اقتصاد۲۴- برخی از تحلیلگران علت این افت را پیشبینی افزایش ریسک جنگ با توجه به سخنرانی عصر شنبه سیدحسن نصرالله دانسته و برخی دیگر نیز با عادی دانستن افت بازار سرمایه در اولین روز، منفی هفتهجاری را آخرین فرصت برای خریداران میدانند.
مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار سرمایه روز گذشته شرایط خاصتری نسبت به شنبههای گذشته داشت، گفت: با توجه به اینکه طبیعتا ریسکهای سیستماتیک بر بازار سرمایه سایه افکندهاند و مخصوصا موضوع جنگ در غزه میتواند تبعات خود را بر بازار سرمایه بگذارد و با توجه به سخنرانی که سیدحسن نصرالله عصر دیروز داشت، برخی از فعالان بازار این استنباط را داشتند که شاید در سخنرانی ایشان نکاتی گفته شود که بتواند باعث افزایش تنش سیاسی در جنگ بین حماس و اسرائیل شود و ریسک کمتری کردند و در نتیجه حجم فروشندهها نسبت به هفته گذشته بالاتر بود.
وی افزود: از سوی دیگر خریداران خوبی را در تابلوی معاملات دیدیم و در نیم ساعت پایانی بازار شاهد افزایش تقاضا بودیم. بهنظر میرسد رفتهرفته و با مشخصشدن مواضع کشورهای مختلف درخصوص جنگ اسرائیل و حماس سرمایهگذاران نیز از این بابت ریسک کمتری را متحمل میشوند و میتوانند مقداری از این موضوع فاصله بگیرند. اما ریسک دیگری که وجود دارد ریسک بودجهاست. در انتهای آبان شاهد ارائه لایحه بودجه سال۱۴۰۳ به مجلس هستیم و طبیعتا، چون بخشهایی از لایحه روی صنایع تاثیر مستقیم میگذارد، برخی از سرمایهگذاران از الان به بررسی این موضوعات میپردازند و تلاش دارند ریسکها و بازههای احتمالی لایحه را بررسی کنند.
ساسانی خاطرنشان کرد: شخصا فکر میکنم اگر خروجی صحبتهای سیدحسن نصرالله به افزایش تنشهای سیاسی دامن نزند، از فردا شرایط بهتری را در بازار سرمایه شاهد خواهیم بود، چراکه با توجه به گزارشهای ۶ماههای که چند هفته پیش روی کدال قرارگرفت، اکثر شرکتهای بورسی از نظر بنیادی در شرایط مناسبی قرار دارند و ریسکهای بنیادی کمی در بازار است.
در حالحاضر تنها ریسکهای سیستماتیک است که با کمترشدن آن و با تمهیداتی که جدیدا از سوی صندوقهای معتبر بازار صورتگرفتهاست، شرایط را برای سرمایهگذاران تسهیل کرده و نا شفافیتهای موجود بهتدریج کم شود و سرمایهگذاران بتوانند روزهای خوش بازار سرمایه را نیز ببینند.
بیشتر بخوانید: ۱۰ هزار تن گازمایع صادراتی در بورس انرژی عرضه شد
برزو حقشناس، تحلیلگر بازار سرمایه نیز گفت: بازار سرمایه هفته گذشته رشدی داشت که از موضوعات مختلفی مانند حمایتهای صندوق تثبیت، موضوع نرخ خوراک و کاهش ریسکهای سیستماتیک نشات میگرفت، البته بهصورت سنتی نیز در زمان بر گزاری نمایشگاه، بازار به دلیل تمایل بازارساز مثبت میشود. طبیعی بود که بورس این هفته را با مثبت پرقدرتی شروع نکند و همانطور که دیدیم نیز متعادل رو به منفی بود. پیشبینی میشود این هفته، هفته متعادلی برای بازار سرمایه باشد و روزهای ابتدایی سهمها در بازار منفی خواهند بود، اما این نکته بدی نیست. بهنظر من اینها آخرین تخفیفهای بازار به خریداران قبل از شروع یک رشد چشمگیر است و از همین نقاط بازار رشد خوبی تا ناحیه دومیلیون و ۸۰۰هزار واحد و شاید فراتر از آن نیز خواهد داشت.
پیام الیاس کردی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه روز گذشته بازار سرمایه دوبار دست بهدست شد، گفت: یکبار در ساعت ۹:۱۰ شرایط رنج مثبت دیده شد و وضعیت خوب شد، بازار بالا آمد و این وضعیت تا حدود ساعات ۹:۴۰ ادامه یافت و بعد از آن به سمت منفیها رفتیم و شدت آن را نیز در ساعت ۱۰:۳۰دیدیم و بازار بهتدریج پایین آمد، اما نکته مهمتر این بود که حتی در ابتدای بازار و با وجود رنجهای مثبت متاسفانه ارزش معاملات یاری نمیکرد و همزمان بالا نمیآمد و شرایط بازار مانند هفتههای گذشته کمرمق و کمجان بود.
وی ادامه داد: برای ادامه هفته نیز اتفاق ویژهای پیشبینی نمیشود و احتمالا روند متعادلی خواهیمداشت. با توجه به کمرمقی و کمحجمی بازار احتمالا شرایط به همین ترتیب داشته باشد. متاسفانه دیروز خروج پول نیز ۱۸۱۰میلیاردتومان بود و بهنظر میرسد با توجه به اینکه قیمت دلار در محدودهای ثابت بوده، قیمتها در حال برگشت به قبل از تنشها هستند و برای این هفته نیز ترازشدن قیمتها با میزان قبل از تنشهای سیاسی را در سایه ارزش معاملات پایین شاهد خواهیم بود.
ایمان رئیسی، تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه تغییراتی در وضعیت بازار پیشآمده است، گفت: موضوع درگیری غزه تاثیر خود را روی بازار گذشته و در حالحاضر جزو مولفههای پررنگ و تاثیرگذار بازار نیست. در آن زمان، چون در یک طرف دلار بازار آزاد و انس جهانی واکنش منفی به آن موضوع داشتند، بورس نیز از این دو مولفه تاثیر میگرفت. در حالحاضر نرخ بهره بینبانکی با شیب ملایمی در حال کاهش است که این موضوع تاثیر مثبتی روی بازار سرمایه دارد. وی ادامه داد: ارزش معاملات بهتدریج روبهرشد است، واگذاری سهام در شرکتها نیز مطرح است که این موضوع هم میتواند تاثیرگذار باشد. از طرفی تجدید ارزیابیهایی که زمزمههای آن در گروه خودروسازی شنیده میشود نیز محرک قابلتوجهی است، بنابراین بهنظر میرسد روند مثبتی که با شیب ملایمی در بازار سرمایه شکلگرفته، ادامهدار باشد.