تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

چرا وعده رییسی در مبارزات انتخاباتی روی زمین ماند؟

«شفافیت از نکاتی است که بعضی‌ها شعار آن را می‌دهند، اما ما نیاز داریم، هم در حوزه تصمیم‌گیری و هم اجرا شفافیت‌سازی کنیم تا مردم احساس آرامش کنند... مشکل دولت فعلی این است که شفاف‌سازی نمی‌کند و همه چیز را محرمانه کرده است.»

وعده رییسی در مبارزات انتخاباتی

اقتصاد۲۴-  این اظهارات ابراهیم رییسی است که در ۷ خرداد ۱۴۰۰ و ۱۹ خرداد همان سال در دوران مبارزات انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، اولی را در جمع خبرنگاران و دومی را در جمع دانشجویان مطرح می‌کند.

اظهاراتی که اگرچه زیبا بود، اما در حد حرف باقی ماند. مرور عملکرد تیم اقتصادی دولت در ۲۲ ماه گذشته نشان می‌دهد؛ نه تنها آمار‌هایی که در دوران روحانی سانسور می‌شدند، در قفسه‌های وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها ماندند، بلکه گروهی دیگر از شاخص‌ها و آمار‌های اقتصادی نیز حبس شده است.

در یک‌سال و ۹ ماهه اخیر محرمانگی داده‌ها از آمار «فروش نفت» و «تشکیل سرمایه ثابت ناخالص» تا فعالیت‌های «ساختمانی»، «تجاری» و «تورم» را در بر گرفته و حتی کار به جایی کشیده که پس از شوک‌های قیمتی بخش مسکن، مدت زیادی از آخرین گزارش مرتبط با تحولات این بخش می‌گذرد. به هر حال در ساختمان‌های چندین طبقه و عریض و طویل دولتی باید کارشناسانی باشند که این داده‌ها را استخراج کرده‌اند. اما گویا این آمار‌ها فقط برای افراد خاصی تهیه می‌شود و رسانه‌ها نباید از آن باخبر شوند.

آمار مبهم نفت

تقریبا بعد از تشدید تحریم‌های امریکا در سال ۱۳۹۷، داده‌های فروش نفت ایران محرمانه شد. این در حالی است که به باور تحلیلگران، رسانه‌های خارجی میزان فروش نفت ایران را تقریبا درست تخمین می‌زنند، اما در آمار‌های رسمی وزارت نفت و بانک مرکزی جایی برای این اعداد دیده نشده و نهاد‌های داخلی ارایه‌کننده آمار، به بهانه تحریم‌ها، اطلاعات درستی در این باره منتشر نمی‌کنند.


بیشتر بخوانید: نماینده رئیسی در امور روحانیت: مساجد خالی شده؛ باید خون گریست!


این در حالی است که هر شهروند ایرانی حق دارد بداند چه میزان نفت به فروش رفته و پول آن چگونه هزینه شده است. شهروند ایرانی باید بداند در مقابل نفت فروخته شده، کالا وارد شده یا به صورت نقدی پول آن در حساب‌های بانک مرکزی نشسته است.

در همین مقطع انتشار آمار «تشکیل سرمایه ثابت ناخالص» نیز متوقف شد و در لیست داده‌های محرمانه قرار گرفت. روندی که کماکان ادامه دارد. کمتر از یک‌سال از دولت رییسی نگذشته بود که انتشار شاخص «قیمت مصرف‌کننده» یعنی «تورم مصرف‌کننده» هم از سوی بانک مرکزی سانسور شد. البته این بار بهانه این سانسور آماری، برنامه ششم توسعه بود که مرجع آماری رسمی را «مرکز آمار» اعلام کرده بود.

داده‌های تورم در حبس

با وجود اینکه چند سالی است که مرکز آمار مسوول انتشار گزارش‌های مربوط به «تورم» است، اما حتی اعدادی که این مرکز به عنوان تورم رسمی کشور منتشر کرده نیز در نماگر‌های اقتصادی بانک مرکزی خالی است.

شاخص بهای تولید‌کننده نیز دیگر غایب این گزارش در داده‌های بانک مرکزی است. آخرین آمار منتشر شده از تورم تولیدکننده بانک مرکزی مربوط به دی ماه سال گذشته است. البته اخیرا خبرگزاری فارس به نقل از یک «منبع آگاه» که نام و نشانی از او نبرده، تورم تولیدکننده را منتشر کرد. نکته در این است که پیش از انتشار نماگر‌های اقتصادی، شاخص بهای تولیدکننده توسط مرکز آمار منتشر شده بود.

در این بین دیده می‌شود، آمار تورم مصرف‌کننده نیز دو ماهی است که به‌طور نامنظم و برخلاف رویه پیشین منتشر می‌شود. آماری که همواره به صورت منظم ابتدای هر ماه منتشر می‌شد و از ابتدای سال جدید، مرکز آمار به بهانه «تغییر سال پایه» این روند را به هم زد.

با وجود اینکه کارشناسان بر انتشار بدون سانسور آمار‌ها برای افزایش اعتماد فعالان اقتصادی تاکید دارند، اما به نظر می‌رسد، بانک مرکزی روش قبلی خود برای سانسور آماری را ادامه خواهد داد.

سانسور آمار مسکن

از سال ۱۳۹۶ در راستای شفاف‌سازی «بازار مسکن و اجاره»، وزارت راه و شهرسازی ماهانه داده‌های این بازار را منتشر می‌کرد. داده‌هایی که انتشار آن‌ها از مرداد سال ۹۹ از دستور کار وزارت راه خارج شد. در آن دوره محمد اسلامی که دستور توقف صدور آمار را داده بود، هنوز وزیر راه و شهرسازی روحانی بود. شخصی که در دولت رییسی اگرچه ساختمان دادمان را به رستم قاسمی واگذار کرد؛ اما ارثیه‌اش پابرجا ماند.

پس از اینکه اسلامی در ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ اعلام کرد: «به معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی دستور داده‌ام تا اطلاعات و آمار قیمت‌های بازار مسکن را منتشر نکند.» محمود محمودزاد، معاون مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی از معدود مدیران ابقا شده در دولت رییسی مطرح کرد: «قرار نیست انتشار آمار متوقف شود، بلکه این آمار با دقت بیشتری منتشر خواهد شد. در حقیقت بنا شد آمار منتشر شده واقعیت کشور را منعکس کند و تنها مرتبط با استانی خاص نباشد تا به این ترتیب از به هم ریختگی ذهن‌ها نیز جلوگیری شود.».

اما از آن تاریخ به بعد هیچ آماری منتشر نشد و مسوولان این وزارتخانه از انتشار آمار امتناع کردند. در این بین آمار «فعالیت‌های ساختمانی بخش خصوصی» نیز در ساختمان بانک مرکزی حبس شده است. به نقل از سایت «اکوایران» سبقه این داده‌ها به سال ۸۵ برمی‌گردد که به صورت فصلی و سالانه تا سال ۱۴۰۰ به‌طور منظم منتشر می‌شد، اما یک‌سال است بانک مرکزی از انتشار آن‌ها خودداری می‌کند.

در ضمن انتشار ماهانه داده‌های «تحولات بازار مسکن» که سیاستگذار پولی به آن می‌پرداخت نیز متوقف شده است. آمار هر ماه تقریبا تا نیمه ماه بعد در دستور کار عموم قرار می‌گرفت. اما در ۵ ماه گذشته هیچ گزارشی از این حوزه درج نشده است.

آمار تولید و تجارت در قفسه‌های صمت

واکاوی داده‌های سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز نشان می‌دهد، داده‌های تولید و تجارت هم روی شفافیت را به خود نمی‌بیند. داده‌های این وزارتخانه از تابستان سال گذشته محرمانه شده و هیچ گزارشی از این حوزه منتشر نشده است. در همین مقطع سازمان توسعه تجارت نیز از انتشار و تحلیل آمار‌های صادرات و واردات دست کشیده و آن‌ها را در لیست محرمانه‌های خود قرار داده است.

رییسی چه گفت و چه شد؟

رییسی به‌رغم اینکه در زمان مبارزات انتخاباتی از شفاف‌سازی داده‌ها سخن می‌گفت، پس از آن نیز اظهارات مشابهی هم داشت. او در سالگرد انتخابات ریاست‌جمهوری به شهرستان‌های ورامین، پیشوا و قرچک می‌رود و به نقل از «ایسنا» می‌گوید: «ان‌شاء‌الله با عمل به آنچه وعده کرده‌ایم در میدان عمل دولتی صادق الوعد خواهیم بود.»
رییسی همچنین در آذر ۱۴۰۱ می‌گوید: «در نظام جمهوری اسلامی، اساس بر آن است که مردم در جریان گردش اطلاعات قرار گیرند. در قانون اساسی و قوانین موضوعه مقرر شده است که مردم باید در جریان قرارداد‌ها و پیمان‌ها و همچنین فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی قرار گیرند، مگر آن مواردی که به تعبیر امیرالمومنین علی (ع) احتمال سوءاستفاده دشمن از آن‌ها وجود دارد.»

به نقل از روزنامه «اطلاعات» او همان زمان می‌افزاید: «در دستگاه اجرایی هم روند امور باید به صورت شفاف باشد تا عموم مردم از شیوه جذب، گزینش، انتصاب، ارتقا، به کارگیری برنامه و پیشرفت کار، شاخص‌های کیفی و کمی مطلع شوند.» رییسی می‌گوید: «چرا قرارداد‌های اقتصادی علنی نباشد؟ چرا بهره‌برداری از حوزه‌های مختلف اقتصادی شکل شفاف نداشته باشد؟ چرا در وضعی که همه باید بتوانند با رقابت ظرفیت‌های خودشان را عرضه کنند، این زمینه برای همه به صورت مساوی ایجاد نشود؟ این‌ها همان زمینه‌هایی است که کاملا می‌تواند، فساد را ریشه‌کن کند.» چرا‌هایی که در عمل مجموعه تحت اختیارش به آن‌ها پاسخ نمی‌دهند.

منبع: روزنامه اعتماد
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مقدا
0
0
شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
وعده های رئیسی یا روی زمین مانده یا به هوا رفته
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

استوری عاشقانه مهناز افشار و دخترش + عکس

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

امیدواری مادر امیر تتلو به آزادی پسرش!

عکس/ چهره واقعی صهبا شرافتی بازیگر نون خ

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ بدترین ضربه پنالتی تاریخ فوتبال

فیلم/مرگ غم انگیز یک زن پس از سقوط در جوی آب

عکس/ حضور قرائتی با ویلچر در یک مراسم

رضوانی موتورز، پورشه ۹۱۱ را متحول می‌کند

انتقاد تند ربیعی از بازگشت گشت ارشاد + عکس

فیلم/ گل کوچیک سردار آزمون با دخترش در خانه

واکنش آذری جهرمی به بازگشت گشت ارشاد

فصل لاله‌ها در باغ ایرانی

عده‌ای اجیر می‌شوند در جلسه کنکور غایب باشند

فیلم/ حجت الاسلام جعفری بروجنی: اگر اسراییل به ایران حمله کند با پاسخ شکننده‌تری مواجه می‌شود

تصاویری آخرالزمانی از لحظه شروع طوفان و سیل در دبی

دیدار دوستانه تیم ملی ایران با ترکیه

معاون اول جدید قوه قضاییه کیست؟

فیلم/ گلف بازی عجیب طارمی و بیرانوند

نوسان افزایشی دلار با علامت تشدید تحریم‌ها

عکس‌های دل نواز از حال خوب دریاچه ارومیه

سهمیه بنزین چه تغییری کرد؟

دست انداز جدید اتحادیه اروپا برای صادرات نفت ایران

کاسبی جدید با جنجالی‌ترین خودروی سال

معاون اول احمدی نژاد درگذشت

فیلم/ لحظه ورود امیرعبداللهیان به نیویورک

تضمین ارزآوری به همت صنعت گاز

افزایش قیمت بلیت هواپیما در دستور کار

اینفوگرافی/ضرر و زیان‌ تعطیلی پنجشنبه‌ها

سوگل خلیق عروس شد؟

بازدهی بورس در هفته محدودیت نوسان قیمت چگونه بود؟

قتل دلخراش دو جوان با شلیک گلوله در یک جشن تولد

مرگ قهرمان پرورش اندام در حین مسابقه + عکس

دستگیری زنی که دایی مُرده اش را برای ضامن شدن به بانک آورده بود

فیلم/ با حمله دوباره اسرائیل تاکتیک پاسخ ما متفاوت خواهد بود

تلویزیون دستمزد نجومی می‌دهد؟

فیلم/بلایی که بازیگر معروف زن بر سر گربه‌ها آورد

پراستفاده‌ترین ارز‌های فیات برای معاملات رمزارزی

ضرب سکه‌های طلا خیانت به سرمایه‌های کشور است

فیلم/ اقدام نمایندگان مجلس آمریکا علیه معافیت ۱۰ میلیارد دلاری ایران

فیلم/ اوضاع وخیم خیابان‌های دبی بعد از وقوع سیل

دلایل سیل نابهنگام در ایران؛ چرا سیل بهاره دبی را برد؟

ترمز‌های رشد بورس در سایه همه نااطمینانی‌ها کدامند؟

چرا پهپادهای سپاه چند ساعت طول کشید به اسرائیل برسد؟

نفت در کشاکش تنش‌های ژئوپلیتیک

با ۵ میلیارد کجای تهران می توان خانه خرید

زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد

ماجرای جنجالی اعلام خبر فوت رضا رشیدپور چه بود؟

ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل نفت آبادان

اولین حقوق ۱۴۰۳ کارگران چقدر است؟

فیلم/ گل مهدی طارمی به ویتوریا گیمارش در شب صعود پورتو

فیلم/ صحبت‌های امیرعبداللهیان در بدو ورود به نیویورک

بهار خودرو امسال خزان شد/ رشد ۴۷ میلیونی قیمت خودرو‌های داخلی!

آیا تعطیلی پنجشنبه‌ها شامل کارگران هم می‌شود؟

دلار به کف قیمتی رسید؟