اقتصاد۲۴- روح الله دهقانی فیروزآبادی در نشست خبری گفت: ۲۶ پروژه پیشران برای فعالیت نخبگان انجام خواهد شد که حدود یک میلیارد یورو در طول سه سال آینده اجرایی خواهد شد.
وی ادامه داد: بزرگترین کاری که میتوانیم از طریق آن نخبگان را در کشور حفظ کنیم، این است که باید اجازه دهیم در کشور تاثیرگذار باشند و فرصتی ایجاد کنیم تا از علم خود استفاده کنند. وجود زیاد نیروی انسانی در ایران یکی از علتهایی بوده که باعث مهاجرت نخبگان شده است.
دهقانی افزود: نخبههای ایرانی در کشورهای خارجی سرمایه ملی ملت هستند. اپلیکیشن کانکت که نخبگان داخلی را به خارج متصل میکند، نسبت به سال گذشته افزایش فعالیت چشمگیری داشته است. تعداد نخبگانی که امسال در طرح بازگشت به کشور (کانکت) ثبتنام کردهاند، نسبت به سالهای گذشته ۳ برابر شده است.
دهقانی در مورد ممنوعالمصاحبه بودن مدیر رصدخانه مهاجرت ایران گفت: من نمیدانم این ممنوعالمصاحبه شدن را چه کسی انجام داده و چرا چنین موضوعی مطرح شده است، اما باید توجه داشت که رصدخانه مهاجرت ایران، به عنوان یک پژوهشکده تخصصی در حوزه مهاجرت، بر اساس دادهها و اطلاعات آماری، صرفاً نتایج مطالعات و تحقیقات در این حوزه را بیان میکند. باید آگاه بود که نتایج پژوهشی این رصدخانه، در قالب و جایگاه خودش مورد توجه قرار بگیرد و به عنوان یک آمار از یک نهاد دولتی یا حاکمیتی تلقی نشود.
وی با تاکید اینکه باید اطلاعات صحیح در حوزه مهاجرت ارائه شود، افزود: رصدخانه مهاجرت ایران یک پژوهشکده ذیل دانشگاه صنعتی شریف است که پژوهشهایی را در حوزه مهاجرت انجام میدهد. گزارشها و نتایج این رصدخانه، در واقع نتایج پژوهشها هستند و خود رصدخانه مهاجرت نیز به خوبی نسبت به ماموریت، نقش و جایگاه خود آگاه است.
دهقانی ادامه داد: این مؤسسه به آمارهای رسمی در خصوص گذرنامهها و مدارک دانشگاهی و ورودیها و خروجیها دسترسی ندارد. در چنین شرایطی دادههای ارائه شده از سوی این رصدخانه شفاف نیست و همانطور که این رصدخانه اعلام کرده، آمارهای این رصدخانه رسمی نیست.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با بیان اینکه رئیس این رصدخانه ممنوعالمصاحبه نیست، تصریح کرد: تاکید بر این است که دادههای غلط به مردم ارائه نشود.
وی با تاکید بر اینکه پدیده مهاجرت در کشور وجود دارد و قابل کتمان نیست، ادامه داد: وجود این پدیده ناشی از سیاستگذاریها، بی توجهی به زیرساختها و عدم ایجاد منابع جدید است.
دهقانی وجود پدیده مهاجرت را مختص ایران نمیداند و اینکه این پدیده در همه کشورها وجود دارد، خاطرنشان کرد: کشوری با ابعاد ایران و نسبت فارغالتحصیلان مهندسی نسبت به کل جمعیت، موجب شده تا شرکتهای زیادی ایجاد شوند که برخی از آنها موفق و برخی دیگر ناموفق بودهاند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر کشورهایی مانند ترکیه مشوقها و امتیازات خوبی برای جذب این شرکتها و استارتاپها تعریف کرده و برخی از استارتآپها برای بهرهمندی از این تسهیلات از کشور مهاجرت کردند، ولی این مهاجرت به معنی قهر آنها از کشور نیست و ما با بسیاری از این شرکتها همکاری داریم.