تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
چرا «پیروز» برای ایران مهم بود؟

بررسی اهمیت پیروز و گونه یوزپلنگ آسیایی در حیات وحش ایران

«پیروز»، توله یوزپلنگ ایرانی نهم اسفندماه به دلیل بیماری و مشکل کلیوی تلف شد. اهمیت تلف شدن این یوزپلنگ ده ماهه، نه برای امید همگانی نمادین شدنش، که به‌دلیل یک آسیب جدی برای حیات وحش و گونه‌های جانوری ایران بود.

بررسی اهمیت پیروز

اقتصاد۲۴- «پیروز»، توله یوزپلنگ ایرانی نهم اسفندماه به دلیل بیماری و مشکل کلیوی تلف شد. اهمیت تلف شدن این یوزپلنگ ده ماهه، نه برای امید همگانی نمادین شدنش، که به‌دلیل یک آسیب جدی برای حیات وحش و گونه‌های جانوری ایران بود.

به گزارش فراز ؛ «پیروز»، توله یوزپلنگ ایرانی نهم اسفندماه به دلیل بیماری و مشکل کلیوی تلف شد. پیروز و خواهرهایش در یکی از سال‌های خیلی سخت و پر حادثه‌ی تاریخ معاصر ایران به دنیا آمده بودند و زنده ماندنش پس از مرگ دو توله‌ی دیگر، نمادین شد. مردم عکس‌ها و خبر‌های مربوط به این توله یوزپلنگ را دنبال می‌کردند، به آن دل بسته بودند و برایشان نمادی از امید به زندگی و زنده ماندن شده بود. ناراحتی و واکنش‌های زیاد به مرگ پیروز هم به این مسئله مربوط بود، اما اهمیت تلف شدن این یوزپلنگ ده ماهه، نه برای امید همگانی نمادین شدنش، که به‌دلیل یک آسیب جدی برای حیات وحش و گونه‌های جانوری ایران بود.

برای پیشگیری از انقراض یوز

یوز ایرانی گونه‌ای خاص از این گربه‌سان است که فقط در زیستگاه‌های کشور ما یافت می‌شود. متاسفانه این تیزپا در معرض انقراض قرار دارد و یکی از دلایل نگرانی درمورد یوزپلنگ ایرانی، خطرات زیاد در زیستگاه‌های این گونه‌ی کمیاب و نادر است. در طول سال‌های گذشته بار‌ها خبر ناگوار تلف شدن تعداد زیادی از این گونه، بر اثر تصادف با خودرو منتشر شد که بسیار اسفناک و ناگوار است.

طی چند سال اخیر سه یوزپلنگ از طبیعت جدا شدند. کوشکی را یک چوپان به محیط‌زیست تحویل داد که الان ۱۴ ساله است، یک توله در پاسگاه توران به دست محیط‌زیست رسید و دلبر نام گرفت، یوز سوم که در هشت ماهگی قاچاق شده بود، نامش ایران شد و پس از دو سال و نیم نگهداری در پردیسان به سایت تکثیر و پرورش منتقل شد.
این‌ها بخشی از صحبت‌های علیرضا شهرداری –پرستار پیروز- در زمان چهارماهگی توله یوز ایرانی بودند. به گفته‌ی شهرداری زنده‌گیری یک یوزپلنگ از زیستگاه طبیعی برای جفت‌گیری با ایران، مخالفان زیادی داشته و خود او هم یکی از آن‌ها بوده است. اما این کار انجام شد و ۱۱ اردیبهشت امسال از جفت‌گیری توران و یوزپلنگی به نام فیروز، سه توله در پارک ملی توران به دنیا آمدند. (با کمک روش سزارین) دو توله در روز‌های اول تلف شدند و توله‌ی سوم که با کمک متخصصان زنده ماند، پیروز نام گرفت و نماد یوز ایرانی شد.

پیروز نباید به طبیعت می‌رفت

علیرضا شهرداری در ادامه توضیح داده بود: «پیروز تنها توله یوز آسیایی در دنیا بود که با جفت‌گیری و تکثیر در اسارت به دنیا آمد. عده‌ای به روش نگهداری پیروز و دست‌آموز بودنش نقد می‌کردند، ولی این توله‌ی یوزپلنگ، یک منبع ژنتیکی برای پیشگیری از انقراض محسوب می‌شود و در عین حال باید زیستگاه لازم هم برای این حیوان آماده‌سازی می‌شد.

تولد پیروز و خواهرهایش با هدف تکثیر در اسارت بود و حتی اگر با روش طبیعی به دنیا می‌آمدند و زنده می‌ماندند، به طبیعت برنمی‌گشتند. وقتی یک گونه برای پیشگیری از انقراض در اسارات تکثیر شود، در همین شرایط نگه‌داری و بزرگ می‌شود و حیوانات تکثیرشده از نسل سوم و چهارم به بعد به طبیعت برگردانده می‌شوند.»

چند یوزپلنگ در ایران باقی مانده است؟

مرتضی پورمیرزای - مدیر عامل انجمن یوزپلنگ ایرانی- خردادماه امسال برآورد آمار جمعیتی این گونه در ایران را زیر ۳۰ قلاده اعلام کرد: «بر اساس آخرین آمار مربوط به یوز‌های بالغ و جدا از مادر، در سه سال اخیر تعداد این یوز‌ها به ۱۲ فرد می‌رسد، همچنین مدتی بعد نیز یکی از یوز‌ها که چند وقتی مشاهده نشده بود، شناسایی شد و این تعداد به ۱۳ فرد رسید. در این مدت از میان توله‌های متولد شده، استقلال یا مرگ شش توله به اثبات نرسیده بنابراین همچنان ممکن است به آمار یوزپلنگ‌ها افزوده شوند.»


بیشتر بخوانید: علت اصلی مرگ پیروز فاش شد


به گفته‌ی پورمیرزای، یک یوز در خراسان جنوبی، سه یوز در یزد و ۹ یوز در توران سمنان زندگی می‌کنند. یوز‌هایی که وضعیت آن‌ها گزارش شده است، در مناطق حفاظت شده دیده شده‌اند و یوز‌هایی که خارج از زیستگاه دیده می‌شوند با تصویربرداری دقیقی گزارش نمی‌شوند. ممکن است یوز‌های بیشتری خارج از مناطق حفاظت شده و خارج از دید دوربین‌های ما وجود داشته باشند، ولی نمی‌توان آن‌ها را با دقت با شناسنامه یوز‌های ثبت شده مطابقت داد.

یوز‌هایی که از دست دادیم

تصادف، سگ‌های گله و انسان‌ها عوامل اصلی مرگ یوزپلنگ ایرانی طی سه دهه اخیر بوده‌اند. دهه ۷۰ خورشیدی ۱۲ یوزپلنگ در منطقه حفاظت‌شده بافق، پناهگاه حیات وحش درّه انجیر یزد ودیگر مناطق کشور از بین رفتند، دهه ۸۰ نیز ۲۴ یوز تلف شدند که از بین آن‌ها سه یوزپلنگ در تصادف جاده‌ای شاهرود _ مشهد (ابتدا دو توله، سپس یوز مادر) و دو یوزپلنگ در تصادف‌های جاده‌ای استان یزد کشته شدند.

دهه ۹۰، شش یوز در تصادفات جاده مهریز _ انار از دست رفتند و سال‌های ۹۱ و ۹۲ دو یوز ماده را سگ‌های گله در جنوب غربی توران شاهرود کشتند. سال ۹۳ دو یوز در ضلع شمالی توران، جاده شاهرود-مشهد تلف شدند. سال ۹۴ افراد محلی یک یوز را با چماق کشتند و همان سال یوز ماده‌ای در توران تلف شد که گزارش آن پس از دو سال مخفی‌کاری سازمان محیط‌زیست و پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی فاش و منتشر شد.

سال ۹۵ یک یوز مادر در ضلع شمالی توران، جاده شاهرود - مشهد تلف شد و سال ۹۷ یک توله یوز در همان منطقه از بین رفت. عیسی کلانتری یک سال پس از تصدی ریاست سازمان محیط‌زیست یوز‌ها را مسئله‌ای فرعی عنوان کرد! و گفت باید یوزپلنگ ایرانی را منقرض شده دانست و هیچ تلفاتی ثبت نشد! امسال هم یک یوز ماده نابالغ، نزدیک ضلع شمالی توران، جاده شاهرود _ مشهد تلف شد. با جمع‌بندی، آمار یوزپلنگ‌های تلف شده به عدد ۵۱ در سی سال اخیر می‌رسد.

دلایل مرگ زیاد یوز در ایران

یوزپلنگ به زیستگاه‌های بسیار وسیعی برای زندگی نیاز دارد. در کشور ما قبلا از حوالی گرمسار، پارک ملی کویر، دو طرف جاده تا سمنان و از ادامه آن تا میامی، دشت‌ها و کوهپایه‌ها چندان دست‌خورده نبودند و در بیشتر دشت‌ها آهو و در کوهپایه‌ها قوچ و میش بود. رفت‌وآمد‌ها انسان و ماشین و ساخت‌وساز‌ها در قلمرو یوز زیاد نبود، اما امروزه طعمه‌ها از بین رفته‌اند و قلمروی نسبتاً مناسب آن‌ها نیز هم به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست محدود شده است و یوزپلنگ با جاده‌کشی‌های زیاد در این محدوده دوام نمی‌آورد.

وضعیت یوزپلنگ در جهان

یوزپلنگ یا چیتا یکی از گربه‌سان‌های کم‌جمعیت است و نگرانی درمورد این گونه‌ی کمیاب به ایران محدود نمی‌شود. جمعیت یوزپلنگ در سراسر جهان کاهش یافته و در فهرست حیوانات در معرض خطر انقراض اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت قرار گرفته است. یوزپلنگ‌ها در چندین منطقه آفریقا یافت می‌شوند، بین ۶۵۰۰ تا ۷۱۰۰ در این قاره و جمعیت کمی از زیرگونه‌های دیگر (مانند یوزپلنگ آسیایی)، در ایران زندگی می‌کنند.

در چهار دهه‌ی گذشته جمعیت یوزپلنگ‌های جهان حدود ۵۰ ٪ کاهش داشته است. دانشمندان بر این باورند که یوزپلنگ قبلاً حداقل دو انقراض تاریخی (یکی زمان امتداد قلمرو به آسیا و آفریقا و دیگری در عصر یخبندان) را پشت سر گذاشته و زنده مانده، ولی تهدید اخیر نگران‌کننده است. وضعیت و خطر انقراض در شرایط تاریخی فعلی، یک نوع تنگنای ژنتیکی (یا گلوگاه جمعیتی) برای یوزپلنگ است.

یوز ایرانی در تنگنای ژنتیکی

تنگنای ژنتیکی وقتی رخ می‌دهد که جمعیت یک گونه به‌شدت کاهش پیدا کند و تنوع ژنتیکی آن محدود شود، چون تعداد کمتری از آن حیوان برای جفت‌گیری وجود دارد، اتفاقی که ممکن است برای بعضی گونه‌های یوزپلنگ دنیا هم بیفتد. پس از یک گلوگاه ژنتیکی، معدود یوزپلنگ‌های باقی‌مانده با اقوام (سایر گربه‌سانان) جفت می‌شوند و این همخونی باعث کاهش اندازه استخر ژنتیکی در جانور می‌شود که نتیجه‌اش عوارضی مثل کاهش تنوع ژنتیکی، جهش‌های احتمالی و سازگاری کمتر با محیط و طبیعت است. به همین دلیل حیوان در برابر مشکلات طبیعی و زیست‌محیطی آسیب‌پذیرتر می‌شود و ممکن است کاملا منقرض گردد.


بیشتر بخوانید: پیروز تاکسیدرمی می‌شود


بهترین استراتژی حفظ تنوع زیستی برای بلندمدت، مراقبت از گونه‌های موجود و اکوسیستم آن‌ها در طبیعت و مناطق حفاظت‌شده است. اگر جمعیت یک گونه نادر خیلی کم و حفظ آن‌ها در عمل غیرممکن باشد، یا اگر همان معدود جمعیت باقیمانده روند نزولی را طی کنند، باید از آن‌ها در شرایط مصنوعی و با مدیریت و نظارت انسان نگهداری شود تا جمعیت بالا برود.

اهمیت زنده ماندن توله یوز‌ها

چالش‌های ژنتیکی باعث شده باروری یوزپلنگ‌ها چندان موفق نباشد، به نسبت دیگر گربه‌سان‌ها، توله‌های یوز کمتری به دنیا می‌آید و تعداد کمی هم زنده می‌ماند. به همین دلیل جمعیت یوز‌ها به اندازه کافی رشد نمی‌کند و نمی‌تواند با تغییرات محیط سازگار شود. در کنار این مشکل ژنتیکی، تغییرات آب و هوایی و تخریب و تهدید زیستگاه‌ها به دست انسان‌ها هم باعث شده است جمعیت یوزپلنگ کاهش پیدا کند.

از آن‌جا می‌دانیم موفقیت باروری این جانور خیلی پایین است، دیدن یک یوزپلنگ مادر با توله‌هایش اتفاق خاص و مهمی است. توله‌ها حدود ۱۸ ماه با مادرشان می‌مانند و بعدا او را ترک می‌کنند تا محدوده خودشان را داشته باشند. سازمان‌های محیط‌زیستی و دولتی در آفریقا توانسته‌اند گونه‌های دیگر یوزپلنگ را از خطر انقراض حفظ کنند، ولی ایران در این مورد موفق نبوده است.
با توجه به زاد و ولد پایین یوز‌ها و تعداد کمی از گونه‌ی کمیاب یوز آسیایی که در ایران باقی مانده است، تولد و زنده ماندن پیروز و خواهرهایش برای حیات وحش ایران مهم بود تا بتوان به کمک آن‌ها تکثیر در اسارت را ادامه داد. متاسفانه هیچ‌کدام از سه توله زنده نماندند و شکست پروژه (به هر دلیلی که بود)، احتمال حفظ این گونه‌ی خاص را کاهش و در مقابل احتمال انقراض یوزپلنگ ایرانی را افزایش داد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حاج "مرتضی مداح
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
متآسفم برای محیط زیست.فقط ادعادارند.کسی که آمپول اشتباهی به پیروززده بایدمحاکمه بشه.فرقی نداره حیوان هم مثل انسان موجودخداست
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری