تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۲

افت تولید ماهانه خودرو در نخستین ماه تابستان

جدیدترین آمار‌ها از افت تولید سه خودروساز بزرگ کشور در تیرماه خبر می‌دهد. آمار‌های ارائه‌شده در سامانه کدال از کاهش ۵/ ۳درصدی تولید خودروی سواری در ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو حکایت دارد. گفته می‌شود کمبود نقدینگی که به ادعای خودروسازان ریشه در قیمت‌گذاری دستوری دارد و همچنین کمبود ارز، اصلی‌ترین دلایل افت تولید خودروسازان در تیرماه است.

خودرو
اقتصاد۲۴-جدیدترین آمار تولید سه خودروساز بزرگ کشور نشان می‌دهد آن‌ها هرچند در مقایسه با سال گذشته رشد را تجربه کرده‌اند، اما تیراژ ماهانه این شرکت‌ها نزولی شده است.

«دنیای اقتصاد» هفته گذشته در گزارشی از افت تولید خودروسازان در تیرماه و نسبت به خرداد خبر داده بود. در آن گزارش عنوان شد که تولید روزانه خودروسازان در ماه نخست تابستان و نسبت به آخرین ماه بهار، کمتر شده است. گفته می‌شود کمبود نقدینگی که به ادعای خودروسازان ریشه در قیمت‌گذاری دستوری دارد و همچنین کمبود ارز، اصلی‌ترین دلایل افت تولید خودروسازان در تیرماه است.

البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که به گفته خودروسازان، آن‌ها در تولید ضرر می‌دهند؛ از همین رو کاهش عمدی تولید (با هدف زیان کمتر) نیز می‌تواند یکی دیگر از دلایل افت ماهانه خودروسازان باشد. این امکان نیز وجود دارد که خودروسازان خواسته‌اند با کاهش عمدی تولید، به سیاستگذار پیام دهند که با ادامه فریز قیمت، روند تولید مختل شده و برنامه مدنظر وزارت صمت محقق نخواهد شد؛ این در شرایطی است که خودروسازان در سامانه یکپارچه اقدام به پیش‌فروش بیش از سه‌میلیون دستگاه خودرو کرده‌اند.

به‌هر‌حال، بنابر آمار اعلامی از سوی سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع ۳۴۲هزار و ۹۴۸ دستگاه انواع محصول را در چهار ماه ابتدایی امسال به تولید رسانده‌اند که این آمار از افزایش ۱۰درصدی تیراژ نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد. با وجود رشد تولید سالانه خودروسازان بزرگ، تیراژ ماهانه‌شان افت کرده است، اتفاقی که گفته می‌شود با چالش‌هایی مانند کمبود نقدینگی و ارز در ارتباط است. بنابر آمار اعلامی، سه خودروساز بزرگ کشور در تیر‌ماه امسال ۹۴هزار و ۶۳۳ دستگاه محصول به تولید رسانده‌اند که در مقایسه با خرداد، ۵/ ۳درصد (بیش از سه‌هزار دستگاه) افت را نشان می‌دهد.


بیشتر بخوانید: سقوط آزاد قیمت انواع کوییک در بازار خودرو


اما در بین سه خودروساز بزرگ، بیشترین تیراژ نصیب ایران‌خودرویی‌ها شده که توانسته اند ۱۷۷هزار و ۲۰۴ دستگاه محصول را در چهار ماه ابتدایی امسال تولید کنند. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تولید ایران خودرو ۵/ ۴درصد افزایش را نشان می‌دهد. سایپایی‌ها نیز با تولید ۱۲۳هزار و ۵۴۶دستگاهی در چهار ماه نخست امسال، ۲۰درصد رشد تیراژ را تجربه کرده‌اند. همچنین پارس‌خودرو با تیراژ ۴۲هزار و ۱۹۸ دستگاهی، ۵/ ۸درصد رشد تیراژ را در چهار ماه ابتدایی امسال به خود می‌بیند.

آمار اعلامی به بورس نشان می‌دهد به‌جز سایپا، دیگر خودروسازان بزرگ کشور با افت تولید ماهانه مواجه شده‌اند. در این بین، ایران خودرو دارای بیشترین تولید ماهانه است، به نحوی که در تیر ۴۷هزار و ۲۲۴ دستگاه تیراژ داشته است؛ با این حال نسبت به خرداد، افت ۵/ ۱۱درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که سایپا علاوه بر تولید سالانه، رشد تیراژ ماهانه را نیز در کارنامه‌اش به ثبت رسانده است.

