تاریخ انتشار: ۱۱:۳۲ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲ نظر

کدام شهرهای ایران بیشتر در معرض زلزله هستند؟

هشدار زلزله بیخ گوش تهرانی‌ها و شهرهای دارای گسل ایران آنقدر تکرار شده که گاه مثل نیش یک حشره، تنها تلنگری می‌زند و باز به دست فراموشی سپرده می‌شود. بحرانی قریب‌الوقوع و جبران‌ناپذیر که اگر دست‌های مسوولان و ارگان‌های ذیربط برای مدیریت آن روی هم گذاشته نشود _که به نظر می‌رسد تاکنون هم اقدام هماهنگی انجام نشده است_ ابعاد فاجعه‌آمیز آن گوش جهانیان و چه بسا تاریخ را کَر کند!

کدام شهرهای ایران بیشتر در معرض زلزله هستند؟

اقتصاد۲۴- شهروندان ۱۰ شهر حاتای، قهرمان ماراش، غازی آنتپ، شانلی اورفا، عثمانیه، آدانا، دیاربکر، کیلیس، مالاتیا و آدیامان ترکیه در حالی که در روز ۶ فوریه ۲۰۲۳ میلادی مانند روزهای گذشته باید کسب و کار و روزمرگی‌شان را آغاز می‌کردند، تصورش را هم نمی‌کردند ساعت ۴:۱۷ دقیقه بامداد با زلزله‌ای خانمان برانداز مواجه شوند. زلزله‌ای که برای همیشه راه و مسیر زندگی‌شان را تغییر داد.

زلزله ۷.۸ ریشتری ترکیه و پس لرزه‌های شدید آن باز هم این سوال را به ذهن ایرانیان متبادر ساخت که در صورت وقوع چنین زلزله‌ای در کشورمان، شهروندان، ساختمان‌ها و ابنیه‌ها چقدر زیر بار این زلزله تاب می‌آورند؟

درس‌های زلزله‌های گذشته، عبرت شود

مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در پاسخ به این سوال که آیا مسوولان مرتبط با بحث زلزله تاکنون اقدام عملیاتی مفیدی در ایران انجام داده اند یا خیر، اینطور پاسخ داد: «در ایران به ویژه در سه دهه گذشته، اقدامات مختلفی در کاهش ریسک زلزله انجام شده است. درس‌های ناشی از زلزله‌های مهم گذشته باید در مقیاس‌های مختلف، ملی و بین‌المللی به کار گرفته و «یادگیری» با بهره‌گیری از درس‌های آموخته شده به‌عنوان منابع ضروری برای آمادگی در برابر زلزله در نظر گرفته شود. این موضوع به ویژه در سه دهه اخیر به فرهنگ تاب‌آوری و کاهش ریسک زلزله کمک می‌کند زیرا هدف آن، کاهش نوع برخوردِ صرفاً واکنشی از جنس برخوردهای کوتاه برای مقابله با تبعات زلزله است.»


بیشتر بخوانید: ۱۹ نکته کلیدی قبل، حین و بعد از زلزله


او ادامه داد: «درس‌های آموخته شده، بخش اساسیِ کاهش ریسک است و یکی از دلایلی که هنوز سوانح، موجب خسارت‌های مهمی در کشورهایی مانند ایران و ترکیه می‌شوند، این است که درس‌های رویدادهای گذشته، آموخته نشده‌اند یا هنوز در شیوه‌های مدیریت ریسک به اجرا نرسیده‌اند.»

راه دراز ایران برای مدیریت بحران زلزله

زارع درباره فاصله ایران تا رسیدن به نقطه مطلوب برای مدیریت بحران زلزله، اظهار داشت: «زمین لرزه طبس روز شنبه ۲۵ شهریور ۱۳۵۷ ساعت ۱۹:۰۸ به وقت محلی، زمانی رخ داد که اکثر مردم محل در خانه بودند. زلزله طبس در ایران بین ۲ کویر دشت کویر (کویر بزرگ) و کویر لوت (کویر لوت) واقع شده است. زمین‌لرزه طبس، زلزله‌ای به بزرگی Mw ۷.۴ بود.

