تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۱۱ آذر ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۳ نظر
یک کارشناس بازار مسکن در گفتگو با اقتصاد ۲۴ هشدار داد؛

خطر افزایش حاشیه‌نشینی ، اجاره پشت بام و چادر زدن در سال آینده/ چرا ساخت یک میلیون مسکن هیچوقت محقق نخواهد شد؟

طبق آخرین آمارها بیش از ۶۰ درصد تورم آبان ماه مربوط به هزینه‌های مسکن است؛ روندی که بر اساس اظهارات «بیت‌الله ستاریان» کارشناس بازار مسکن در سال آینده افزایش خواهد یافت، تا جایی که به افزایش شبه کپر‌نشینی، حاشیه نشینی و اجاره پشت بام و چادر زدن خواهد انجامید.

افزایش حاشیه‌نشینی و اجاره پشت بام

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران از تورم آبان‌ماه، بازار مسکن و اجاره ۴.۱ درصد تورم داشته است. اگرچه در برخی آمار‌ها از بازار مسکن متوسط قیمت واحد‌های مسکونی در تهران کاهشی نسبی داشته است، اما همانطورکه در گفتگو‌های گذشته اقتصاد ۲۴ مطرح شد، این کاهش نسبی ناشی از قدیمی‌ساز شدن ترکیب در واحد‌هایی است که خرید و فروش شده و به این ترتیب میانگین قیمت نیز کاهش یافته است.

اما واقعیت آن است که بیش از ۶۰ درصد تورم آبان ماه مربوط به هزینه‌های مسکن است؛ روندی بر اساس اظهارات «بیت‌الله ستاریان» کارشناس بازار مسکن در سال آینده افزایش خواهد یافت، تا جایی که به افزایش شبه کپر‌نشینی، حاشیه نشینی و اجاره پشت بام و چادر زدن خواهد انجامید.

///////خطر افزایش حاشیه‌نشینی در سال آینده/ چرا ساخت یک میلیون مسکن هیچوقت محقق نخواهد شد؟

افزایش تقاضای مطلق در سال آینده

به گفته این کارشناس بازار مسکن، روند، همان روندی خواهد بود که ما در نیم قرن گذشته داشتیم. درحال حاضر به دلیل رکودی که بر کل اقتصاد حاکم است بازار مسکن نیز در شرایط رکودی به سر می‌برد. مسکن همیشه یک دوره رکود تورمی داشته و مانند یک فنر فشرده هر زمانی هم که بودجه‌ای یا تزریق پولی به شیوه‌های دیگر روانه این بازار می‌شود فوری آن را جذب می‌کرده و جهش پیدا می‌کرده است که نسبت به شاخص تورم چند برابر بوده است؛ این ویژگی بازارمسکن است.

ستاریان در ادامه گفتگو با اقتصاد ۲۴ با پیش بینی روند قیمتی مسکن در سال آینده می‌افزاید: در سال آینده هم قیمت مسکن قطعا افزایش پیدا می‌کند، چون ما نیاز سالانه یک میلیون را نتوانستیم تکمیل کنیم؛ به خصوص در دو سال گذشته که تولید ما از ۳۰۰ هزار واحد به زیر ۲۰۰ هزار واحد رسیده است. طبیعتا این نیاز انباشته، این اختلاف عظیمی که در عرضه و تقاضا داریم خود را یکباره بروز می‌دهد. سال بعد هم با تزریق پولی که از طریق افزایش حقوق‌ها انجام می‌شود افزایش قیمت را خواهیم داشت که منجر به خارج شدن گروهی در بخش تقاضای موثر می‌شود، یعنی تبدیل تقاضای موثر به تقاضای مطلق برای کالای حیاتی و ریسکی، چون مسکن.

او ادامه می‌دهد: یک مشکلی که وجود دارد این است که دولت انحصار بالایی از منابع کشور را در اختیار دارد، در حالی که با مدیریت دولتی نمی‌توان در تولید عرض اندام کرد. دولت وقتی کسری بیاورد از بانک مرکزی قرض کرده یا از بانک‌ها جمع می‌کند یا اینکه مالیات را مضاعف می‌کند، چون توان گرداندن تولید را ندارد. هیچ دولتی در دنیا اینطور نیست که همزمان تاجر و تولیدکننده باشند.

افزایش مالیات بر حقوق و رانده شدن به حاشیه

به گزارش اقتصاد ۲۴ به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳ «حقوق‌بگیران» اجاره‌نشین باید معادل اجاره‌بهای ۷ مترمربع آپارتمان، مالیات بر درآمد بپردازند، یعنی این قشر در تهران علاوه بر هزینه بالای اجاره بها باید ۸ درصد هم مالیات بپردازند.

بیت الله ستاریان با اشاره به این افزایش مالیات می‌افزاید: در سالی که در حال سپری شدن است، شبه کپر نشینی، حاشیه نشینی و اجاره پشت بام و چادر زدن زیاد شد. این معضل در سال آینده هم به شدت افزایش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر مستاجران برای داشتن یک زندگی درخور بایستی دو برابر حقوقشان را اجاره بدهند. این در سال آینده نیز افزایش می‌یابد و طوری خواهد شد که کسی که انتظار داشت در سال بعد خانه‌ای را اجاره کند، در حاشیه شهر هم نمی‌تواند این کار را کند. این اتفاقی است که به اسم مهاجرت معکوس در حال رخ دادن است. همه این‌ها نوعی سرخوردگی و کوچک شدن اقتصاد خانوارهاست.


بیشتر بخوانید:  افزایش ۶۲ درصدی قیمت مسکن در تهران


در این راستا حالا بنیاد مسکن اعلام کرده مردم با مهاجرت به روستا‌ها تسهیلات مسکن بگیرند. بر این اساس ۳۵۰ میلیون تومان نیز در قالب طرح نهضت ملی مسکن و ۳۵۰ میلیون تومان نیز تسهیلات تعلق می‌گیرد. اما آیا این کار راهگشا خواهد بود؟ ستاریان ضمن انتقاد از این طرح به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: طراحان این طرح اصلا آنقدر به اقتصاد روستا احاطه دارند که چنین برنامه‌ای ریخته‌اند؟ آیا به این فکر شده که بعد از مهاجرت به روستا قرار است چه کاری انجام دهند؟ چه چیزی تولید کنند؟ زمانی روستا رشد می‌کند که سرمایه گذار برود در آنجا سرمایه‌گذاری کند. بعد می‌توان شروع به توسعه دادن آن کرد. اصلا خود مردم در نهایت خانه می‌سازند. نیاز نیست دولت تسهیلات دهد. طراح این طرح نمی‌داند که اقتصاد روستا چطور است و روستا‌ها دارند تخلیه می‌شوند؟

افزایش حاشیه‌نشینی و اجاره پشت بام

ابزار‌های مالی برای مولد شدن بخش مسکن وجود ندارد

طرح اخیر دولت برای خانه سازی در روستا‌ها در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش بانک ها به دلیل عدم ارائه تسهیلات به طرح نهضت ملی مسکن جریمه شدند. این در حالی است که به گفته ستاریان، تسهیلات بانکی تنها یکی از ده‌ها ابزار‌های مالی تولید مسکن است. او در این باره می‌گوید: بانک‌ها عموما به دلیل اینکه تسهیلات تکلیفی بازدهی خوبی ندارند در برابرارائه آن مقاومت می‌کنند. وقتی زمان بازگشت پول به بانک‌ها ۱۵ ساله است چه اتفاقی می‌افتد؟ برگشتن و برنگشتن آن ارزشی برایشان ندارد. این پول موقعی برمی‌گردد که دیگر ارزشی ندارد. وقتی تورم دو رقمی با این شدت دارید چه انتظاری دارید؟

این فشار منجر به جرائمی می‌شود که به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، بانک‌ها آن را مرتکب می‌شوند. به گفته او بانک‌ها برای این که پاسخگوی فشار‌های دولت باشند می‌روند کار‌های خلاف انجام می‌دهند، بنگاهداری می‌کنند، اقدام به تاسیس شرکت می‌کنند و به خودشان وام می‌دهند یا بانک‌ها به شرکت یکدیگر وام می‌دهند که بتوانند ضرر را اینطور جبران کنند. اصلا بیایید فرض کنید بانک‌ها همه تسهیلات ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی را پرداخت کردند. این رقم اصلا چند مسکن خواهد شد؟ یکی از ابزار‌های مالی بخش مسکن تسهیلات است. ده‌ها ابزار مالی باید شروع به کار کند تا مسکن بتواند کار کند.

ستاریان در ادامه گفتگو با اقتصاد ۲۴ می‌افزاید: سال قبل دولت آمریکا یک میلیون و ۳۶۰ هزار مسکن تولید کرد. گردش مالی این بخش ۱۰ درصد اقتصاد آمریکا برابر با دو هزار میلیارد دلار است. این را باید اضافه کرد که این دولت بخش عمده مسکن را با چوب و ارزان سازی تولید کرده است، اما در ایران اگر همه بانک‌ها بتوانند کل سرمایه خود را جمع کنند، می‌توانند سالی یک میلیون مسکن را تامین کنند؟

به گفته این کارشناس بازار مسکن، دولتی که ۱۰۰ میلیارد دلار بودجه آن است کجای این بازار می‌تواند حرف بزند؟ این یک حرف درشت است و نمی‌تواند جواب دهد. نمی‌گویم در بخش مسکن ما اقتصادی وجود ندارد، هست، اما ابزار‌های مالی وجود ندارد که بتواند آن را مولد کند. نه اوراق، نه صندوقی و نه هیچ چیز دیگر. اگر هم درست می‌شود برای بخش‌های دولتی به صورت رانتی تولید می‌شود. وقتی شاکله اقتصاد را نمی‌خواهیم دستکاری کنیم جسارتش را هم نداریم بعد گروهی را می‌آ‌وریم که این را توجیه کند، دیگر نمی‌توان کاری برایش کرد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
0
0
شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲
من آمار ی که دولت میده رو با اون چیزی که خودم دیدم مقایسه کردم اصلا شباهتی با هم نداره.. دوسال قبل قیمت آپارتمانی در محلی که خودم زندگی میکنم 500 ملیون بود و امروز بالای 2 ملیارد و پانصد شده.. یعنی 6 برابر شده و متاسفانه احتمالا باز هم این اتفاق خواهد افتاد و این برای ما کارگران و مستاجران یک فاجعه هست.. خواهشن حداقل حقوق کارگران را زیاد کنید تا زیر فشارهای گرانی بیشتر از این له نشیم
ناشناس
0
0
يکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲
تا مادامی که ما دایه مهربانتر از مادر عربها هستیم هیچ وقت نمیتونیم مملکت خودمونو اباد کنیم..
آراد
0
0
يکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲
تا گردن نزنی درست نمیشه فقط باید گردن بزنی تنها راهی که مونده
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات