اقتصاد۲۴- پس از رالی صعودی قدرتمند بازار که طی دو لگ جنبشی رخ داد و تا نیمه اردیبهشتماه ادامه یافت، مدتی است بازار دچار روند اصلاحی فرسایشی شده است. به طوریکه میانگین ارزش معاملات از رقم ۱۸ هزار میلیارد تومان در فروردین و نیمه اول اردیبهشتماه به رقم ۶.۵ همتی در مقطع فعلی رسیده است.
علی عصاری، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز در رابطه با ریسکهای بازار با توجه به فرا رسیدن فصل تابستان بیان کرد: «در مقطع فعلی ریسکهای بازار را میتوانیم در دو دسته ریسکهای ذهنی و ریسکهای واقعی تقسیمبندی کنیم. ریسکهای واقعی شامل عدم ثبات اقتصادی و نوسانات نرخ ارز میشوند. این را میتوان بهعنوان یک ریسک اصلی در نظر گرفت.»
عصاری در ادامه افزود: «اما ریسک دومی که بازار این روزها با آن روبهروست، ریسک ترس بازار از تجربه تلخ مرداد ۹۹ و مهر ۹۲ است. هر دو، دو بخش خونین بازار بوده است و معمولا در سالهای گذشته این اتفاق در تابستان افتاده و معمولا بعد از مجامع، ریزشی را تجربه کردیم.»
بیشتر بخوانید: گزارش بورس امروز دوشنبه ۵ تیرماه ۱۴۰۲
وی افزود: «اما با توجه به اینکه سهام EPSمحور که ستون فقرات بازار سهام هستند، سود آنچنانی ندارند میتوانیم این ریسکها را کمرنگتر ببینیم و شرایط بهتری را برای بازار از این حیث قائل شویم.»
این کارشناس بازار سرمایه بیان داشت: «من فکر میکنم ریسکهای سیاسی-اجتماعی و ریسکهای منتالی دو نوع از ریسک هستند که میتوان بهعنوان ریسکهای اصلی بازار در هفتهها و ماههای پیش رو از آنها یاد کرد.»
عصاری با اشاره به نقش سابقه سهام در شرایط مشابه گفت: «برای اینکه بفهمیم چه صنایعی پیشتاز خواهد بود، باید صنایع پیشتاز قبلی را بررسی کنیم. با یک بررسی ساده، میبینیم در میان ۲۰ سهمی که بیشترین رشد را در بازههای مختلف یک، سه، ۶ ماهه و یک ساله داشتهاند، تکسهمهایی که در گرو رشد گروه خاصی نیستند، بیشترین نقش را دارند. به نظر میرسد سهمهایی که شناوری کمتری دارند و قابلیت ورود افراد و به اصطلاح پروژه شدن را دارند، این روزها هنوز بهترینها هستند.»
وی افزود: «در ارتباط با صنایع پرپتانسیل نیز همچنان میتوان گروه خودرو را به عنوان لیدر بازار در موج بعدی صعود معرفی کرد. چرا که این صنعت بدنه اصلی بازار سهام را از نظر حجم تشکیل داده است. همچنین به تبع آن گروههای ریالی به این دلیل که در مواضع دیپلماتیک کشور ممکن است گشایشهایی صورت گیرد، میتوانند خوب باشند.»
عصاری افزود: «متاسفانه مجامع مثل سالهای قبلی نبوده است. برخلاف هر سال اقبالی به سوی مجامع و سهام DPS محور نبود. با توجه به این تفاسیر میتوانیم پیش بینی کنیم شاید نوساناتی در نرخ ارز در ماههای آتی پیش آید. نوساناتی از جنس اصلاح که موجب کاهش نرخ اسکناس آمریکایی خواهد شد. گرچه با توجه به تورم نهادینه ماهانه در ساختار اقتصاد کشور انتظار ریزش آنچنانی وجود ندارد و طبیعتا میتواند فرصت خرید برای بازار به شمار آید.»
وی بیان داشت: «به نظر میرسد نیمه دوم سال قطعا شرایط بازار خیلی بهتر خواهد بود. همچنین به واسطه انتخابات مجلس که پیش رو داریم، این قضیه پررنگتر میشود. طبق تجربه سالیان گذشته قبل از انتخابات مجلس، گروههای مختلف به ویژه گروههای ریالی بورس، رشدهای چشمگیری خواهند داشت که انتظار میرود امسال هم این اتفاق رخ دهد.»