اقتصاد۲۴-گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در تازهترین گزارش درباره وضعیت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که ایران در ژوئیه ۲۰۲۳ گزارشی ارائه داد که در آن هیچ تغییر مهمی در وضعیت برنامه اقدام این کشور دیده نمیشد.
در بخشهایی از متن گزارش جدید گروه ویژه اقدام مالی درباره وضعیت جمهوری اسلامی ایران آمده است: برای همه کشورهایی که به عنوان پرخطر شناخته میشوند، افای تی اف از همه اعضا و قلمروهای صلاحیتی میخواهد که میزان احتیاط خود در مراوده با این کشورها را افزایش داده و اقدامات تقابلی را برای محافظت از سیستم مالی بین المللی در برابر خطرات اعمال کنند. این لیست اغلب در خارج به عنوان "لیست سیاه" نامیده میشود.
از فوریه ۲۰۲۰، با توجه به همهگیری کووید-۱۹، گروه ویژه اقدام مالی روند بررسی وضعیت ایران و کره شمالی را متوقف کرده بود، زیرا آنها در هر حال مشمول درخواست این گروه برای اقدامات متقابل بودند. ایران در ژوئیه ۲۰۲۳ بدون هیچ تغییر اساسی در وضعیت برنامه اقدام خود، گزارشی را برای گروه ویژه اقدام مالی ارسال کرد. با توجه به اینکه تغییر مهمی در وضعیت برنامه اقدام ایران دیده نمیشود، گروه ویژه اقدام مالی فراخوان خود را برای اعمال اقدامات تقابلی علیه ایران که در بیانیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۰ آمده بود، تکرار میکند.
در متن بیانیه گروه ویژه اقدام مالی که تاریخ آن به فوریه ۲۰۲۰ باز میگردد و اکنون بدون تغییر مفاد آن مجددا درباره ایران اعمال خواهد شد آمده است:
در ژوئن ۲۰۱۶، ایران متعهد شد که کاستیهای راهبردی خود را برطرف کند.
برنامه اقدام ایران در ژانویه ۲۰۱۸ منقضی شد.
در فوریه ۲۰۲۰، گروه ویژه اقدام مالی توجه کرد که ایران «برنامه اقدام» را تکمیل نکرده است.
در اکتبر ۲۰۱۹، گروه ویژه اقدام مالی از اعضای خود و همه قلمروهای حاکمیتی خواست نظارتهای خود را بر هرگونه کار مالی و بانکی با ایران افزایش دهند.
در ادامه این متن آمده است: اکنون، با توجه به قصور ایران در تصویب کنوانسیونهای پالرمو و تامین مالی تروریسم در راستای استانداردهای FATF، گروه ویژه اقدام مالی تعلیق اقدامات تقابلی را به طور کامل لغو میکند و از اعضای خود و همه قلمروهای حاکمیتی میخواهد تا اقدامات تقابلی موثر را مطابق با این توصیه نامه اعمال کنند.
اگر ایران کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم را مطابق با استانداردهای FATF تصویب کند، این گروه ویژه اقدام مالی در مورد اقدامات بعدی از جمله تعلیق اقدامات تقابلی تصمیم گیری خواهد کرد. تا زمانی که ایران اقدامات لازم برای رفع کاستیهای شناسایی شده در رابطه با مقابله با تامین مالی تروریسم در برنامه اقدام را اجرا نکند، گروه اقدام مالی به ادعایش همچنان نگران خطر تامین مالی تروریسم ناشی از ایران و تهدیدی که این موضوع برای سیستم مالی بینالمللی ایجاد میکند، باقی خواهد ماند.