تاریخ انتشار: ۱۲:۵۳ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
نفت ایران در بازار خاکستری عرضه می‌شود

قیمت نفت به کدام سو می‌رود؟

فریدون برکشلی، کارشناس ارشد بازار انرژی می‌گوید: نفت ایران در بازار خاکستری عرضه می‌شود و اصولاً کشور‌های تحت تحریم علاقه‌ای به انتشار دقیق آمار فروش خود ندارند.

قیمت نفت به کدام سو می‌رود؟

اقتصاد۲۴-فروش نفت ایران که در زمان اجرای برجام تا سقف دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه پیش رفته بود، پس از تشدید تحریم‌ها در سال ۱۳۹۷ بار دیگر روند نزولی به خود گرفت و در روز‌هایی که همه‌گیری کرونا اقتصاد چین را بسته بود به مرز صفر هم رسید. اما پس از عبور از پاندمی کرونا و بازگشت چین، به‌عنوان بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران، به بازار بار دیگر فروش نفت ایران افزایش یافت.

حتی دولت سیزدهم در ماه‌هایی ادعای فروش روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت را مطرح کرد. با توجه به حمله نظامی روسیه به اوکراین و درگیری این کشور در شرق اروپا، پکن با تخفیف‌های ویژه‌ای به معامله با مسکو می‌پردازد؛ از این رو فروش بدون تخفیف نفت ایران به چین تا حد زیادی دور از ذهن به نظر می‌رسد. چنانکه رویترز چندی پیش از تخفیف ۴.۲ میلیارد دلاری ایران به چین طی ۹ ماهه ۲۰۲۳ فقط در فروش نفت خبر داد.

یک تحلیلگر ارشد بازار انرژی در رابطه با میزان و نحوه فروش نفت ایران در شرایط تحریمی، به تجارت‌نیوز گفت: کشور‌های تحت تحریم مایل نیستند تا ارقام واقعی تولید و عرضه نفت خام خود را منتشر کنند؛ تولید کشور‌های تحت تحریم در شرایط موسوم به عرضه خاکستری صورت می‌گیرد که تجزیه و تحلیل و رصد دقیق آن میسر نیست.

ایران روزانه ۸۰۰ هزار بشکه نفت صادر می‌کند

فریدون برکشلی با بیان اینکه صادرات نفت ایران هم تابعی از بازار جهانی نفت است، توضیح داد: با توجه به اطلاعات موجود از منابع رصد نفتکش‌ها، صادرات نفت خام ایران در ماه‌های گذشته تا بیش از ۸۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است. در عین حال حدود ۸۵ میلیون بشکه نفت خام موجود در ذخایر روی آب هم فروش رفته است.

او با اشاره به اظهارات یکی از پالایش‌گران هندی، تأکید کرد: دو پالایشگاه مهم هندوستان برای دریافت نفت خام ایران طراحی شده‌اند و در نتیجه با مشکلات و هزینه‌های بالایی برای تغییرات در پالایشگاه‌ها مواجه هستند. با این حال دامنه تخفیف‌های ناشی از دشواری‌های ناشی از عرضه نفت ایران کاهش داشته است. گرچه خریداران نهایی غالباً سهمی از تخفیف‌ها به دست نمی‌آورند و بخش عمده تخفیف‌ها نصیب عوامل عملیاتی می‌شود.

ونزوئلا در تولید نفت دچار مشکل است

برکشلی در پاسخ به تفاوت‌های صادرات نفت ایران و ونزوئلا، تشریح کرد: در ماه ژوئن ۲۰۲۳ توافقاتی بین دولت‌های ونزوئلا و آمریکا صورت گرفت که بر مبنای آن شرکت نفتی دولتی این کشور بتواند تا نیم میلیون بشکه در روز صادرات داشته باشد. باید توجه داشت که نفت خام ونزوئلا از نوع بسیار سنگین است. نفت خام شیل آمریکا، نفت خام بسیار سبک است و بیشتر پالایشگاه‌های آمریکا و جهان، نمی‌توانند به‌راحتی و با هزینه معقول آن را پالایش کنند؛ بنابراین نیازمند ترکیب و کوکتل آن با نفت خام سنگین ونزوئلا هستند.


بیشتر بخوانید:دلیلی ندارد نفت خود را با تخفیف به چین یا سایر کشور‌ها بفروشیم


وی عنوان کرد: شرکت‌های تولید‌کننده شیل، دولت آمریکا را تحت فشار قرار دادند تا مجوز برای برای دریافت نفت خام ونزوئلا را صادر کنند. البته ونزوئلا با مشکلات جدی در افزایش تولید مواجه است و شاید تا دو الی سه سال آینده نتواند نفت خام قابل ملاحظه‌ای صادر کند.

این تحلیلگر ارشد بازار انرژی در پاسخ به این پرسش که قیمت نفت با توجه به تحولات جهانی، به کدام سو خواهد رفت؟ تصریح کرد: ‎بازار جهانی نفت از انتهای سال ۲۰۱۹ تا به امروز با شرایط و رخداد‌های غیرعادی و غیرقابل پیش‌بینی مواجه بوده است. در نوامبر سال ۲۰۱۹ که بیماری کرونا در قلب موتور رشد تقاضای جهانی نفت یعنی همان کشور چین و به سرعت به دیگر کشور‌های جهان نیز سرایت پیدا کرد روی قیمت نفت نیز تاثیر گذاشت؛ اما پس از کمی وقفه و با تدبیر اوپک، اوضاع بازار آرام گرفت. سپس جنگ اوکراین و بعد هم جنگ اسرائیلی‌ها در نوار غزه صورت گرفت.

او تأکید کرد: در میان‌پرده هم تردید‌های پیاپی در مورد نرخ بهره آمریکا، اعلام خطر‌های پیاپی اقتصاددانان در مورد احتمال رکود اقتصادی در آمریکا، زمستان پرمشقت در اروپای وابسته به گاز وارداتی از روسیه و همچنین برگزاری اجلاس جهانی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل و سپس اجرای کاپ ۲۸ در امارات متحده عربی که آثار پایدار آن بر بازار جهانی نفت، پر اهمیت است.

برکشلی با بیان اینکه چنین ابعاد و اندازه از وقایع پیش‌بینی‌نشده در بازار جهانی نفت کم‌سابقه است، یادآور شد: حال تمام این وقایع روی طرف تقاضا نیز تاثیر گذاشته است؛ بنابراین یک غافل‌گیری مهم، سرعت افزایش تولید نفت و گاز شیل در آمریکاست که بازار جهانی نفت را شوکه کرد. بازار جهانی نفت، بخش مهمی از وقایع غیرقابل پیش‌بینی و بحران‌های مهم را پیشاپیش در بطن خود، بازخورد و در ساختار قیمت ملحوظ کرده است. با توجه به شرایط عرضه و تقاضا در سال گذشته که مختصرا به آن اشاره شد، برای سال ۲۰۲۴، با در نظر گرفتن همین اندازه از تنش، حاشیه ریسک ناشی از تحولات غیرساختاری را در حد سه تا پنج دلار در بشکه می‌توان در نظر گرفت. ‎برای امسال هنوز هم می‌توان منتظر وقایع غیرقابل پیش‌بینی بود.

تأثیر انتخابات بر بازار نفت

این تحلیلگر بازار نفت در ادامه بیان کرد: در سال ۲۰۲۴ جهان در انتظار انتخابات دبرای تعیین رهبران خواهد بود. تعدادی از این انتخابات می‌تواند منجر به تحولاتی شوند که روی بازار جهانی نفت، تاثیر گذار خواهند بود. از مهم‌ترین انتخابات امسال می‌توان به ریاست جمهوری آمریکا اشاره کرد که تاثیر بسزایی بر تحولات بازار جهانی نفت بر جای می‌گذارد. دولت مستقر در آمریکا، تمام تلاش خود را می‌کند تا قیمت از سطح ۸۰ دلار در بشکه بالاتر نرود.


بیشتر بخوانید:پایان تخفیف نفتی ایران به چین


برکشلی معتقد است که این قیمت، ادامه فعالیت و سرمایه‌گذاری در شیل را ممکن و مقرون به صرفه می‌سازد و در عین حال اجازه نمی‌دهد که قیمت بنزین برای مصرف‌کنندگان خودرو در آمریکا از سطح متعارف بالاتر نرود. جراکه قیمت بنزین یکی از مؤلفه‌های مهم محبوبیت کاندیدا‌ها در انتخابات آمریکاست.

نقش اوپک در بازار نفت

وی همچنین با بیان اینکه تمام بار بازگرداندن ثبات و آرامش در بازار جهانی نفت به عهده اوپک و کشور‌های غیراوپک است، توضیح داد: اعضای اتحاد اوپک پلاس از ابتدای ژانویه الی نوامبر ۲۰۲۳ جمعا ۵/۶ میلیون بشکه از تولید خود کاستند. بخش اعظم کاهش تولید بر عهده عربستان است. تولید نفت خام اوپک پلاس تا پایان سه ماهه اول ۲۰۲۴، به میزان ۴۵/۲ میلیون بشکه در روز است. اوپک پلاس در آخر فوریه۲۰۲۴ برای ادامه مسیر در سه ماهه دوم سال تصمیم گیری خواهد کرد.

او عنوان کرد: بعید است که متوسط قیمت جهانی نفت برای شش‌ماهه اول سال از حول و حوش ۸۰ دلار در بشکه فراتر رود. البته قیمت متوسط برنت در ژانویه ۸۲/۷ دلار در بشکه بود. رشد قیمت در این ماه تحت تاثیر پدیده موسوم به اثر ژانویه است که قیمت کالا‌ها کمی رشد دارند. برای نیمه دوم ۲۰۲۴، قیمت‌ها تمایل به افزایش خواهند داشت و می‌تواند در منطقه ۸۵ دلار در بشکه برای برنت ثبات پیدا کند. در اینجا بحث خویشتن‌داری اعضای اوپک پلاس بسیار مهم است. چنانچه دامنه تحمل پایبندی برخی اعضا، پایان یابد و تخلفات شروع شود، باید انتظار شرایط سختی را در بازار داشت.

مبنای اوپک چیست؟

البته نکته مهم به گفته برکشلی، این است که عربستان بخشی از کاهش تولید را داوطلبانه نامیده است. این بدان معناست که پایبندی به سهمیه، الزام‌آور نیست. عربستان و اوپک پلاس با دقت میزان تولید و پایبندی روسیه را زیر نظر دارند. در نزد سازمان اوپک، مبنای محاسبات و تعیین سهمیه‌ها، تولید است.

همچنین به گفته او، حال آنکه روسیه بر پایه سیستم محاسباتی خود، مبنا را رقم صادرات قرار داده است؛ لذا انطباق آن با رویه اوپک، دشواری‌هایی را به همراه دارد. زیرا میزان مصرف داخلی از دسترس سیستم محاسباتی اوپک خارج است و روسیه می‌تواند ارقام مورد نظر را به عنوان کاهش مصوب اوپک پلاس قلمداد کند. البته دبیرخانه اوپک سیستم پیشرفته نظارتی و رصد مستمر تولید و عرضه نفت خام اعضا را در اختیاردارد و می‌تواند راستی آزمایی کند.

برکشلی تأکید کرد: در این میان درخواست‌های مکرر امارات متحده عربی برای افزایش سهمیه هم یکی از دغدغه‌های مهم اوپک پلاس است. امارات مدعی ظرفیت تولید نزدیک پنج میلیون بشکه در روز است، اما سهمیه کنونی آن ۳/۴ میلیون بشکه محاسبه شده است. تعیین سهمیه‌ها به اجلاس آخر فوریه اوپک اوپلاس موکول شده و باید دید که سازمان اوپک چگونه با این موضوع مواجه خواهد شد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قابی دیده نشده از صدام حسین ۴۴ سال پیش در کنار دو پسرش

عکس/ ظاهر جالب و خاص مهدی بازرگان ۸۴ سال پیش در ایام جوانی

عکس/ دستور پزشکیان برای پیگیری و بررسی حادثه بندرعباس

عکس/ قابی عاشقانه از سمانه پاکدل و هادی کاظمی در شیراز

عکس/ اولین تصویر از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط

عکس‌های دردناک از انفجار امروز بندرعباس

عکس/ دیدار احمد شاه مسعود و ژنرال دوستم ۳۲ سال پیش در افغانستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ قدرت موج انفجار اسکله شهید رجایی تا ۵ کیلومتری

زنان در کوچه گم شدند

راهکارهای موثر برای سلامتی زنان چیست؟

فیلم/ خاموش شدن کانتینر حاوی ده‌ها عدد سیلندر گاز

عکس/ آبگیری ایلوشین سپاه برای اطفای حریق بندر شهید رجایی

نارضایتی جامعه کار و تولید از عملکرد سازمان تامین اجتماعی/ تدوین برنامه پنجساله سازمان با مشارکت بخش کارفرمایی

فیلم/ بار ماهی یکی از کانتینر‌ها پس از انفجار بندر شهید رجایی

واکنش تلخ کریم باقری به حادثه انفجار بندرعباس

فیلم/ وضعیت خودرو‌های وارداتی در گمرک بندر رجایی

فیلم/ تصویر پهپادی از کانتینر‌های در حال سوختن بندر رجایی

اطلاعیه فوری توانیر برای قطع برق

عکس/ آخرین وضعیت سررسید وام‌های خارجی ایران در سال ۱۴۰۳

سوخت‌گیری با کارت بانکی چگونه انجام می‌شود؟

فیلم/ ادعای عجیب ثابتی درباره نفوذ در انفجار بندر رجایی

پیام تسلیت پادشاه عربستان به پزشکیان

عکس/ ظاهر متفاوت دانشجویان دختر دانشگاه تهران در دوره پهلوی با استایل اروپایی

عکس/ اسامی مفقودان انفجار بندر شهید رجایی

پیام تسلیت پوتین به رهبری

ارزان‌ ترین و گران‌ ترین قیمت پنکه چند تومان است؟

عکس/ تعریف و تمجید فعال سیاسی از حجاب ملانیا ترامپ

حال و هوای کوچه در سوگ بندر

اعتراض شدید عباس عبدی به مجلس اصولگرا

عکس/ محمد مفتح و صادق طباطبایی ۴۸ سال پیش در حال حمل تابوت شریعتی در سوریه

فیلم/ بی‌تفاوتی عجیب صداوسیما نسبت به حادثه بندرعباس

تشکیل کمیته رسیدگی به خسارات بندر شهید رجایی

فیلم/ ماجرای تلاش برای خاک کردن چمران با بیل مکانیکی

عکس/ چهره متفاوت مسعود پزشکیان ۴۴ سال پیش با لباس نظامی و جلیقۀ نجات

خبری از پوست اندازی پرسپولیس نیست

تحقیر سرمربی سابق پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا

عکس/ طبیعت‌گردی سحر ولدبیگی و همسرش با استایل خاص و لاکچری

عکس/ پخت غذای خیابانی ۱۲۵ سال پیش در بازار رشت

سیاسی کاری مجلس با تغییر ساعت رسمی کشور/ ناترازی انرژی، بحران سازی جدید برای اخلال در کار دولت؟

گره کور انبار‌ها؛ مصائب و دردسرهای دپوی کالا در گمرک‌ برای اقتصاد ایران

قیمت رهن و اجاره آپارتمان در منطقه ۲ تهران + جدول

وارمی در شهر آشپزخانه نوین ایرانیان: تلفیقی از اصالت، کارایی و زیبایی در قلب خانه

عکس/ ترمیم سنگواره تخت جمشید با هوش مصنوعی

فیلم/ دود ناشی از انفجار روز گذشته در بندر شهید رجایی

فیلم/ اطفا حریق اسکله شهید رجایى با استفاده از کیسه هاى پودر

عکس/ اعلام شرایط پیش فروش سایپا برای ۳ خودرو اقتصادی

نوسان قیمت دلار تحت تاثیر مذاکرات و انفجار در بندرعباس

لحظه به لحظه با انفجار بندرعباس/ آخرین آمار از فوتی‌ها، مصدومان و وضعیت بندر شهید رجایی هرمزگان+ فیلم و عکس

فیلم/ فعالیت دوباره اسکله شهید رجایی

سیگنال مهم بورس کالا برای سهامداران چیست؟

تصاویر هوایی از آخرین وضعیت بندر شهید رجایی

مشخصات خودروی نظامی Shadow/ پروژه حرفه‌ای تفنگداران دریایی ایالات متحده

فیلم/ نمایی آخرالزمانی از گودال ایجاد شده در پی انفجار بندر شهید رجایی

عکس معنادار ناسا از انفجار مهیب در بندرشهید رجایی

عکس/ یادمانی برای کشته شدگان و مجروحان بندرعباس

نرخ فرونشست زمین در تهران ۳۱ سانتی‌متر در سال/ ۴۰۰ شهر در پهنه‌های پر خطر فرونشت

پای خرافات دوباره به بازار دلار کشیده شد