تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۲۷ اسفند ۱۴۰۲

اجاره بها خانه در تهران: ۵۴۰ درصد افزایش در ۱۰ سال!

یکی دیگر از شاخص‌هایی که با توجه به آن می‌توان میزان دسترسی خانوار به مسکن را بررسی کرد، نسبت درآمد به متوسط قیمت مسکن است. در طی ۱۰ سال، این شاخص با تغییرات زیادی مواجه بوده است

اجاره بها خانه در تهران: ۵۴۰ درصد افزایش در ۱۰ سال!

اقتصاد۲۴- در طی ده سال گذشته، اجاره بهای مسکن در تهران رشد چشمگیری را تجربه کرده و گفته می‌شود از سال ۹۱ تا ۱۴۰۰، نرخ اجاره بها رشد ۵۴۰ درصدی داشته است. این رشد، علاوه بر افزایش مبلغ ودیعه می‌باشد که معمولاً سال به سال افزوده می‌شود.
به گزارش پرشین سازه، در حال حاضر اجاره بهای مسکن در کل کشور یکسان شده و زندگی در تهران و شهرستان فرق چندانی ندارد. اجاره یک واحد مسکونی بخش زیادی از درآمد خانوار را به خود اختصاص می‌دهد و این موضوع، دیگر ربطی به شهر محل زندگی ندارد. حتی اشتغال چند نفر از اعضای خانواده نیز برای پوشش هزینه‌های مسکن کافی نیست.

اجاره مسکن: امید به ساماندهی در سال ۱۴۰۳

خرید مسکن که مدت هاست از دسترس مردم دور شده و اجاره واحد‌های مناسب نیز، دیگر امکان پذیر نیست. تورم اجاره بهای مسکن در برخی از شهر‌های کشور مانند تهران، به قدری بالا رفته که حتی از حداقل دستمزد مصوب نیز پیشی گرفته است. به عبارت دیگر برای اجاره یک واحد کوچک در مرکز تهران که برای زندگی چهار نفر مناسب باشد، باید به اندازه حداقل دستمزد که ۸ میلیون تومان است، اجاره پرداخت شود.
گفته می‌شود که اجاره بها در طی سال‌های ۹۱ تا ۱۴۰۰ با رشد ۵۴۰ درصدی مواجه شده است. در واقع این رشد مربوط به مبلغ اجاره برای هر متر مربع بنای مسکونی است.

مسکن در ۷ سال، ۹۶۳ درصد افزایش قیمت داشته است

مرکز آمار ایران در گزارش اخیر خود عنوان کرده که در سال ۹۰، متوسط مبلغ اجاره ماهانه به اضافه سه درصد ودیعه‌ای که برای اجاره یک متر بنای مسکونی پرداخت می‌شد، برابر با ۱۳ هزار و ۸۸۸ تومان بوده است. این شاخص سال به سال افزایش پیدا می‌کند. مثلا در سال ۹۱، این قیمت به متری ۲۲ هزار و ۱۱۲ تومان رسیده است.
در سال ۹۹ که رشد قیمت اجاره بها بسیار بالا بود و فشار زیادی به مستاجران وارد کرد، این مبلغ به متری ۶۳ هزار تومان رسید. اما وضعیت در سال ۱۴۰۰ بغرنج‌تر شد و به ازای هر متر مربع واحد مسکونی در تهران، باید مبلغ ۸۹ هزار تومان اجاره پرداخت شود. با توجه به آمار‌های موجود می‌توان گفت که در طی این ۱۰ سال، رشد ۵۴۰ درصدی در شاخص اجاره بها رخ داده است.
البته در طی دو سال اخیر نیز رشد فراوانی را در بازار اجاره مسکن شاهد بودیم و اصلاً بعید نیست که اجاره هر متر از ۱۰۰ هزار تومان عبور کرده است.

مستاجران در تنگنا: اجاره‌های سنگین، دلاری و سکه‌ای

یکی دیگر از شاخص‌هایی که با توجه به آن می‌توان میزان دسترسی خانوار به مسکن را بررسی کرد، نسبت درآمد به متوسط قیمت مسکن است. در طی ۱۰ سال، این شاخص با تغییرات زیادی مواجه بوده است.
مثلا این نسبت در سال ۹۱ و در نقاط شهری، نزدیک به ۶.۳ درصد بوده است. در سال بعد، این شاخص رشد کرد و به ۶.۹ درصد رسید. در سال ۹۲ نیز با کاهش این شاخص مواجه بودیم و این عدد به ۵.۹ درصد رسید. به این معنی که در سال ۹۲، امکان خرید مسکن با توجه به درآمد خانوار مهیاتر بود.
تا چهار سال این روند نزولی ادامه پیدا کرد. به نحوی که در سال ۹۶، شاخص مزبور به عدد ۴.۴ درصد رسید که نشان از وضعیت سالم بازار مسکن می‌داد. اما این آرامش قبل از طوفان دیری نپایید و با شروع سال ۹۷، جهش قیمت مسکن رخ داد.


بیشتر بخوانید: واکاوی عوامل اثر گذار بر بازار مسکن در سال ۱۴۰۳


دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا شد و برجام را به شکل یک طرفه لغو کرد و ناگهان اقتصاد ایران با بحران مواجه شد. از آن زمان به بعد، درآمد مردم به شکل چشمگیری در برابر قیمت ها، کم آورد.

پیش‌بینی وضعیت وخیم بازار مسکن در سال ۱۴۰۳

در سال ۹۷، نسبت قیمت مسکن به درآمد خانوار‌های تهرانی به عدد ۵.۵ رسید و رشد چشمگیری داشت. هرسال بر این عدد افزوده شد، به نحوی که حالا به ۱۰.۳ درصد رسیده است. آخرین آمار‌ها نشان می‌دهد که شاخص مزبور با کاهش ۰.۲ درصدی، به عدد ۱۰.۱ درصد رسیده!
بار‌ها اعلام شد که سهم مسکن از سبد هزینه‌های خانوار به طرز هشداربرانگیزی افزایش پیدا کرده است. در حال حاضر، به طور میانگین ۳۶ درصد هزینه‌های خانوار صرف مسکن می‌شود. این عدد برای ساکنان پایتخت ۵۰ درصد است. استاندارد‌های جهانی می‌گویند که این عدد نباید بیش از ۳۰ درصد باشد و در صورت وقوع، نشان می‌دهد که سطح رفاه خانوار جالب توجه نیست.
نگاه به آینده نیز بدبینانه است. گرچه هنوز رقم دقیق دستمزد‌ها مشخص نیست، اما به نظر نمی‌آید که درآمد خانوار به سطح تورم مسکن و اجاره بهای آن برسد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تجمع مخالفان مذاکره ایران و آمریکا در مسقط

عکس/ قربانیان حادثه سقوط هلیکوپتر در نیویورک

عکس/ حیوان خانگی عجیب پانته‌آ پناهی‌ها با گوش های بزرگ

عکس/ تیپ متفاوت قدرت‌السلطنه دختر ناصرالدین‌شاه ۹۶ سال پیش با دستکش توری

عکس/ استقبال غیرمنتظره از از آرون افشار در لس‌آنجلس

عکس/ نیمی از میانکاله خشکید

عکس/ چهره خاص فوزیه در پیری ۲۴ سال پیش و در کنار پسرش

عکس/ چهره بامزه بهرام افشاری و هوتن شکیبا در جوانی با سبیل بناگوش دررفته

عکس/ واکنش علی‌اکبر صالحی به مذاکرات ایران با آمریکا

عکس/ چهره متفاوت الناز حبیبی و نازنین بیاتی در یک مراسم با تیپ تینیجری

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۳ فروردین ۱۴۰۴/ بازار طلا و سکه چشم‌انتظار مذاکرات ایران و آمریکا

تنها یک روز پیش از آغاز مذاکره ایران و آمریکا؛ ویتکاف در روسیه، مخالفان داخلی برابر وزات خارجه/ چالش‌ها و راهبرد‌های مذاکره کدامند؟

مسجد جامع شوشتر ثبت جهانی می‌شود

ویتکاف: موضع ما برچیدن برنامه هسته‌ای ایران است

فیلم/ افشین پیروانی: آقای قلعه‌نویی ما حب و بغض نداریم؛ انقدر از تیم ملی حماسه‌سازی نکنید

عکس/ ۶ بخیه روی سر ستاره پرسپولیس

حمایت خداداد از بیرانوند و تراکتوری‌ها

میزان رشد قیمت مسکن مشخص شد

فیلم/ بیرانوند: نگرانی من خواهر، مادر و همسرم است

میلوشویچ: فقط من مقصر باخت به پرسپولیس هستم

پرسپولیس رکورد تاریخی استقلال را گرفت

کارتال: فوتبال ایران قوانینی دارد که انسان تعجب می‌کند

فیلم/ زیباکلام: در وعده صادق ۱ و ۲، موشک‌ها به نقاط حساسی برخورد نکردند

نظر کارشناس داوری در مورد اتفاقات نساجی و پرسپولیس

اکبر اعتماد؛ پدر هسته ای ایران درگذشت

فرستاده ترامپ با پوتین دیدار کرد

زن ایرانی که واقعا به مریخ می‌رود

فیلم/ واکنش اعضای نیمکت نساجی به خراب کردن پنالتی یامگا

جدول لیگ برتر در پایان هفته بیست‌وششم

فیلم/ خلاصه بازی نساجی ۰ - ۱ پرسپولیس

کارتال فاتح نبرد در قائم‌شهر

فیلم/ حمله به پپسی در پاکستان

فیلم/ واکنش بیرانوند به شعار و دلارپاشی در یزد

قاسم‌خانی خبر همکاری با مهران مدیری در تلویزیون را رد کرد

فیلم/ شعار بیرانوند حیا کن تیم ملی رو رها کن در یزد

فیلم/ سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهید سید مهدی جلادتی

سخنگوی وزارت خارجه: ادعاهای حقوق بشری آلمان علیه ایران مزدورانه است

امام جمعه شیراز: تحریم‌ها برای ایران ضرری ندارد

مهاجری: علم‌الهدی اسیر بولتن سازان دولت سیزدهم شده است

حباب سکه عجیب شد

عکس/ نخستین نمایش یکی از کمیاب‌ترین الماس‌های آبی دنیا

فیلم/ حرف‌های خبرساز محمدجواد ظریف دو روز پس از استعفا: چرا باید با مردم خود بجنگیم؟

فیلم/ اعتراف فرزاد حسنی روی آنتن

افشاگری یک پرسپولیسی از علت حضورنداشتن اسکوچیچ در پرسپولیس

شیوه مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا مشخص شد

دلال‌ها همه‌کاره استقلال شده‌اند

فیلم/ کثیفی سکوهای ورزشگاه آزادی بعد از بازی استقلال - فولاد

بلاتکلیفی دانش آموزان پایه یازدهم برای امتحانات نهایی

تکرار ادعاهای واهی وزیر انرژی آمریکا علیه ایران

گفت‌وگو با ابراهیم گلستان درباره زن و عشق

ترکیب پرسپولیس مقابل نساجی اعلام شد

فیلم/ نخستین تصاویر از دیدار ویتکاف و پسکوف پیش از شروع مذاکرات ایران و آمریکا

جواد لاریجانی: آمریکایی ها ممکن است یک دفعه بگویند بیایید مستقیم مذاکره کنیم

اتحادیه اروپا ۹ ایرانی را تحریم می‌کند

حق مسکن ۹۰۰ هزار تومانی کارگران هزینه اسباب‌کشی هم نمی‌شود

عرضه کمپرسی‌های جفت‌محور شکموتو در بورس کالا از ۲۳ فروردین (+قیمت)

حال و هوای نخستین جشنواره سیر

گوشت خورشتی به یک و نیم میلیون نزدیک شد + جزئیات

وضعیت آلودگی هوای تهران

معرفی خودرو لادا نیوا تقلید روس‌ها از ایرانی‌ها + عکس