تاریخ انتشار: ۱۵:۱۵ - ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

سهم مجهول کودکان سیستان و بلوچستان از شناسنامه ایرانی

بامداد پنجشنبه‌ای که گذشت، بخش‌هایی از سراوان هدف حمله نظامی پاکستان قرار گرفت. این حمله بعد از حمله موشکی به مواضعی در خاک پاکستان انجام شد.

 

اقتصاد۲۴- در پی این حمله به روستا‌های سراوان در سیستان‌و‌بلوچستان، ۹ نفر جان باختند. احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، روز پنجشنبه در حاشیه همایش نمایندگان فرمانداران در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا در مشهد، گفت: «طبق گزارش‌های دریافتی تعداد چهار کودک، سه زن و دو مرد در انفجار روستایی در سه یا چهار‌کیلومتری مرز ایران کشته شده‌اند که همگی از اتباع خارجی بودند». همچنین علیرضا مرحمتی، معاون استاندار سیستان وبلوچستان، در گفتگو با تسنیم در واکنش به سؤال‌برانگیزشدن «اتباع خارجی» نامیدن جان‌باختگان گفت: «در حال بررسی هستیم که چگونه این افراد در این روستا ساکن شده‌اند».

اگرچه چند روزی از ماجرای حمله پاکستان به ایران می‌گذرد، اما نبود اظهارنظر صریح در این زمینه به ابهامات دامن زده است؛ چراکه بسیاری در شبکه‌های اجتماعی گمان می‌کنند که استفاده از واژه «اتباع خارجی» برای جان‌باختگان حادثه سراوان شاید به معنی بی‌شناسنامه بودن این شهروندان است؛ زیرا خیلی زود هویت و اسامی آن‌ها هم در شبکه‌های اجتماعی فاش شد که نشان از آشنایی محلی با آن‌ها در آن منطقه دارد.

علی اوسط‌هاشمی در دولت حسن روحانی استاندار سیستان‌و‌بلوچستان بوده و در دوران فعالیتش تلاش زیادی کرده بود تا برای اهالی این استان شناسنامه صادر شود. آن‌چنان که خودش می‌گوید، در زمان مسئولیت او در این استان ۳۸ هزار سند هم در این زمینه صادر شده بود؛ با این حال به گفته او پیگیری‌نشدن این ماجرا موجب شده تا در موقعیت‌های این‌چنین ابهاماتی ایجاد شود. آقای هاشمی در این زمینه به «شرق» می‌گوید: «نزدیک ۳۸ هزار سند در زمان حضور من در استان صادر شد. من دوست داشتم به این روند تداوم می‌دادند و این مسئله موجب می‌شد بین شهروند ایرانی و تبعه خارجی تمایزی قائل شوند تا در شرایطی مثل اتفاق اخیر، ما دچار اظهارنظر‌هایی نشویم که افکار عمومی را سردرگم کند؛ چون این مسئله هم تبعات خاص خود را دارد. در این مواقع وقتی بر اهل محل روشن باشد که این دختر یا پسر کشته‌شده فرزندان چه کسی هستند، می‌توان گفت که شناخت اهالی محلی ارجحیت دارد».


بیشتر بخوانید:محدودیت جدید برای فرزندان حاصل از مادر ایرانی و پدر خارجی


او البته در بخش دیگری از صحبت‌هایش می‌گوید که حضور اتباع بیگانه هم در منطقه کتمان‌کردنی نیست و همین حضور می‌تواند اظهارنظر را درباره هویت آن‌ها سخت‌تر کند؛ اما اگر از قبل برای این کار تدبیر شده بود و شهروندان ایرانی شناسنامه و اتباع بیگانه کارت اقامت داشتند، دیگر شاهد چنین وضعیتی نبودیم.

استاندار اسبق سیستان‌وبلوچستان در این زمینه به «شرق» می‌گوید: اگر فرد تبعه خارجی است، باید با این عنوان شناسایی و کارت اقامت دریافت کند و اگر ایرانی است، باید شناسنامه داشته باشد. نمی‌توان پذیرفت کسی در ایران حضور داشته باشد و هویت نداشته باشد. این مثال ساده را من همیشه عنوان می‌کردم که چگونه از تردد یک موتورسیکلت فاقد پلاک به‌سرعت جلوگیری می‌شود. تعداد زیادی انسان در این کشور در حال زندگی هستند که اسناد هویتی ندارند! یا ضعف در نوع ارائه خدمات ما دیده می‌شود یا ضعف اطلاعاتی و شناختی ما از منطقه است که طی آن نمی‌توانیم یک تبعه خارجی را از شهروند ایرانی تشخیص دهیم.

علی اوسط‌هاشمی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به پیشینه صادرنشدن شناسنامه در سیستان‌وبلوچستان اشاره می‌کند و می‌گوید: موضوع فاقدان شناسنامه در سیستان‌وبلوچستان داستانی طولانی دارد. این مسئله در استان سیستان‌وبلوچستان به دلیل بافت خاص قومیتی و مذهبی آن وجود داشت و تا سال‌ها هم به‌عنوان یک چالش شناخته نمی‌شد تا اینکه ماجرای پرداخت یارانه‌ها در کشور به مرحله اجرا درآمد. در واقع تا پیش از اینکه یک دولت در ایران تصمیم بگیرد یارانه‌ای را به صورت نقدی به شهروندان ایرانی پرداخت کند، شناسنامه برای اهالی مناطق دوردست و محروم ایران چندان موضوعیتی نداشت. این منطقه بیش از شش هزار روستا دارد که اغلب در فاصله طولانی از هم قرار دارند و ارتباط آن‌ها با نواحی شهری هم تا مدت‌ها پررنگ و به‌روز نبوده و برای همین اموراتی که اهمیت‌داشتن شناسنامه را برجسته می‌کرده، برای آن‌ها تعریف نشده بوده است. ازدواج‌های آن‌ها هم اغلب به صورت قانونی ثبت نمی‌شده و تنها مبنای شرعی داشته است. برای همین وقتی شناسنامه برای آن‌ها چندان مهم نبوده، در صدر نیاز‌های اولیه‌شان برای برآورده‌کردن نبوده است؛ از‌این‌رو آن‌ها خودشان را از این حق محروم کرده بودند.

استاندار اسبق سیستان‌وبلوچستان در بخش پایانی صحبت‌هایش می‌گوید: «وقتی موضوع پرداخت یارانه‌ها به میان آمد، دیگر موضوع مردم محروم از این حق هم مطرح شد و مورد توجه رسانه‌ها و افکار عمومی قرار گرفت. از سوی دیگر قرابت‌های آن‌ها با کشور‌های همسایه به دلیل نزدیکی مرزی هم به پیچیده‌شدن وضعیت کمک کرد.

به هر حال آن‌ها روابط اجتماعی قوی با افغانستان و پاکستان دارند و ازدواج‌های زیادی در این میان انجام شده است که می‌تواند صورت‌مسئله را پیچیده‌تر کند؛ از این‌رو تمییز شهروند ایرانی از غیر ایرانی در سال‌های اولیه به‌میان‌آمدن این مسئله کمی پیچیده شده بود. با این حال اکنون می‌دانیم که با پیشرفت‌های تکنولوژیک و علمی این مسئله قابل تدبیرو مدیریت است و با انواع آزمایش‌هایی می‌توان موضوع را تشخیص داد و ابهامات را از میان برداشت».

به هر روی اتفاق رخ‌داده در سیستان‌و‌بلوچستان همچنان با سؤال‌هایی در سطح افکار عمومی مواجه است که به نظر می‌رسد هنوز به پاسخ نرسیده‌اند.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد

فیلم/ ورود ترامپ و خانواده به واشنگتن برای مراسم تحلیف

شاه ماهی پرسپولیس در راه استقلال؟

جدیدترین قیمت فروش آپارتمان در جنوب تهران/ قیمت مسکن از ابوذر و شادآباد تا خانی آباد و نعمت آباد + جدول

توقف قیمت دلار در محدوده امن

فیلم/ شادی شهروندان غزه پس از اعلام آتش‌بس

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه

فیلم/ وضعیت معابر در صبح برفی پایتخت

جدیدترین رقم اجاره خانه در قرچک ورامین + جدول

رونمایی ترامپ از ارز دیجیتال اختصاصی‌ خود

فیلم/ مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید

هوای تهران امروز تا کی برفی است؟

شرط و شروط تازه برای ریزش قیمت دلار!

عکس/ بازگشت اهالی غزه با پای پیاده به خانه‌هایشان

آموزش فرار مالیاتی به افغان‌ها + ویدئو

خسارت‌های مخالفت با کرسنت؛ از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری تا دود شدن ۲۵ میلیارد دلار گاز و حالا توقیف ساختمان شرکت ملی نفت

اصرار دوباره شریعتمداری به بستن تنگه هرمز

آخرین مهلت وکالتی کردن حساب متقاضیان طرح ایران خودرو اعلام شد

تیک تاک TikTok در این کشور‌ها ممنوع شد

حراج سکه‌های ضرب ۱۳۸۶ فردا برگزار می‌شود

تکلیف نامشخص واریز یارانه نقدی دی ماه ۱۴۰۳