تاریخ انتشار: ۱۲:۰۹ - ۲۷ دی ۱۴۰۲

ریشه‌یابی موج فضاسازی منفی علیه دو روزنامه‌نگار

کامبیز نوروزی می‌گوید: آزادی «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» که با تصمیم مرجع تجدیدنظر و در قبال سپردن وثیقه اتفاق افتاده، امری کاملا قانونی و از هر حیث مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری است.

ریشه‌یابی موج فضاسازی منفی علیه دو روزنامه‌نگار

اقتصاد۲۴-عصر ۲۴ دی‌ماه رسانه‌ها و خصوصا شبکه‌های اجتماعی پر شد از خبر آزادی دو روزنامه‌نگار امنیتی که از سال گذشته بازداشت و زندانی شده بودند.

۳۱ شهریور و ۷ مهر سال گذشته، نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن به ترتیب و به فاصله یک هفته بازداشت و بعد از یک سال و چند هفته بازداشت موقت حکم این دو خبرنگار صادر شد. سی‌ام مهرماه ۱۴۰۲شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران الهه محمدی را به شش سال و نیلوفر حامدی را به هفت سال حبس محکوم کرد.

دادگاه تجدید نظر استان تهران با تبدیل قرار این دو روزنامه‌نگار به مبلغ هر کدام ۱۰ میلیارد تومان موافقت کرد و بدین ترتیب هر دو متهم پس پس از یک سال و پنج ماه از زندان آزاد شدند.

شیرینی آزادی این دو روزنامه‌نگار، اما چندان دوام نیافت، از روز دوشنبه هجمه‌ها علیه آزادی موقت این دو نفر آغاز شد تا جایی که مدیرعامل رسانه قوه قضائیه در واکنشی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) در پاسخ به کسانی که معترض بودند چرا متهمان به جاسوسی باید آزاد شوند، نوشت: «در مورد دو خبرنگاری که تا زمان صدور حکم دادگاه تجدیدنظر آزاد شده‌اند نکته تکمیلی اینکه بررسی سوابق نشان می‌دهد، از ابتدا هم در کیفرخواست این افراد، اتهام جاسوسی درج نشده بود.»

با این حال، صبح امروز خبرگزاری فارس از یک منبع آگاه اعلام کرد که دو محکوم امنیتی که با سپردن قرار وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی خارج از زندان هستند پس از مرخصی درمانی به زندان بازمی‌گردند.

بعد از این خبر مجدد سردبیر میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، ادعای فارس مبنی بر آزادی دو روزنامه‌نگار به دلیل مرخصی پزشکی را تکذیب کرد. علاوه بر این القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به آزادی موقت دو تن از متهمان اغتشاشات سال گذشته، با قرار تامین وثیقه و بعد از ۱۷ ماه بازداشت، اعلام کرد: دادگاه انقلاب پس از رسیدگی به پرونده این دو فرد، با توجه به اینکه مرحله انجام تحقیقات و جمع آوری اطلاعات متقن در مورد این دو پرونده مقداری طولانی شده بود و پرونده در دادگاه تجدیدنظر بود، این دادگاه طبق قانون تصمیم گرفت که قرار بازداشت این دو نفر را فک کند و در نتیجه این دو نفر با قرار تامین وثیقه به صورت موقت آزاد شدند.


بیشتر بخوانید:توضیح دادگستری تهران درباره دلایل آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی


درباره آزادی موقت این دو روزنامه‌نگار، کامبیز نوروزی، حقوق‌دان  توضیحاتی داده که در ادامه می‌خوانید:

**آیا آزادی «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» بر اساس صدور ابلاغیه دادگاه تجدیدنظر و آزادی آن‌ها با وثیقه، شبهه قانونی دارد؟

آزادی «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» که با تصمیم مرجع تجدیدنظر و در قبال سپردن وثیقه اتفاق افتاده، امری کاملا قانونی و از هر حیث مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری است. همان‌طور که دادستان تهران اعلام کرد، دادگاه به استناد ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی، مکلف به تبدیل قرار بازداشت به وثیقه بوده‌است و از این جهت هیچ شبهه‌ای وجود ندارد. علاوه بر این اگر ماده ۴۴۲ را اصلا در نظر نگیریم شرایط این دو متهم طوری بود که کاملا استحقاق آزادی و تبدیل قرارشان به وثیقه را داشتند و حتی به اعتقاد من با توجه به جمیع جهات قانونی، این دو متهم باید خیلی زودتر از این‌ها آزاد می‌شدند. در حال حاضر هم مرجع تجدید نظر به تکلیف قانونی خود به موجب ماده ۴۴۲ عمل کرده‌است و کم‌ترین تردیدی در قانونی و درست بودن این تصمیم وجود ندارد.

**در فضای مجازی جوی ایجاد شده است که فشار مضاعف و عجیبی بر قوه قضاییه و حتی شخص رئیس قوه قضائیه را تداعی می‌کند. شما این مورد را چطور تفسیر می‌کنید؟

من نمی‌دانم این مقدار نفرت از کجا نشأت می‌گیرد که بعضی افراد و بعضی جریان‌ها اساسا حق و حقوق اشخاص را قربانی سیاست و منافع سیاسی می‌کنند. «الهه محمدی» و «نیلوفرحامدی» حدود ۱۷ ماه پیش وظایف روزنامه‌نگاری خود را به درستی انجام دادند، اما بعضی دستگاه‌ها با نسبت دادنِ اتهاماتی عجیب به این دو روزنامه‌نگار حمله ناوا کردند. از همان ابتدا فضای تبلیغاتیِ بسیار سنگین و کم‌سابقه‌ای علیه این دو روزنامه‌نگار ایجاد شد که خیلی از آن‌ها مغایر با قانون بود، به عنوان مثال نسبت مجرمانه دادن کسی به دیگری، قبل از اثبات جرایم در دادگاه افتراست و قابل تعقیب کیفری است، اما با این وجود دو روزنامه‌نگار بازدداشت شدند، ۱۷ ماه در زندان به سر بردند، دادگاه آن‌ها خیلی دیر برگزار شد، بین جلسه اول و دوم دادگاه فاصله طولانی افتاد بدون آن‌که برای این فاصله دلیل روشنی وجود داشته باشد، نهایتا زمان آخرین جلسه تا صدور رای هم طولانی شد و انواع تبلیغات علیه این دو روزنامه‌نگار هم تشدید شد.

پس این انتقادات منصفانه نیست...

بله، در حال حاضر هم که این دو روزنامه‌نگار به قید وثیقه آزاد شده‌اند، اتهامات و حرف و حدیث‌های گوناگونی علیه آن‌ها مطرح می‌شود که بازهم، هیچ‌کدام پایه واساس قانونی ندارند، به عنوان مثال بعد از آزادیِ این دو روزنامه‌نگار عده‌ای مطرح کردند که اتهام آن‌ها جاسوسی بوده است و چرا آزاد شدند؟ در حالی‌که اصلا به این دو روزنامه‌نگار اتهام جاسوسی وارد نشده‌است و در پرونده به عنوان جاسوس متهم نشده بودند و اتهامات دیگری داشتند؛ از جمله ارتباط با دولت متخاصم آمریکا که خود این مورد هم محل بحث دارد، چون دولت آمریکا با ایران رابطه مخاصمه ندارد و این مورد اولین فضای تبلیغاتی علیه آن‌ها بود که ایجاد کردند. بعد از آن عده‌ای شایعه پراکنی کردند که این‌ها به مرخصی پزشکی آمده‌اند و خیلی زود به زندان برمی‌گردند، اما قوه قضاییه هم اعلام رسمی کرد که خروج از زندان آنان به علت مرخصی پزشکی نیست بلکه آزادی به قید وثیقه است. فضای تبلیغاتی که همراه با انتشار مطالب کذب اتفاق افتاده نشان می‌دهد که بعضی جریان‌ها از آزادی این دونفر ناراحتند و می‌خواهند قوه قضاییه را تحت فشار قرار دهند که نسبت به این دو روزنامه‌نگار سخت‌گیری گسترده‌ای داشته باشد.

**موضع قوه قضاییه را چطور می‌بینید؟

به نظر می‌رسد قوه قضاییه تصمیم دارد تا اندازه‌ای فارغ از امر سیاست رسیدگی به پرونده این دو نفر را ادامه دهد، اما (مخالفان) می‌خواهند که دیدگاه‌ها ومنافع سیاسی‌اشان را به قوه قضاییه تحمیل کنند و این قوه را تحت فشار قراردهند؛ لذا دست سازندگان و ناشران این قیبل اتهامات و شایعات علیه دو روزنامه‌نگار آزاد شده، کاملا خالیست و به همین دلیل می‌خواهند با مطالب نادرست مثل انگ جاسوسی یا مرخصی پزشکی جوی را علیه آن‌ها بسازند.

آراء قضایی باید بتواند افکار عمومی را از اجرای عدالت قانع کند که جامعه عطر عدالت را استشمام کند. ما شاهد بودیم وقتی این دو روزنامه‌نگار آزاد شدند چه‌قدر فضای مثبتی در جامعه شکل گرفت. به طور قاطع مشاهدات من نشان داد که بسیاری از افرادی که اصلا سیاسی نیستند و حتی هیچ کنش سیاسی هم ندارند از آزادی این دو روزنامه‌نگار، شاد شدند. انسان‌ها از آزادی مجرمان خوش‌حال نمی‌شوند و فقط زمانی خوش‌حال می‌شوند که فرد بی‌گناهی آزاد شده باشد. همه این موارد نشان‌دهنده این است که در جامعه و افکارعمومی ما چه فضایی نسبت به این دو روزنامه‌نگار و اتفاقی که برایشان افتاده وجود دارد. امیدواریم که دستگاه قضایی طبق قانون و با رعایت عدالت و انصاف در ادامه رسیدگی به پرونده این دو روزنامه‌نگار بی گناهی‌اشان را احراز و اعلام کند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات