اقتصاد۲۴- برای پیش بینی بورس فردا باید ببینیم چه اتفاقاتی در بورس دیروز رخ داد و چه اتفاقاتی در بورس فردا تاثیرگذار خواهد بود و سپس با توجه به مجموع این اتفاقات ببینیم چه چیزی در انتظار بورس فردا است.
برخی از کارشناسان دلیل کاهش امروز بازار را شناسایی سود پس از کسب بازدهیهای کوتاهمدت میدانند و برخی نیز از واکنش بازار به مقاومتهای تکنیکالی سخن میگویند. شاخص کل بورس طی معاملات روز جاری در نهایت کار خود را با یک کاهش ۰.۹۹ درصدی به پایان رساند و به محدوده ۲.۱۲۹ میلیون واحدی برگشت و از سمت دیگر شاخص هموزن نیز که با فشار فروش بیشتری برای نمادهای کوچکتر بازار مواجه بود، کاهش ۱.۳۲ درصدی را به ثبت رساند. ارزش معاملات خرد سهام نیز که روز سهشنبه توانسته بود به بالای مرز ۷ هزار میلیارد تومان برسد، امروز کاهشی بود و عدد ۵۶۶۳ میلیارد تومان را ثبت کرد که با خروج پول ۱۰۰۰ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی نیز مواجه شد.
قصه برگشت بورس از شرایط سخت ماههای گذشته از جایی شروع شد که خبر احتمال اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها قوت گرفت و پس از آن با انتشار نامه رسمی آن توسط وزیر اقتصاد تایید شد. این، اما پایان ماجرا نبود و تغییر نرخ ارز پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بورس کالا، امیدها به بهبود شرایط و تغییر رویکرد دولت به بورس را بیش از پیش افزایش داد. در این میان مسائلی همچون افزایش نسبی قیمت دلار در بازار آزاد، خبرهای مثبت برای گروه خودرویی، بسته حمایتی صندوق توسعه و مواردی از این دست نیز توانستند به بهتر شدن حال بازار سهام کمک کنند، اما همچنان برخی مسائل وجود دارند که توقفهایی را در این مسیر صعودی ایجاد میکنند. در ادامه با نگاهی به این موضوعات و مسیر تکنیکالی شاخص کل، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات دو هفتهای که از ابتدای شهریور ماه سپری شد بیش از ۱۰ درصد افزایش ارتفاع را تجربه کرد و در پایان دادوستدهای روز سهشنبه توانست در رقمی نزدیک به ۲ میلیون و ۱۵۱ هزار واحدی تثبیت شود. با این حال در شرایطی که برآیند شاخصهای سهامی مثبت بود تنها یک روز معاملاتی در هفته گذشته جریان نقد حقیقی وارد گردونه معاملات سهام شد و در سایر روزها جریان خرید و فروش سهام به نحوی دنبال شد که معاملهگران شاهد خروج نقدینگی از سوی سرمایهگذاران خرد بودند. به نحوی که در هفته گذشته رقمی بالغ بر ۳۵۲ میلیارد تومان پول حقیقی از معاملاتی که به صورت مستقیم رقم خورد، تصمیم به خروج گرفت. این اتفاق نشان میدهد که برخی سرمایهگذاران به دلایل مختلفی که عمده آن میتواند به استراتژی نوسانگیری یا نگرانی بابت تکرار روندهای نزولی مربوط باشد، اقدام به شناسایی سود پس از کسب بازدهیهای کوتاهمدتی کردهاند.
بیشتر بخوانید: بورس تا چه زمانی رشد می کند؟
در حال حاضر، یکی از با اهمیتترین فاکتورهای اثرگذار بر معاملات، برابری نرخ دلار و ریال در بازار آزاد است. هرچقدر این عدد واقعیتر و برگرفته از آمار واقعی تورم، میزان چاپ پول و رشد اقتصادی باشد، میتوان شاهد اثر واقعیتر این شاخص بر بازار سرمایه بود. اما در صورت تمایل دولت به کنترل دستوری، این نرخ میتواند اثر نامطلوبی بر بازار سرمایه داشته باشد. از آنجایی که نرخ دلار، به عنوان یک عامل کلیدی در سایر بازارهای موازی سرمایه، مانند طلا، خودرو، ملک و ... به شمار میرود، سرمایهگذاران همواره با محاسبه نرخ واقعی دلار، اقدام به سرمایهگذاری در بازار مقصد میکنند. در شرایط ناپایدار اقتصادی، نقدشوندگی یکی از عوامل مهم در این انتخاب است؛ بنابراین در صورتی که شاهد فاصله معناداری بین قیمت واقعی دلار و قیمت ارز در بازار آزاد باشیم، تمایل افراد به سمت بازارهایی با نقدشوندگی بالا افزایش پیدا میکند.
شاخص کل بورس پس از برگشتی که از میانه کانال ۱.۹ میلیون واحدی داشت، توانست رشد قابل قبولی را در کوتاه مدت تجربه کند، اما همانطور که در نمودار پیداست، شاخص کل بورس توانست پس از رشدهای پیدرپی که طی روزهای گذشته داشت، خود را به محدوده مهم ۲.۱۴ تا ۲.۲ میلیون واحد برساند که در گذشته با نوسانات زیادی در آن مواجه شده بود. با این حال نگاهی دقیقتر به معاملات روز سهشنبه نشان میدهد که کندل روزانه شاخص کل، با برخورد به سقف ابر کومو، تا حدی عقبنشینی کرده و هنوز موفق به عبور از آن نشده است. از این رو نمیتوان انتظار داشت تا عبور کامل از سقف ابر کومو، روند صعودی قابل توجهی شکل بگیرد و در چنین شرایطی ایجاد روندهای نوسانی احتمال وقوع بیشتری دارند.
فرموله شدن نرخ خوراک و تغییر ارز پایه محصولات پتروشیمیها، افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، صعود مقطعی قیمت نفت برنت به بالای ۹۰ دلار، برخی خبرهای مثبت برای گروه خودرویی و بسیاری موارد دیگر باعث شده که بورس تهران شرایط به مراتب بهتری را نسبت به هفتههای گذشته داشته باشد، اما همچنان برخی عنوان میکنند که وجود برخی ابهامات، رکود حاکم بر بازارها و تلاشهای سیاستگذار برای کنترل تورم و تداوم سیاستهای انقباضی، منجر به روندی کمرمق در بازار سهام خواهد شد. با توجه به تمامی نکات ذکر شده در بالا و شرایطی که تکنیکال شاخص کل بورس دارد، پیش بینی میشود که بورس فردا روزی متعادل و به سمت منفی را طی کند، اما تقاضای بهتری را نسبت به روز جاری شاهد باشیم.
منبع: فردای اقتصاد