تاریخ انتشار: ۰۹:۲۲ - ۰۲ شهريور ۱۴۰۲
احراز صلاحیت احتمالی اصلاح‌طلبان، اصولگرایان را ناگزیر از ائتلاف می‌کند

احتمال ائتلاف برای انتخابات قوت گرفت

همان‌گونه که در گذشته، آغاز ماه صفر، تنازعات پی در پی قبایل مختلف را در پی داشت، آغاز ماه صفر ۱۴۰۲ هم عرصه سیاست‌ورزی جناح راست در ایران را وارد تنازعات تازه‌ای کرده است. در شرایطی که محمدباقر قالیباف طی روز‌های اخیر تلاش بسیاری انجام داد تا وجود هرگونه اختلاف میان اصولگرایان و دولتی‌ها را منکر شود، اما نشانه‌های میدانی بسیاری وجود دارند که نشان می‌دهند، رویارویی دامنه‌داری در دو سوی این معادله شکل گرفته است.

انتخابات
اقتصاد۲۴- ادعای قالیباف در دوستی اصولگرایان با هم و دوستی با دولت در شرایطی مطرح شده که نمایندگان نزدیک به قالیباف کاملا متفاوت عمل کرده و از تقابل میان دولت و نواصولگرایان خبر می‌دهند. میدان اصلی این تنازع هم حدفاصل میدان بهارستان تا میدان فاطمی دو ساختمان وزارت کشور است. در واقع نواصولگرایان متوجه راهبرد جبهه پایداری و گروه‌های سمپات آن در دولت هستند و با پیش کشیدن بحث استیضاح احمد وحیدی، وزیر کشور تلاش می‌کنند تیغه تیز استیضاح را مانند شمشیر دموکلس بالای سر دولت نگه دارند تا حرکتی برخلاف منافع آن‌ها در انتخابات صورت نگیرد. اما چرا در این شرایط قالیباف از همراهی اصولگرایان با هم خبر داده است؟

پای اصلاح‌طلبان در میان است؟

رمزگشایی از اظهارات قالیباف و تحولات اخیر سیاسی نشان می‌دهد، این اظهارات برآمده از احتمالات تازه‌ای است که در انتخابات شکل گرفته است. اخیرا برخی اظهارنظر‌های جسته و گریخته شنیده می‌شود که ممکن است، رویکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها همراه با انبساط بیشتری شود و تعدادی از اصلاح‌طلبان برای حضور در انتخابات معرفی شوند.


بیشتر بخوانید:  بازی ائتلاف با خاتمی، روحانی و لاریجانی رخ می‌دهد؟


این احتمالات در صورتی که رنگ واقعیت به خود بگیرد، اصولگرایان را در برابر تصمیمات تازه‌ای قرار می‌دهد. قالیباف که طی دوره‌های مستمر انتخاباتی، طعم شکست از اصلاح‌طلبان و گروه‌های میانه‌رو را چشیده می‌داند که برای مقابله با اصلاح‌طلبان نمی‌تواند تنها به لشکر نواصولگرایی بسنده کند و لازم است متحدان تازه‌ای میان اصولگرایان برای خود بیابد به این دلیل است که ساز دوستی و رفاقت با دولت و اعضای جبهه پایداری را کوک کرده و به جای نقد، غزل‌های همراهی و همزبانی می‌سراید.

قالیباف به خوبی می‌داند در صورتی که اصلاح‌طلبان بتوانند حضوری حتی نصفه و نیمه در برخی حوزه‌های انتخابیه داشته باشند، لازم است اصولگرایان (شامل جبهه پایداری، نواصولگرایان و اصولگرایان سنتی) با تمام قوا در برابر آن‌ها صف‌کشی کنند. این احتمالات تازه است که قالیباف را بر آن داشته تا روزنه‌ای برای ائتلاف میان اصولگرایان باز نگه دارد تا در برابر رقیب از آن‌ها بهره جوید. قالیباف و سایر لیدر‌های اصولگرا به خوبی می‌دانند که اصلاح‌طلبان حتی اگر با داشته‌های حداقلی خود هم وارد انتخابات شوند از چنان ظرفیتی برخوردار هستند که اصولگرایان بر صدر نشسته و حاکمیت یکدست را به چالش می‌کشند.

در این صورت لازم است اصولگرایان از همه ظرفیت‌های خود برای مواجهه با طیفی بهره جویند که هر بار فرصت حضور و مشارکت به آن‌ها داده شده، فتوحات بسیاری داشته است. به این دلیل است که قالیباف و نزدیکانش پس از دوره‌ای از تنازعات مستمر با دولت و جبهه پایداری، خبر از تعامل میان اصولگرایان می‌دهند و رابطه دولت و مجلس را دوستانه تلقی می‌کنند.

یکی به نعل، یکی به میخ

نواصولگرایان و همراهان قالیباف، اما همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد دوستی نچیده‌اند؛ آن‌ها برای روز‌های مبادا، راهبرد‌های متفاوتی کنار گذاشته‌اند. ماجرای استیضاح وزیر کشور اسلحه پنهان نواصولگرایان در مواجهه با دولت و اعضای جبهه پایداری است. اسلحه‌ای که به آن‌ها کمک می‌کند راهبرد‌های متفاوتی را در ایام انتخابات تدارک ببینند. در صورتی که احتمال احراز صلاحیت اصلاح‌طلبان در پایتخت و برخی شهر‌ها رنگ واقعیت به خود نگیرد در آن صورت نواصولگرایان نیازی به ائتلاف با سایر طیف‌های راست احساس نکرده و شمشیر تنازع را دوباره از نیام بیرون می‌کشند.

در صورت غیبت اصلاح‌طلبان به دلیل ردصلاحیت‌ها، آوردگاه انتخابات مجلس دوازدهم با حضور سه طیف، شامل دو طیف اصولگرا (پایداری و نواصولگرایان) و یک جناح میانه رو شکل می‌گیرد. اما اگر اصلاح‌طلبان فرصت حضور در انتخابات را حتی به صورت حداقلی پیدا کنند، در آن صورت اصولگرایان با هم ائتلاف کرده و اصلاح‌طلبان هم در ائتلاف با گروه‌های میانه‌رو و معتدل ممکن است یک لیست واحد بدهند. در آن صورت انتخابات میان دو طیف شامل یک لیست اصولگرا و یک لیست اصلاح‌طلب عینیت پیدا می‌کند.


البته اعضای جبهه پایداری، اما مانند نواصولگرایان نمی‌اندیشند؛ آن‌ها از چنان اعتماد به نفس کاذبی برخوردارند که احساس می‌کنند به تنهایی می‌توانند در برابر اصلاح‌طلبان ایستاده و آن‌ها را به چالش بکشند. آن‌ها از این توانایی برخوردارند که همه برنامه‌های نواصولگرا را به چالش کشیده و راسا وارد آوردگاه انتخابات شوند. در این صورت اگر اصلاح‌طلبان با بسط نگاه شورای نگهبان روبه‌رو شوند از این فرصت برخوردارند که از شکاف میان اصولگرایان استفاده کرده و صندلی‌های مورد نظر خود را فتح کنند.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

جزئیات تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز دوشنبه ۶ اسفند

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ آموزگار زن سپاه دانش ۶۰ سال پیش در یک روستا

عکس/ تظاهرات دانشجویان ایرانی علیه محمدرضا شاه ۴۸ سال پیش در آمریکا

عکس/ ژست عجیب بهاره رهنما با استایل زمستانی در حال رانندگی

عکس/ استوری جنجالی بهنوش بختیاری درباره شغل جدیدش

عکس/ دیدار هیات دیپلماتیک ایران با رئیس جمهور لبنان

عکس/ محمدعلی فروغی و رضاخان ۹۰ سال پیش در مشهد

عکس/ منظره دیدنی از کوچه باغ‌های محله اوین و درکه ۴۷ سال پیش

اینفوگرافی/ واردات خودرو چقدر آب می‌خورد؟

عکس/ تشییع نمادین سید حسن نصرالله در عراق

عکس/ حضور رسایی و امیرحسین ثابتی در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله

اینفوگرافی/ سید حسن نصرالله از تولد تا شهادت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دام گربه نره و روباه مکار برای سرمایه‌گذاران ایرانی؛ حقایقی تکان دهنده از سرمایه‌گذاری بر روی نقره، طلا و مسکن!

سايه سنگين مهاجرت و اقتصاد بر انتخابات آلمان

سهم تولید برق با زغال‌سنگ در ایران چقدر است؟

شرایط واردات خودرو توسط اشخاص اعلام شد

جنجال بر سر استیضاح وزیر اقتصاد و تعویق انتخابات شورا‌ها

صحنه آرایی تندرو‌های مجلس برای استیضاح

داستان یک لایحه وامانده؛ افزایش نگرانی از بلاتکلیفی و تغییر ماهیت لایحه منع خشونت علیه زنان پس از ۱۳ سال تعلیق!

یک نقشه ایالتی با تنفیض اختیار به استانداران

خطر کاهش ذخایر خلیج‌فارس و صید بی‌رویه

وسوسه‌های گنج‌یابی؛ راز‌های خاک ایران در دستان قاچاقچیان زیر سایه بی‌توجهی میراث به حفاران غیرمجاز

هشدار یک اقتصاددان افزایش سهم نهاد‌های خاص به رغم کسری بودجه در سال آینده

حواشی ادعای حمله به حوزه علمیه شهید محراب

خط و نشان نتانیاهو برای جولانی

برخی بیماران در اوج فقر و تنگدستی دارو‌های خاص خود را می‌فروشند

ورود پول به‌بورس رکورد زد

برنامه های مهم سازمان بورس برای رشد بازار سرمایه

آیا دلار به صعود ادامه می‌دهد؟

آغاز ثبت نام مدیران خودرو با شرایط اقساطی ویژه اسفند ۱۴۰۳+ جزئیات

بهترین ارزهای دیجیتال زیر ۱ دلار برای سرمایه‌گذاری

قیمت خودرو در سراشیبی تند + جدول

پارادوکس کاهش نقدینگی و تورم در اقتصاد ایران

پرسپولیس عقیم شد

سه روز فوق‌العاده سرد سال از راه رسید

نفت کش بابک زنجانی در جاده‌های کشور + عکس

دستمزد کارگران به تورم نرسید

ورود سیاست‌گذار به بازار سکه و طلا

جزئیات جدید درباره توزیع کالابرگ الکترونیکی ویژه رمضان

ربع سکه در صدر خرید‌های مردم در حراج‌ها

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ اسفند ۱۴۰۳

آیین‌نامه افزایش سن بازنشستگی ابلاغ شد + جزییات

ترامپ مجری رادیو را معاون «اف‌بی‌آی» کرد

پشت پرده سفر وزیر خارجه روسیه به ایران

چرا اعتماد به نفس اقتصاد آلمان از بین رفته است؟/ اقتصادی که دیگر در اروپا ممتاز و منحصر بفرد نیست/ پایان عصر «معجزه آلمانی»

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش بینی بورس امروز دوشنبه ۶اسفند۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار امروز ۶ اسفند ۱۴۰۳/ دلار در شیب نزولی

وضعیت هواشناسی امروز

نخود چقدر سالم است؟

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

بخشش قاتل ۲۰ساله به احترام ماه رمضان

آزار و اذیت زن جوان با آبمیوه مسموم

۱۶ اصطلاح کافه رستورانی که باید بلد باشی