بنابر آمار ارائه شده به بورس، دومین خودروساز بزرگ ایران تیراژ ۳۶هزار و ۱۶۸دستگاهی را در تیر به ثبت رسانده که نسبت به خرداد، بیش از ۱۰درصد رشد را نشان می‌دهد. در نهایت پارس خودرویی‌ها ۱۱‌هزار و ۲۴۱ دستگاه تولید در تیر‌ماه داشته و نسبت به خرداد با افت تولید پنج‌درصدی مواجه شده‌اند. نکته مهم دیگر در مورد آمار تولید چهارماهه خودروسازان، تداوم عقب افتادن آن‌ها از برنامه مدنظر وزارت صمت است. طبق این برنامه، خودروسازان کشور باید تا انتهای امسال یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه انواع محصول اعم از سواری، وانت، کامیون و... را به تولید برسانند. فرض بر این است که سهم ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو از این برنامه، یک‌میلیون و ۴۰۰‌هزار دستگاه در نظر گرفته شده است.

با این حساب، آن‌ها باید ماهی تقریبا ۱۱۷هزار دستگاه خودرو تولید کنند تا در پایان سال به تیراژ یک‌میلیون و ۴۰۰هزار دستگاهی برسند. با توجه به این رقم، غول‌های جاده‌مخصوص باید در پایان تیر امسال به مجموع تیراژ حدودا ۴۷۰هزار دستگاهی دست پیدا می‌کردند، حال آنکه حدود ۱۲۵هزار دستگاه خودروی کمتری به تولید رسانده‌اند. در واقع با در نظر گرفتن تولید حدودا ۳۴۳هزار دستگاهی خودروسازان بزرگ تا پایان تیر، آن‌ها حدود ۸۰درصد از برنامه تولید چهارماهه را محقق کرده و ۲۰درصد عقب افتاده‌اند.

خودرو

تولید نزولی پژو

بررسی جزئیات تولید خودروسازان در چهار ماه امسال نشان می‌دهد بیشترین تولید سهم ایران‌خودرو بوده است. بنابر آمار منتشره در سایت کدال، تیراژ غالب در بین مدل‌های تولیدی ایران‌خودرو تا پایان تیر، نصیب خانواده پژو شده است. ایران‌خودرویی‌ها در بازه زمانی تحت بررسی بیش از ۱۰۳ هزار دستگاه از مدل‌های پژو را تولید کرده‌اند که در مقایسه با چهار ماه ابتدایی سال گذشته از کاهش بیش از سه‌درصدی حکایت دارد. در بین دیگر محصولات ایران خودرو، سمند تیراژ ۱۷ هزار و ۲۷۳ دستگاهی را در چهار ماه امسال از خود به جا گذاشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افت ۲۶ درصدی حکایت می‌کند. در‌حال‌حاضر سمند تنها در مدل سورن به تولید می‌رسد.

کاهش تولید سمند در حالی است که تیراژ دنا در چهار ماه نخست امسال بالا رفته است؛ بنابراین دنا جزو خودرو‌هایی است که در بازه زمانی تحت بررسی با رشد تولید مواجه شده و ایران‌خودرو قصد دارد تیراژ آن را با سرعت بیشتری افزایش دهد. طبق آمار ارائه شده به بورس، در چهار ماه ابتدایی امسال، ۲۷ هزار و ۱۸۱ دستگاه دنا در ایران خودرو تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۲ درصدی را نشان می‌دهد.

به عکس دنا، رانا کاهش تولید را در چهار ماه ابتدایی امسال تجربه کرده است. طبق آمار ارائه شده به بورس، رانا تیراژ پنج‌هزار و ۵۹۴ دستگاهی را در بازه زمانی تحت بررسی به ثبت رسانده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، از کاهش حدودا ۴۴ درصدی حکایت می‌کند. رانا در این سال‌ها همواره جزو محصولات نسبتا کم تیراژ ایران‌خودرو بوده، چه آنکه استقبال چندانی از آن به عمل نیامد. از رانا که بگذریم، ایران‌خودرو محصولی چینی به نام هایما نیز دارد که تولید آن در چهار ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد را تجربه کرده است.

