تاریخ انتشار: ۱۲:۲۳ - ۱۱ مهر ۱۴۰۲
سیطره رکود تمام می‌شود؟

۲ سناریوی رشد بازار سهام در نیمه دوم سال

رالی آغاز شده در بازار سهام که از آبان سال گذشته استارت خورده بود، در سال جاری تا نیمه اردیبهشت‌ماه ادامه یافت. از آن پس، اما تغییر سیاست‌های بانک مرکزی و حرکت به سمت کنترل تورم با سرکوب قیمت‌ها سبب رکود در بازار شده که تاکنون ادامه داشته است

۲ سناریوی رشد بازار سهام در نیمه دوم سال

اقتصاد۲۴- تغییر سیاست‌های بانک مرکزی و سعی در کنترل تورم از طریق سرکوب بازارها، سبب پدیدار شدن رکود در تمام بازار‌ها و نه فقط بازار سهام شده است. با این حال پس از تمام فراز و نشیبی که طی ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ اتفاق افتاد، بازار سهام جلوتر از بازار‌های طلا و سکه، دلار، خودرو و مسکن لقب پربازده‌ترین بازار ۶ ماهه نخست سال را از آن خود کرد.

رکود؛ حاکم مطلق بازار‌ها

بررزو حق‌شناس، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگو با تجارت‌نیوز بیان کرد: پیش بینی بورس در حال حاضر بحثی است که به راحتی نمی‌توان اتفاقات تاثیرگذار بر آن را از قبل، حدس زد. بورس وابستگی زیادی به دلار و دیگر بازار‌ها دارد. در حال حاضر سیاست‌گذار اقتصادی و در راس آن بانک مرکزی، به صراحت می‌گویند بازار‌ها باید کنترل شوند.

وی افزود: نهاد‌های سیاست‌گذار از لحاظ تورم، دغدغه‌های خود را دارند. آن‌ها می‌گویند قیمت‌ها که خروجی تورم است باید کنترل شود. آقای فرزین نیز در مصاحبه هفته گذشته خود، به صراحت گفت با ثبات‌بخشی و کنترل بازار‌ها از اردیبهشت‌ماه، ما توانسته‌ایم در کنترل تورم موفق باشیم.
حق‌شناس در پاسخ به این پرسش که این سیاست جدید تا چه زمانی ادامه دارد، گفت: در این زمینه دست سیاست‌گذار فعلا باز است. یعنی تا زمانی که اتفاقاتی مثل تبادل زندانیان و نزدیک بودن مواضع کشور‌ها بر فضای دیپلماتیک حاکم است، دست سیاست‌گذار باز است. حال در نیمه دوم سال، مسائل کلان اقتصادی کشور برخلاف گفته آقای فرزین، گویای این است که اقتصاد به سمت فشردگی فنر بازارها، در حال حرکت است. اگر کوچکترین مسئله‌ای در حوزه سیاست خارجی برخلاف روند مثبت فعلی پیش آید، دلار و بقیه بازار‌ها از جمله بازار سرمایه، به تبع آن حرکت می‌کنند.

کنترل قیمت، راه کنترل تورم نیست!

این کارشناس بازار سهام افزود: اینکه قیمت را کنترل کنیم، مهار تورم نیست. ریشه عمده تورم، سیاست‌های پولی است و این سیاست‌ها همچنان ادامه دارد. با وجود اینکه مسئولان بیان می‌کنند، شتاب رشد نقدینگی کاهش یافته است، اما موضوع افزایش بدهکاری دولت‌ها به بانک‌ها، حرف دیگری می‌زند. در حالی که آمار اجزای پولی منتشر نمی‌شود و درحالی که در مهرماه به سر می‌بریم، به تازگی آمار و ارقام فروردین‌ماه منتشر شده است، نشان می‌دهد، ناگفته‌هایی در این میان وجود دارد.

وی تاکید کرد: بنابراین شرایط بازار وابسته به این موضوع است. حال اگر من به عنوان تحلیلگر در عین حال که سیاست‌گذار پولی معتقد به مهار قیمت‌ها است، با قطعیت بگویم با توجه به شرایط کلان اقتصادی، بازار‌ها باید رشد کنند، موضوعیت ندارد.
این کارشناس بازار سهام افزود: این دیدگاه مختص آقای فرزین نیست و متاسفانه در ۵۰ سال گذشته که ریشه تورم ما، عمدتا سیاست‌های پولی بوده است، سیاست‌گذار همیشه به دلیل مسائل پوپولیستی سیاست کنترل قیمت‌ها که در انتهای مسیر تورم قرار دارند را مدنظر قرار داده است.

وی افزود: به این معنی که سیاست‌گذار فکر می‌کند با راکد کردن بازارها، تورم کنترل می‌شود. خیر؛ مشکل جای دیگر است و تورم ریشه در اِلِمان‌های دیگر دارد. دولت همیشه با فشرده کردن بازار پیش رفته است. با این حال، اما یک جا این فنر از دست رفته است و قیمت‌ها به شکل جهشی رشد کرده‌ا‌ند.

سناریوی اول رشد احتمالی بازار سهام

حق‌شناس در مورد سناریوی احتمالی رشد بازار گفت: تاکنون بازار‌ها با خبردرمانی متوقف شده‌اند. این موضوع که تنش‌ها میان طرفین تشدید نمی‌شود، باعث شده است راکد شدن بازارها، طبق سیاست نهاد‌های مرتبط پیش رود. اما از این پس، نیاز به اقدامات جدی‌تری وجود دارد. اگر این اقدامات در نیمه دوم سال رخ ندهد، همه بازار‌ها حرکتی رو به بالا در پیش خواهند داشت. در این حالت، هرچه از سوی سیاست‌گذار، اراده‌ای مبنی بر کنترل بازار‌ها وجود داشته باشد، بازار‌ها راه خود را خواهند رفت. تحقق این سناریو منوط به این است که خبر جدی به طور مثال یک اتفاق خاص در فضای دیپلماتیک کشور نیفتد.

این کارشناس بازار سهام ادامه داد:، اما بازار تا جایی با اخبار تکراری، چون واسطه‌گری عمان، ژاپن و یا قطر و این دست خبردرمانی‌ها منتظر می‌ماند. همچنان که سال گذشته تا شهریور این اتفاق رخ داد. در سال گذشته خبر‌ها مبنی بر احتمال امضای توافق تا شهریور بازار‌ها را منتظر نگه داشت، اما در نیمه دوم سال به واسطه اینکه چیزی در عمل اتفاق نیفتاد، بازار‌ها حرکت خود را آغاز کردند.

حق‌شناس تاکید کرد: در حال حاضر نیز همین اتفاق در حال تکرار است و این ادعا‌ها که نرخ رشد نقدینگی و تورم کاهش یافته است، خیلی صادق نیست. به طور مثال چند مورد وجود داشته که با عوض کردن سال پایه، آمار تغییر پیدا کرده است. در واقع با یک بازی با آمار، متغیر‌ها به سادگی در جهت دلخواه تغییر خواهند کرد. اگر رشد نقدینگی کاهش یافته است، چرا ۱۴۵ درصد بدهی دولت به بانک‌ها افزایش یافته است؟ اتفاقی که در حال رخ دادن است، مانند این است که شما نمی‌خواهید امروز یک اتفاق رخ دهد و صرفا آن را به سال آینده در مقیاس بزرگتر به تعویق می‌اندازید.
وی اظهار کرد: به طور خلاصه، شرایط کلان اقتصادی ما به نفع کنترل تورم نیست. از سوی دیگر کاری که سیاست‌گذار می‌کند مطابق یافته‌های علم اقتصاد نیست! یعنی اینکه ما تمام تورم را در مهار قیمت‌ها ببینیم، گویا علت را رها کرده‌ایم و بر سر معلول می‌کوبیم. حال یک زمانی، فنر بازار‌ها باز می‌شود، نمی‌توان زمان آن را با قاطعیت گفت، اما نهایتا یک سال دیگر، دولت توانایی راکد نگه داشتن بازار را دارد.


بیشتر بخوانید: عرضه‌های اولیه عامل قرمز شدن بورس


حق‌شناس تاکید کرد: وضعیت گزارش‎‌های شرکت‌ها (آنچه تاکنون منتشر شده است) آنچنان چنگی به دل نمی‌زند. نه به این معنی که فوق‌العاده بد است، بلکه چنگی به دل نمی‌زند و نمی‌تواند محرک مهمی برای رشد بازار به شمار آید. در نتیجه در نیمه دوم سال محرک بازار، اسکناس آمریکایی است؛ اگر رشدی در بازار میدان فردوسی اتفاق افتد، بازار سهام نیز به تبع آن رشد خواهد کرد. از سویی با توجه به شرایط کلان اقتصای، احتمال رشد دلار نیز زیاد است.

سناریوی دوم رشد احتمالی بازار سهام

حق‌شناس بیان کرد: احتمال دیگر برای سناریو‌های محتمل بازار در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۲ این است که یک بازی بر روی تجدید ارزیابی‌ها در سهم‌های بزرگی، چون ذوب و گروه بانکی‌ها رخ بدهد، که می‌تواند درایور دیگری برای رشد بازار به حساب آید. احتمال این موضوع نیز وجود دارد چرا که مدت پنج ساله این شرکت‌ها پر شده است.

این کارشناس بازار سهام گفت: رشد بازار در قالب یکی از این دو حالت یا رخ دادن همزمان آن دو اتفاق می‌افتد و در غیر این صورت باید منتظر ادامه شرایط راکد بازار‌ها بود. متاسفانه آنچه امروز سیاست‌گذار به آن افتخار می‌کند (حاکم شدن فضای رکودی در بازار) غلط است و عواقب آن در ادامه دامن دولت را خواهد گرفت. صد بار بدی کردی و دیدی ثمرش را، نیکی چه بدی داشت که یک بار نکردی! اشتباه تکراری دولت در ۵۰ سال گذشته، با رویکرد سیاست‌گذاران فعلی، در حال تکرار است. آخرین باری که این سیاست اجرا شد سال ۹۳ تا ۹۶ بود که پس از آن دیدیم که سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ و حتی تا ۱۴۰۲ رشد اقتصادی نداشتیم. آنچه دولت آقای روحانی به آن افتخار می‌کرد نیز به دلیل فروش نفت اتفاق افتاده بود.

یک توافق جامع، از هر لحاظ به نفع بازار است

برزو حق‌شناس در ارتباط با مفید یا مضر بودن توافق در فضای دیپلماتیک کشور برای بازار سرمایه گفت: یک توافق جامع اگر میان ایران و طرفین خارجی رخ دهد، خیلی به نفع بازار است. البته در بازه کوتاه‌مدت، شاید شوکی به همه بازار‌ها بدهد، اما حتی در میان‌مدت، به طور مثال بازه‌ای ۶ ماهه پس از توافق، آثار خوب آن در گزارش‌های مالی شرکت‌ها ظاهر می‌شود. اما توافق جامعی که در مورد آن صحبت می‌کنیم، بیشتر شبیه یک آرزو است. به این معنی که بر اساس آنچه در سال‌های اخیر تجربه شده است، میان ایران و طرف غربی شکل گرفتن چنین توافقی جزو محالات است.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

فیلم/ افشاگری احمدی‌نژاد درباره نقش جلیلی در قرارداد کرسنت

فیلم/رئیس ستاد مردمی کل کشور قالیباف به ستاد پزشکیان پیوست

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ کانال وابسته به رائفی پور حمایت از جلیلی را تکذیب کرد

عکس/خودنمایی محمدرضا گلزار با ست نارنجی اش در باشگاه

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ دوئل پزشکیان و جلیلی در راند دوم

اینفوگرافی/موضع جلیلی و پزشکیان درباره مذاکرات و تحریم‌ها در مناظره اول

فیلم/درخواست روحانی از مردم: به سلطان قطعنامه‌ها رأی ندهید

صدای علیرضا قربانی در تخت جمشید پیچید

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مردم ۷ استان در خطر پشه آئدس و تب دنگی

فیلم / افشاگری تکان دهنده طیب نیا درباره جلیلی و fatf

بیانیه حمایت ۶ چهره برجسته اقتصادی از پزشکیان

محمدجواد ظریف کیست؟ | چرا موفق‌ترین وزیر خارجه ایران برای پیروزی پزشکیان می‌کوشد؟

فیلم/آبگرفتگی شدید معابر اسکو آذربایجان شرقی

فیلم/ناراحتی نیوشا ضیغمی از تنبلی چشم دخترش

دو کاندیدای ریاست جمهوری چه برنامه‌هایی برای بازار خودرو دارند؟

چرا جلیلی همه واقعیت‌ها را درباره برجام و FATF نمی‌گوید/ دنیای ذهنی نامزد جنجالی درباره جهانِ خارج

آخرین وضعیت نرخ بیکاری در ایران+ جدول

این دهک ها منتظر قطعی یارانه نقدی باشند؟

فیلم/حاشیه‌های انتخابات ۱۴۰۳؛ از وعده ۲۰ گرم طلا تا اختراع اینترنت

تعیین قیمت یک مجوز تجاری جدید فقط ۵۰۰ ریال قطر!

عکس / جدیدترین نظرسنجی ها درباره دور دوم انتخابات ریاست جمهوری چه می گویند؟

عکس/رضا رشیدپور نماینده سیلی زن را با خاک یکسان کرد!

عکس/ به ازای هر رای سعید جلیلی یک پرس قیمه نوش جان کنید!

آیا افزایش قیمت بیت کوین پایدار می ماند؟

عکس/ چهره اصلی پرونده فساد چای دبش در جلسات دولت سایه سعید جلیلی

فیلم/توهین عجیب اعضای ستاد جلیلی در مرند به رأی دهندگان پزشکیان!

کنایه توییتری مهاجری از درک سعید جلیلی از مملکت داری

خودرو در دور تند گرانی افتاد! + جدول

ماجرای رشد اقتصادی ۸ درصد چیست؟

درآمد ناخن‌کار بیش‌تر از پرستار!

روشنگری اقتصادی پزشکیان درباره دولت سایه جلیلی

برای خروج از لیست سیاه FATF و رفع تحریم‌ها؛ رونمایی علی طیب‌نیا از برنامه‌های اقتصادی پزشکیان

اینفوگرافی/ اطرافیان پزشکیان و جلیلی را بشناسید

نرخ طلای جهانی بدون تغییر باقی ماند

قاب عکس دیدنی از مسعود و سعید در مناظره دوم

جلیلی برای روسیه مطلوب‌تر است یا پزشکیان؟

سوتی سعید جلیلی درباره نرخ تورم دولت رئیسی

سکه طلا به سقف ۷۲ روزه رسید

فیلم/زنگنه خطاب به جلیلی:چرا حرف‌های خلاف را دوباره تکرار می‌کنید؟

خبر مهم مرکز مبادله برای خریداران سکه

اینفوگرافی/ در یکسال گذشته اجناس چقدر گران شدند؟

ایران در محدودیت اینترنت، رتبه پنجم جهان را کسب کرد؛ محدودتر از چین، بهتر از سودان و کنگو!

معرفی جنگنده جی‌اف-۱۷ تاندر پاکستان

جای پای دلار در کریدور ششم سفت شد

ایران در دو راهی ایده تنفس یا زندگی در قفس؛ ارزیابی کارشناسان از مناظره اول مسعود پزشکیان و سعید جلیلی!

فساد نفتی با اسم رمز محرمانه؛ زیان روزانه ۲۶ میلیون دلاری ایران برای ارزان‌فروشی و هزینه‌مبادله زیر تحریم

فیلم/ هواداران پزشکیان مقابل صدا و سیما

آیا تخریب دولتی پزشکیان کلید خورده است؟

پیش‌بینی قیمت سکه امروز ۱۳ تیر ۱۴۰۳

نگاه بازار طلا به مناظره دو نامزد ریاست جمهوری

مشتِ باز شده جلیلی و یک جهان کمک صداوسیما/ «تاکتیکِ احمدی نژادی» جلیلی مقابل لبخند‌های پزشکیان

فیلم/ افشاگری زنگنه در مورد همدستی جلیلی و زاکانی برای تخریبش در مجلس

هواداران کدام نامزد، تخریب‌گر هستند؟ + نمودار

سرنوشت بورس بعد از انتخابات به کجا می‌کشد؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱۳ تیر ۱۴۰۳

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز