اقتصاد۲۴- شاخص هموزن نیز در هفته گذشته نزول ۵۴/ ۴درصدی داشت و برای چهارمینبار در ۶ هفته معاملاتی اخیر با ثبت بازدهی منفی در مقیاس هفتگی کار خود را به اتمام رساند. در فرابورس نیز شاخص اصلی این بازار با افت ۳۵/ ۳درصدی مواجه شد تا هر سه نماگر اصلی بازار سهام در هفتهای که گذشت، در مدار منفی پرونده معاملاتی خود را ببندند.
انتظار برای مشخص شدن تکلیف نرخ بهره فدرالرزرو بعد از ۱۰ افزایش متوالی و نوسانات اسکناس آمریکایی از مهمترین اتفاقهایی بودند که معاملات هفته گذشته بورس تهران، تحت الشعاع این عوامل قرار گرفت.
در هفته گذشته، بازارهای جهانی چشم انتظار اعلام نرخ تورم ایالاتمتحده و متعاقبا تصمیمگیری فدرالرزرو پیرامون نرخ بهره بودند. تورم آمریکا در پنجمین ماه از سالمیلادی با کاهش ۹/ ۰واحددرصدی از سطح ۹/ ۴درصد به محدوده ۴درصد عقب نشینی کرد تا همچنان شاهد روند نزولی در این متغیر آماری باشیم. همین موضوع باعث شد که اکثر تحلیلگران با امیدواری مصوبات جلسه روز چهارشنبه بانکمرکزی ایالاتمتحده را زیرنظر بگیرند. نرخ تورم مهمترین فاکتوری است که فدرالرزرو در ادامه مسیر سیاستگذاری خود برای تعیین نرخ بهره به آن توجه کاملی دارد و تداوم سیاستهای انقباضی این نهاد تا زمان بازگرداندن تورم ایالاتمتحده به سطح تورم هدف ادامه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: پیش بینی بورس امروز شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۲
به هر روی با توجه به نرخ امیدوارکنندهای که در تورم ایالاتمتحده ثبت شد، فدرالرزرو نرخ بهره را پس از ۱۰افزایش متوالی بدونتغییر در ۲۵/ ۵درصد باقی گذاشت. بهنظر میرسد که پس از نیل تورم ایالاتمتحده به سمت مرزهای تورم هدف، فدرالرزرو از اوایل سال۲۰۲۴ کاهش تدریجی نرخ بهره را شروع کند که این موضوع بر تقاضای کالاهای پایه یا همان کامودیتیها در بازارهای جهانی تاثیرگذار خواهد بود، زیرا کاهش تدریجی نرخ بهره موجبات تضعیف شاخص دلار را فراهم میآورد و بهای کامودیتیها را برای خریداران دیگر ارزهای خارجی ارزان میکند. بورس تهران نیز یک بورس کامودیتی محور است و بیش از ۷۰درصد از ارزش بازار سهام کشور را شرکتهایی تشکیل میدهند که کالاهای تولیدی آنها بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به بازارهای جهانی گره خورده است، طبیعتا کاهش نرخ بهره و تضعیف شاخص دلار بر روی روند قیمتی کامودیتیها اثرات مثبتی خواهد داشت و بورس کامودیتی محور تهران نیز از این محل منتفع خواهد شد.
بازار ارز در هفته گذشته، یکی از متلاطمترین هفتههای خود در بهار امسال را تجربه کرد. شاخص ارزی تحتتاثیر اخبار منتشره از اخبار توافق موقت میان ایران و آمریکا پس از مدت ها، پناهگاه ۵۰هزارتومان را از دست داد و فشار اخبار مثبت سیاسی بهای اسکناس آمریکایی را به ارقام کمتر از ۵۰هزارتومان هدایت کرد، تاجاییکه دلار در مقاطعی از معاملات هفته گذشته گریزی به کانال ۴۶هزارتومان نیز داشت، اما دلار در ادامه هفته بخشاعظم این مسیر را به سمت بالا بازگشت، اما چه شد که دلار پس از مدتها کانال ۵۰هزارتومان را از دست داد و چه عواملی باعث شد که نرخ شاخص ارزی مجددا به حوالی ۵۰هزارتومان بازگردد؟
در پاسخ به این سوال میتوان گفت که معاملات در بازار ارز به مانند سایر بازارها بر پایه انتظارات نسبت به آینده و پیشبینی از وضعیت آتی تحولات کلان کشور انجام میشود. در هفته گذشته مجموعه اخباری که در حوزه سیاست خارجی کشور مخابره شد، ابتدا موجبات عقب نشینی شاخص ارزی را فراهم کرد، اما عدمبرآورده شدن سرخط خبرها در واقعیت سبب شد تا مجددا دلار با قدرت هرچه بیشتر سطوح از دست رفته را مجددا پسبگیرد.
اخبار مخابره شده از توافق موقت و کوتاه مدت ایران و آمریکا و موافقت ایالاتمتحده با آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران در عراق و همچنین بیاناترهبری درباره مقبولیت توافق به شرط آسیبندیدن زیرساختهای هستهای کشور از جمله مواردی بود که قیمت دلار را تحتفشار قرار داد و نرخ شاخص ارزی را به کانالهای پایینتر از ۵۰هزارتومان هدایت کرد، اما بهنظر میرسیدکه معاملهگران ارزی در مواجهه با این خبر بهنوعی دچار بیش واکنشی شدهاند و ضدونقیضبودن این اخبار و تکذیب برخی اخبار منتشره از سوی طرفین سبب شد تا مجددا تغییر انتظارات، نرخ ارز را به سطوح بالاتری هدایت کند.