تاریخ انتشار: ۱۵:۰۴ - ۰۳ فروردين ۱۴۰۲

جنگ و درگیری‌ میان ایران و اسرائیل چقدر محتمل است؟

«امکان وقوع درگیری نظامی میان ایران و اسرائیل» گزاره‌ایست به قدمت چند دهه که از دیرهنگام در کانون توجه رسانه‌ها و تحلیل ناظران سیاسی بوده است. در هر دو سوی ماجرا، رهبران سیاسی در مناسبت‌ها و مقاطع مختلف با صراحت از امکان حمله به دیگری سخن گفته‌اند. طی یک دهه اخیر نیز که پرونده هسته‌ای ایران به عنوان موضوعی مهم و چالشی در عرصه معادلات نظام بین‌الملل مطرح بوده، فرضیه جنگ بیش از بیش تقویت شده است.

جنگ و درگیری‌ میان ایران و اسرائیل

اقتصاد۲۴-در حالی‌که همواره فرضیه درگیری نظامی میان تهران و تل‌آویو مطرح بوده، این روز‌ها این موضوع ابعاد جدی‌تر و جدیدتر به خود گرفته است. وبگاه خبری آمریکایی آکسیوس (Axios) دیروز –سه‌شنبه- در گزارشی مدعی شده، اسرائیل قصد خود را برای حمله به ایران در صورت غنی سازی اورانیوم این کشور به بالای ۶۰ درصد به اطلاع آمریکا و کشور‌های غربی رسانده است. این وبگاه توشته، اسرائیل از آمریکا خواستار دریافت تجهیزات سوخت‌گیری در هوا شده است.

همزمان شبکه خبری الجزیره نیز خبر مدعی شده که اسرائیل از واشنگتن خواسته تا در تحویل ۴ هواپیمای سوخت رسان نوع KC-۴۶ شتاب کند چرا که برای حمله احتمالی به ایران به آن‌ها نیازمند است. بنابر ادعای این شبکه، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا نیز به اسرائیل گفته واشنگتن در تحویل هواپیما‌های سوخت رسان در اسرع وقت تلاش می‌کند.

قبل از این نیز در اوایل اسفند ماه خبرگزاری فاکس نیوز، در گزارشی مدعی شد: «با استناد به اطلاعات فاش شده اسرائیل در تدارک حمله به ایران است». در گزارش این خبرگزاری آمده بود که تصمیم برای اقدام احتمالی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران پس از نشست‌های محرمانه میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، مسئولان ارشد وزارت دفاع و سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل اتخاذ شده است.


بیشتر بخوانید:  انقلاب در منطقه پس از صلح ایران و عربستان؟


انتشار این گزارش کافی بود که بیش از هر زمان دیگری فرضیه امکان حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران، در محافل رسانه‌ای و مراکز مطالعات استراتژیک مورد توجه واقع شود. بسیاری از رسانه‌ها رویکرد نتانیاهو مبنی بر توسل به «تهدید موثق نظامی» در مقام بهترین راه برای جلوگیری از هسته‌ای شدن ایران را بازنشر دادند. برخی نیز تلاش کردند، صورت مساله «وقوع جنگ» را جدی‌تر و واقعی‌تر از گذشته معرفی کنند.

در چنین بستری پرسش قابل طرح این است که تا چه اندازه تهدید نظامی نتانیاهو برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران یا یک جنگ فراگیر جدی است؟ و اگر حمله‌ای صورت بگیرد، احتمالا چگونه خواهد بود و چه پیامد‌هایی به همراه دارد؟ در پرداختن به این پرسش یا به عبارت بهتر رمزگشایی از داستان درگیری نظامی میان اسرائیل و ایران می‌توان چهار سناریو را مطرح کرد:

۱) درگیری مستقیم و یک‌جانبه با ایران

نخستین سناریوی قابل طرح در رابطه با چگونگی و سطح درگیری احتمالی نظامی میان ایران و اسرائیل، ورود به درگیری مستقیم در وضعیت یک‌جانبه است. بدین شرح که در نتیجه افزایش سطح نگرانی‌های اسرائیل از برنامه هسته‌ای ایران، سیاست‌مداران این رژیم، بدون توجه به اراده متحدان غربی خود -به ویژه آمریکا- اقدام نظامی یک‌جانبه علیه ایران را آغاز می‌کند.

در تایید روی میز بودن سناریوی حاضر، می‌توان به گفته‌های آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل اشاره داشت. او در اواخر دی ماه، از آماده بودن سه سناریو برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در سال ۲۰۲۲ سخن گفته بود. سه سناریویی که ظاهرا هر سه در قالب اقدام یک‌جانبه اسرائیل قابل ارزیابی هستند. ابعاد این سناریو هم می‌تواند محدود باشد و هم گسترده. می‌تواند محدود به حمله به تاسیسات نظامی ایران باشد یا می‌تواند ابعاد گسترده‌تری به خود گرفته و شمایل یک جنگ فراگیر را پیدا کند.

این سناریو با پیشران‌هایی محدود و پسران‌هایی گسترده مواجه است. تنها ظرفیت و پیشران موجود برای محقق شدن این سناریو، طیف تندرو‌های داخلی اسرائیل هستند که در هر لحظه و هر مقطعی حمله به ایران را همچون یک رسالت مورد تقدیس و دفاع قرار می‌دهند. حتی شاید تندروترین مخالفان ایران در آمریکا و برخی کشور‌های عربی از چنین سناریویی حمایت نکنند.

بر خلاف ظرفیت‌های محدود، این سناریو با پسران‌ها یا محدودیت‌هایی بسیار جدی مواجه است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: «واکنش غیرقابل پیش‌بینی ایران به هر گونه اقدام نظامی یک‌جانبه اسرائیل، مواجه شدن سرزمین‌های اشغالی با جنگ بزرگ ایران و نیرو‌های نیابتی‌اش، عدم حمایت آمریکا و اروپا از توسل به اقدام نظامی جانبه، نبود حمایت و مشروعیت بین‌المللی، مخالفت طیف میانه‌رو و چپ جامعه سیاسی اسرائیل و گسترده‌تر بودن ابعاد جنگ به فراتر از درگیری دو طرفه.»

سناریوی مذکور را می‌توان در دسته سناریو‌های غیرواقع‌بینانه و بدبینانه قرار داد. چرا که مقام‌های رژیم اسرائیل نیز به وضوح نسبت به این امر واقف هستند که تبعات جنگ مستقیم و یک‌جانیه علیه ایران می‌تواند بسیار سنگین و غیر قابل پیش‌بینی باشد. فارغ از یک طیف اقلیتیِ بسیاری اندک، اکثریت قاطع سیاسیون حاکم در تل‌آویو نسبت به این امر واقف هستند که درگیری با جمهوری اسلامی ایران به صورت یک‌جانبه، می‌تواند در مقام یک خودکشی برای آن‌ها باشد.

این سناریو بدبنیانه نیز هست؛ چرا که واقعیات میدانی یا اجرایی شدن چنین فرضیه‌ای انطباق ندارند؛ لذا می‌توان چنین سناریویی را از نظر امکان اجرایی شدن در سطح محدود مورد ارزیابی قرار داد. حتی این سناریو، از حیث مطلوبیت نیز برای اسرائیلی‌ها در درجه بسیار پایینی قرار دارد. همان‌گونه که مورد اشاره واقع شد، پیامد‌های این سناریو نیز می‌تواند برای موازنه قوا در سطح منطقه‌ای و حتی آینده معادلات در نظام بین‌الملل بسیار خطرناک باشد.

۲) وقوع جنگ بزرگ در قالب مشارکت اسرائیل در یک ائتلاف منطقه‌ای تحت رهبری آمریکا

دیگر سناریوی قابل طرح در رابطه با احتمال درگیری نظامی اسرائیل و ایران در وضعیت آتی، در ارتباط با وقوع حمله در قالب یک ائتلاف بزرگ منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است. اساس سناریوی حاضر این است که اسرائیل با ورود به یک ائتلاف بزرگ جهانی طرح حمله نظامی به ایران را پیش خواهد برد. ائتلافی بزرگ همانند جنگ اول خلیج‌فارس در ۱۹۹۱ علیه صدام. رهبری این ائتلاف احتمالی را آمریکا بر عهده دارد و قدرت‌های اروپایی، کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس، کانادا و شاید بازیگرانی همچون استرالیا، ژاپن و حتی کره جنوبی در آن حضور داشته باشند.

در این سناریو، جنگ علیه ایران فراگیر و همه جانبه خواهد بود و می‌توان از آن به عنوان ایده‌ئال‌ترین سناریو برای دولت‌مردان اسرائیل یاد کرد. این سناریو، حداقل در شرایط فعلی و با توجه به معادلات حاکم بر نظام بین‌الملل از پیشران‌های اندکی برخوردار است. با این وجود در مقام یک سناریوی جدی از سوی آمریکا و اسرائیل، می‌توان در دستور کار باشد. ایجاد یک ائتلاف فراگیر علیه ایران از دیرهنگام مطرح بوده است.

در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ ایجاد ائتلافی تحت عنوان ناتوی عربی و ائتلاف عربی – عبری، جدی‌تر از هر زمان دیگری مطرح شد. در ماه‌های اخیر نیز برگزاری بزرگ‌ترین رزمایش مشترک آمریکا و اسرائیل و شائبه شبیه‌سازی حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران ظرفیتی برای تحقق این سناریو است. اخیرا نیز مانور مشترک نظامی آمریکا با ۵۰ کشور در منطقه برگزار شده که همه‌گی به عنوان پیشران‌های سناریوی فوق قابل طرح هستند.

حمایت طیف تندرو و جنگ طلب آمریکا و اسرائیل دیگر پیشران مهم سناریوی فوق است. در سطح جهان عرب نیز رهبرانی همچون محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و محمد بن زاید، رئیس امارات متحده عربی، از حامیان اصلی چنین سناریویی هستند.

بر خلاف پیشران‌های محدود، سناریوی وقوع جنگ بزرگ در قالب مشارکت اسرائیل در یک ائتلاف منطقه‌ای، با محدودیت‌ها و موانع کثیری مواجه است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: «نبود اراده جامع برای شکل‌گیری ائتلاف نظامی علیه ایران، تبعات غیرقابل پیشینی اقدام نظامی، بر هم خوردن موازنه قوا در سطح منطقه‌ای، ایجاد خلاء قدرت استراتژیک در منطقه و امکان تبدیل شدن هر گونه اقدام نظامی به جنگی فراگیر و مخرب علیه منافع کلان بازیگران درگیر.»

چنین سناریویی بر روی کاغذ محتمل است، اما در زمینه میدانی تا حدود زیادی ایده‌آل و غیرقابل تحقق به نظر می‌رسد. سناریوی فوق بدترین سناریو برای ایران و بهترین سناریو برای اسرائیل خواهد بود. در عرصه میدانی نیز محقق شدن آن در کوتاه مدت ناممکن به نظر می‌رسد. پیامد‌های سناریوی مذکور، همانند احتمال نخست بسیار خطرناک و چند بُعدی نیز می‌تواند باشد.

۳) ورود به درگیری محدود و کنترل شده

دیگر سناریوی در بحث برخورد نظامی احتمالی میان ایران و اسرائیل، تحت عنوان «ورود به درگیری محدود و کنترل شده» قابل طرح است. در این سناریو، بر خلاف فرضیات نخست، درگیری با اهداف مشخص و کنترل شده در دستور کار قرار می‌گیرد. دایره بازیگران حاضر در سناریو می‌تواند اسرائیل به تنهایی یا یک ائتلاف منطقه‌ای با حضور آمریکا و کشور‌های عربی باشد.

در سناریوی حاضر اقدام نظامی به منظور هشدار و اعمال فشار در کانون توجه است. حمله محدود به چند پایگاه هسته‌ای و نظامی، نهایت اهدافی است که در طرح حمله مورد وثوق قرار می‌گیرند. از نظر زمانی نیز به هیچ عنوان جنگ ادامه‌دار و طولانی مدت مورد توجه نیست. از نظر پیشران‌ها چنین سناریویی به نسبت سناریو‌های قبلی طرفداران بیشتری دارد؛ چرا که در ظاهر امر هدف‌گذاری نهایی یعنی نرمش و تسلیم ایران در موضوع هسته‌ای می‌تواند محقق شود. حتی در صورت هر گونه طرح پنتاگون برای حمله به ایران در باب موضوع هسته‌ای، این سناریو می‌تواند محبوب‌ترین باشد.

هر چند پیشران‌های سناریوی حمله محدود نسبتا محکم و قوی هستند، اما همانند سناریو‌های گذشته موانع قابل توجهی پیش‌روی اجرایی شدن چنین سناریویی خواهد بود که مهم‌ترین آن‌ها عبارتست از: «محدود نماندن دایره جنگ با توجه به واکنش احتمالی ایران.» این‌که چنین تصور شود، اسرائیل به صورت یک‌جانبه یا در قالب یک ائتلاف چند حمله محدود را انجام دهد و ماجرا ختم به خیر شود، بسیار ساده‌بینانه است. به طور حتم واکنش ایران در برابر هر گونه اقدام نظامی ستیزه‌جویانه، سکوت یا انفعال نخواهد بود. واکنش تهران می‌تواند دایره بحران را گسترده و فرضیه جنگ محدود را ناکام بگذارد.

در ارتباط با هم‌آهنگی و نزدیک بودن به واقعیات میدانی، سناریوی حاضر را تا حدی می‌تواند واقع‌بینانه و محتمل مورد ارزیابی قرار بگیرد، اما پیامد‌های اجرای این سناریو هم همانند سناریو‌های گذشته می‌تواند خطرناک باشد.

تداوم استراتژی خرابکاری‌های نقطه‌ای، دیگر سناریوی موجود برای آینده منازعات میان ایران و اسرائیل است. این سناریو به نوعی تداوم وضعیت فعلی و موجود در میدان درگیری‌های دو طرف خواهد بود. اساس سناریوی فوق این است که آن‌چه به عنوان تهدید به حمله نظامی به تهران از سوی رهبران تندروی اسرائیلی مطرح می‌شود، بیشتر جنگ لفظی بوده و در واقعیات میدانی قابلیت تحقق ندارد.

در دفاع از این سناریو، حتی می‌توان با اظهارات اخیر یائیر لاپید، نخست‌وزیر سابق و یکی از رهبران احزاب اپوزیسیون اسرائیل رجوع کرده که گفته بود، «اگر نتانیاهو دست از دروغ گفتن درباره آمادگی (اسرائیل) در موضوع ایران بر ندارد، من مجبور خواهم بود تمام خلأ‌ها و غفلت‌هایی را که او مسئول آن بود، توضیح دهم تا زمانی که او را جایگزین کنیم.» مطابق سناریوی حاضر درگیری‌ها میان ایران و اسرائیل در سطح خرابکاری‌ها و انجام عملیات‌های مقطعی و نقطه‌ای، باقی خواهد ماند.

نه این‌که سناریوی فوق پیشران‌های تحقق فوق‌العاده‌ای داشته باشد، اما می‌توان آن را منطقی‌ترین وضعیت در آینده منازعات میان اسرائیل و ایران مورد ارزیابی قرار داد. هم اسرائیل و هم جامعه جهانی، نسبت به تبعات هر گونه اقدام نظامی علیه ایران واقف هستند. آن‌ها به خوبی می‌دانند که ایران در شرایطی فعلی، عراق سال ۱۹۹۱ یا افغانستان ۲۰۰۱ و حتی بغداد سال ۲۰۰۳ نیست که بتوان به آسانی در میدان نظامی به پیروزی دست پیدا کرد. هم در سطح نظامی مستقیم و هم در سطح نیابتی، جمهوری اسلامی ایرانی از توانایی مانور قابل توجهی برای پاسخ‌گویی برخوردار است. حتی در بدبینانه‌ترین حالت، ایران توانایی ورود به یک درگیری تمام‌عیار کوتاه مدت را دارد.

قواعد حقوق بین‌الملل نیز به هیچ عنوان ضامن هر گونه حمله نظامی مستقیم به تاسیسات ایران نبوده و نخواهد بود. اخیرا نیز رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران را به درستی غیرقانونی خوانده بود.

با مجموع تفاسیر فوق می‌توان اظهار داشت علی‌رغم تمامی جوسازی‌های رسانه‌ای و اظهارات نتانیاهو مبنی بر آماده شدن برای جنگ، همچنان محتمل‌ترین و واقع‌بینانه‌ترین سناریو، تداوم استراتژی خرابکاری‌های نقطه‌ای و مقطعی است. از نظر پیامد‌ها هم جامعه جهانی درگیری در این سطح را تجربه کرده که خود تایید کننده واقع‌گرایانه بودن پیش‌بینی تداوم وضعیت فعلی است.

سناریوها

جنگ بزرگ یک‌جانبه

جنگ بزرگ در قالب ائتلاف

درگیری محدود و کنترل شده

جنگ نیابتی و توسل به خرابکاری

پیشران‌ها

(ظرفیت‌ها)

محدود و حداقلی

محدود اما محبوب ایران ستیزان

با زمینه‌های قوی و مستعد عملیاتی شدن

اثبات شده و منطبق با واقعیات موجود

پسران‌ها (محدودیت‌ها)  

حداکثری

حداکثری

حداقلی

اندک و محدود

انطباق با واقعیت

غیرواقع‌بینانه

غیرواقع‌بینانه و ایدئالیستی

واقع‌گرایانه اما همراه با تبعات سنگین

واقع‌بیانیه‌ترین سناریو یا تبعات اثبات شده

امکان تحقق

اندک اما ممکن

اندک و نامحتمل

نامحتمل و پرهزینه

بالا

منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات از تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند

خط و نشان کریم باقری برای رضا درویش

انباشت زباله بحران بزرگ در مازندران

قاتل پس از رضایت اولیا دم در خواب سکته کرد

بیانیه ستادکل نیرو‌های مسلح درباره سقوط بالگرد رئیسی

فیلم/ بازتاب تلخ اهدای کفن صداوسیما در رسانه‌های جهان

مرحله جدید واریز سود سهام عدالت در راه است

دو سناریو بازار دلار در میان سیگنال‌های سیاسی

بدرقه باشکوه پزشکیان توسط روس‌ها

قاعدگی یک راز مگو نیست؛ به این تابو پایان دهید

خطرات و چالش‌های کاهش دستمزد حقیقی

کوچک‌زاده در ۶ سال اخیر یک‌ریال مالیات هم نداد

عضو شورای عالی کار: مزد غیر منصفانه را امضا نخواهیم کرد

مشکل ناترازی انرژی هدررفت بدون مدیریت منابع!

توصیه‌های فانتزی به کارگران ایرانی؛ اگر افسرده‌اید، ورزش کنید

پدرخوانده‌ها ترکیه را به گروگان گرفته‌اند؛ نگاهی به مافیا و چهره‌های کلیدی آن در ترکیه/ دولت عدالت و توسعه چگونه زمینه ساز گسترش فساد و فعالیت مافیا شدند؟

فیلم/ روزگار سیاه پرندگان مهاجر در ایران

هفته صعودی در انتظار بازار طلا و سکه

تهرانِ خسته؛ پایان داستانِ ۲۵۰ساله پایتخت ایران

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

عکس/ ناصرالدین شاه سوار بر کالسکه در ساحل ایزدشهر ۱۴۹ سال پیش

درخواست اعلام مالیات داده شده توسط کوچک زاده!

فیلم/ لحظه پیدا شدن حلقه ازدواج از دل خاکستر‌های آتش کالیفرنیا

آیا توقف شاخص‌های بازار بورس موقتی است؟

توافق برجام از موفقیت بزرگ تا شکست!

جولان اسب‌ها در طبیعت مازندران

سودجویی دارویی از جیب بیماران؛ زنجیره ایی از برخی متخصصان پوست تا داروخانه‌ها