایزه پوشکاش؟

فیلم/ رکوردشکنی دوباره ترانه احمدی در مسابقات آزاد اسکیت

عقب‌نشینی قیمت طلا در بازار جهانی

برنت به بیش از ۸۳ دلار رسید

فیلم/ وضعیت فاجعه ‌بار خیابان‌های دزفول با وقوع سیل

فیلم/ جاری شدن سیلاب در خیابان‌های شهر کامیاران

وقوع سیل‎ و کولاک در این ١٣ استان

آخرین قیمت شاهین دست دوم در بازار + جدول قیمت

افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور

هشدار برای معامله امتیاز طرح نهضت ملی مسکن پرند

وزارت کار علیه تشکل‌های کارگری

فیلم/ تجمع اعتراضی مردم در پارک لاله علیه زاکانی

رانت ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان

یسنا ربوده شده بود؟

بهترین موتورسیکلت جهان

فیلم/ انتشار بخش‌هایی از فیلم مست عشق

طرح ترافیک تهران چه تغییراتی می‌کند؟

فیلم/ تجدید خاطرات عمو پورنگ از دیدارش با شاهرخ خان

فیلم/ درگیری عجیب بادیگارد‌های جواد عزتی و الناز حبیبی

اجرای طرح فجرانه کالابرگ در این تاریخ پایان می‌یابد

امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان

بهترین پهپادهای رزمی جهان

مرحله دوم انتخابات مجلس؛ پراکنده شدن ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /کاندیدا‌های اشتراکی شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول

در کوی دانشگاه‌های آمریکا چه می‌گذرد؟/ انگیزه دانشجویان از تداوم اعتراضات

ساخت طالبان، قصر تروریسم شرقی/ عنصر مهمی که از چشم متحدان آسیایی در مبارزه با تروریسم مخفی مانده است

قیمت انواع لپ تاپ دل + جدول