تاریخ انتشار: ۱۲:۰۶ - ۰۴ مهر ۱۴۰۲

آمار رشد کاربران پیام‌رسان‌های بومی چقدر واقعی است؟

وزیر ارتباطات اعلام کرد که پیام‌رسان‌های بومی نسبت به یک سال گذشته، امروز 5 تا 7 برابر کاربر جذب کرده‌اند.

آمار رشد کاربران پیام‌رسان‌های بومی چقدر واقعی است؟

اقتصاد۲۴- همزمان با بازگشایی مدارس، وزیر ارتباطات در مراسمی از دانش‌آموزان خواست تا به این سوال پاسخ دهند که «چرا باید به جای استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی از سکو‌های ایرانی که حاصل کار نخبگان کشور خودمونه استفاده کنیم؟» همچنین در ادامه هم اعلام کرد که با تلاش متخصصان ایرانی پیام‌رسان‌های بومی به دستاورد‌های بزرگی دست پیدا کرده‌اند و با خدماتی که ارائه می‌دهند نسبت به یک سال گذشته، امروز ۵ تا ۷ برابر کاربر جذب کرده‌اند. اینکه چرا در مراسم سال تحصیلی وزیر ارتباطات این سوال را انتخاب و به‌نوعی دانش‌آموزان را تشویق به استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی کرده است موضوع بحث این گزارش نیست، بلکه موضوع بر سر این است که تا چه حد آمار ارائه شده از میزان رشد استفاده از پیام‌رسان‌های بومی منطبق بر واقعیت است.

تا کنون آمار‌های متناقضی از سوی مدیران وزارت ارتباطات در مورد میزان رشد تعداد کاربران پیام‌رسان‌های بومی منتشر شده است، آمار‌هایی که وجود اختلاف‌های زیاد صحت استفاده از آن‌ها را زیر سوال می‌برد. برای نمونه، در حالی که در اردیبهشت ماه سال جاری وزارت ارتباطات در گزارشی با عنوان «۲۰ ماه خدمت» از رشد ۴۰۰ تا ۹۰۰ برابری کاربران پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی بومی خبر داد، در گزارش عملکرد وزارت ارتباطات به مناسبت آغاز هفته دولت به شکل‌گیری ۷ پیام‌رسان و شبکه اجتماعی بومی با ده‌ها میلیون کاربر اشاره شد و اینکه تعداد کاربران این پلتفرم‌های بومی رشدی ۵۰۰ تا ۷۰۰ درصدی نسبت به ابتدای کار دولت سیزدهم داشته‌اند.

آمار و ارقام مبهم

نگاهی به خبر‌ها و آمار‌هایی که جسته و گریخته وزارت ارتباطات منتشر کرده است، نشان می‌دهد که آمار یکسانی از تعداد کاربران پیام‌رسان‌های بومی وجود ندارد. هر چند وزارت ارتباطات با وجود گذشت هفته دولت هنوز گزارش عملکرد یک ساله خود را منتشر نکرده، اما برخی آمار‌ها که در سایت سازمان فناوری اطلاعات دیده می‌شود حکایت از این دارد که کاربر ماهانه فعال چهار پیام‌رسان مورد تایید وزارت ارتباطات تا پایان سال ۱۴۰۱ برای روبیکا ۳۹ میلیون و ۴۳ هزار و ۶۳۶ کاربر، ایتا ۲۱ میلیون و ۴۶۶ هزار و ۱۰۹ کاربر، بله ۱۵ میلیون و ۹۷۲ هزار و ۶۹۰ کاربر و سروش پلاس ۱۰ میلیون و ۴۲۷ هزار و ۵۳۸ کاربر بوده است.


بیشتر بخوانید:طعنه تلخ آذری جهرمی به ضرغامی


همچنین در این گزارش برای نخستین بار اعلام شده است که میزان ترافیک روزانه پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی بومی از ۲۰۰ گیگابیت بر ثانیه در ابتدای دولت سیزدهم به هزار و ۴۰۰ گیگابیت برثانیه در انتهای سال ۱۴۰۱ رسیده است که این رشد را باید مدیون شروع فیلترینگ پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و واتس‌اپ از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ دانست. حتی نمودار‌هایی که در این گزارش منتشر شده‌اند، نشان می‌دهد که رشد استفاده از پیام‌رسان‌های بومی دقیقا از آخر شهریور سال گذشته شروع شده و دوباره در پایان سال روبه کاهش گذاشته است. در برابر این آمار طبق گزارش «ایسنا»، عیسی‌زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در آخرین روز‌های اسفند آمار کاربران ماهانه پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی بومی را به ترتیب برای روبیکا ۴۰ میلیون کاربر، ایتا ۲۱ میلیون کاربر، بله ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار کاربر و سروش پلاس ۱۰ میلیون کاربر اعلام کرده بود.

در برابر این آمار‌های ناهمگن با هم، «ایرنا» خبرگزاری رسمی دولت نیز به تازگی گزارشی منتشر و عملکرد ایتا و تلگرام در مرداد ماه ۱۴۰۲ را مقایسه کرد. گزارشی که خبر می‌دهد در برابر ۲ میلیارد بازدید از پست‌های تلگرام، ۸۰ میلیارد بازدید از پست‌های ایتا وجود دارد. آمار و ارقام این گزارش و مشخص نبودن چگونگی حصول این داده‌ها آن‌قدر عجیب بود که حتی اعتراض ایتا را هم برانگیخت و باعث شد در بیانیه‌ای این آمار را تکذیب کند.

«ایرنا» در گزارش خود نگاهی مقایسه‌ای به عملکرد ایتا و تلگرام در مردادماه ۱۴۰۲ انداخت که بر اساس آن «در مردادماه ۱۴۰۲ در ایتا، ۱۱ میلیون و ۶۳۷ هزار پست از سوی ۱۰۳ هزار کانال یا منبع رسانه‌ای منتشر شده و درمجموع ۸۱ میلیارد بازدید گرفته‌اند؛ در مقابل در همین بازه زمانی در تلگرام، ۱۲ میلیون و ۵۲ هزار پست از سوی ۲۶۷ هزار نفر نشر و بازنشر و یک میلیارد و ۹۳۹ میلیون بازدید گرفته‌اند.» البته در همین گزارش بازدید چهل برابری پست‌های ایتا مورد تردید قرار گرفته است. در ادامه این گزارش می‌خوانیم: «تعداد پست‌های منتشر شده در دو پیام‌رسان به‌طور تقریبی با هم برابر است، اما در ایتا با وجود اینکه تقریبا یک‌سوم منابع و کانال خبری برای ارسال پست وجود داشته، ولی با افزایش ۴۰ برابری بازدید روبه‌رو هستیم که بدون شک این میزان اختلاف غیرطبیعی و ناشی از دستکاری، استفاده از روبات‌ها و بدافزار‌ها به نظر می‌رسد؛ زیرا تلگرام فارسی با وجود کانال‌های خبررسانی بیشتر، به اندازه ۵/ ۲ درصد ایتا بازدید گرفته و حتی وجود فیلترینگ تلگرام در ایران و فیلتر نبودن ایتا، این میزان اختلاف و بازدید ۴۰ برابری را توجیه نمی‌کند.»

البته که آمار «ایرنا» درباره تعداد پست‌های منتشر شده در کانال‌های تلگرامی و تعداد بازدید‌های آن نیز با دیگر آمار‌های موجود همخوانی ندارد. برای نمونه در گزارش سالانه یکتانت از وضعیت بازاریابی دیجیتال، درباره آمار پست‌های تلگرامی و بازدید آن‌ها آمده است‌: «سال گذشته، در کانال‌های عمومی تلگرامی بیش از ۶۶۰میلیون پست منتشر شد و هر کاربر ایرانی بیش از ۷ هزار پست را به‌طور متوسط لایک کرد. ۸۷۰ هزار کانال بیش از ۵۲۱ میلیون پست را منتشر کردند که ۵۹۳ میلیارد بار دیده شدند.» با اتکا به آمار سالانه گزارش یکتانت و بدون در نظر گرفتن نوسان در ماه‌های گوناگون، پست‌های منتشر شده در کانال‌های تلگرامی به صورت میانگین ماهانه حدود ۵۰ میلیارد بازدید داشته‌اند که با آمار بازدید دو میلیاردی آن‌ها در گزارش «ایرنا» همخوانی ندارد.

سهم ناچیز از توسعه کسب‌وکار‌ها

موضوع دیگری که آمار‌های استفاده از پیام‌رسان‌های بومی و تاکید وزارت ارتباطات به روی آوردن مردم و کسب‌و‌کار‌ها به استفاده از پلتفرم‌های بومی مانند پیام‌رسان و شبکه اجتماعی را با، اما و اگر همراه می‌کند، میزان استفاده کم کسب‌وکار‌ها از این پلتفرم‌ها با اتکا به گزارش اخیر مرکز توسعه تجارت الکترونیکی است. طبق نظرسنجی این مرکز، میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های بومی به عنوان فضای تجاری مکمل بسیار اندک است، به‌طوری که در این بین ایتا تنها ۲۱ درصد سهم دارد و بعد از آن روبیکا با ۱۴ درصد، بله با ۱۱ درصد و سروش با ۵ درصد قرار گرفته‌اند. در این بین این سهم برای اینستاگرام ۵۵ درصد، تلگرام ۴۱ درصد و واتس‌اپ ۳۷ درصد است. عامل دیگری که بازهم می‌تواند موجب تردید در اظهارات وزارت ارتباطات در مورد استقبال گرم کاربران ایرانی از پیام‌رسان‌های بومی شود، میزان گسترش استفاده VPN در یک سال گذشته و همزمان با شروع محدودیت‌های اینترنت است.

طبق گزارش جدید یکتانت، نرخ استفاده از VPN در گروه‌های سنی مختلف برای ورود به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها ۸۰ درصد است. در همین زمینه گردش مالی سالانه خرید و فروش VPN در ایران و در سال ۱۴۰۱ بین ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین اواخر مرداد نیز مجلس در گزارشی از وضعیت اینترنت با استناد به یک نظرسنجی اعلام کرده که ۶۴ درصد کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

رشدی از سر اجبار

در مقابل نظر وزارت ارتباطات مبنی بر رشد ۷ تا ۸ برابری ماهانه پیام‌رسان‌های بومی، کارشناسان و فعالان حوزه فناوری اطلاعات این رشد را - حتی در صورت واقعیت داشتن- یک کوچ اجباری برای کاربران ایرانی می‌دانند. برای مثال حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار در گفتگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «رشد‌هایی که در این زمینه وزارت ارتباطات از آن صحبت می‌کند، به خاطر فیلترینگ رقبای قوی خارجی و در بسیاری از مواقع از سر ناچاری کاربران است.

وقتی دانشگاهی، دانشجویان خود را مجبور به استفاده از پیام‌رسان بومی می‌کند تا در جریان اتفاق‌ها قرار بگیرد یا آزمایشگاهی در دسترس قرار گرفتن جواب آزمایش را منوط به نصب یک پیام‌رسان بومی می‌کند، در این شرایط نمی‌توان گفت که آمار رشد استفاده از پیام‌رسان‌های بومی واقعی و موفقیت‌آمیز بوده است.» او تاکید می‌کند که آمار‌های شرکت‌های مختلف از میزان استفاده کسب‌وکار‌ها از پلتفرم‌های فیلتر شده با وجود فیلترینگ نشان می‌دهد که پیام‌رسان‌های بومی هنوز نتوانسته‌اند رشد ارگانیک داشته باشند و جای پلتفرم‌های خارجی را بگیرند. به باور او شاخص و هدف قرار دادن مهاجرت کاربران به پلتفرم‌های داخلی و حذف آن‌ها از شبکه‌های اجتماعی بین‌المللی از اساس اشتباه است، چرا که حتی اگر با ادامه فیلترینگ و حمایت‌ها موفق شویم تمام کاربران را به پلتفرم‌های بومی منتقل کنیم، این اتفاق از جوانب مختلف منفی است. به باور او، با این کار خودمان را عملا از دهکده جهانی تکنولوژی و ارتباطات حذف می‌کنیم. کارشناسان معتقدند که اگر امکان آن وجود داشت که کسب‌وکار‌ها ارتباطات بین‌المللی خود را توسعه دهند، این کار از طریق پلتفرم‌های داخلی و بومی ممکن نیست؛ بنابراین نوعی خودتحریمی در حال وقوع است.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

بورس هفته آینده مثبت خواهد بود/ ارزیابی تامین مالی دولت از بورس در سال جاری

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

یک سواری اتوماتیک ایرانی با قیمت در کارخانه

فیلم/ چاقوکشی در لیگ امید‌های فوتبال!

از آلودگی لذت ببرید!

امسال گرمترین سال تاریخ بشر است

گفتمان‌های دوقطبی ساز در رقابت انتخاباتی

شیرخشک سهمیه‌بندی با افزایش قیمت ۴۰ درصدی

ماجرای محبوب‌ترین اپلیکیشن‌ها + اینفوگرافی

فیلم/ سرنوشت دریاچه اورمیه، در انتظار خزر است!

یک پیشنهاد عجیب برای استقرار حجاب‌بان‌ها

عکس / استوری جالب مژده لواسانی برای لیلا حاتمی

حق کمیسیون مشاوران املاک از هر طرف معامله ۲۵ صدم درصد

قیمت‌های نجومی آپارتمان‌های شمال تهران + جدول

تغییر جهت پول‌ها در بورس تهران

احتمال غیبت پنج ستاره الدحیل برابر پرسپولیس

پیشنهاد تازه و جنجالی بن‌سلمان به ایران

شما عضو کدام دهک درآمدی هستید؟

امکان افزایش سود سهام عدالت تا ۲۰ درصد

دلالان سرپایی، میدان‌دار بازار طلا و سکه

نوشابه قوطی هم گران شد

درباره سیاست‌مداری کارکشته، ولی نه یکتا/ معمای شهرت کیسینجر؛ جاه‌طلبی ترسناک!

تصاویر هوایی ویرانی غزه پس از پایان آتش‌بس

فیلم / نخستین لحظات پس از بمباران خان‌یونس

سال ۱۴۰۳ سخت‌تر از قبل در انتظار طبقات فقیر

۴۵ هزار تماشاگر پرسپولیس در مقابل ۶ هزار نفر برای تیم ملی

قیمت نجومی بلیت بازی پرسپولیس در بازار سیاه + عکس

برخورد‌های تازه و عجیب با افغان‌های داخل ایران

ایران نایب رئیس اوپک شد

تبعات افزایش سن و سابقه بازنشستگی برای معلولان

تصویب منع دسترسی ایران به ۶ میلیارد دلار آزاد شده در مجلس نمایندگان آمریکا

اوپک پلاس در سراشیب کاهش تولید

وزیر نفت بگوید؛ خط لوله تابش به کجا رسید؟

دلار دوباره سکته کرد!

قیمت انواع لپ تاپ دل + جدول

آخرین وضعیت درباره افزایش حقوق بازنشستگان

خبر جدید درباره عرضه خودرو‌های وارداتی

تاثیر طلای جهانی در بازار داخلی

عکس / تورم کمرشکن شد

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت + جدول

بدهی ۴۰ هزار میلیارد تومانی یک بانک از جیب شهروندان

قیمت ماشین های لکسوس در بازار + جدول

دیپلماسی عربی در محک جنگ غزه؛ کشور‌های شورای همکاری چقدر موفق بودند؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت گوشت ۴ برابر شد، اما صدایی از این منتقد درنیامد!

دولت منابع را به خصولتی‌ها می‌دهد، مالیات را از تولیدکننده می‌گیرد/ تورم بر دوش مردم

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

با بودجه ۲ میلیارد کجای تهران می‌توان خانه خرید؟ + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول