تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱۰ نظر

این «خودسر» بازداشت شد؛‌ تکلیف بقیه چه می‌شود؟

در ساعات نخست پس از اتفاق، دفتر سخنگوی فراجا از پیگیری این موضوع خبر داد و اعلام کرد که فرد مذکور پلیس نبوده است. وزیر کشور و ستاد نیروهای مسلح نیز «دستور برخورد» با عوامل این اتفاق را دادند. با گذشت حدود ۲۴ ساعت، خبرگزاری ایسنا خبرداده که عوامل این برخورد غیرقانونی، شناسایی، دستگیر و به دستگاه قضایی تحویل داده‌ شده‌اند.

این «خودسر» بازداشت شد؛‌ تکلیف بقیه چه می‌شود؟

اقتصاد۲۴- در چند سال اخیر، با وقوع هر تجمع اعتراضی در سطح کشور، نیرو‌های موسوم به «لباس‌شخصی» بسیار به چشم خورده‌اند. حضور این نیرو‌ها در اعتراضات چند ماه اخیر، اما بسیار مساله‌ساز بوده است. ویدیو‌ها و تصاویر از برخورد غیرقانونی و غیرمتعارف این نیرو‌ها با شهروندان در فضای مجازی منتشر شده که اعتراض و انتقاد بسیاری را برانگیخته است. اعتراضی بی‌نتیجه که نه تنها منجر به تغییر رویه این نیرو‌ها نشد، بلکه با هر رویداد تازه، دوباره تکرار شد.

به گزارش فراز ، انتشار تصاویری از تازه‌ترین برخورد خشونت‌آمیز یکی از این نیرو‌ها با یک زن در مقابل مدرسه ۱۳آبان تهران، انتقاد تند بسیاری از کاربران فضای مجازی از جمله چند وکیل و نمایندگان پیشین مجلس را برانگیخت. «محسن برهانی»، حقوقدان در واکنش به این اتفاق در توییتر خود نوشت:
«زنی که در اعتراض به وجود مسمومیت در مدرسه فرزند دانش‌آموزش، جیغ می‌زند، مجرم نیست، معترض است و نگران. جیغ زدن یک مادر را امنیتی نکنید؛ همدردی کنید. کشیدن مو و لمس صورت و دهان وی برای قطع صدایش هم حلال شد؟ برکدامین شریعت و آیین هستید؟»

«محمود صادقی»، نماینده پیشین مجلس نیز چنین نوشت:
«این لباس شخصی‌ها که مادران دانش‌آموزان را کتک می‌زنند از کجا پیدایشان می‌شود؟! در این ویدئو چندین مامور برخورد بسیار تند و خشنی با یک زن داشته و سعی دارند تا وی را بازداشت کنند.»

علاوه بر این، خبرگزاری فارس در مورد خانمی که مورد خشونت واقع شده نوشته: «بررسی‌های تکمیلی و هویتی نشان می‌دهد این زن ۵۴ ساله هیچ فرزندی در مدرسه دخترانه ۱۳ آبان تهرانسر ندارد و در طول چند ساعت حضورش مقابل مدرسه مکرراً اقدام به تشویق دانش‌آموزان و عابران به سردادن شعار‌های ساختارشکنانه کرده است».

در ساعات نخست پس از اتفاق، دفتر سخنگوی فراجا از پیگیری این موضوع خبر داد و اعلام کرد که فرد مذکور پلیس نبوده است. وزیر کشور و ستاد نیرو‌های مسلح نیز «دستور برخورد» با عوامل این اتفاق را دادند. با گذشت حدود ۲۴ ساعت، خبرگزاری ایسنا خبرداده که عوامل این برخورد غیرقانونی، شناسایی، دستگیر و به دستگاه قضایی تحویل داده شده‌اند. این اتفاق، هرچند مثبت، اما همه ابهامات را بر طرف نمی‌کند.

در ماه‌های اخیر و در جریان اعتراضات خیابانی به مرگ مشکوک مهسا امینی در مقر پلیس امنیت اخلاقی تهران، تصاویر زیادی از برخورد نیرو‌های لباس‌شخصی با معترضان منتشر شد. مقامات رسمی کشور در اظهارنظرهاشان بار‌ها وجود چنین نیروی‌هایی را انکار کردند. «موسی غضنفر‌آبادی»، رییس کمیسیون حقوقی مجلس در انکار وجود چنین نیرو‌هایی به «فراز» گفته بود که نیرو‌های موسوم به لباس‌شخصی در خیابان، خود مردم هستند. «احمد وحیدی»، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی نیز در دی‌ماه در این باره گفته بود: «ما چیزی به اسم لباس شخصی نداریم و نیروها، بسیار روشن با لباس رسمی در چهارراه‌ها و جا‌های دیگر حضور داشتند».

تاکید بر حضور نیرو‌ها با لباس رسمی نیز در حالی توسط مقامات مطرح شد که مقاماتی دیگر، از پشت میز نهاد‌ها و سازمان‌هایی دیگر، افرادی را که در لباس پلیس دست به تخریب اموال عمومی زده بودند، «پلیس‌نما» خواندند. واژه‌ای که ماه‌ها از ابداعش گذشته و علی‌رغم همه برخورد‌ها و دستگیری‌هایی که در این مدت صورت گرفته، حتی یک مورد بازداشت پلیس‌نما‌ها گزارش نشده است. مجموع تمام این ابهامات رفع‌نشده، مسایلی را در ذهن خلق می‌کند.

این «خودسر» بازداشت شد؛‌ تکلیف بقیه چه می‌شود؟

اول اینکه با وجود گزارش‌های متعددی که از برخود غیرقانونی یا فراقانونی نیرو‌های لباس‌شخصی و حتی نیرو‌هایی با لباس‌های رسمی با مردم منتشر شده، ابهام در نام و نشان نهاد ناظر بر این نیروها، منجر به بسته‌شدن مسیر‌های قانونی رسیدگی به تخلفات است. عنوان مبهم «نیرو‌های مدافع امنیت» عنوانی خارج از قانون است که به ابهامات پیشین دامن زده است. عدم شفافیت در نوع وابستگی این نیرو‌ها و عدم برخورد با برخی اقدامات غیرقانونی‌شان، اگر فرار از پذیرش مسوولیت نباشد، پس چیست؟

مساله بعدی اما، احتمالی است که مسوولیت‌گریزی‌هایی از این دست، بر افزایش خشونت در خیابان می‌افزاید. فرض کنید در حال گذر از میان یک تجمع اعتراضی خیابانی هستید. شخصی با لباس غیررسمی و نامشخص، به سمت شما می‌آید و سعی می‌کند با فحاشی و لفاظی دست‌هاتان را بسته و با خشونت فیزیکی، شما را به جایی ببرد. چطور می‌توانید قادر به تمییز برای مثال یک دزد با نیروی حافظ امنیت باشید؟ باتوجه به نامشخص بودن نهاد ناظر، اگر در جریان همین کشمکش آسیبی به شما وارد شد، شکایت به کجا می‌برید؟ باتوجه به عدم دستگیری «پلیس‌نما»‌ها در چند ماه اخیر، چه تضمینی برای پیگیری شکایت شما وجود دارد؟

مساله پایانی که مهم است، دست بردن در حقیقت معانی است. نیرو‌های حافظ امنیت، چنانکه از نام‌شان نیز پیداست، مسوول القای امنیت فیزیکی و روانی به آحاد جامعه‌اند. در جایی که با استناد به تصاویر منتشر شده، تعداد زیادی از این نیرو‌ها تمامیت روانی و جسمانی شهروندان را مخدوش می‌کنند، ‍حتی عنوان ابداعی نیز با اقدامات این نیرو‌ها و ادعا‌های مقامات کشور همخوانی ندارد.

عامل برخورد غیرقانونی با یک زن در جریان مسمومیت دانش‌آموزان مدرسه ۱۳ آبان حالا دستگیر شده است. رسیدگی سریع به این تخلف، اقدامی مثبت و قابل تحسین است، اما آن‌طور که از اتفاقات چند ماه اخیر پیداست حضور نیرو‌های مشهور به لباس‌شخصی در خیابان، علی‌رغم انکار مقامات و انتقاد کارشناسان، نه تنها ادامه داشته بلکه تصوری از پایانش نیز وجود ندارد. این روند تا جایی ریشه دوانده که برخی گمان می‌کنند اصرار بر ادامه ابهامات، برای وسیع کردن محدوده اختیارات «لباس‌شخصی»‌ها و به حاشیه‌راندن رسیدگی به برخی اقدامات غیرقانونی‌شان است؛ بنابراین به نظر می‌رسد شفافیت در مورد هویت و وابستگی سازمانی این نیروها، تنها مسیر باقی‌مانده برای ابهام‌زدایی، القای حس امنیت نسبی و جلوگیری از گمانه‌زنی‌ها در آینده است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
به قول جناب آقای دکتر مخبر " همینه که هست ".
ناشناس
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
نظامی ها نزدیک این فرد هستند پس اگر از لباس شخصی ها نیست چرا سریع دستگیر نشد
کسرا
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
کی دید بازداشت شده وکی دیده در زندان هستند و هزار سوال دیگر مگر محاکمه می‌شود نهایت یگویند دوسال زندان مانند دادستان سابق که یک لشکر بزور اون را از تفریحات شمال آورد تهران وبعد سر از عراق درآورد وگفت در عراق کارگری می‌کند کدام هیکل کارگر شبیه اون یارو هست
ن_ب
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
حالا شما هی داستان سر هم کنید خدا لعنتتون کنه
رضا
0
0
جمعه ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
مراجع تقلید این مملکت چرا در مقابل این اعمال واکنشی از خود نشان نمیدهند
ناشناس
0
0
شنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۱
بایدباور کنیم؟
ناشناس
0
0
شنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۱
چرا پلیس اینها رو در جا دستگیرشون نکرد؟
محمدرضا
0
0
يکشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱
اینهم از این وقتی که آب بالا بره قورباغه ابوعطا میخونه.
حامد تهرانی
0
0
يکشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱
واقعا در عجبم که چطور هر عملی یک عکس العمل به مراتب تند تر ببار میاره. باد لای موهای دانش آموزان رفت ، چه کسی خشمگین شده که چنین کرده. ؟ شایدم ربطی نداشته باشه. با این حال من موندم که باید تشکر کرد که بین انواع انتقام های وقیحانه‌ نوع نرم ترش رو انتخاب کرده یا که شاکی باشم که چرا اصلا چنین کرده. والا یه پرسش دارم چون از لحاظ ذهنی خام و ناپخته ام. : چنین دوز خاصی از مسمومیت رو کجا میشه خرید؟ بغالی؟ چنین عملیات گسترده ای رو در سطح کشور با چه نیروی انسانی می‌توان انجام داد؟ یک نفر؟ دو نفر؟ سه؟ چهار؟ بعدشم دوربین مداربسته ها کجان؟ ورود خروج های مشکوک ب مدارس؟ فراش ها چرا ساکتن؟ مدیران؟ خب قضاوت نمیکنم. چون کار غلطی هست. بلکه فقط پرسش هام رو گفتم. سیاه‌نمایی نمیکنم. ولی پیامی در سکوت این اتفاق نهفته. چرا فقط دختران؟ عجیب نیست؟ بخدا میشه حدس و گمانه زنی کرد.
آدر
0
0
يکشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱
حالا گیریم که فرزندی در مدرسه نداشته انسان که بوده این قضیه دل هر انسانی را به درد میآورد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد

دلار آمریکا ضعیف شد

مشکل صنعت خودرو سازی ایران چیست؟

علت توقف کاهش قیمت دلار در کانال ۶۸ هزار تومان چه بود؟

زخم بالکان بر گونه کیانوش رستمی

آغاز واریز علی الحساب ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان

بازار طلا و سکه در سردرگمی

۶ منطقه پایتخت در معرض خطر فرونشست زمین

عکس/ تغییر عجیب «سوگند» سریال لحظه گرگ و میش بعد ۶ سال

واردات تاثیری بر قیمت گوشت قرمز در بازار نداشت

در حال حاضر خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس ضربه مغزی شد؟

ماجرای ضرب و شتم یک شهروند در راسک چه بود؟

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول