تاریخ انتشار: ۱۲:۱۹ - ۱۲ تير ۱۴۰۲

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از عملکرد حوزه فرهنگی در برنامۀ ششم

دربارۀ توسعۀ فرهنگ مطالعه در مناطق محروم روستایی، عشایری و مرزی در بند «ح» ماده ۶۳ در انتخاب دستگاه متولی اجرای این قانون، دقت لازم صورت نگرفته است و سپردن کاری چنین بزرگ در اختیار دستگاه بخشی همچون کانون پرورش فکری کودک و نوجوان منطقی به‌نظر نمی‌رسد

عملکرد حوزه فرهنگی در برنامۀ ششم

اقتصاد۲۴- لایحۀ برنامۀ هفتم توسعه، ۲۸ خردادماه تقدیم مجلس شد تا روند بررسی آن آغاز شود. حالا مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد قانون برنامۀ ششم توسعه در بخش فرهنگ عمومی، هنر و صنایع خلاق پرداخته و پیشنهاد‌هایی برای برنامۀ هفتم توسعه ارائه داده است. پیشنهاد‌هایی که نشان می‌دهد برنامۀ گذشته در برخی مواد و احکام دارای ابهاماتی بوده و لازم است در برنامۀ جدید به آن‌ها توجه شود.

تنها دو سال تا پایان سند چشم‌انداز ۲۰ سالۀ کشور باقی مانده است. مهلت اجرای برنامۀ ششم به‌عنوان سومین برنامۀ توسعۀ این سند، در سال ۱۴۰۰ به اتمام رسید. درحالی‌که براساس گزارش سازمان برنامه وبودجه و گزارش سایر دستگاه‌ها، میزان تحقق احکام این برنامه تنها حدود ۳۳ درصد تخمین زده شده است.
از ۱۲۴ ماده قانون برنامۀ ششم، ۲۸ حکم مرتبط با فرهنگ بود. اما بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نشان از آن دارد که در این بخش ایرادات و ابهاماتی وجود داشته است. آنطور که این گزارش می‌نویسد، از موانع اجرای احکام در برنامۀ ششم می‌توان به «ابهام و کلی‌نگری در متن احکام» و «تأخیر در تصویب آیین‌نامه‌های اجرایی و عدم تصویب آن‌ها در مدت مقرر» اشاره کرد. «نبود هماهنگی و همکاری دستگاه‌های موظف در اجرای احکام»، «نبود تعیین شاخص کمی و کیفی مناسب به‌منظور ارزیابی دقیق» و «نبود فهم مشترک بین دستگاه‌های موظف در موضوع حکم» نیز از دیگر مشکلات موجود بوده است.

دربارۀ توسعۀ فرهنگ مطالعه در مناطق محروم روستایی، عشایری و مرزی در بند «ح» ماده ۶۳ در انتخاب دستگاه متولی اجرای این قانون، دقت لازم صورت نگرفته است و سپردن کاری چنین بزرگ در اختیار دستگاه بخشی همچون کانون پرورش فکری کودک و نوجوان منطقی به‌نظر نمی‌رسد

ابهام در حکم، بیشترین مانع اجرایی

موضوع حکم ماده ۹۲ قانون برنامۀ ششم توسعه به تمهیدات قانونی مبنی‌بر تسهیل فرآیند صدور مجوز تولید و نشر آثار اشاره می‌کند. براساس بند «الف» این ماده، دولت مکلف است با «همکاری قوه قضائیه»، تمهیدات قانونی لازم مربوط به «تسهیل فرآیند صدور مجوز و بازنگری و کاهش ضوابط و مقررات محدودکنندۀ تولید و نشر آثار فرهنگی و هنری» و «ایجاد امنیت لازم برای تولید و نشر آثار و اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری دارای مجوز» را تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه پیش‌بینی کند. این گزارش نشان می‌دهد که این بند تنها ۴۰ درصد محقق شده است و سه سال زمان برده تا ابهام در لفظ «تمهید قانونی» رفع و فرایند اجرای حکم آغاز شود.


بیشتر بخوانید:  چرا فیلم عروسی سلبریتی‌ها و پولدار‌ها برای ما جذاب است؟!


بند «ب» همین ماده که آن‌هم تحققی ۴۰ درصدی داشته، به واگذاری فهرست مجوز‌ها و تصدی‌گری فرهنگی و هنری «با رعایت موازین شرعی» به بخش خصوصی، تعاونی و سازمان‌های مردم‌نهاد اشاره می‌کند. اما تا پایان سال ۱۳۹۸ این فهرست به تصویب هیأت دولت نرسید. سازمان برنامه‌وبودجه نیز در گزارش عملکرد قانون برنامۀ ششم توسعه در سال ۱۳۹۶ نیز اعلام کرده بود که در راستای احصای مجوز‌های کسب‌وکار، «پس از بررسی و شناسایی مجوز‌های زائد، ۱۱۷ عنوان مجوز به ۵۰ عنوان مجوز کاهش یافت.»
این درحالی‌است که حذف این مجوز‌ها منوط به تصویب هیأت وزیران بوده است. از طرف دیگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اعلام کرده بود که «مبنای صدور مجوز در زمینه‌های موضوع قانون» از اهداف و وظایف این نهاد است و و سایر قوانین و مقررات موضوعه ذیربط، تنها «۳۶ فقره مجوز خواهد بود». حال آنکه همین تغییر و حذف نیز مغایر قانون برنامۀ ششم توسعه بوده است.

«پوشش بیمۀ بیکاری اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه» موضوع حکم بند «ح» ماده ۹۲ بوده است که تنها تحققی ۳۰ درصدی داشته است. اما «بیکاری» به چه معناست؟ همین ارائه‌ندادن تعریف از بیکاری هنرمندان منجر شد که این بند با ابهام مواجه شود

«توسعۀ فرهنگ کتابخوانی با اولویت مناطق کمتر توسعه‌یافته» موضوع حکم بند «ث» ماده ۹۲ بود که تحققی ۳۰ درصدی داشت. این بند نیز با ابهام در متن حکم مواجه بود که لفظ «تمهیدات لازم»، تکلیف دستگاه‌های مجری را معین نمی‌کرد. همچنین ردیف مربوط به این حکم تنها تا سال ۱۴۰۰ در قانون بودجه آمده و پس از آن حذف شده است. البته در قوانین بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ذیل عناوین کلی‌تری مانند «برنامۀ حمایت از فعالیت‌های فرهنگی، کتاب و کتابخوانی و ارتقای فرهنگ عمومی» موجود است، اما از اعتبار تخصیص‌یافته به مناطق کمترتوسعه‌یافته که به این حکم مربوط می‌شود، اطلاعات دقیق و مجزایی وجود ندارد. از طرف دیگر، تأخیر در ابلاغ قانون برنامۀ ششم توسعه باعث شد که هیچ اعتباری برای اجرای این حکم در قانون بودجۀ سال ۹۶ تخصیص نیابد و ردیف مربوطه از سال ۹۷ به قانون بودجه اضافه شود.

موضوع حکم بند «ج» همین ماده به «حمایت از کتابفروشان، ناشران و مطبوعات از طریق ارائۀ پروانه ساختمان و تعرفۀ فرهنگی ناظر به زیرساخت‌های ضروری» اشاره دارد. اما «عدم همکاری دستگاه‌های دیگر با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» و «طولانی‌شدن روند بررسی و تصویب در دولت»، منجر شد تا آیین‌نامۀ اجرایی این بند با تأخیر زیادی به تصویب برسد و در عمل اجرای این بند معطل بماند. این بند تنها تحققی ۲۰ درصدی داشته است.
در جز ۱ بند «چ» این ماده، «دولت» مکلف به فراهم‌آوردن «تمهیدات قانونی لازم جهت امنیت شغلی کارکنان و فعالان و استقرار نظام صنفی بخش فرهنگ» شده است. در اینجا باز هم لفظ «تمهیدات قانونی» دارای ابهام است. از طرف دیگر به‌دلیل اینکه تکلیف بر «دولت» بار شده، منجر به طولانی‌شدن روند تصویب مقررات نظام صنفی شده است. درنهایت، عدم پیگیری اصلاح و تصویب مقررۀ ابطال‌شده با تغییر دولت، از دیگر موانع اجرای این بند بوده است. این بند نیز تحققی ۲۰ درصدی داشته است.

«پوشش بیمۀ بیکاری اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه» موضوع حکم بند «ح» ماده ۹۲ بوده است که تنها تحققی ۳۰ درصدی داشته است. اما «بیکاری» به چه معناست؟ همین ارائه ندادن تعریف از بیکاری هنرمندان منجر شد که این بند با ابهام مواجه شود. همچنین طولانی‌شدن روند بررسی و تصویب آیین‌نامه این بند در دولت، باعث شد در عمل اجرای این بند طی ۵ سال معطل باقی بماند. به‌علاوه با تغییر دولت و اصلاح آیین‌نامه، در عمل اعتبار و منابعی به صندوق اعتباری هنر اختصاص داده نشد.

کار بزرگ در اختیار نهاد کوچک

این گزارش همچنین به ایرادات مواد ۳۷ و ۶۳ نیز اشاراتی دارد. بند «ح» ماده ۶۳ به ترویج ارزش‌های ایرانی اسلامی و توسعۀ فرهنگ مطالعه در مناطق محروم روستایی، عشایری و مرزی اشاره دارد. اما هیچ اعتباری در قانون بودجه، برای اجرای این قانون، در اختیار کانون پرورش فکری کودک و نوجوان قرار نگرفت، چراکه در ابلاغ قانون برنامۀ ششم تأخیر وجود داشت. همچنین، ازآنجاکه در انتخاب دستگاه متولی اجرای این قانون، دقت لازم صورت نگرفته و کاری چنین بزرگ، در اختیار دستگاهی بخشی همچون کانون پرورش فکری کودک و نوجوان قرار گرفته، بدیهی است که مقاصد قانونگذار از این بند منطقی به‌نظر نمی‌رسد. محدودشدن عملکرد کانون پرورش فکری کودک و نوجوان صرفاً به اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری از جمله تریلی سیار کتاب نیز گواه این موضوع است.
ابهام در متن حکم، تأخیر در تصویب آیین‌نامه‌ها، نبود همکاری و هماهنگی دستگاه‌های دولتی از جمله موانع اجرایی ماده ۳۷ بوده‌اند.

درس‌هایی برای برنامۀ هفتم

براساس مواردی که پیشتر ذکر شد، این گزارش پیشنهاد‌هایی برای برنامۀ هفتم توسعه ارائه داده است تا موانع گفته‌شده تکرار نشود.
رفع ایراد «ابهام در متن احکام و کلی بودن آنها» که بیشترین ایراد مشترک بود، مستلزم این است که مفاهیم کلان با جهت‌گیری‌ها و قید‌های اجرایی، انضمامی و عملیاتی شوند؛ چراکه بیان عباراتی که مفاهیم مختلفی را دربرمی‌گیرند، نه‌تن‌ها به برنامه‌ای ختم نمی‌شوند که کمکی به پیشبرد سیاست‌های کلان هم نمی‌کنند.
همچنین برای رفع «تأخیر در تصویب آیین‌نامه‌های اجرایی احکام» که باعث می‌شد عملاً اقدامی صورت نگیرد و اجرای برنامه سال‌ها معطل بماند، لازم است فرآیند تدوین و تصویب با سرعت و همکاری بین‌دستگاهی سرعت بیشتری به خود بگیرد تا بتوانیم نتیجۀ اجرای احکام را ارزیابی و رصد کنیم.
مسئلۀ دیگر این است که دولت‌ها اغلب باتوجه‌به گرایش خود، برنامه را در بخش فرهنگ، تدوین و یا اجرا می‌کنند. کم‌توجهی مجریان به قوانین و احکام بخش فرهنگ، نیز از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر اجرای ناقص برنامه‌ها است. لازم است دستگاه‌ها نیز به‌صورت منسجم‌تر و با رویکردی واحد به موضوعات میان‌بخشی نگاه کنند تا نتیجۀ اقدامات دستگاهی ثمربخش باشد.
نکتۀ مهم دیگر این است که در کنار شاخص‌های کمی، شاخص‌هایی کیفی تعریف شود و مالک ارزیابی در گزارش عملکرد‌های برنامه قرار گیرد تا بتوانیم با دیدگاهی جامع‌تر با عملکرد دستگاه‌ها در برنامه‌های توسعه روبه‌رو شویم.

 

منبع: پیام ما

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش