اقتصاد ۲۴- طلا ۱۸ عیار در ماهی که پشت سر گذاشتیم، به لطف افزایش نرخ انس جهانی، گرمی ۱۰۲ هزار تومان گران شد، اما اگر به چشم سرمایهگذاری به ماجرا نگاه کنیم، بازدهی آن به مثبت ۴.۵ درصد نمیرسد. ربعسکه که در بازار طلا بهترین عملکرد را داشته، نهایتا موفق به ثبت بازدهی ناچیز و مثبت پنج درصد شده و آنهایی که اوایل ماه گذشته به امید افزایش قیمت سکه گرمی سراغ آن رفتند، متحمل ضرر شدند. در بازار ارز هم دلار آمریکا با بازدهی کمتر از مثبت ۲.۵ درصد نسبت به یورو، درهم و بقیه اسکناسهای رایج شرایط بهتری داشته است.
هر گرم طلا ۱۸ عیار عصر یکشنبه کارش را در مهرماه امسال با ایستادن در جایگاه دو میلیون و ۴۲۵ هزار تومان به پایان رساند. رقمی که به معنی رشد ۱۰۲ هزار تومانی قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار ظرف ماه گذشته است و بازدهی ماهانه مثبت ۴.۳ درصد را نشان میدهد. چون در آخرین روز معاملات شهریور امسال خرید هر گرم طلا ۱۸ عیار دو میلیون و ۳۲۳ هزار تومان هزینه داشته است.
طلا ۱۸ عیار در ماهی که ارزش انس جهانی حدود ۵۶ دلار یعنی حدود سه درصد ارتقا پیدا کرد، نهایتا دو میلیون و ۴۵۳ هزار تومان قیمت داشت و این عدد درجریان معاملات روز ۱۷ مهر به ثبت رسید. در طرف مقابل کف قیمت طلا ۱۸ عیار در ماهی که پشت سر گذاشتیم، دو میلیون و ۲۴۳ هزار تومان به ثبت رسید.
سکه امامی که به اسم تمام سکه بهار آزادی طرح جدید هم شهرت دارد، مهرماه امسال کمتر از مثبت چهار درصد بازدهی داشته است. درحالی که صرافها هر قطعه سکه امامی را عصر یکشنبه ۳۰ مهر به شکل تکفروشی ۲۹ میلیون و ۴۵ هزار تومان میفروختند خرید سکه امامی در اولین روز معاملاتی مهرماه امسال ۲۷ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان هزینه داشته است. به این ترتیب سکه امامی در ماهی که بین دو محدوده ۲۷ میلیون و ۲۰۱ هزار تومان تا ۳۱ میلیون و ۱۴۷ هزار تومان رفت و برگشت داشته، بازدهی مثبت ۳.۹ درصد را به جای گذاشته است.
ربع سکه با ثبت بازدهی تقریبا مثبت پنج درصد بهترین عملکرد ماهانه را در بازار سکه و طلا داشته است. قیمت ربع سکه در ۳۰ روز گذشته از ۹ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان حرکت کرده و با عبور از مرز ۱۰ میلیون، نهایتا به جایگاه ۱۰ میلیون و ۴۴۰ هزار تومان رسیده است. فراموش نکنیم بیشترین قیمت ربع سکه در سال جاری ۱۲ میلیون و ۷۹۰ هزار تومان به ثبت رسیده و الان ربع سکه را حدود ۲۰ درصد کمتر از قله تاریخی خودش معامله میکنند. از طرفی در مهر ماه امسال ربع سکه موفق به عبور از محدوده ۱۱ میلیون و ۶۳۳ هزار تومان نشده و روز ۱۰ مهر تا ۹ میلیون و ۹۳۳ هزار تومان پایین آمده است.
بیشتر بخوانید: دلار به روند صعودی برگشت؟
سکه گرمی ارزانترین سکه موجود در بازار است و به همین خاطر بخشی از سرمایه گذاران بازار سراغ آن میروند. با این حال سکه گرمی در ماه گذشته ۶۰ هزار تومان ارزان شد و بازدهی منفی به جا گذاشت. قیمت سکه گرمی در حدفاصل ۳۱ شهریور تا ۳۰ مهر از پنج میلیون و ۸۸۰ هزار تومان به پنج میلیون و ۸۲۰ هزار تومان تقلیل پیدا کرد. حالا نسبت به روز ۱۱ اردیبهشت هم که سکه گرمی برای اولین بار تا مرز هفت میلیون و ۷۲۰ هزار تومان پیشروی کرد، شاهد ریزش یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی هستیم.
نیم سکه هم در پایان خریدوفروشهای عصر یکشنبه معادل ۱۵ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان فروخته شد تا آنهایی که اوایل مهر ماه سراغ خرید نیم سکه رفتند، نهایتا ۳.۶ درصد سود نصیبشان شود. چون صرافها موقع خرید سکه، نسبت به نرخ فروش پول کمتری پرداخت میکنند. نیم سکه بهار آزادی در آخرین روز شهریور امسال ۱۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان ارزش داشت و ظرف یک ماه ۵۴۰ هزار تومان گران شد.
قیمت دلار در مهر امسال کمتر از ۲.۵ درصد افزایش پیدا کرد و این بیشترین رشد قیمت بین انواع ارزهای رایج بازار ارز در این مدت است. فروشندههای بازار آزاد ارز قیمت هر دلار آمریکا را عصر یکشنبه ۳۰ مهر درحالی ۵۰ هزار و ۵۸۰ تومان اعلام کردند که همین اسکناس روز ۳۱ شهریور کمتر از ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت داشته است. رشد هزار و ۱۸۷ تومانی قیمت دلار در این مدت به معنی بازدهی ۲.۴ است و حالا درمقایسه با روز تاریخی ۱۱ اردیبهشت که شاهد خلق رکوردهای جدیدی در بازار ارز بودیم، قیمت دلار حدود چهار هزار و ۴۷۰ تومان ریخته است.
درهم امارات معمولا رابطه مستقیمی با دلار آمریکا دارد، اما مهرماه امسال نرخ درهم امارات که معمولا برای تجار مهم است، کمتر از یک درصد رشد داشته. قیمت درهم امارات در این مدت از ۱۳ هزار و ۷۰۱ تومان به ۱۳ هزار و ۸۱۴ تومان ارتقا پیدا کرده و ۱۱۳ تومان بیشتر شده است.
یورو، اما عملکردی شبیه دلار از خودش نشان داده است. طوری که همزمان با ثبت بازدهی مثبت ۲.۴ درصد دلار، شاهد رشد ۲.۲ درصدی قیمت یورو بودیم.
قیمت یورو در پایان خریدوفروشهای عصر یکشنبه ۳۰ مهر به ۵۳ هزار و ۶۷۴ تومان رسید و درمقایسه با آخرین روز معاملاتی شهریور امسال هزار و ۱۷۷ تومان یعنی ۲.۲ درصد افزایش پیدا کرد. با این حال قیمت یورو نسبت به قله تاریخی خودش تقریبا هفت هزار و ۵۰۰ تومان کمتر است و آنهایی که از ابتدای سال منتظر رشد قیمت یورو بودند، حالا شاهد افت دو هزار و ۵۰۰ تومانی ارزش این اسکناس هستند.
لیر ترکیه، اما در مهر امسال شرایط متفاوتی داشته است. اسکناسی که قبل از شروع معاملات بازار ارز در مهرامسال هزار و ۸۲۰ تومان قیمت داشته، اما در پایان خریدوفروشهای روز یکشنبه ۳۰ مهر ۱۰ تومان از این عدد کاسته شده است. قیمت لیر ترکیه با این اوصاف در ماه گذشته پنجصدم درصد ارزان شده است.
پوند انگلیس هم که یکی دیگر از اسکناسهای رایج و سرشناس بازار ارز است، در پایان مهرماه امسال ۶۱ هزار و ۶۱۳ تومان فروخته شد تا بازدهی ماهانه آن با احتساب رشد هزار و ۴۴ تومانی معادل مثبت ۱.۷ درصد باشد.