تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۲۲ اسفند ۱۴۰۲

چنددرصد از مهاجران ایرانی تمایل به بازگشت دارند؟

یک پژوهش تاکید می‌کند مساله نگران‌کننده در زمینه پدیده مهاجرت ایرانیان، نرخ پایین بازگشت آن‌ها به کشور است.

چنددرصد از مهاجران ایرانی تمایل به بازگشت دارند؟

اقتصاد۲۴-با این فرض که مهم‌ترین عامل بازگشت مهاجران، رشد اقتصادی کشور مبدا است، در سال‌های گذشته تحریم‌های اقتصادی موجب شده است درصد بالایی از ایرانیان در کشور میزبان ماندگار شوند و بازنگردند

با وجود افزایش مهاجرت ایرانیان در سال‌های گذشته، مهاجرت نیروی ماهر در کشوری مانند ترکیه همچنان از ایران بالاتر است. با این حال آنچه درباره مهاجرت ایرانیان نگران‌کننده است، میزان پایین بازگشت آن‌ها است. مهاجران می‌توانند مبادلات علمی و تجاری بین کشور‌ها را گسترش دهند و با بازگشت خود، کسب‌وکار‌های جدید را به کشور مبدا بیاورند. در حال حاضر نرخ بازگشت ایرانیان به کشور مبدا، پس از گذشت ۵ سال از مهاجرت ۱۶ درصد و صورت قابل توجهی پایین است. به عبارت دیگر ممکن است نرخ مهاجرت در کشور‌های دیگر بالاتر از ایران باشد؛ اما به‌دلیل بازگشت بخشی از مهاجران، کشور مورد نظر با خروج کمتری از نیروی کار مواجه می‌شود. در واقع تحریم‌های اقتصادی در سال‌ها گذشته موجب افزایش مهاجرت ایرانیان و کاهش انگیزه آن‌ها برای بازگشت به کشور خود شده است.
لذت سفر را با ماتجربه کنید.

کارشناسان معتقدند که رشد اقتصادی و امید به بهبود شرایط در آینده، مهم‌ترین محرک بازگشت مهاجران است. در سال‌های گذشته عواملی مانند تحریم‌های اقتصادی و تیره شدن افق رشد اقتصادی در ایران، موجب شده تا علاوه افزایش میزان مهاجرت، تمایل مهاجران برای بازگشت به کشور مبدا نیز کاهش یابد. به عبارت دیگر اگر کشوری به سمت توسعه اقتصادی قدم بردارد، نیرو‌های کار ماهر با بازگشت خود می‌توانند روند رشد را تسریع کنند.

تحریم؛ مشوق یا مانع مهاجرت دانشجویان؟

گروه مالی دانایان در گزارش «مهاجرت و گردش نیروی انسانی» که توسط «امیر کرمانی» و «ناصر امن‌زاده» نوشته شده، به بررسی روند‌های مهاجرت ایرانیان در سال‌های گذشته پرداخته است. افزایش تمایل تحصیلکردگان به مهاجرت در سال‌های گذشته می‌تواند ملهم و متاثر از دلایل گوناگونی باشد. شاید بتوان گفت تحریم‌های اقتصادی و وضعیت رشد اقتصادی در ایران یکی از مهم‌ترین دلایل این مساله باشد. در سال‌های گذشته و به‌ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد، یعنی همزمان با خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریم نفتی، درآمد‌های دولت تحت تاثیر قرار گرفت. از این تاریخ به بعد کسری بودجه و شوک‌های ارزی تورم را برای مردم کشور به ارمغان آورد. تداوم این تورم در سال‌های گذشته موجب شده است قدرت خرید مردم کشور به‌صورت قابل توجهی کاهش یابد.


بیشتر بخوانید:مهاجرت پرستاران به مرز بحران رسید


در واقع اگر تا پیش از این برخی از افراد دانشگاهی می‌توانستند با تکیه بر مهارت‌های خود با چند سال کار کردن نیاز‌های اولیه زندگی خود را تامین کنند، پس از اعمال تحریم‌ها، دستیابی برخی از نیاز‌های زندگی مانند مسکن و حتی خودرو نیز به تدریج سخت و سپس برای برخی از افراد ناممکن شد. در چنین شرایطی افرادی که تحصیلات دانشگاهی داشتند با ۲ انتخاب مواجه شدند، می‌توانند در کشور خود بمانند و با کار کردن در ایران و گذشت سال‌های نسبتا طولانی به برخی از نیاز‌های مادی خود دسترسی پیدا کنند یا آنکه مهاجرت کنند. برخی از کارشناسان معتقدند که همزمان با بدتر شدن وضعیت اقتصادی، یعنی درجا زدن اقتصاد و تورم مزمن، به مرور وزنه مهاجرت سنگین‌تر خواهد شد؛ اما این مساله لزوما به معنی موفق شدن افراد در مهاجرت کردن نیست. این گزارش به بررسی نرخ مهاجرت فارغ‌التحصیلان کارشناسی همگروه از دانشگاه‌های ایران پرداخته است.

چنددرصد از مهاجران ایرانی تمایل به بازگشت دارند؟

این گزارش بیان می‌کند که در دوره ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ شاهد بالاترین نرخ‌های مهاجرت در طول زمان در ایران هستیم. در سال‌های مذکور نرخ ارز بسیار پایین و مهاجرت و سفر به صرفه بوده و افراد بدون بورسیه تحصیلی هم می‌توانستند برای مهاجرت اقدام کنند. این در حالی است که در سال‌های بعدی مشکلات ارزی در کشور نمایان می‌شود و فارغ‌التحصیلان با نرخ ارز بالایی مواجه می‌شوند. در این سال‌ها به‌دلیل نوسانات نرخ ارز، به‌صورت کلی مهاجرت کلی کمتر شده است. در واقع می‌توان نتیجه گرفت که تحریم‌های اقتصادی به‌رغم افزایش میل به مهاجرت تحصیل‌کردگان، مانعی برای مهاجرت تحصیل‌کردگانی شده است که به‌دلیل افزایش نرخ ارز توانایی مهاجرت بدون بورسیه را ندارند. درحالی‌که ۱۰ سال گذشته توانایی این کار را داشته‌اند. البته این مساله درباره فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های برتر کشور که از بورسیه دانشگاه مقصد برخوردار می‌شوند، متفاوت است. برای مثال حدود یک‌سوم از فارغ‌التحصیلان دانشگاه شریف، از کشور خارج شدند. با این حال بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، حدود ۶۰-۵۰ درصد از هم گروه‌های این افراد از کشور مهاجرت کرده‌اند.

مهاجرانی که دیگر بازنمی‌گردند

عموما زمانی که بحث‌های مربوط به تاثیر مهاجرت متخصصان در توسعه کشور مطرح می‌شود، نرخ بازگشت مهاجران به کشور مبدا اهمیت زیادی پیدا می‌کند. افرادی که مهاجرت می‌کنند می‌توانند موجب افزایش زمینه‌های مبادلات علمی و تجاری بین کشور خودشان و کشور مبدا شوند. از سوی دیگر نسل اول مهاجران می‌توانند با بازگشت خود کسب‌وکار‌های تازه‌ای را به کشور مبدا بیاورند و صنایع جدید را پایه‌گذاری کنند.


بیشتر بخوانید:چرا مهاجرت از ایران به بدترین شیوه انجام می‌شود؟/ نمی‌شود با بخشنامه بگوییم عزیزان نروید یا عزیزان بازگردید!


این گزارش نیز بیان میکند که یکی از مهم‌ترین عوامل در زمینه بازگشت نیروی انسانی ماهر، رشد صنعتی در کشور مبدا است. در واقع بازگشت مهاجران به کشور مبدا زمانی افزایش می‌یابد که امکان به‌کارگیری مهارت‌هایی که در طول مهاجرت به‌دست آورده‌اند، داشته باشند. بررسی‌های این گزارش نشان می‌دهد که مهاجرت نیروی ماهر در کشوری مانند ترکیه حتی از ایران بالاتر است، با این حال ایرانیان تمایل کمتری به بازگشت دارند.

این در حالی است که در دهه‌های گذشته نرخ بازگشت شهروندان ترکیه نیز پایین بوده، اما با رشد اقتصادی این کشور، نرخ بازگشت نیز به تدریج افزایش یافته است. به همین دلیل است که در طول زمان نرخ خروج نیروی انسانی در ایران بیشتر از ترکیه است. در واقع آنچه در ایران نگران‌کننده است، نرخ مهاجرت نیست، بلکه پایین بودن نرخ بازگشت مهاجران است. در حال حاضر می‌توان گفت که نرخ بازگشت ایرانیان به کشور مبدا، ۵ سال پس از مهاجرت ۱۶ درصد است.

این در حالی است که در سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ حدود ۴۰ درصد از مهاجران ترک پس از ۵ سال به کشور خورد بازگشتند. نکته قابل توجه آن است که نرخ بازگشت افرادی که به کشور‌هایی مانند آمریکا یا کانادا مهاجرت کرده‌اند، بسیار پایین‌تر از این عدد است. در حال حاضر حدود یک‌چهارم از مهاجران ایرانی در کانادا و حدود یک‌پنجم از آن‌ها در آمریکا زندگی می‌کنند. نکته قابل تامل آن است که نرخ بازگشت مهاجران در اقتصاد‌های نوظهوری مانند شیلی و برزیل نیز نسبتا بالا است. این به معنای آن است که آغاز مسیر رشد و امید به آینده می‌تواند معادلات مربوط به بازگشت مهاجران را برهم بزند. با این حال در طول سال‌های گذشته ظاهرا چنین امیدواری به وجود نیامده است.

برای مثال اگر در سال ۲۰۰۰ فردی به آمریکا مهاجرت می‌کرد، ۲ درصد احتمال آن وجود داشت که در سال بعدی به ایران بازگردد. این در حالی است که این عدد در سال ۲۰۲۱ به کمتر از یک رسیده است. نکته قابل توجه دیگر آن است که در دوران پس از برجام، مهاجرت ایرانیان به سمت کشور‌هایی با اقتصاد‌های نوظهور و حتی اقتصاد‌های پیشرفته کاهش معناداری یافته است. در همین دوره یعنی در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ نرخ بازگشت مهاجران به کشور به‌صورت قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

البته حساسیت مهاجران در زمینه بازگشت به کشور مبدا به فاصله جغرافیی با آن کشور ارتباط زیادی دارد. برای مثال در سال‌های مذکور مهاجرانی که به کشور‌هایی حاشیه خلیج فارس یا ترکیه مهاجرت کرده بودند، واکنش زیادی به تحولات داخل کشور نشان داده و نرخ بازگشتشان به ایران حدودا دوبرابر شده است. با این حال پس از خروج ترامپ از برجام، موج جدیدی از مهاجرت ایرانیان آغاز می‌شود. درنهایت می‌تواند گفت که اگر کشوری قدم‌های اولیه در مسیر توسعه را بردارد، مهاجران با بازگشت خود می‌توانند این روند را سرعت ببخشند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خودرو یک شبه ۳۰ درصد گران شد/ درخواست خودروسازان تمامی ندارد؛ موج گرانی بعدی شاید تا قبل از پایان سال!

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد

عکس/استوری جدید نیما شعبان‌نژاد

هم خیابانی اشتباه می‌کند، هم بازیکنان تیم ملی!

عکس/دلیل کاهش وزن شدید سحر دولتشاهی فاش شد

عکس/توئیت جدید ایلان ماسک ایرانی‌ها را غافلگیر کرد

عکس/یوسف تیموری از چهره جدیدش رونمایی کرد

خبرگزاری فرانسه: سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه خود علیه ایران را تقدیم شورای حکام آژانس کردند

سازمان بهشت زهرا (س) اطلاعیه داد

عکس/گریم متفاوت مجری سابق تلویزیون

این شغل ممنوعه رسما در ایران مجاز شد

قتل یک زن توسط همسر سابق در فارس

گلزنی علیپور و ثبت یک رکورد ویژه

حکم بازداشت نتانیاهو در لاهه صادر شد

پایان کار محققی که دنیای فیزیک را سرکار گذاشت

سبزیجات حاوی پروتئین را بشناسید

شهرزاد ترکی به جشنواره هالیوود می‌رود

بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سنگ کلیه

عکس/ سلفی جالب شاهرخ استخری

هشدار جدی هواشناسی به پایتخت نشینان

عکس / درخواست متفاوت مهران غفوریان از سردار رادان

فیلم/ لحظه عجیب برخورد رعد و برق به ایستگاه ۲ توچال

آغاز حراج جدید سکه از این تاریخ