تاریخ انتشار: ۱۶:۳۰ - ۲۵ آبان ۱۴۰۲

این روش علمی شاید ما را از خفگی نجات دهد

پولاش موکرجی، محقق مستقل در مورد کیفیت و سلامت هوا می‌گوید: شرایط جوی هم باید برای روند بارورکردن ابر‌ها مناسب باشد.

این روش علمی شاید ما را از خفگی نجات دهد

اقتصاد۲۴- شهر دهلی، پایتخت هند نیز همیشه یکی از آلوده‌ترین شهر‌های دنیاست. هفته گذشته درحالی‌که پایتخت هند روز‌ها با هوای سمی دست و پنجه نرم می‌کرد، وزیر محیط زیست این شهر گفت که دولت او درحال بررسی بارورسازی ابر‌ها به‌عنوان یک تکنیک باران‌زایی برای کاهش سطح آلودگی است

بارورسازی ابر‌ها چگونه است؟

بارورسازی ابر‌ها تکنیکی است که به تراکم رطوبت در ابر‌ها برای ایجاد باران سرعت می‌دهد. این کار با پاشیدن ذرات نمک مانند یدید نقره یا کلرید روی ابر‌ها با استفاده از هواپیما‌ها یا وسایل پراکندگی روی زمین انجام می‌شود. دانه‌های نمک به‌عنوان ذرات هسته‌زای یخ عمل می‌کنند که باعث تشکیل بلور‌های یخ در ابر‌ها می‌شود. سپس رطوبت موجود در ابر‌ها به این کریستال‌های یخ می‌چسبد و به‌صورت باران متراکم می‌شود. اما نکته این است که این روند همیشه هم کار نمی‌کند.

پولاش موکرجی، محقق مستقل در مورد کیفیت و سلامت هوا می‌گوید: «شرایط جوی هم باید برای روند بارورکردن ابر‌ها مناسب باشد. باید مقدار مناسبی از رطوبت و شرجی در ابر‌ها وجود داشته باشد تا هسته‌های یخ تشکیل شوند.» موکرجی تأکید کرد عوامل ثانویه مانند سرعت باد نیز در این روند مهم هستند. ذرات نمک نیز باید در نوع خاصی از ابر اسپری شوند.

تاریخچه باروری ابر‌ها

فرآیند باران‌زایی ده‌ها سال است که اجرا می‌شود. در واقع، اقلیم‌شناسی به نام اس کی بانرجی، نخستین مدیرکل اداره هواشناسی هند بود که این روش را در سال ۱۹۵۲ آزمایش کرد. در دهه ۱۹۶۰، ارتش ایالات متحده نیز به‌طور بحث‌انگیزی از این تکنیک برای گسترش باد‌های موسمی بر مناطق خاصی در ویتنام استفاده کرد تا تدارکات نظامی ویتنام را در طول جنگ مختل کند.


بیشتر بخوانید:اعتقادی به تعطیلی مدارس در زمان آلودگی هوا نداریم


کشور‌هایی مانند چین و امارات و برخی از ایالت‌های هند نیز این فرآیند را برای افزایش بارندگی و مقابله با شرایط خشکسالی آزمایش کرده‌اند.

آیا این روش جواب می‌دهد؟

منطق می‌گوید که بارندگی ممکن است به پاک کردن ذرات موجود در جو کمک و هوا را تمیز و قابل تنفس کند. مثلا دهلی هفته گذشته پس از بارش‌های کوتاه در روز‌های جمعه و شنبه که سطح آلودگی را کاهش داد، این اتفاق را به‌طور مستقیم تجربه کرد. اما کارشناسان می‌گویند که مشخص نیست باران مصنوعی چقدر مفید خواهد بود.

به‌گفته موکرجی بارورسازی ابر‌ها برای مدیریت کیفیت هوا و مهار گردوغبار در کشور‌های دیگر مورد استفاده قرار گرفته است، اما این موارد در بهترین حالت فصلی بوده است: «اگر به تأثیر بارندگی بر کیفیت هوا نگاه کنید، بلافاصله سطوح آلودگی را کاهش می‌دهد، اما شرایط در عرض ۴۸ تا ۷۲ ساعت بازمی‌گردد. بارورسازی ابر‌ها روش گرانی است و منابع مالی را به سمت فعالیت‌هایی هدایت می‌کند که نتیجه نامشخصی دارد.»

درمان موقتی

بارورسازی ابر‌ها در بهترین حالت یک تصمیم موقت است. باید یک‌سری پروتکل‌ها و یک تیم چند رشته‌ای ازجمله هواشناسان، کارشناسان سیاست کیفیت هوا، اپیدمیولوژیست‌ها و ... چاره‌ای قطعی برای این کار بیندیشند. آبیناش موهانتی، کارشناس تغییرات آب و هوا و پایداری می‌گوید: «در حال حاضر هیچ شواهد تجربی قابل‌توجهی مبنی بر اینکه چقدر باران مصنوعی با باروری ابر‌ها پایین می‌آید، وجود ندارد.»

به‌گفته موهانتی، ما نمی‌دانیم اثرات بارورسازی ابر‌ها چیست، چون در نهایت شما سعی می‌کنید فرآیند‌های طبیعی را تغییر دهید و این کار محدودیت‌هایی دارد. به‌گفته او، تنها با استفاده از متغیر‌های هواشناسی مانند بارندگی و سرعت باد نمی‌توان آلودگی را حل کرد. ما باید بیشتر تلاش‌های هماهنگ‌تری برای مهار آلودگی هوا انجام دهیم تا آزمایش‌های پراکنده آزمون و خطا.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صدور مجوز غنی‌سازی اورانیوم به ایران

فیلم/ جواد لاریجانی: مکانیزم ماشه لولوییست که نباید از آن بترسیم

ابوالفضل پورعرب عزادار شد + عکس

استقبال شورای همکاری خلیج‌فارس از مذاکرات آمریکا و ایران

فیلم/ سلام فارسی سیدورف در آغاز مراسم معارفه

اینترنت در کشورهای همسایه ۳۳ برابر سریع‌تر از ایران

فیلم/ دکتر صالحی: ایران به‌دنبال استفاده از سلاح هسته‌ای نیست

چالش جدید رامین رضاییان آغاز شد + عکس

تحلیل فلاحت پیشه از روند مذاکرات ایران و آمریکا

زن و بچه سعید روستایی مجوز نمایش گرفت

آتش‌سوزی گسترده در پارک ملی گلستان

موزه‌ها ۱۴ خرداد تعطیل شدند

فیلم/ سلاح ورزی: هفتصد میلیارد دلار برای دور زدن تحریم‌ها هزینه کردیم

فیلم/ واکنش قلعه‌نویی به دعوت‌نشدن ترابی به تیم ملی

عکس/ مربیگری الناز رکابی در کانادا

نظری جویباری: وعده‌ای جذاب برای استقلالی‌ها دارم

پیشنهاد اردوغان: برگزاری نشست پوتین، زلنسکی و ترامپ در ترکیه

قدیری ابیانه: رهبری به بی‌نتیجه بودن مذاکرات با آمریکا واقفند

عکس/ شماره ۱۰ رامین رضاییان به سیدورف رسید

آغاز مرحله جدید فروش محصولات سایپا

عکس/ سیدورف استقلالی شد

قلعه‌نویی: از بازی با تیم‌های بزرگ نمی‌ترسیم

عکس/ همسر سیدورف در تهران

فیلم/ زیباکلام: مردم ایران بخاطر کینه‌ای که از نظام دارند از فلسطینی‌ها بیزارند

فیلم/ حمله تند مسعود فراستی به جعفر پناهی

تاج دختر شایسته جهان بر سر نماینده تایلند نشست

افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان

واکنش وزارت صمت به توقف عرضه خودرو در ایران‌خودرو

فیلم/ لحظه ورود سیدورف به مراسم معارفه

عکس/ آنجلینا جولیِ ۱۹ ساله در کنار پدر و برادرش ۳۲ سال پیش

فیلم/ لحظاتی از تمرین امروز تیم ملی فوتبال

تغییرات مدیریتی در فدراسیون فوتبال

فیلم/ هم‌خوانی بازیگران تاسیان در کنسرت علیرضا قربانی

منطقه آزاد ارس ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های مهمی در حوزه انرژی دارد

شرکت توزیع برق تهران: قطعی برق هنگام برگزاری اجلاس اکو با اطلاع قبلی بوده

فیلم/ نجات معجزه‌آسای زن باردار از سقوط ۱۵۰ متری در کن

فوت ۶ زائر ایرانی تاکنون در حج امسال

پیش‌‌بینی بورس فردا سه‌‌شنبه ۱۳ خرداد

فیلم/ استوری آیسان اسلامی برای دختر مفقود شده

فیلم/ فوران آتشفشان در ایتالیا و فرار گردشگران

رژیم فستینگ مناسب چه کسانی است؟

قانون پرداخت فوق العاده ویژه کارکنان دولت ابلاغ شد

عکس/ ظاهر شیک و لاکچری حامد کمیلی با کت شلوار و پاپیون

عکس/ تیپ گنگ بهروز سریال پایتخت با کلاه عجیب

اینفوگرافی/ شاخص‌های آمادگی هوش مصنوعی در کشورهای خاورمیانه

عکس/ تیپ و چهره دیده نشده از رز فیلم تایتانیک در ۲۱ سالگی

اینفوگرافی/ خودرو‌های برقی پلیس راهور چه مشخصاتی دارند؟

اینفوگرفی/ توصیه‌های بهداشتی ذبح دام در عید قربان

حبس ابد در انتظار دوومیدانی‌کاران متجاوز ایرانی

ایران چه محصولاتی به عربستان صادر می‌کند؟