زمین‌لرزه طبس ۱۰ سال پس از زلزله ۱۳۴۷ دشت بیاض و بر اثر یک گسلِ‌زمین‌لرزه‌ای که تا آن موقع به نقشه در نیامده بود، واقع در قسمت غربی کوه‌های شُتری رخ داد. حدود ۸۵ درصد از ساکنان طبس کشته شدند که بالغ بر ۱۱ هزار نفر از کل جمعیت ۱۳ هزار نفری بود. زلزله طبس و پس از آن زلزله‌های منجیل ۱۳۶۹ و زلزله بم ۱۳۸۲ نشان دادند که برای اقدام در زمینه پیشگیری، توسعه و بهبود زیرساخت، هنوز راه درازی در پیش داریم.»

او گفت: «ضعیف بودن زیرساخت‌های کشور، فرسودگی بناها، ساخت بدون ضابطه در جاهای خطرناک و با شیوه‌ای غیر ضابطه‌مند موجب شد که همچنان در زلزله‌های مهمی مانند زلزله بم ۱۳۸۲ حدود یک سوم از جمعیت ۱۰۰ هزار نفر شهر را در رخداد زمین‌لرزه از دست بدهیم.»

آمادگی ۹ درصدی ایران در مقابله با زلزله

یک بخش کلیدی این ارگان که نقش کلیدی در امدادرسانی دارد، پاسخگوی سوالات در خصوص آمادگی به وقت بحران زلزله شد. نواب شمس‌پور، مدیرکل آموزش‌های همگانی جمعیت هلال‌احمر ابعاد مختلف وقوع زلزله احتمالی در تهران و مخاطراتی را که این فاجعه در پی دارد، تشریح کرد و اظهار داشت: «شهرهای تبریز و مشهد و به خصوص تهران بیشتر در معرض خطر وقوع زلزله قرار دارند اما چقدر برای این اتفاق آماده هستیم؟ در دنیا شاخصی با عنوان آمادگی خانوارها وجود دارد که بر اساس آخرین مطالعه این شاخص در سال ۹۴، شاخص آمادگی خانوارهای ایرانی مقابل زلزله، بین هشت تا ۹ درصد است.»

وی درباره برخی اقدامات مفید برای کاهش بحران زلزله، خاطرنشان کرد: «تغییرات مناسبی با توجه به زلزله های رودبار و بم در ایران رخ داد اما مباحث سازه‌ای و ممنوعیت ساخت و ساز در حریم رودخانه مهمترین اصل در زلزله است. در واقع ۹۰ درصد کاهش بحران زلزله در مقاوم بودن سازه‌ها تعریف می‌شود. از سوی دیگر، با توجه به وجود بافت‌های فرسوده در کشور، نگاه جدی‌تری در مورد سازه‌ها باید صورت گیرد.»

شمس‌پور در ادامه این گفت و گو، گریزی به ساختمان‌هایی زد که بر اساس بساز و بفروش ساخته می‌شوند و به مقاوم‌سازی، نیاز جدی و اساسی دارند. وی بر این باور است که سازمان نظام مهندسی و شهرداری باید به صورت ویژه به پیوست زلزله این ساختمان‌ها ورود کنند.

آمادگی مقابل زلزله وارد کتاب‌های درسی شود

مدیرکل آموزش‌های همگانی جمعیت هلال‌احمر درباره اقدامات این اداره کل برای کاهش مخاطرات زلزله بیان کرد: «اطلاع‌رسانی و برگزاری دوره‌های آموزشی به صورت مجازی در سایت جمعیت هلال‌احمر قرار داده شده است. هلال احمر همچنین در حال آموزش به شهروندان برای آمادگی مقابل زلزله است. اما این انگیزه باید در مردم ایجاد شود که از سایت‌های آموزشی هلال احمر استفاده کنند.»

وی ادامه داد: «یکی دیگر از اقدامات جمعیت هلال احمر، ایجاد خادمان هلال در روستاها است. علاوه بر این، برخی ظرفیت‌ها را باید در کتاب‌های درسی ایجاد کنیم. در این زمینه در مدارس، طرح دادرس و طرح‌های دیگری در دستور کار داریم.:

شهرسازان و معماران دلسوزند؟

مطالعات و بررسی‌های محققان نشان می‌دهد ایران پتانسیل زلزله‌های بزرگتر از ۷.۵ ریشتر را دارد. پتانسیلی دهشتناک که بلافاصله اذهان را به سوی مقاومت ساختمان‌ها در تهران هدایت می‌کند. آمادگی و اطلاع‌رسانی به شهروندان از یک سو، دلسوزی جامعه مهندسین و سازمان نظام مهندسی همچنین جدیت شهرداری از سوی دیگر گامی بزرگ و موثر برای کاهش بحران زلزله محسوب می‌شود.

در این زمینه، مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران درباره نظارت این شورا بر تاب‌آوری ساختمان‌ها و سازه‌های در حال ساخت مقابل زلزله،گفت: «سازمان نظام مهندسی در خصوص ساختمان‌های درحال ساخت، نقشه‌های استاندارد و مقاوم در برابر زلزله باید نظارت داشته باشد. در مورد ساختمان‌های بافت فرسوده و ناپایدار که می‌دانیم در برابر زلزله تاب‌آوری ندارند ۲ راهکار وجود دارد. نخست نوسازی بافت فرسوده است که امیدواریم با دستورالعمل‌های تشویقی، سرمایه‌گذاران و مالکان به سمت نوسازی بروند. دوم اینکه با بهسازی و مقاوم سازی در برابر زلزله می‌توان ساختمان‌های ساخته شده را مقاوم کرد.«

او ادامه داد: «سایر ساختمان‌ها که عمری از آنها گذشته است، باید توسط ابزار مناسبی که مقاومت ساختمان را اعلام می‌کند، مورد بررسی قرار بگیرند. در نتیجه در این بخش که شامل برج‌های ساختمانی و ساختمان‌های بلندمرتبه می‌شود، تاکید داریم که شهرداری با همکاری سایر دستگاه‌ها اقداماتی انجام دهد.»

بی‌توجهی شهرداری به کاهش بحران زلزله

عباسی در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری تاکنون اقدام موثری برای کاهش بحران زلزله انجام داده است یا خیر، گفت: «این مسأله، موضوعی نبوده است که تا الان به آن پرداخته باشیم اما به تازگی مورد بحث واقع شده است. از سوی دیگر، باید مقداری امکانات در کشور فراهم شود.

در این زمینه، شرکت‌های دانش بنیان تا حد زیادی بحشی از این تکنولوژی را در اختیار می گیرند. با این وجود قرار است جلسه‌ای با مشارکت دستگاه‌های ذیربط و افرادی که فعالیت موثر داشته باشند، در شورای شهر تهران برگزار شود تا بر اساس آن، قانونی وضع کنیم و بتوانیم طی فرایندهایی، بخش‌هایی از ساختمان‌های تهران را به سمت مقاومت در برابر زلزله پیش ببریم.»

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران به حلقه گم شده در مدیریت بحران زلزله اشاره کرد و گفت: «کشور در این زمینه نیاز بیشتری به هزینه کردن، فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی دارد و همه دستگاه‌ها و جامعه دانشگاهی در تعامل با یکدیگر، نسبت به ایمن کردن سازه‌ها و ساختمان‌ها همکاری کنند.»

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
دوشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
هر چه خدا خواست همان میشود // آنچه تو خواهی نه آن میشود
هیچ کس نمی تواند وقوع زلزله را پیش بینی کند ، هم اکنون تقریبا ۱۵۰ سال از آخرین زمین لرزه بررگ تهران گذشته و در این مدت البته مردم شاهد زمین لرزه های کوچک بوده اند ولی به خواست خدا زلزله آن چنانی اتفاق نیافتاده .
ایرانی
0
0
پنجشنبه ۱۰ فروردين ۱۴۰۲
واقعا آنچه جهان آفرین بخواهد همان خواهد شد دست من و تو کوتاه است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۱ فروردین ۱۴۰۴/ افزایش تقاضا برای خرید طلا در آستانه مذاکره

عکس/ شمخانی آژانس بین المللی انرژی اتمی را تهدید کرد

عکس/ واکنش جالب چین به تعرفه‌های ۱۲۵ درصدی ترامپ

اینفوگرافی/ سابقه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در ۴ سال اخیر

عکس/ سفر مسعود پزشکیان به البرز

عکس/ رهبر انقلاب در کنار پیکر شهید صیاد شیرازی ۲۶ سال پیش

عکس/ چرخ و فلک در بغداد ۱۰۰ سال پیش و مقایسه با امروز

عکس/ اشرف پهلوی و برادرزاده اش در خودروی لوکس ۷۴ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

زیبایی خارق العاده شکوفه‌ بارانِ بهشت ارسباران

عکس/ اولین سلاح ایرانی‌ها را افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد

عکس/ شباهت چهره دوآ لیپا با فلامک جنیدی حسابی سوژه شد

فیلم/ آیسان اسلامی و نوید محمدزاده در حال تماشای پایتخت

مذاکره کننده امریکایی نشست عمان به روسیه رفت

عکس/ تجمع مخالفان مذاکرات ۱۴۰۴ مقابل وزارت خارجه

عکس/ حرص رامین رضاییان درآمد

عکس/ استوری جنجالی نیکای سریال پایتخت با متن معنادار

خبرخوش رسانه ایتالیایی درباره مهدی طارمی

عکس/ گشت و گذار محمدرضا پهلوی و دختر بزرگ اش ۶۲ سال پیش در همدان

عکس/ چهره متفاوت الناز حبیبی و نازنین بیاتی در یک مراسم با تیپ تینیجری

قیمت سرسام‌آور میوه محبوب بهاری + عکس

عکس/ ظاهر عجیب مریم‌دخت دختر احمدشاه قاجار در ۸۱ سالگی در آمریکا

عکس/ تاثیر عجیب نقی معمولی بر ترافیک شهر تهران

صاعقه در دهگلان جان ۲ نفر را گرفت

هشدار هواشناسی؛ بارش باران در اغلب استان‌ها تا اواسط هفته

عکس/ چهره خاص فوزیه در پیری ۲۴ سال پیش و در کنار پسرش

عکس/ چهره بامزه بهرام افشاری و هوتن شکیبا در جوانی با سبیل بناگوش دررفته

فیلم/ ماجرای تنش لفظی با احمدی نژاد و ترک جلسه از سوی او

عکس/ نیمی از میانکاله خشکید

تعداد گردشگران خارجی سال ۱۴۰۳ ایران فقط ۲۷۰۰ نفر

عکس/ دیدار سخنگوی دولت با سید حسن خمینی

شریعتمداری: اگر آقا مخالف بود، مذاکره‌ای در کار نبود

بحران آبی در دل کویر؛ ناگفته‌هایی از انتقال جنجال‌برانگیز آب اصفهان به یزد + نمودار‌ها و عکس‌ها

عکس/ استقبال غیرمنتظره از از آرون افشار در لس‌آنجلس

عکس/ تیپ متفاوت قدرت‌السلطنه دختر ناصرالدین‌شاه ۹۶ سال پیش با دستکش توری

عکس/ حیوان خانگی عجیب پانته‌آ پناهی‌ها با گوش های بزرگ

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

نامه تتلو از زندان: خیلی پول لازم دارم + عکس

دومین ناو هواپیمابر آمریکا وارد خاورمیانه شد

عکس/ قربانیان حادثه سقوط هلیکوپتر در نیویورک

فیلم/ لحظه سقوط هلیکوپتر به رودخانه هادسون در نیویورک با ۶ کشته

عکس/ تجمع مخالفان مذاکره ایران و آمریکا در مسقط

جدایی قطعی بازیکن خارجی از پرسپولیس

واکنش وزارت خارجه آمریکا به تهدیدات شمخانی

عکس/ سردار قاآنی در مراسم سالگرد شهید حاج رحیمی

قفل سرمایه‌گذاری آمریکایی‌ها در دولت پزشکیان شکسته می‌شود؟/ نیروگاه‌های برقی پوسیده و نیازمند ۷۰۰ میلیارد دلار برای بازسازی پالایشگاه‌های نفت هستیم

فیلم/ جواد لاریجانی: با ترامپ فقط باید نقد معامله کرد

فیلم/ گاز گران و کمیابی که مفت می‌سوزد

سه اتهام جنجالی به دونالد ترامپ در بازار رمزارز‌ها

اسرائیل و ترکیه، سوریه را میان خود تقسیم می‌کنند؟

عکس/ واکنش علی‌اکبر صالحی به مذاکرات ایران با آمریکا

جزئیات جدید از پرداخت سود سهام عدالت متوفیان

دلار کانادا چند؟

تحریم‌های جدید نفتی آمریکا علیه ایران در آستانه مذاکرات

ادعای آکسیوس: ایران به یک توافق موقت با آمریکا فکر می‌کند

توپ گرانی مسکن در زمین مشاوران املاک

وزارت خارجه: شنبه، روز ارزیابی نیت واقعی آمریکاست

دلیل تاخیر در پرداخت مستمری بازنشستگان اعلام شد؟

پیش بینی نرخ ارز در صورت توافق ایران و آمریکا