تاریخ انتشار: ۱۴:۵۵ - ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲ نظر
۶۵ هزار هجرت سالانه حتی به قیمت جان

قصه پناهجویان ایرانی؛ گور‌های شناور، گمنام و غرق در آرزو!

حامد سمیعی ۲۸ ساله، محمد رهسپار ۲۹ ساله به فاصله دو سال در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ در کمپ بایرن آلمان خودکشی کردند. همان سال‌ها ده‌ها ایرانی در اعتراض به شرایط سخت کمپ‌های اسکان پناهجویان در جزایر نائورو، لب‌های خود را دوخته و دست به اعتصاب غذا زدند

قصه پناهجویان ایرانی

اقتصاد۲۴ - حادثه غرق شدن قایق حامل مهاجران غیرقانونی در آب‌های ساحلی ایتالیا دست‌کم ۴۳ تن جان باخته‌اند و احتمال افزایش تلفات وجود دارد.

به گزارش فراز، سفارت کشورمان در ایتالیا نیز در ارتباط با جان باختن عده‌ای از پناهجویان در حادثه غرق شدن کشتی در آب‌های جنوب این کشور اعلام کرد که با مراجع مربوطه در ارتباط بوده و اقدامات کنسولی را انجام می‌دهد. به گزارش ایسنا، سفارت جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا، ضمن عرض تسلیت به مناسبت جان باختن عده‌ای از پناهجویان در حادثه غرق شدن کشتی در آب‌های جنوب ایتالیا، اعلام کرد: به رغم اعلام رسمی مراجع ذیربط در ایتالیا مبنی بر عدم شناسایی هویت کشته شدگان، این سفارت در ارتباط با مراجع مذکور بوده و به محض دریافت اطلاعات رسمی، اطلاع‌رسانی و اقدامات کنسولی انجام خواهد شد.

روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر این که تعدادی از مهاجران ایرانی در آب‌های ایتالیا در پی حادثه غرق شدن کشتی جان باخته اند. پلیس و گارد ساحلی ایتالیا هم اعلام کردند ۴۳ نفر بر اثر برخورد یک قایق حامل مهاجران ایرانی با صخره‌ها در نزدیکی سواحل جنوبی ایتالیا جان باختند.

اما طبق داده‌های سایت تحلیلی قطب‌نما، تا پیش از این آمریکا، کانادا، آلمان، امارات، انگلیس و استرالیا بیشترین مقاصد مهاجران بودند. جالب اینجاست که حالا ترکیه نیز به این کشور‌ها اضافه شده است. جمعیت ایرانیان در این کشور در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی، بیش از ۵ برابر رشد کرده است. همچنین بر اساس داده‌های سالنامه ۱۴۰۱، ایران، در سال ۲۰۲۲ میلادی از بین ۱۷۷ کشور در جایگاه ۱۰۶ فرار مغز‌ها قرار داشت.
«منظره‌ای دیدم که هرگز نمی‌خواهید در زندگی خود ببینید. منظره‌ای وحشتناک که برای تمام عمر با شما می‌ماند»؛ به گزارش فراز این توصیف آنتونی سواسو، شهردار شهر ساحلی کوترو از واژگونی قایق حامل پناهجویان در جنوب ایتالیاست. پاکستان، افغانستان، عراق، سومالی و ایران، ملیت بیش از ۶۰ قربانی است که قایق آمالشان در آب‌های ساحلی جنوب ایتالیا واژگون شد. هم‌نشینی این چهار ملیت در قایقِ پناه جستن، قصه غم‌انگیزی است.

آن‌ها که بعد از ۴۸ ساعت نه هویت‌شان مشخص شده، نه تعدادشان از هر کشور و نه حتی تصویرشان. تابوت‌هایی شناور که طبق گزارش صلیب سرخ، بیش از ۱۲تای آن متعلق به کودکان است. این قایق که از مبدا ترکیه حرکت کرده بود، روز یکشنبه، درحالی که تلاش می‌کرد به ساحل شهر کروتونه نزدیک شود در جریان شرایط جوی ناآرام با صخره‌ها برخورد کرد و غرق شد. برخی اخبار حکایت از آن دارند که دست کم ۲۰۰ نفر سرنشینان این قایق بودند و علیرغم آمار تایید شده از کشته شدگان که بیش از ۶۰ تن بود، طبق اعلام رسانه‌های ایتالیایی، ممکن است بیش از ۳۰ تن از پناهجویان مفقود شده باشند. اما قصه تلخ واژگونی کشتی پناهجویان، قدمتی بیش از ده ساله دارد.

در مسیر ناتمام و نافرجام رهایی

«ما نزدیک ساحل بودیم که دریا طوفانی شد. یک موج خیلی قوی با تمام قدرت ما را پرت کرد آن طرف. قایق دو نصف شد. من گیر کرده بودم. بند لباسم گیر کرده بود. پدرم آمد بند لباس را باز کرد. سرش خورد به یک میخ. از دماغش خون آمد، رفت زیر آب. من هی دورتر می‌شدم. مادر و پدرم را که دیدم گریه نکردم، انگار خواب بودند؛ اما جناره خواهرم را که دیدم فهمیدم زدم زیر گریه؛ از دهانش کف آمده بود و چشمانش کبود بود»، این روایت یکی از بازماندگان واژگونی قایق پناهجویان به مقصد استرالیاست. آرمین، ۱۰ ساله بود که مرگ عزیزانش را به چشم دید.
در ساعات اولیه روز چهارشنبه، ۲۴ آذر سال ۱۳۸۹، رسانه‌های استرالیایی، از غرق شدن یک قایق چوبی حامل ده‌ها پناهجو در آب‌های استرالیا خبر دادند. علت، متلاطم بودن اقیانوس و برخورد به صخره‌های ساحلی جزیره کریسمس عنوان شد. در این حادثه دستکم ۲۷ نفر کشته شدند که طبق ادعای روزنامه‌های محلی، چندین ایرانی نیز در میان کشته‌شدگان بودند، اما خبری از هویت اکثر آن‌ها تا این لحظه و پس از گذشت بیش از ۱۲ سال فاش نشده است.

۲۰ آذر سال ۱۳۹۲، پلیس اندونزی از غرق شدن قایق حامل پناهجویان به مقصد استرالیا خبر داد. در میان قربانیان، چند شهروند ایرانی، بنگلادشی و چند مسلمان برمه بود که قصد داشتند خود را به خاک استرالیا برسانند.


بیشتر بخوانید: آمار عجیب از درخواست مهاجرت ایرانی‌ها به اروپا


۲۲ اسفند سال ۱۳۹۴، خبرگزاری دوغان ترکیه، از واژگونی قایق حامل پناهجویان به مقصد یونان خبر داد. در پی این حادثه ۵ تن از پناهجویان که یک کودک نیز در بین آن‌ها بود غرق شدند. طبق این خبر قربانیان میلیت ایرانی و افغانستانی داشتند و علیرغم تمام هشدار‌ها نسبت به رفتن به یونان، در تلاش بودند به مرز‌های اتحادیه اروپا برسند.
اما تمام قربانیان ایرانی دریا‌ها گمنام نماندند. در ۷ آبان سال ۹۹، رسول ایران‌نژاد ۳۵ ساله، شیوا محمدپناهی ۳۵ ساله، آنیتا ایران‌نژاد ۹ ساله، آرمین ایران‌نژاد ۶ ساله و کودک ۱۵ ماهه خانواده که سردشتی بودند، در جریان غرق شدن قایق حامل پناهجویان در حین عبور از کانال مانش در آب‌های میانی فرانسه و بریتانیا غرق شدند. غیر از این خانواده، ۱۵ ایرانی دیگر نیز در جریان این حادثه جان باختند.

۲۳ دی سال ۱۴۰۰ رسانه‌های یونانی خبر دادند که یک مرد پناهجوی ایرانی به دلیل وقوع طوفان در سواحل یونان غرق و یک زن نیز مفقود شده است.
طبق گزارش سازمان ناظر حقوق بشر اروپا - مدیترانه تا سال ۲۰۲۱، به طور متوسط روزانه پنج مهاجر در مسیر دریای مدیترانه به اروپا جان باخته‌اند. همچنین سازمان بین‌المللی مهاجرت نیز در گزارشی خبر داده که در سال ۲۰۲۰، بیش از دو هزار و ۲۷۶ نفر با هدف رسیدن به اروپا غرق شدند.

وقتی کمپ‌ها هم جان پناهجویان را گرفتند

شوربختانه تلخی سرنوشت بسیاری از پناهجویان بی‌انتهاست. چراکه بسیاری از آن‌ها که حتی از بحران انتقال دریایی توسط قاچاق‌بران جان سالم به در برده بودند نیز با رسیدن به کمپ‌ها و شرایط بحرانی آن، دست به خودکشی زدند. کمپ‌هایی که بی‌شباهت به زندان نیستند و با توالت، حمام و اتاق‌های عمومی، عدم توجه به بهداشت و درمان پناهجویان، نداشتن حق کار و تحصیل تا مدت‌ها، خشونت و آزار جنسی و به طورکلی بلاتکلیفی و آینده‌ای نامعلوم بسیاری از پناهجویان داخل کمپ‌ها را به فروپاشی روحی و خودکشی سوق داده است.
حامد سمیعی ۲۸ ساله، محمد رهسپار ۲۹ ساله به فاصله دو سال در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ در کمپ بایرن آلمان خودکشی کردند. همان سال‌ها ده‌ها ایرانی در اعتراض به شرایط سخت کمپ‌های اسکان پناهجویان در جزایر نائورو، لب‌های خود را دوخته و دست به اعتصاب غذا زدند.
رضا براتی ۲۳ ساله یکی از پناهجویانی بود که در اعتراض به شرایط بحرانی معیشت و بهداشت دست به اعتراض زد و توسط ماموران کمپی که در آن ساکن بود مورد ضرب و شتم قرارگرفت و کشته شد. پیش از او حمید خزایی ۲۴ ساله، به دلیل عفونت ناشی از جراحت پا و عدم درمان در اردوگاه مانوس جان باخته بود. این فقط چند روایت کوتاه است که می‌تواند به خوبی گویای عمق فاجعه بسیاری از کمپ‌ها باشد. طی سال‌های اخیر نیز از وضعیت بحرانی پناهجویان در ترکیه، یونان و آلمان اخبار بسیار منتشر شد.

در آینه آمار

به طور میانگین سالانه ۶۵ هزار نفر از ایران به طرق مختلف مهاجرت می‌کنند. شرایط بحرانی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، کاهش ثبات اقتصادی، امیدواری اجتماعی و آزادی‌هایی مانند دسترسی به اینترنت آزاد، از جمله دلایلی است که رصدخانه مهاجرت ایران برای آمار بالای مهاجرت ایرانیان برشمرده است. آماری که طبق داده‌های این رصدخانه در سال گذشته، خبر از دو برابر شدن میزان مهاجرت ایرانیان، طی سه دهه اخیر می‌داد.
براساس آخرین داده‌های سازمان ملل در سال ۲۰۲۰، جمعیت ایرانیان مهاجر حدود ۱ میلیون و ۳۲۵ هزار نفر تخمین زده شده است.

همچنین سالنامه مهاجرت ایران جمعیت مهاجران ایرانی را تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود ۲ میلیون و ۶۲ هزار نفر برآورد کرد.
طبق داده‌های سایت تحلیلی قطب‌نما، تا پیش از این آمریکا، کانادا، آلمان، امارات، انگلیس و استرالیا بیشترین مقاصد مهاجران بودند. جالب اینجاست که حالا ترکیه نیز به این کشور‌ها اضافه شده است. جمعیت ایرانیان در این کشور در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی، بیش از ۵ برابر رشد کرده است. همچنین بر اساس داده‌های سالنامه ۱۴۰۱، ایران، در سال ۲۰۲۲ میلادی از بین ۱۷۷ کشور در جایگاه ۱۰۶ فرار مغز‌ها قرار داشت.
همچنین طبق داده‌های رصدخانه مهاجرت ایران، در سال ۲۰۲۲ میلادی، در مجموع ۱۴۲ هزار و ۹۸۹ ایرانی در کشور‌های مختلف در وضعیت پناهندگی قرار داشته‌اند و یک‌سوم اتباع ایرانی پناهنده در جهان در آلمان زندگی می‌کنند. طبق تحلیل یافته‌های سال ۲۰۱۸ گالوپ، میل به بازگشت در میان مهاجران ایرانی یک درصد است که در مقایسه با میانگین جهانی هفت درصد، فاصله قابل توجهی دارد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
سارا
0
0
چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
خدا لعنت تون کنه ، خودتون تحریم می کنید، خودتون هم مهاجر می گیرید، شیاطین زمینی
سارا
0
0
چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
خدا لعنت تون کنه ، خودتون تحریم می کنید، خودتون هم مهاجر می گیرید
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

حقوق بهمن بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شد؟

وضعیت فعلی، منتفی‌کننده مذاکره ایران و آمریکا نیست/ تحریم‌ها، تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی ایران را کاهش داده است

خاورمیانه و ایران در انتظار سرمای شدید

روایت خانواده و دوستان دانشجوی به قتل رسیده دانشگاه تهران؛ امیر‌محمد رتبه ۸۰۰ کنکور در روستایی درس خواند که تنها ۴ دانش‌آموز داشت

سبد معیشت کارگران به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسید/ امیدواری نماینده کارگران به تعامل با شرکای اجتماعی در تعیین مزد ۱۴۰۴

فیلم/حمله امیرحسین ثابتی این بار همتی به جای ظریف

اتفاق عجیب در بازار طلا و سکه؛ قیمت سکه ۶۰ میلیون تومان می‌‎‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

محرک‌های افزایشی شاخص بورس از بین رفته‌اند/ هفته منفی و متعادل در انتظار بازار سرمایه

این نان قند خون‌تان را کاهش می‌دهد

پرهیز از طمع به اموال دیگران، ثروتی حاضر و نقد!

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان

عکس/ گریم متفاوت بهزاد فراهانی و وثوقی ۵۱ سال پیش در یک فیلم سینمایی