تاریخ انتشار: ۱۰:۲۹ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۲

گیشه‌های کم فروغ؛ فروش فیلم‌ها در سینما‌های ۱۴ استان نزدیک به صفر

در جدول منتشرشده مربوط به سرانه‌ٔ بلیت‌فروشی در چهارماههٔ نخست ۱۴۰۲، در سیستان‌وبلوچستان ۱۳ هزار بلیت عرضه شده است و در مقایسه با جمعیت ۲ میلیون و ۸۰۰هزار نفری، سرانهٔ مصرف به صفر می‌رسد. استان‌های ایلام و کهگیلویه‌وبویراحمد نیز وضعیتی مشابه دارند

گیشه‌های کم فروغ

اقتصاد۲۴- از میان تمام کالا‌های فرهنگی، سینما بین عموم مردم شاید یکی از جذاب‌ترین‌ها باشد. حتی بعدتر که کرونا همه را خانه‌نشین و کسب‌وکار‌های بسیاری را با چالش‌های اقتصادی مواجه کرد، باز هم سینما در قالبی دیگر جای خود را در بین مردم حفظ کرد.

به گزارش پیام ما ، اکران آنلاین فیلم در برخی از پلتفرم‌ها هر چند توانست نجات‌دهندهٔ اقتصاد این صنعت باشد، اما شاید مرحمی موقت برای سینماگران و سینمادوستان بود. اما صِرف «سینمادوستی» برای این صنعت کافی نیست، چراکه مطابق آخرین آمارها، «سرانهٔ مصرف سینما» یا به زبان ساده‌تر، میزان استقبال از سالن‌های سینما در کشور پایین است. به‌طوری‌که در بسیاری از استان‌ها به صفر می‌رسد. این موضوع می‌تواند در ارتباط با عوامل مختلفی باشد. درآمد سرانهٔ ملی، یکی از موارد تأثیرگذار در استقبال جامعه از سالن‌های سینما است. موضوعی که «امیرحسین علم‌الهدی»، کارشناس اقتصادی سینما هم به آن معتقد است.

سینما همچون سایر صنعت‌های هنری نیاز به مؤلفه‌هایی دارد تا با تحقق آن‌ها بتواند سرپا بماند. سینمای ایران طی سال‌های اخیر با مسائل مختلفی دست به گریبان بوده است؛ از کرونای سال ۹۸ و تأثیر ادامه‌دارش گرفته تا بی‌انگیزگی کارگردان‌ها برای دریافت پروانه نمایش و تولید آثاری که از تیغ ممیزی در امان نمی‌مانند و کناره‌گیری برخی بازیگران از این حرفه، مواردی هستند که تأثیرات زیادی بر سینمای ایران گذاشته‌اند.
اما باوجوداین، به‌نظر می‌رسد هنوز این هنر از نفس نیفتاده است و اکران ۲۱ فیلم در چهارماههٔ نخست امسال می‌تواند گواه این مدعا باشد. نگاهی به سامانهٔ سمفا (سامانهٔ مدیریت فروش و اکران سینما) نشان می‌دهد که در بازهٔ زمانی مشابه در سال ۱۴۰۱، سینمای ایران بیش از پنج میلیون مخاطب داشته، درحالی‌که در سال ۱۴۰۲ تعداد مخاطب به بیش از هشت میلیون نفر رسیده است.
اما باوجود این جهش نسبت به سال گذشته، بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که سهم هر ایرانی از خرید بلیت سینما تنها ۰.۱ درصد بوده است. یعنی هر ایرانی تنها ۱۰ درصد از هر بلیت سینما را خریداری کرده است یا به‌عبارتی، هر ۱۰ نفر ایرانی، تنها یک بلیت خریده‌اند. «حسین انتظامی»، رئیس اسبق سازمان سینمایی در این باره در سایت «اقتصاد۱۰۰» نوشته است که «این عدد تا پایان سال نهایتاً ۲ برابر خواهد شد» یعنی تا پایان سال، سهم هر ایرانی فقط ۰.۲ بلیت از۴۰ تا ۵۰ فیلم اکران شده است.

به گفتهٔ او، آمار بلیت‌فروشی چهارماههٔ فروش سینمای ایران نشان می‌دهد درحالی‌که استان‌های تهران، خراسان‌رضوی، اصفهان، خوزستان، فارس، آذربایجان‌شرقی، مازندران و آذربایجان‌غربی بیشترین سهم از جمعیت کشور را دارند، اما خوزستان و آذربایجان‌شرقی با وجود رتبهٔ چهارم و ششم جمعیتی، رتبهٔ هفتم و هشتم «سینماروها» را دارند. (البرز که رتبهٔ یازدهم جمعیتی را دارد، بلافاصله پس از فارس، رتبهٔ پنجم سینمارو‌ها را به خود اختصاص داده است) این موضوع و آمار‌های سمفا نشان می‌دهد که مصرف سرانهٔ سینما در کشور پایین است و عوامل مختلفی در آن دخیل هستند.

سینما، یک کالای اقتصادی

سال ۹۷ سازمان سینمایی پژوهشی را با عنوان «بررسی و شناسایی عوامل مؤثر بر اقتصاد سینما در ایران» منتشر و تعاریفی از اقتصادی بودن این صنعت ارائه کرده است. این گزارش گفته بود که «یکی از علت‌هایی که اقتصاد سینما را در دنیا به این شکل عنوان می‌کنند، آن است که صنعت سینما شامل فرهنگ، اقتصاد و ابعاد دیگر است که کاملاً به‌هم آمیخته شده‌اند و هر بعدی به بعد دیگر پیوند خورده است. نمی‌توان انتظار داشت که سینما از کارکرد فرهنگی و اجتماعی قوی، تکنولوژی پیشرفته و جذابیت‌ها و ارزش‌های هنری برجسته برخوردار باشد، ولی کارکرد اقتصادی ضعیف داشته باشد. در بررسی وضعیت سینما از بعد اقتصادی هرگونه نتیجه‌گیری و جمع‌بندی چه مثبت و چه منفی نمایشگر وضعیت کیفیت سینما و ابعاد و جنبه‌های دیگر آن نیز هست. به همین جهت سینمایی که بیمار است، هم از لحاظ فرهنگی و هم از لحاظ اقتصادی مشکل دارد و درواقع یک سینمای خوب، اقتصاد خوبی هم خواهد داشت.».


بیشتر بخوانید: لایه‌های مالی پیدا و پنهان در شبکه نمایش خانگی!/ چشم طمع ساترا به درآمد VOD ها


اما این گزارش دربارهٔ تمایز سینما با سایر کالا‌های اقتصادی این‌طور توضیح داده بود: «به‌لحاظ اینکه سینما کالایی است که وجوه مشخصهٔ کیفی بیشتری نسبت به وجوه کمی دارد و در بسیاری از موارد ارزش‌گذاری بر روی یک فیلم تابع متغیر‌های ذهنی فراوانی است که شاید در محدودهٔ علم اقتصاد قرار نگیرد. نمی‌توان در این مورد مشابه تعیین متغیر‌های اثرگذار بر روی میزان تقاضا برای کالا‌های متعارف عمل کرد.» بنابراین، آنطور که نویسندگان این گزارش نوشته‌اند باید به‌سمت نگاه اقتصادی به تغییرات تقاضا برای سینما برویم و هر عاملی که بتواند میزان تقاضا را افزایش بدهد، به‌لحاظ تئوریک قابل بررسی خواهد بود.

وضعیت نامطلوب سالن‌های سینما

پیش‌تر «پیام ما» در گزارشی به وضعیت سالن‌های سینما در ایران پرداخته بود. یونسکو یکی از شاخص‌های توسعۀ فرهنگی را تعداد تماشاگران سینما در سال می‌داند که پیش‌شرط آن وجود زیرساخت‌های مورد نیاز و در درجه اول سالن‌های سینما است. در گزارشی که دفتر توسعۀ فناوری و مطالعات سینمایی در سال ۹۸ منتشر کرده، آمده است: «پراکندگی سالن‌های نمایش در شهر‌های کشور می‌تواند وخامت شرایط دسترسی به این امکانات را با وضوح بیشتری به نمایش بگذارد. درصد برخورداری شهر‌ها در کشور عدد ۴۲.۱۶ است و این، شامل ۶ استان از مجموع ۳۱ استان می‌شود؛ یعنی کمتر از ۱۰ درصد شهر‌ها دارای سالن نمایش هستند.» همایون اسعدیان، سخنگوی شورای صنفی اکران نیز به «پیام ما» گفته بود که «براساس آخرین آمار ۲۲۰ سینمای فعال در کل کشور داریم و ۶۰۰ سالن وظیفۀ نمایش فیلم را برعهده دارند.» در این گزارش گفته شده بود که بدترین شرایط برای دسترسی به سالن‌های سینمایی متعلق به سیستان‌وبلوچستان است. این موضوع گواه از آن دارد که در جدول منتشرشده مربوط به سرانهٔ بلیت‌فروشی در چهارماههٔ نخست ۱۴۰۲، در این استان ۱۳ هزار بلیت عرضه شده و در مقایسه با جمعیت ۲ میلیون و ۸۰۰هزار نفری، سرانهٔ مصرف به صفر می‌رسد. استان‌های ایلام و کهگیلویه‌وبویراحمد نیز وضعیتی مشابه دارند. در ایلام با جمعیتی ۶۰۰ هزار نفری، ۳ هزار بلیت و کهگیلویه‌وبویراحمد با جمعیتی ۷۰۰ هزار نفری، ۲ هزار بلیت عرضه شده است که نسبت بین جمعیت و بلیت، سرانهٔ صفر درصد را در این دو استان نیز نشان می‌دهد.

با بلیت یک دلاری، سینما به‌سمت توسعه نمی‌رود

«امیرحسین علم‌الهدی»، کارشناس اقتصادی سینما، دربارهٔ دلایل پایین بودن مصرف سرانه سینما در کشور به «پیام ما» می‌گوید: «اکنون درآمد سرانهٔ ملی بین ۲ تا ۳ هزار دلار است، اما اگر بخواهیم به توسعه برسیم چاره‌ای نداریم که درآمد سرانهٔ ملی حداقل بین ۱۵ تا ۳۰ هزار دلار باشد. براساس مطالعاتی که دربارهٔ ۷۵ کشور جهان داشته‌ام، به جز هند، تقریباً هیچ کشوری وجود ندارد که زیر ۱۱ هزار دلار درآمد سرانه‌اش باشد و انتظار داشته باشد مردم از سینما استقبال کنند.»
او معتقد است که علاوه‌بر موضوع درآمد، با دسترسی به سینما نیز در نظر گرفته شود: «باید سینمایی وجود داشته باشد تا مردم برای تماشای فیلم به آن مراجعه کنند. در واقع براساس استاندارد‌های جهانی به‌ازای هر ۱۰ هزار نفر باید یک سالن سینما وجود داشته باشد و ایران اگر بخواهد به این استاندارد برسد باید ۸ هزار و ۵۰۰ سالن سینما داشته باشد.»
به گفتهٔ علم‌الهدی همچنین باید به «بازار عرضه و تقاضا» متعهد باشیم: «یعنی همزمان با فیلم ایرانی، فیلم خارجی هم اکران کنیم. تنها کشوری که به‌صورت صددرصد سالن‌های سینمایی‌اش در اختیار فیلم داخلی است، ایران است. آمریکا ۱۰ درصد از فضای سالن‌های سینمایی‌اش در اختیار فیلم خارجی است.»
او می‌گوید که اگر این سه مؤلفه درست اتفاق بیفتد، آن موقع جامعه به آیین سینما رفتن متعهد خواهد بود: «۲۰ سال قبل در چین و دو سال قبل در عربستان این سه مؤلفه باهم رقم خورد. حالا نتیجه‌اش این است که عربستان در حال رسیدن به بازار یک میلیارد دلاری و چین در حال رسیدن به بازار ۱۰ میلیارد دلاری است.»

این کارشناس اقتصادی به قیمت بلیت سینما نیز اشاره می‌کند: «نکتهٔ دیگر این است که اگر صنعت سینما بخواهد شکل بگیرد، دیگر قیمت بلیت یک دلار نمی‌تواند باشد و میانگین بین پنج تا هشت دلار خواهد بود؛ چراکه بلیت سینما، معادله‌ای با درآمد سرانهٔ ملی دارد.» او در پاسخ به این سؤال که تأثیر کرونا بر این صنعت چه بود؟ توضیح می‌دهد: «کرونا تأثیر خود را بر همهٔ شاخص‌ها گذاشت، اما یادمان باشد که سینمای بقیهٔ کشور‌ها به حالت عادی خودشان بازگشته‌اند. تأثیر کرونا باعث شد که سینمای ایران نتواند به سال ۹۸ که حدود ۲۶.۵ میلیون مخاطب داشت، بازگردد. پارسال به ۱۴ میلیون بلیت رسیدیم و اگر امسال به یک عدد ۱۷ میلیون بلیتی برسیم، این عدد مناسبی است.»
ازآنجاکه نحوۀ ارائۀ آثار سینمایی به میزان زیادی به وضعیت سالن‌های نمایش و پراکندگی آن‌ها بستگی دارد، برای تشویق مردم به سینماروی، به توسعهٔ سالن‌ها نیازمندیم. همچنین در گذشته فیلم‌های خارجی بیشتری اکران می‌شد که ضروری است سالن‌های سینما در انحصار فیلم‌های ایرانی نباشد. در کنار این‌ها مسئله درآمد سرانهٔ ملی موضوع مهمی است که به گفتهٔ علم‌الهدی تا این موضوع حل نشود، بقیه چیز‌ها هم حل نخواهد شد. موضوعی که نه فقط سینما، بلکه ابعاد مختلفی از زندگی مردم را تحت‌تأثیر قرار داده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت ساعت اپل، سامسونگ و شیائومی امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ + جدول

صعود سپاهان به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا

روز‌های خوب بورس در سایه خبر تجدید ارزیابی دارایی‌ها/ دو پیش بینی متفاوت از آینده بازار سرمایه

بهترین شغل‌ های ۱۰ سال آینده ایران

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۲ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وزیر اقتصاد:کاهش تورم تا پایان سال ادامه دارد

عکس/ وضعیت امروز هوای مسکو

لادا؛ خودروی محبوب شوروی در تهران+عکس

فیلم/ بلندشدن دود غلیظ در اطراف کارخانۀ ذوب‌آهن اصفهان

نماینده اصولگرای مجلس: اشتباهی به مصوبه افزایش سن بازنشستگی رای دادیم!

فیلم/ وزیر کشور: یک لیتر بنزین ما از یک لیتر آب ارزان‌تر است!

قیمت جدید گوشت گوسفندی در بازار + جدول

هوای تبریز در وضعیت ناسالم

بلیت جدید برای هواداران پرسپولیس

پرسپولیس تیم زنان تشکیل می‌دهد!

پرداخت بالغ بر ۷۳ هزار فقره وام ازدواج از سوی بانک تجارت

بی‌رغبتی دلار برای افزایش قیمت

آیا واردات لوازم خانگی جدی می‌شود؟

این شاسی بلند معروف اصلا خریدار ندارد! + عکس

واکنش همسر ساسی مانکن به انتقاد‌ها درباره موزیک جدید همسرش!

بازخوانی نامه افشاگرانه احمد توکلی بعد از فساد سه میلیارد دلاری چای

فیلم/ کارلوس کی روش از تیم ملی قطر اخراج می‌شود؟

هشدار تند سرپرست استقلال به ستاره پرسپولیس

قیمت آجیل شب یلدا اعلام شد

پیش‌بینی تداوم پاییز خشک و بارش‌های ناچیز حوضه‌های آبریز

استوری جدید بهنوش طباطبایی بعد از جراحی پلاستیک کره‌ای + عکس

قیمت طلا و سکه نزولی شد

فیلم/وضعیت عجیب آلودگی در بندرماهشهر

شعرخوانی نرجس سلیمانی درباره آلودگی هوا

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای صعود

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۴ آذرماه ۱۴۰۲

فیلم/ جنگل‌های آغوزبن رودبار در آتش سوختند

تدوین آیین نامه جدید رتبه بندی معلمان

عکس/ کنایه رضا رشیدپور به صحبت‌های اخیر زاکانی در خصوص مسکن

تفهیم اتهامات جدید به توماج صالحی

فیلم/ مدیر فساد ۳ میلیارد دلاری چای‌ در تلویزیون!

متن نهایی لایحه برنامه هفتم توسعه منتشر شد + سند

۶ عامل خاموش بروز سرطان کبد +اینفوگرافی

تکلیف گروه پرسپولیس روشن شد

پوستر پرسپولیس برای بازی با الدحیل تغییر کرد

عکس/ در متروی مشهد چه خبر است؟

فیلم/ یک روحانی از اهمیت داشتن کفتر می‌گوید!

کنایه همتی به رئیسی درباره ناترازی بودجه ۱۴۰۳ با اقدامات جهادی!

این خودرو تسلا به کارکرد ۱.۹ میلیون کیلومتر رسید

تن ماهی باز هم گران شد

فیلم/ واکنش عبدالناصر همتی به اظهارات رئیسی در مجلس

عامل اصلی آلودگی هوا در پایتخت مشخص شد

فیلم/ مهاجران افغانستانی به خانه بازگشتند

جدیدترین قیمت خانه در دو منطقه متوسط‌نشین تهران + جدول

فیلم/ تبدیل بیمارستان غزه به باشگاه ورزشی اسرائیل!

مدیریت سریع و آسان صندوق فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌ها

عکس/قیمت بلیت هواپیما ۷۰ سال قبل چقدر بود؟

بودجه ۱۴۰۳ مبتنی بر برنامه هفتم توسعه است

گواهینامه‌های رانندگی ۵ رنگ می‌شوند

ساسی مانکن از کدام سوراخ ما را می‌گزد؟ + فیلم