اقتصاد۲۴- خبرگزاریهای رویترز و فرانسه به نقل از منابع آگاه گفتهاند که پادشاهی عربستان سعودی در حال آماده شدن برای افتتاح اولین فروشگاه مشروبات الکلی در پایتخت خود شهر ریاض ویژه دیپلماتهای غیرمسلمان است.
بر اساس سندی که نسخهای از آن به رویت خبرگزاری رویترز رسیده است، مشتریان باید از طریق یک برنامه تلفن همراه ثبتنام کنند و بعد از دریافت یک کد از وزارت امور خارجه میتوانند سهمیههای ماهانه خود را از یک فروشگاه ویژه خریداری کنند.
تصمیم تازه نقطه عطفی در تلاشهای حکومت عربستان سعودی به رهبری محمد بن سلمان، ولیعهد، برای باز کردن فضای این کشور مسلمان فوق محافظهکار برای گردشگری و تجارت به شمار میرود و نوشیدن مشروبات الکلی در اسلام حرام است.
در این سند آمده است که فروشگاه جدید در محله دیپلماتیک ریاض، محلهای که سفارتها و دیپلماتها در آن اقامت دارند، واقع شده است و خدماتش به غیر مسلمانان «به شدت محدود خواهد شد». انتظار میرود این فروشگاه در هفتههای آینده افتتاح شود.
اقدام تازه بخشی از برنامههای گستردهتری است که به عنوان «چشمانداز ۲۰۳۰» برای ایجاد اقتصاد غیروابسته به نفت در عربستان سعودی شناخته میشود.
مشخص نیست که آیا سایر مهاجران غیرمسلمان نیز به محصولات این فروشگاه دسترسی خواهند داشت یا خیر. میلیونها مهاجر در عربستان سعودی زندگی میکنند، هرچند بیشتر آنها کارگران مسلمان آسیایی و مصری هستند.
عربستان سعودی قوانین سختگیرانهای علیه نوشیدن مشروبات الکلی دارد که مجازات آن صدها ضربه شلاق، اخراج، جریمه نقدی یا حبس است و مهاجران نیز با خطر اخراج مواجه هستند. به عنوان بخشی از اصلاحات تازه محمد بن سلمان، شلاق تا حد زیادی با احکام زندان جایگزین شده است.
بیشتر بخوانید: تاسیس نخستین کارخانه ساخت مشروبات الکلی در امارات
الکل تا پیش از این تنها از طریق پست دیپلماتیک یا در بازار سیاه در دسترس بوده است. دولت عربستان سعودی روز چهارشنبه گزارشهای رسانههای دولتی مبنی بر اعمال محدودیتهای جدید بر واردات الکل در محمولههای دیپلماتیک را تایید کرد.
به گفته مقامات رسمی، مقررات جدید برای مقابله با تجارت غیرقانونی کالاها و محصولات الکلی دریافتشده توسط نمایندگیهای دیپلماتیک وضع شده است. در این گزارش آمده است: «این روند جدید برای تضمین دسترسی همه دیپلماتهای سفارتخانههای غیرمسلمان به این محصولات در سهمیههای مشخص وضع شده است.»
این بیانیه به فروشگاه ویژه الکل اشاره نکرد، با این حال گفت که چارچوب جدید به کنوانسیونهای دیپلماتیک بینالمللی احترام میگذارد.
قبلتر زمزمه طرحی برای فروش الکل در فروشگاههای معاف از گمرک در فرودگاههای عربستان سعودی مطرح شده بود، اما این تصمیم سرانجام به مرحله اجرا نرسید.
عربستان سعودی که برای چندین دهه فضایی نسبتاً بسته داشت، در سالهای اخیر قوانین سختگیرانه اجتماعی مانند جداسازی مردان و زنان در مکانهای عمومی و الزام زنان به پوشیدن لباسهای مشکی یا عبایی را کاهش داده است.
به قدرت رسیدن شاهزاده بن سلمان با تغییراتی همراه شده است که شامل باز کردن کشور برای گردشگری غیرمذهبی، برگزاری کنسرتها، اجازه دادن به زنان برای رانندگی و البته سرکوب مخالفان و رقبای سیاسی است.