اقتصاد ۲۴- سرمایه گذاری در طلا و مشتقات آن مانند سکه، طلا و جواهرات، طلای آبشده و شمش طلا همواره یکی از اولین و پایدارترین روشهای سرمایهگذاری است که میتوان انتخاب کرد. این سرمایهگذاری در بازههای زمانی مختلف و عمدتا طولانیمدت معمولا بازدهی مناسبی داشته است. برای مثال سکهی امامی در یک سال گذشته (منتهی به پایان مرداد ۱۴۰۲) ۵۱ درصد معادل با 143,370,000 ریال رشد داشته و به قیمت 280,890,000 ریال رسیده است.
با این وجود سرمایهگذاری در طلای فیزیکی با ریسکهای زیادی از جمله ریسک نگهداری و خطر سرقت، نوسانات بالا، افت قیمت ناشی از دستهدوم شدن، اجرت ساخت زیاد و … همراه است. برای حل این مشکلات ابزار جدیدی مبتنی بر این دارایی شکل گرفته است.
صندوقهای طلا (Gold Funds)، از جمله صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و قابل معامله در بورس (ETF) هستند که دارایی تحت مدیریت آنها عمدتا به گواهی سپرده سکه و شمش طلا (حداقل ۷۰ درصد) و اوراق مبتنی بر سکه و شمش طلا (حداکثر ۲۰ درصد) و مابقی به منظور مدیریت ریسک و داشتن نقدینگی به اوراق درآمد ثابت اختصاص مییابد.
با توجه به اینکه قیمتگذاری طلا به دو پارامتر نرخ دلار و قیمت اونس جهانی وابسته است، صندوقهای طلا را میتوان به عنوان یک سرمایهگذاری که به طور غیرمستقیم متاثر از نرخ ارز و طلای جهانی است، در نظر گرفت. سرمایهگذاری در این صندوقها یک فرصت مطلوب برای افرادی است که به این حوزه علاقهمند هستند و قصد دارند با ریسک پایینتر، بازدهی مناسبی از این بازار کسب کنند و کمتر با مشکلات خرید و فروش فیزیکی این فلز گرانبها سروکار داشته باشند.
البته لازم به ذکر است که روشهای دیگری نیز برای خرید و فروش و بهرهمندی از سود بازار طلا در بورس وجود دارد که میتوان به خرید شمش طلا و خرید سکه از بورس اشاره کرد. هرکدام از این روشها مزایا و معایب خود را دارند که در حوصلهی این مطلب نمیگنجد، اما ضروری است تا سرمایهگذاران نسبت با آنها اطلاعات مناسبی داشته باشند تا بتوانند بهترین تصمیمات را اتخاذ کنند.
از جمله مزایای سرمایهگذاری در صندوقهای طلا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خرید واحدهای صندوق طلا معاف از مالیات بوده و هیچ مالیاتی به خریدار تعلق نمیگیرد. همچنین شامل مالیات بر عایدی سرمایه نیز نمیشود. تنها هزینه متصور صرفا کارمزد بوده که برابر با ۰/۱۵ درصد ارزش کل معامله است. این مقدار نسبت به میانگین کارمزد معاملات فیزیکی طلا، به مراتب پایینتر است.
مزیت دیگر این صندوقها، برخورداری از رکن بازارگردان است که در صف خرید یا صف فروش، با شکلدهی عرضه و تقاضای متعادل، نقش مهمی در جلوگیری از نوسانات شدید و کنترل قیمت صندوق به همراه نقدشوندگی مناسب خواهد داشت.
برخلاف معاملات فیزیکی طلا، در این صندوقها امکان سرمایهگذاری با پول کم وجود دارد. سرمایهگذاری در صندوقهای طلا با حداقل سرمایهی ۱۰۰ هزار تومان امکانپذیر بوده و یکی از مهمترین مزیتهای این صندوقها به شمار میرود که امکان بهرهمندی از رشد این بازار را برای تمام افراد فارغ از میزان سرمایه فراهم میکند.
با وجود چالشها و خطراتی که در معامله فیزیکی طلا وجود دارد و پیشتر ذکر شد، صندوقهای طلا، نگرانیهای مربوط به این موارد برای سرمایهگذاران برطرف کردهاند. این صندوقها تحت نظارت مداوم سازمان بورس قرار دارند و از بسیاری از این ریسکها مصون هستند.
یکی از اهداف مدیران حرفهای و مجرب این صندوقها این است که با حفظ توازن در ترکیب داراییها، بهرهوری بیشتری را برای سرمایهگذاران فراهم کنند. آنها سعی میکنند تا با اقدامات مناسب، تاثیر نوسانات قیمت طلا را کاهش دهند. به عنوان مثال، در زمانهای مساعد، بیشترین مقدار ممکن را در سکه طلا، شمش طلا و ابزارهای مشابه، سرمایهگذاری میکنند و در زمانهای کمرونقتر، این نسبت را تا ۷۰ درصد کاهش میدهند و مابقی سرمایه را در اوراق درآمد ثابت قرار میدهند.
صندوقهای طلا از جمله صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF هستند که با استفاده از سامانههای معاملاتی تمام کارگزاریها، امکان خرید و فروش آنها به صورت آنلاین و با نرخی شفاف، وجود دارد.
با توجه به مواردی که ذکر شد، سرمایهگذاری در این صندوقها یکی از امنترین، مناسبترین و بهترین راهکارهای موجود برای بهرهمندی از فرصتهای موجود برای کسب بازدهی از داراییهای مبتنی بر طلا است. لازم به ذکر است برای سرمایهگذاری در صندوقهای طلا، مشابه خرید و فروش سهام نیاز به ثبت نام و احراز هویت سجام است.