طبق آمار، ایران‌خودرویی‌ها شش‌هزار و ۳۳۱ دستگاه هایما را در چهار ماه ابتدایی امسال تولید کرده‌اند. با توجه به این آمار، تولید هایما که سایت خراسان ایران‌خودرو میزبان آن است، رشد ۱۶ درصدی را به خود می‌بیند. اما سری هم به تارا بزنیم که طبق آمار ارائه شده به بورس، رشد تولید سنگینی در چهار ماه ابتدایی امسال داشته است. ایران خودرو در چهار ماه نخست سال جاری ۱۲ هزار و ۷۹۵ دستگاه تارا را به تولید رسانده است تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد تقریبا سه‌برابری را به ثبت برساند.

رشد شاهین، افت کوئیک دنده‌ای

از ایران‌خودرو بگذریم و به سراغ سایپا برویم، دومین خودروساز بزرگ کشور که چهار ماه ابتدایی امسال را با رشد تولید پشت سر گذاشته است. در بین محصولات این شرکت، گروه X۲۰۰ شامل تیبا، کوئیک و ساینا بیشترین سهم از تولید چهارماهه را داشته است. سایپایی‌ها تا پایان تیر نزدیک به ۸۷ هزار و ۳۰۰ دستگاه از این سه محصول را به تولید رسانده‌اند. در مقایسه با چهار ماه نخست سال گذشته، تولید گروه X۲۰۰ سایپا حدود شش‌درصد افزایش را نشان می‌دهد.

دیگر محصول سایپا به نام شاهین هرچند رشد تیراژ را تجربه کرده، با‌این‌حال همچنان تولیدی پایین دارد. بنابر آمار بورس، در چهار ماه ابتدایی امسال، شاهین تنها ۱۸ هزار و ۶۱۴ دستگاه تولید داشته که البته در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۴۲ درصد رشد را نشان می‌دهد. در آمار تولیدی سایپا همچنان خبری از امثال چانگان و آریو نیست، اما این شرکت توانسته در چهار ماه ابتدایی امسال ۱۷ هزار و ۶۴۵ دستگاه وانت پراید را تولید کند. در مقایسه با چهار ماه مشابه سال گذشته، تولید این خودرو ۴۳ درصد را نشان می‌دهد.

سری هم به پارس‌خودرو زیرمجموعه گروه خودروسازی سایپا بزنیم، شرکتی که مانند مالک خود رشد تولید را در چهار ماه ابتدایی امسال به ثبت رسانده است. بیشترین تعداد تولید در پارس‌خودرو به گروه Q۲۰۰ مربوط می‌شود. در چهار ماه ابتدایی امسال ۲۵ هزار و ۷۳۶ دستگاه از این گروه در پارس‌خودرو به تولید رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد تولید بیش از پنج‌هزار دستگاهی را نشان می‌دهد. در لیست محصولات پارس‌خودرو، نام سه مدل کوئیک شامل اس، دنده‌ای و اتومات پلاس آمده است.

در این بین، تیراژ کوئیک مدل اس ۱۹۴ دستگاه بوده و کوئیک معمولی دنده‌ای هم تیراژ حدودا ۱۶ هزار و ۵۰۰ دستگاهی داشته است. با توجه به این آمار، کوئیک معمولی دنده‌ای نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته بیش از سه‌درصد کاهش تولید داشته است. سومین خودروساز بزرگ ایران در چهار ماه ابتدایی امسال ۱۶ دستگاه سهند را نیز تولید کرده است. سهند محصول جدید پارس‌خودرو به شمار می‌رود که چندی پیش از آن رونمایی شد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۱ فروردین ۱۴۰۴/ افزایش تقاضا برای خرید طلا در آستانه مذاکره

عکس/ شمخانی آژانس بین المللی انرژی اتمی را تهدید کرد

عکس/ واکنش جالب چین به تعرفه‌های ۱۲۵ درصدی ترامپ

اینفوگرافی/ سابقه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در ۴ سال اخیر

عکس/ سفر مسعود پزشکیان به البرز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

معرفی خودرو لادا نیوا تقلید روس‌ها از ایرانی‌ها + عکس

بازار طلا شنبه تعطیل است؟

فیلم/ تپق زدن احمد مهران‌فر به سبک ارسطو

رقم دقیق متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان چقدر است؟

خشم علم الهدی از تصمیم کشور برای مذاکره

سایه بازار جهانی بر افزایش قیمت طلا و ارز

تخت‌روانچی: بدون تهدید و ارعاب، امکان خوبی برای دستیابی به توافق وجود دارد

عکس/ نمایی از تشییع جنازه و تابوت شاه شهید ۱۲۹ سال پیس در نزدیکی تکیه دولت

عکس/ فوریه و اشرف پهلوی در فرودگاه قاهره در حال بازگشت به ایران

جزییات جدید از تغییر ساعت رسمی کشور

عکس/ نمایی از اولین خودرو وارد شده به ایران ۱۲۵ سال پیش در دوره مظفرالدین شاه

عکس/ استایل پسران رضاخان ۹۴ سال پیش در لباس نظامی

عکس/ تیپ متفاوت شادی مختاری در تولد ۳۱ سالگی با گردنبند و ساعت عجیب

عکس/ ژست عاشقانه شاهرخ استخری و همسرش در سفر به اسپانیا با کلاه ست

عکس/ چهره دیده نشده از آزاده شفیق دختر اشرف پهلوی ۶۰ سال پیش با لباس خال خالی

عکس/ نمایی بی نظیر از خانه مستوفی سیاست مدار برجسته دوره قاجار

عکس/ تیپ پرنسسی یکتا ناصر با مانتوی بته جقه‌ای در یک مراسم

عکس/ مراسم سلام عید قربان ۱۳۵ سال پیش در حضور ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ استایل جالب عمو پورنگ در حرم امام رضا (ع)

زیبایی خارق العاده شکوفه‌ بارانِ بهشت ارسباران

عکس/ اولین سلاح ایرانی‌ها را افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد

عکس/ شباهت چهره دوآ لیپا با فلامک جنیدی حسابی سوژه شد

فیلم/ آیسان اسلامی و نوید محمدزاده در حال تماشای پایتخت

مذاکره کننده امریکایی نشست عمان به روسیه رفت

عکس/ تجمع مخالفان مذاکرات ۱۴۰۴ مقابل وزارت خارجه

عکس/ حرص رامین رضاییان درآمد

عکس/ استوری جنجالی نیکای سریال پایتخت با متن معنادار

خبرخوش رسانه ایتالیایی درباره مهدی طارمی

عکس/ گشت و گذار محمدرضا پهلوی و دختر بزرگ اش ۶۲ سال پیش در همدان

عکس/ چهره متفاوت الناز حبیبی و نازنین بیاتی در یک مراسم با تیپ تینیجری

قیمت سرسام‌آور میوه محبوب بهاری + عکس

عکس/ ظاهر عجیب مریم‌دخت دختر احمدشاه قاجار در ۸۱ سالگی در آمریکا

عکس/ تاثیر عجیب نقی معمولی بر ترافیک شهر تهران

صاعقه در دهگلان جان ۲ نفر را گرفت

هشدار هواشناسی؛ بارش باران در اغلب استان‌ها تا اواسط هفته

عکس/ چهره خاص فوزیه در پیری ۲۴ سال پیش و در کنار پسرش

عکس/ چهره بامزه بهرام افشاری و هوتن شکیبا در جوانی با سبیل بناگوش دررفته

فیلم/ ماجرای تنش لفظی با احمدی نژاد و ترک جلسه از سوی او

عکس/ نیمی از میانکاله خشکید

تعداد گردشگران خارجی سال ۱۴۰۳ ایران فقط ۲۷۰۰ نفر

عکس/ دیدار سخنگوی دولت با سید حسن خمینی

شریعتمداری: اگر آقا مخالف بود، مذاکره‌ای در کار نبود

بحران آبی در دل کویر؛ ناگفته‌هایی از انتقال جنجال‌برانگیز آب اصفهان به یزد + نمودار‌ها و عکس‌ها

عکس/ استقبال غیرمنتظره از از آرون افشار در لس‌آنجلس

عکس/ تیپ متفاوت قدرت‌السلطنه دختر ناصرالدین‌شاه ۹۶ سال پیش با دستکش توری

عکس/ حیوان خانگی عجیب پانته‌آ پناهی‌ها با گوش های بزرگ

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

نامه تتلو از زندان: خیلی پول لازم دارم + عکس

دومین ناو هواپیمابر آمریکا وارد خاورمیانه شد

عکس/ قربانیان حادثه سقوط هلیکوپتر در نیویورک