اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار سرمایه در یکی دو ماه باقیمانده سال کمرمق از همیشه به حرکت خود ادامه میدهد. در این مدت روند افزایشی دلار نیز به داد این بازار نرسید. سیاست سرکوبی که تا چندی پیش بازارهای موازی را نیز در رکود فرو برده بود، همچنان از مسیر تالار شیشهای بورس دنبال میشود و این چنین بر عمق عقب ماندگی این بازار نسبت به تورم افزوده میشود. جریانی که به گفته «اکبر حامدی میخوش» تحلیلگر بازار سرمایه شروع آن به سال ۹۹ بازمیگردد.
روند معاملات این هفته غیراز نخستین روز و آخرین روز کاری که مثبت ضعیفی ارزیابی شده بود، از یکشنبه تا سه شنبه ریزشی بود و شاخص کل در نقاط منفی سیر میکرد. بر این اساس در پایان معاملات روز چهارشنبه شاخص کل با رشد ۸۴۰ واحدی که معادل ۰.۰۴ درصد این شاخص است، در سطح ۲ میلیون و ۹۸ هزار واحدی ایستاد. در مقابل، اما قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام اندکی نزولی بودهاند؛ به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس چهارشنبه ۹۱ واحد که معادل ۰.۰۱ درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح ۷۳۸ هزار و ۶۷۰ واحدی رسید.
اکبر حامدی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به روند بازار ارز به ارزیابی بازار سهام پرداخته و میگوید: از روزهای ابتدایی زمستان و با شدت گرفتن تنشها در خاورمیانه و نگرانی از بابت کشیده شدن پای کشور به جنگ، تقاضا برای دلار تشدید و در نتیجه موجب رشد نرخ ارز شد، اما از آنجا که بازار سرمایه در برابر ریسکهای سیاسی گارد تدافعی دارد، طبیعی بود که واکنش اولیه بازار به رخدادهای اخیر منفی و در تضاد با رفتار بازار طلا و ارز باشد. ضمن اینکه مشکلات بازار سرمایه صرفا به اتفاقات سیاسی خلاصه نمیشود. تجربه تحولات از ابتدای سال نشان میدهد که سیاستگذاریهای دولت به شکلی نبوده که نقدینگی سرگردان در مسیر بازار سرمایه قرار بگیرد و حتی در مقاطعی از زمان در راستای جبران کسری بودجه شاهد تصمیمات غیرمطلوبی برای صنایع بورسی بودیم.
به گفته او در سوی دیگر خروجی تصمیمات سیاستگذار نشان میدهد استفاده از ابزار نرخ سود در یک محدوده مشخص در راستای تحقق هدف کاهش تورم به یکی از دغدغههای جدی مبدل شده که میتواند سرنوشت بازارها را تحت تاثیر قرار دهد. هر چند که تجربههای پیشین در این زمینه گویای این است که تمرکز سیاستگذار بر چنین سیاستهایی صرفا در کوتاهمدت جوابگو بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح میکند: بررسی آمار و ارقام نشان میدهد که از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون میزان تورم در کشور در حالی به بیش از ۱۲۰ درصد رسیده که رشد قیمت ارز فراتر از ۱۳۰ درصد و بازدهی شاخص بورس تنها ۶۰ درصد بوده است. در گذشته همواره به این شکل بوده که هرگاه بازار ارز در مسیر رشد قرار میگرفته، بازار سرمایه نیز با یک فاز تأخیر این مسیر را با قدرت و شدت بیشتر طی میکرده است، چراکه رشد نرخ ارز میتواند اثرات معناداری بر سود بنگاههای بزرگ بورسی داشته باشد.
روند اصلاحی بازار سرمایه که به گفته اکبر حامدی از مرداد سال ۱۳۹۹ آغاز شده است همچنان با وجود فراز و فرودهای اخیر و حتی برگشت شاخص به سقف تاریخی ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد، ادامه داشته است، چرا که هنوز هم سهام بسیاری از شرکتها اختلاف قیمت معناداری با سقف دوره مذکور دارند.
حامدی یکی دیگر از دلایل عقبافتادن بازار سرمایه در برابر بازارهای موازی را اصرار سیاستگذار به تثبیت نرخ دلار نیمایی میداند. به گفته وی از آنجا که ارز شرکتها در سامانه نیما تسعیر میشود، شرکتها برای تاثیر گرفتن از آخرین نوسانات نرخ ارز، نیاز به اصلاح نرخ حواله دارند. در گذشته عموما میزان شکاف بین دلار نیما و آزاد حوالی ۲۲ تا ۲۵ درصد بوده، اما امروز این شکاف از مرز ۴۰ درصد هم فراتر رفته است؛ بنابراین فعالین اقتصادی معتقدند که با برقراری ثبات سیاسی و کاهش درگیریها در منطقه، سیاستگذار در مسیر اصلاح دلار نیمایی قرار خواهد گرفت، رویدادی که میتواند زمینه را برای حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه هموار کند.
بیشتر بخوانید: بازار مولد بورس بازی را به طلا و ارز باخت/ ارزش دلاری بورس به سال ۹۸ بازگشته است/ بهترین زمان برای خرید سهام
به گفته اکبر حامدی، مدیرعامل کارگزاری بورسیران پیشبینی بازار برای ۳۰ روز کاری باقیمانده از سال کمی دشوار است، چراکه در عین جذابیت قیمتها، اما ترس از رفتار حقوقیها (شناسایی سود و بستن دفاتر مالی) و مشخص نبودن برنامه سیاستگذار در این مدت کوتاه، کار را برای پیشبینی دشوار میکند. با این حال نکته مهمی که اکنون بورس را از بازارهای موازی جدا میکند این است که در جریان افزایش نقدینگی به دنبال وضعیت اقتصادی کشور، کلیه بازارها خود را با شرایط تورمی کشور منطبق ساختهاند، اما تنها بازاری که هنوز با شرایط اقتصادی تطبیق نیافته، بازار سرمایه است.
او ادامه میدهد: نمونه واضح از این موضوع به P/E بازار برمیگردد که نسبت به دو سال قبل در محدوده جذابی قرار دارد. اکنون متوسط P/E بازار در محدوده کمتر از ۷ واحدی قرار دارد؛ بنابراین سرمایهگذاران در این مقطع بدون اینکه ترس از ریزش قیمتها داشته باشند، میتوانند وارد بازار شوند، بدون اینکه ریسکی متوجه دارایی آنها شود؛ بهخصوص که ارزش دلاری بازار در نزدیکی کمترین حد خود در سالهای اخیر (۱۵۰ میلیارد دلار) قرار گرفته است.
مدیرعامل کارگزاری بورسیران در پایان خاطرنشان میکند: احساس میکنم با گذر از انتخابات پیش رو و با آغاز سال جدید، اصلاح نرخ حاملهای انرژی (بنزین و گازوئیل) در دستور کار دولت قرار خواهد گرفت و لذا فضای کشور از نظر تورم طی ۶ – ۷ ماه پیش رو، با دو شوک و طوفان جدی مواجه خواهد شد. از این رو به تحلیلگران و فعالین بازار توصیه میکنیم با فاصله گرفتن از نوسانات روزانه، اثرات اتفاقات پیش رو را در تحلیلهای خود لحاظ کرده و با نگاه دقیقتری، P/E-forward سهام و بازار را محاسبه کنند.
برای جناب حامدی و دیگر کارناشناسانِ نابلد بورسی خیلی خیلی متاسفم. بورس ایران هیچگونه وابستگی به دلار نداشته . اتفاقا" بورس ایران قابل پیش بینی هست . جناب حامدی عزیز به عنوان کارشناس بورس معتقدند که بورس ایران در آینده بدنبال افزایش نرخ دلار و همچنین افزایش نرخ بنزین و حامل های انرژی و تورم طوفانی خواهد شد . بنده به عنوان یک بی سواد که هیچگونه دانش و اطلاعی از بورس ندارم ،معتقدم و پیش بینی می کنم که بورس ایران تا این دولت سر کار باشه و خاندوزی وزیر اقتصاد، فرزین رئیس کل بانک مرکزی و عشقی بی کفایت و نالایق و ... که با رانت خواران هم .... شده رئیس سازمان بورس باشند ، وضعیت بورس به همین نحو خواهد بود و شاخص کل بورس حول عدد ۲ میلیون واحدی سال ۹۹ خواهد چرخید . این خط و این نشان. به محض اینکه بخواهد از ۲ میلیون واحدی سال ۹۹ فراتر رود ، خاندوزی ، فرزین و عشقی ، جلوی رشد و رونق بورس را خواهند گرفت همانند اواسط اردیبهشت ماه سال جاری که شاخص رسیده بود به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد که با چراغ سبز خاندوزی و خیمه شب بازی عشقی، اون رانت صورت گرفت و بورس سقوط کرد و شاخص کل به ۲ میلیون واحدی فعلی تنزل پیدا کرد و هنوز بعد از ۸_۹ماه شاخص کل روی ۲ میلیون واحد قرار گرفته و یک روز ۲۰ هزار قرمز و منفی میشه و یک روز ۷۰۰ واحد سبز و مثبت میشه . روز بعد حدود ۱۵ هزار واحد قرمز و منفی میشه و روز بعد حدود ۱۰۰۰ واحی سبز و مثبت میشه و به قول سهامداران عزیز ، بورس ۳ سالی هست که یک گام به جلو رفته و چندین گام به عقب!!!!!!!!
سال ۹۹ دلار بوده ۲۲ هزار تومان ، سکه بوده حدود ۸ میلیون تومان ، پراید بوده ۷۰ میلیون تومان و شاخص کل بورس بوده دقیقا" ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد . اکنون دلار رسیده به ۵۸ هزار تومان یعنی بیشتر از ۲/۵برابر شده . سکه رسیده به ۳۴ میلیون تومان یعنی بیشتر از ۳/۵برابر . پراید رسیده به ۴۰۰ میلیون تومان یعنی حدود ۶ برابر . قیمت زمین و مسکن نسبت به سال ۹۹ حداقل ۱۰ برابر شده ولی شاخص کل بورس را ملاحظه بفرمایید که از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی سال ۹۹ هم پایین تر رفته !!!!!!!! ما تا یاد داریم این بازارها موازی بودند و در یک جهت حرکت می کردند ولی از سال ۹۹ تاکنون روند بازار سرمایه مسیر خودش را تغییر داده و بر خلاف روند بازارهای دیگر حرکت کرده و این نشان میده که این دولت مخالف سرسخت رشد و رونق بورس هست. بنابر این بورس ایران قابل پیش بینی بوده . بورس سقوط کرده و روز به روز قرمز ،منفی و کاهشی تر خواهد بود این خط و این نشان . جنگ شود بورس سقوط می کند . جنگ تمام شود ، باز هم بورس سقوط میکنه . دلار گران شود ، بورس سقوط می کند . دلار ارزان شود ، باز هم بورس سقوط میکنه. سفارت عربستان در ایران تعطیل شود ، بورس سقوط میکنه، سفارت عربستان باز شود ، باز هم بورس سقوط میکنه. بخشنامه ی افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها صادر شود ، بورس سقوط میکنه. همون بخشنامه لغو شود، باز هم بورس سقوط میکنه. عرضه ی خودرو در بورس متوقف شود ، بورس سقوط میکنه. عرضه ی خودرو در بورس از سر گرفته شود باز هم بورس سقوط میکنه بنابر این پیش بینی بورس خیلی آسان و سهل هست . سقوط ، سقوط و سقوط .
این حد از نفوذ بوی خطرات مهم تری را می دهد. نفوذ چین و چینی گری جدی است.