تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۰۷ آذر ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۹ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

سرنوشت قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ / کار عبث دولت برای دلارزدایی/ جهش هفتم ارزی در راه است؟

«علی سعدوندی» اقتصاددان و «همایون دارابی» کارشناس بازار‌های مالی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به واکاوی بودجه ۱۴۰۳ پرداختند و سرنوشت دلار در سال آینده را مورد بررسی قرار دادند.

/////بودجه سال آینده همچنان بر مدار تثبیت نرخ ارز/ جهش هفتم ارزی به سال آینده موکول شد؟ / دلارزدایی از مسیر ارز‌های محلی

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار دلار آرام‌ترین روز‌های خود را طی چند سال اخیر سپری می‌کند. قیمت این اسکناس مدتی است در دامنه ۵۰ هزار تومان در نوسان است و شاید دیگر اطمینان حاصل شده که حداقل تا پایان سال قرار نیست شاهد رشد قیمت اسکناس آمریکایی باشیم. این را در آخرین صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی نیز به خوبی می‌شد احساس کرد، زمانی که از تداوم تثبیت نرخ ارز خبر داد. اما آینده این بازار همچنان به نگرانی‌ها در خصوص جهش یک تورم افسارگسیخته دامن می‌زند.

«علی سعدوندی» اقتصاددان و «همایون دارابی» کارشناس بازار‌های مالی نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به واکاوی بودجه ۱۴۰۳ پرداختند تا به این ترتیب بتوان سرنوشت دلار در سال آینده را پیش بینی کرد.

/////بودجه سال آینده همچنان بر مدار تثبیت نرخ ارز/ جهش هفتم ارزی به سال آینده موکول شد؟ / دلارزدایی از مسیر ارز‌های محلی

علی سعدوندی، اقتصاددان

بودجه‌ ۱۴۰۳ تورم زاست

به گفته علی سعدوندی از سال ۹۹ که ساختار بودجه تغییر کرد سیاست‌گذار تصمیم گرفت کشور بودجه تورمی داشته باشد. بودجه سال آینده هم می‌توان گفت نسبت به روند گذشته کمتر انبساطی است. در حالی که توصیه بنده بر اساس علم اقتصاد این بود که باید خیلی صریح تورم را کاهش دهند. اگر کنترل تورم روند تدریجی داشته باشد هزینه‌هایش بر عوایدش می‌چربد. اما سیاست بانک مرکزی سیاست تدریجی کنترل تورم با استفاده از تثبیت مصنوعی نرخ دلار است، دقیقا آن چیزی که علم اقتصاد بر حذر داشته است. این سیاستی است که نه انبساطی است و نه انقباضی درسطح کنترل تورم؛ و باید گفت بالاترین هزینه را در پی خواهد داشت.

همایون دارابی نیز بر این باور است که بودجه دولت همچنان بر پایه تثبیت نرخ ارز جلو می‌رود و این تثبیت غیر واقعی است. به گفته او به همین خاطر بیش از ۸ میلیارد دلار کسری تراز تجاری داریم. الان شما با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ ارز نیمایی و ارز صادراتی ۳۷۵۰۰ و بعد ارز ۴۲ هزار تومانی هر کالایی که وارد کنید هم تولید کننده را ورشکست می‌کنید هم سود فوق العاده‌ای می‌برید. این اتفاقات به دلیل همین سیاست سرکوبی است که اتفاق افتاده است. اصلاح ارز یکی از دلایلش این است که اجازه ندهید بیماری هلندی در اقتصاد رخ دهد و ضربه بزند. همچنان بودجه ۱۴۰۳ نیز بر همین روند است و کار درستی انجام نشده است.

/////بودجه سال آینده همچنان بر مدار تثبیت نرخ ارز/ جهش هفتم ارزی به سال آینده موکول شد؟ / دلارزدایی از مسیر ارز‌های محلی

همایون دارابی، کارشناس بازارهای مالی

دلارزدایی از شعار تا واقعیت

یکی از سیاست‌های دولت برای جلوگیری از شوک‌های ارزی و قیمتی، انجام عملیاتی تحت عنوان دلارزدایی است که مدتی است در دستور کار بسیاری از کشور‌ها قرار گرفته است. دولت سیزدهم نیز در این مسیر بودجه سال آینده را یورویی تدوین کرده تا به این ترتیب بتواند پایه دلاری را از تقاضا، محاسبات و معاملات داخلی و خارجی حذف کند.

سعدوندی با بیان اینکه این صرفا یک تغییر آرایشی در بودجه است به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: دراین بودجه لفظا دلار را به یورو تغییر دادیم. مهم زمینه‌سازی برای آن است که هنوز کاری انجام نشده است. از همین رو فرقی نمی کند چرا که ما الان با منطقه یورو نیز رابطه خوبی نداریم. هر دوی این‌ها ما را دارند تحریم می‌کنند. دلارزدایی بیشتر بحث سیاسی است تا اینکه تغییراقتصادی اتفاق بیفتد. اگر واقعا می‌خواهند دلارزدایی انجام شود، همین الان بین عربستان و چین پیمان ارزی بسته شده، ما هم این پیمان را می‌توانستیم ببندیم. میشد از ارز‌های محلی استفاده بشود، پیمان‌های دو جانبه و چند جانبه پولی بسته شود، اما تا امروز ندیدیم که اقدامی شده باشد.

همایون دارابی نیز بر اثر بودن این نوع دلارزدایی در بودجه سال آینده تاکید می‌کند و می‌افزاید: می‌شد برای هر ارزی که نسبت به بازار‌های دیگر ثابت است بودجه را تنظیم کرد. این ارز می‌توانست ارز‌های پایداری چون درهم امارات باشد یا یوان چین و... باشد یا حتی بهتر بود ما این کار را با یوان چین می‌کردیم، چون بزرگ‌ترین شریک تجاری کشور یوان چین است و می‌توانستیم بودجه را برای فروش نفت بر اساس یوان چین تنظیم کنیم. ما اقتصادی داریم که نفت در آن جایگاه مهمی دارد. این‌ها یا به دلار معامله می‌شوند یا در بازار‌های شرق آسیا به یوان چین دارند داد و ستد می‌شوند. هر کدام از این ارز‌ها می‌توانست مبنای تبدیل درآمد دولت از محل فروش کالا‌ها به ریال باشد.


بیشتر بخوانید: فاصله کوتاه دلار تا کف کانال ۵۰ هزار تومانی


پیش‌بینی نرخ ارز در سال آینده؟

این کارشناس بازار‌های مالی در ادامه ضمن بیان راهکار برای کنترل تورم به پیش بینی نرخ ارز پرداخت و گفت واقعیت این است که اقتصاد ایران خیلی دلار زده است. در حالی که خیلی اهمیت ماهوی در اقتصاد دنیا ندارد و یک ابزار مبادله است. دلار تابع یک تفاضل است(تورم داخلی منهای تورم خارجی). اگر قیمت دلار بخواهد ثابت بماند باید این تفاضل برابر با صفر باشد. اگر نگاه کنیم تورم ما از ابتدای سال تا الان چیزی در حدود ماهی دو درصد بوده و در آبان ماه ۴۴.۹ بوده است. اما تورم ایالات متحده حدودا ۳ درصد بوده، تفاوت این دو تقریبا چهل و یک درصد می‌شود. دلار باید در ایران به اندازه ۴۱ درصد اصلاح قیمت شود، حوزه یورو هم همینطور.

به گفته دارابی زمانی می‌توان دلار را ثابت نگاه داریم که تورم ما تفاضلش با تورم ایالات متحده صفر شود، مثل چیزی که در امارات و عربستان اتفاق می‌افتد. اما اگر تورم داشته باشید لاجرم تغییر نرخ ارز را هم دارید. ممکن است یک مدت سرکوبش کنید، اما جهش ارزی رخ خواهد داد. کما اینکه از انقلاب تا الان ما ۶ جهش ارزی شدید داشتیم و قطعا با این وضعیت تورم و با عدم اجازه دولت برای اصلاح نرخ دلار، جهش هفتم را هم دیر یا زود خواهیم داشت.

بر همین اساس طبق گفته این کارشناس تنها راهی که وجود دارد این است که هر ماه قیمت را بر اساس تقاضل تورم اصلاح کنند، یعنی هر ماه که دو درصد تورم ما افزایش می‌یابد و تورم آمریکا مثلا کمتر از ۲ دهم درصد است، یک و هفت دهم درصد اصلاح کنیم که جهش رخ ندهد و اقتصاد قابل برنامه ریزی باشد. در غیر این صورت متاسفانه ضربات شدیدی را به اقتصاد می‌زند. همه کشور‌ها به این صورت عمل می‌کنند اما در کشور ما این مسئله رخ نداده است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
1
1
سه‌شنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۲
همه مردم جهان حکومت ودولت دارند وبرای حداقل زندگی شان مشکلی ندارند وبلکه درآرامش اند، ومردم ایران هم حکومت .... بی خیال بی‌کفایت ووو دارند
ناشناس
2
9
پنجشنبه ۰۹ آذر ۱۴۰۲
حتما باید بودجه رابایوان چین ببندند وگرنه چه یوروچه دلار هردوازیک قماش هستند به جزاین که دولت فقط به فکرسودالبته زودگرخود باشدوالا راحت می توانتد یوآن چین راملاک قراردهندافتادمادیگه ازاقتصادیک چیزی می فهمیم دولت توازخواب خرگوشی بیدارشو چون مابیداریم افتاد
دبیر حسابداری بازنشسته
5
1
جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲
متاسفانه اقتصاد ایران اقتصاد دستو ی شده و کاری به فرمول های اقتصادی و جایگزینی موئلفه های اقتصادی ندارند کاری که عربستان و امارات می کند استفاده از نخبگان اقتصادی یا نظریات اقتصاددانان بین المللی است ولی اقتصاددانان دولتی می گویند آنچه ما می گوییم درست است و بس وفقط اقتصادی دستوری و حرف که این کار می شود آن کار نمی شود امید این را داریم شاید چند نفرانگشت شماری که با تجربه هستند در مجلس روی بودجه کار کنند وگرنه باز شاهد جهش‌های قیمتی خواهیم بود
ناشناس
1
1
دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲
اگر دلار رو بردارند به جاش خیار هم بزارن فرقی نمیکنه تورم کنترل نمیشه با اینکارها
سالا
2
8
دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲
ایجاد تورم دراقتصاد کشور ثروتمندی مثل ایران نه یک سال و دوسال بلکه چهل و اندی سال ) آن هم نه با نرخ های 6 یا 8 یا 10 درصد بلکه با نرخ های 40 و 50 و 60 درصد از هر حکومتی بر نمی آید و نبوغ خاص می خواهد . الله اکبر از این همه تدبر . ادعا داشتند که الگو می شویم برای دنیا ولی درس عبرت شدیم برای دنیا . اقتصاد دان برجسته آقای فرید من می گوید : تورم را تولید کننده به وجود نمی آورد ، تورم را توزیع کننده و واسطه ها به وجود نمی آورند (گر چه از آن نفع می برند ) تورم را مصرف کننده به وجود نمی آورد تورم را دولتها (دولتهای بی کفایت ، فاسد و بی تدبیر )به وجود می اورند . و البته دانش آموز رشته اقتصاد (نه دانشجو و کارشناس ) می داند اولین دستاورد تورم بی عدالتی است یعنی فقیر فقیر تر و غنی غنی تر می شود لذا ادعای عدالت محور بودن هم ادغایی مضحک و پوچ می باشد . توسعه چهار بعد دارد سیاسی ، فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی که بر هم اثر می گذارند و ا ز هم اثر می پذیرند اگر حکومتی ادعا کرد در یکی از این ابعاد پیشرفت کرده و وضعش خوب است اما در بعد دیگر مشگل دارد حتما چنین چیزی نیست و در حال ریا و دروغگویی است . تورم موتو محرک تمامی بدی ها و کجی ها و فسادها و بد اخلاقی ها و حتی تضعیف دین است . که فرموده اند فقر که از یک در وارد شود ایمان از در دیگر خارج می گردد یا کسی که معاش نداشته باشد معاد هم ندارد .
رسول
0
8
دوشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۲
به اعتقاد من همچنان که چندین سال پیش که بسیاری دانشجوی دکترای شهرسازی بخاطر جداقل های زیست آبرومند مهاجرت کردند در حالی که مردم غیور و همیشه در صحنه رضازاده و ساعی و دبیر و جلیلی و ... انتخاب کرده بودند چمران که بود! ساعی عضو شورا بود تازه شروع به تحصیل مرتبط کرد، اعضای محترم دولت هم خجالت رو کتار بگذاره و شروع کنن به ادامه تحصیل!!! یک کلاس بالاتر هم میتونه بسیاری مشکلات رو حل کنه که ما امروز تصوری ازش نداریم. نخند، جدی میگم. حتی خوندن یک حکایت از سلطان محمود هم توسط هیات دولت ممکنه مانع ایجاد خیلی از مشکلات بشه. چه عرض کنم به خدا قسم کتاب خواندن و فکر کردن اونقدرها هم بد نیست.
محمد
0
1
سه‌شنبه ۱۹ دی ۱۴۰۲
مهمترین رکن یک بیزینس خوب ارتباط با دنیاست که متاسفانه دولت ما با همه دشمن است .قدیما مادران ما می‌گفتند با زرنگها دوست شو تا پیشرفت کنی با ادم تنبل نگرد .حکومت داره با کشورهای داغون و ضعیف شراکت میکنه و همین موضوع باعث نزول فرهنگ ،اقتصاد،دانش،و.....میشود خیلی سادست .مشکل بزرگ افکار ستیزجویانه و غیر دوستانه با کشورهاست چرا چشم هامون رو بستیم مگه کریم مگه عربستان نیست آخه پس چرا اونا دارند روز به روز پیشرفت می‌کنند آخه طالبان پولش ۷۲۲ برابر تومان ایرانه خنده دار نیست فقط با فروش افیون نه نفت و معدن
احمدرضا
0
0
سه‌شنبه ۲۶ دی ۱۴۰۲
با خوندن این مطلب و نظرات واقعا از خودم بیزار شدم که چرا این مملکت باید دست چنین ریاکاران بیوفتد...
ssss
2
1
چهارشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۲
پايان شبِ سيه سپيد است
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند

خط و نشان کریم باقری برای رضا درویش

انباشت زباله بحران بزرگ در مازندران

قاتل پس از رضایت اولیا دم در خواب سکته کرد

بیانیه ستادکل نیرو‌های مسلح درباره سقوط بالگرد رئیسی

فیلم/ بازتاب تلخ اهدای کفن صداوسیما در رسانه‌های جهان

مرحله جدید واریز سود سهام عدالت در راه است

دو سناریو بازار دلار در میان سیگنال‌های سیاسی

بدرقه باشکوه پزشکیان توسط روس‌ها

قاعدگی یک راز مگو نیست؛ به این تابو پایان دهید

خطرات و چالش‌های کاهش دستمزد حقیقی

کوچک‌زاده در ۶ سال اخیر یک‌ریال مالیات هم نداد

عضو شورای عالی کار: مزد غیر منصفانه را امضا نخواهیم کرد

مشکل ناترازی انرژی هدررفت بدون مدیریت منابع!

توصیه‌های فانتزی به کارگران ایرانی؛ اگر افسرده‌اید، ورزش کنید

پدرخوانده‌ها ترکیه را به گروگان گرفته‌اند؛ نگاهی به مافیا و چهره‌های کلیدی آن در ترکیه/ دولت عدالت و توسعه چگونه زمینه ساز گسترش فساد و فعالیت مافیا شدند؟

فیلم/ روزگار سیاه پرندگان مهاجر در ایران

هفته صعودی در انتظار بازار طلا و سکه

تهرانِ خسته؛ پایان داستانِ ۲۵۰ساله پایتخت ایران

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

عکس/ ناصرالدین شاه سوار بر کالسکه در ساحل ایزدشهر ۱۴۹ سال پیش

درخواست اعلام مالیات داده شده توسط کوچک زاده!

فیلم/ لحظه پیدا شدن حلقه ازدواج از دل خاکستر‌های آتش کالیفرنیا

آیا توقف شاخص‌های بازار بورس موقتی است؟

توافق برجام از موفقیت بزرگ تا شکست!

جولان اسب‌ها در طبیعت مازندران

سودجویی دارویی از جیب بیماران؛ زنجیره ایی از برخی متخصصان پوست تا داروخانه‌ها

چرا اهدای کفن به مهمانان برنامه کار اشتباهی بود؟

خطر تخریب گور‌های باستانی چگاسفلا؛ کشفی که تاریخ ایران در خلیج فارس را به ۶ هزار سال قبل بازگرداند

ایستگاه بعدی قیمت طلا و سکه کجاست؟

عکس/ بارش شدید برف در پردیس تهران