تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۱۵ دی ۱۴۰۲

فشار شورای امنیت بر حکام افغانستان؛ آیا طالبان مجبور به نرمش می‌شوند؟

طالبان تا این ساعت به جهان اثبات کرده است که قصد ندارد ذره‌ای از عقاید خود کوتاه بیاید. تاکید قطعنامه ۲۷۲۱ بر حقوق زنان و همچنین حقوق اقوام با اصول مورد پذیرش طالبان که متکی بر قرائت طالبانی از اسلام و و همچنین اولویت قوم پشتون است، قرابتی ندارد و به احتمال زیاد همین مساله مانع از اجرای کامل مفاد قطعنامه مذکور خواهد شد.

فشار شورای امنیت بر حکام افغانستان

اقتصاد۲۴- حامد کرزی رئیس‌جمهور پیشین افغانستان از قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان استقبال کرد. در بیانیه دفتر رئیس‌جمهور پیشین افغانستان ضمن قدردانی از توجه جامعه جهانی به افغانستان آمده است: «حامد کرزی همان‌گونه که در این قطعنامه و گزارش ارزیابی مستقل دبیرکل سازمان ملل متحد ذکر گردیده است، تفاهم ملی و تمثیل اراده مردم را راه برقراری صلح و ثبات دائمی در کشور می‌داند و همچنان تعلیم فرزندان کشور اعم از دختران و پسران و سهیم بودن زنان در همه امور جامعه را تضمین‌کننده ترقی و تعالی کشور می‌خواند».

کرزی همچنین تاکید کرد که کلید بیرون آمدن از مشکلات و دستیابی به صلح و ثبات دائمی در دست خود افغان‌هاست. او در پایان از همه مردم افغانستان و بخصوص از دولت طالبان خواست که با اتحاد و اتفاق برای آرامی و آبادی کشور و اینکه افغانستان جایگاه شایسته خود را در نظام بین‌المللی احراز کند، تلاش نمایند.

شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه با ارائه پیش‌نویس ژاپن و امارات، قطعنامه چگونگی تعامل با حاکمیت موقت افغانستان را به تصویب رساند. قطعنامه ۲۷۲۱ با ۱۳ رای موافق به تصویب شورای امنیت رسید. روسیه و چین به این قطعنامه رای ممتنع دادند

مفاد قطعنامه ۲۷۲۱ چیست؟

قطعنامه ۲۷۲۱ بر اساس پیشنهاد‌های فریدون سینیوراوغلی فرستاده دبیرکل سازمان ملل، تنظیم شده است. او پس از چند ماه مشورت با طالبان و چهره‌های سیاسی افغانستان در ۸ اکتبر پیشنهادات خود را به این شورا داده بود. بر اساس این قطعنامه مجموعه توصیه هائی به دولت طالبان برای ادغام کامل افغانستان در جامعه بین المللی شده و همچنین مکانیسم هائی برای نظارت بر اجرای این توصیه‌ها در نظر گرفته شده است.

این قطعنامه بر تعهد قوی خود به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی افغانستان تاکید کرده و از یک افغانستان صلح‌آمیز، باثبات، مرفه و فراگیر صحبت می‌کند. همچنین در این قطعنامه به نقش ضروری زنان در جامعه افغانستان و اهمیت مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن آن‌ها اشاره شده و از حقوق بشر از جمله حقوق زنان، کودکان، اقلیت‌ها و افراد آسیب پذیر در افغانستان حمایت شده است. بر اساس این قطعنامه انتظار می‌رود دبیرکل سازمان ملل یک نماینده ویژه با مشورت شورای امنیت برای روابط دیپلماتیک با حکومت طالبان انتخاب کند.

واکنش‌های بین المللی

تصویب قطعنامه ۲۷۲۱ با واکنش‌های وسیع بین المللی همراه بود. نماینده ژاپن گفت که این قطعنامه استراتژی جدید در مورد مسائل مختلف افغانستان برای تعامل هماهنگ جامعه جهانی با افغانستان را تعریف می‌کند. نماینده ژاپن افزود: «ما در مورد افغانستان متحد مانده‌ایم و امیدواریم که این روند همچنان در سال پیش رو نیز ادامه پیدا کند».


بیشتر بخوانید:اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان؛ طالبان با ردمرز‌های تازه چه خواهد کرد؟


نماینده امارات متحده عربی نیز بلافاصله بعد از تصویب قطعنامه ضمن اشاره به اینکه این قطعنامه رویکردی عملگرایانه دارد گفت: «پیام امروز، پایان بخشیدن به انزوای افغانستان و تازه‌ترین فرصت برای تغییر این روند در افغانستان است و نیاز به مصالحه از سوی همه جوانب دارد».

نماینده آمریکا هم گفت: «این قطعنامه یک پیام روشن به طالبان، مردم افغانستان و جهان فرستاد و نشان داد که شورای امنیت سازمان ملل از روندی حمایت می‌کند که افغانستان بنا به تعهدات بین‌المللی که دارد در جامعه بین‌المللی ادغام شود.».

نماینده بریتانیا هم ضمن حمایت از این قطعنامه از مسئولیت طالبان برای عمل به تعهداتش از جمله رفع محدودیت‌ها بر زنان و دختران این کشور سخن گفت.

قطعنامه ۲۷۲۱ با مخالفت هائی هم در جامعه بین المللی همراه بود. همانطور که پیش‌تر گفته شد چین و روسیه به این قطعنامه رای ممتنع دادند. نماینده چین در مورد این قطعنامه گفت: «واضح است که رویکرد اعضای شورای امنیت در این مورد تقسیم شده و از طرف دیگر طالبان نیز با آن مخالفت‌هایی دارد که تحمیل آن احتمالا نتایج سازنده‌ای در پی ندارد». وی افزود: «امیدوار است دبیرکل سازمان ملل با دقت در تعیین نماینده ویژه خود تعامل سازنده با مقامات افغانستان داشته باشد و راه‌حل‌های مناسب را بیابد. تاریخ افغانستان در دو دهه گذشته ثابت کرده که نتیجه تحمیل راه‌حل‌های خارجی بر این کشور در نهایت به ناکامی می‌رسد».

نماینده روسیه نیز دیدگاه مشابهی با چین ارائه کرد. او گفت: «مجبور کردن افغانستان به رقص به آهنگ دیگران نتایج مثبتی نداشته است و تاریخ افغانستان پر از مثال‌های غم‌انگیز از چنین تلاش‌هایی است».

واکنش نخبگان سیاسی افغانستان

قطعنامه ۲۷۲۱ با انبوهی از موضع گیری‌ها از جانب نخبگان و صاحب نظران سیاسی افغانستان همراه بوده است.

جبهه آزادی افغانستان متشکل از شماری از اعضای نیرو‌های امنیتی دولت پیشین، قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت را مثبت ارزیابی کرد و در بیانیه‌ای گفت: «سازمان ملل متحد بایست، بدون اتلاف وقت گفتگو و تعامل با نیرو‌های سیاسی- نظامی مخالف طالبان، جنبش زنان و دیگر جریان‌های باورمند به دموکراسی، اصول و ارزش‌های مندرج در منشور سازمان ملل متحد را در پیوند با آینده افغانستان آغاز کند».

همچنین جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود نیز از تعیین نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل برای افغانستان و همچنین واکنش بین المللی یکپارچه در مورد افغانستان استقبال کرد.

سرور دانش، معاون رئیس جمهور پیشین افغانستان در بیانیه‌ای قطعنامه تازه شورای امنیت سازمان ملل را یک گام مثبت خوانده و خواستار برنامه ریزی برای برپائی یک جمهوری فدرال در افغانستان شد.

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین اداره امنیت ملی افغانستان در یک رشته توییت نقاط ضعف و قوت این بیانیه را برشمرده است، به گفته او، نقطه ضعف قطعنامه شورای امنیت این است که قطعنامه بیشتر از کلمات تشویقی استفاده نموده است و به مراحل یا ضرب‌الاجل خاص برای اجرا نپرداخته است.

عبدالکریم خرم، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ و رئیس دفتر وقت حامد کرزی در ایکس نوشت: «هدف کشور‌های بزرگ هرچه باشد ما افغان‌ها بهتر است به آن به نظر یک فرصت ببینیم و از آن استفاده کنیم. همگی، خصوصاً حکومت فعلی درین راستا بیشترین مسئولیت را بعهده دارد».

واکنش طالبان

طالبان بیانیه‌ای را درباره قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل شرح منتشر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است:

«وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان از تصویب قطع‌نامه ۲۷۲۱ با وجود اختلاف نظر میان اعضای دایمی شورای امنیت، که بر اساس آن خواسته شده تا نماینده ویژه دیگر برای افغانستان تعیین کند، ابراز ناراحتی می‌کند. حکومت افغانستان بار دیگر تکرار می‌کند که تعیین نماینده دیگر برای افغانستان با توجه به ماموریت ویژه نماینده سازمان ملل در امور افغانستان (یوناما)، امری غیرضروری محسوب می‌شود، زیرا که افغانستان کشوری در حال جنگ نیست و اکنون در آن حکومتی مرکزی حاکم است که منافع کشور را حفظ کرده و می‌تواند وظایفش را انجام دهد و از توانایی مدیریت مسائل از طریق مکانیزم‌های دوجانبه و چندجانبه برخوردار است. گفتنی است که نمایندگان ویژه، در تاریخ معاصر افغانستان و جهان، نه‌تن‌ها نتوانسته‌اند هیچ درگیری را حل کنند، بلکه با تحمیل نسخه‌های بیگانه، وضعیت را پیچیده‌تر کرده اند. درحالی که از تمامی تلاش‌های مثبت سازمان ملل متحد برای تعامل قوی‌تر و گسترده‌تر با افغانستان استقبال می‌کنیم، رویکرد ما در نهایت مبتنی بر باور‌های مذهبی تغییرناپذیر، ارزش‌های فرهنگی و منافع ملی مردم افغانستان خواهد بود. بر همین اساس، از سازمان ملل متحد می‌خواهیم که در تصمیم‌گیری‌های مربوط به افغانستان واقعیت‌های موجود را در نظر گرفته و در تصمیم گیری‌ها تحت تأثیر هیچ طرفی قرار نگیرد.»

آیا قطعنامه عملی می‌شود؟

طالبان تا این ساعت به جهان اثبات کرده است که قصد ندارد ذره‌ای از عقاید خود کوتاه بیاید. تاکید قطعنامه ۲۷۲۱ بر حقوق زنان و همچنین حقوق اقوام با اصول مورد پذیرش طالبان که متکی بر قرائت طالبانی از اسلام و و همچنین اولویت قوم پشتون است، قرابتی ندارد و به احتمال زیاد همین مساله مانع از اجرای کامل مفاد قطعنامه مذکور خواهد شد. طالبان با توجه به اینکه افغانستان مورد توجه چین قرار گرفته است، تجارت با چین را به عنوان راه مفری از تحریم‌های غرب میبیند؛ بنابراین نیاز فوری به برقراری ارتباط با جامعه جهانی احساس نمی‌کند و حاضر نیست برای برقراری ارتباط با سایر کشور‌ها از اصول عقیدتی خود دست بکشد. علاوه بر این سرمایه گذاری چین در افغانستان سایر بازیگران بین المللی را از این که افغانستان به طور کامل به حوزه نفوذ پکن تبدیل شود وحشت زده کرده است بر همین اساس غرب هم به احتمال زیاد برای جلوگیری از نفوذ بیشتر چین در افغانستان مجبور است تا در برابر طالبان کمی با نرمش رفتار کند و همین امکان سخت گیری در مورد قطعنامه ۲۷۲۱ را منتفی می‌کند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند