اقتصاد ۲۴- بزرگترین فروپاشی بازارهای سرمایه در سال ۲۰۰۸ اتفاق افتاد. علت اولیه و سنگ بنای این بحران، انفجار حباب در بازار مسکن آمریکا بود که اوج آن در سال ۲۰۰۴ رخ داد؛ اما ۴ سال بعد از آن با تنها ۵۰ میلیارد دلار سفارش فروش، بزرگترین فروپاشی قرن را شاهد بودیم. این اختلاف زمانی تا حدی با پارامترهای بنیادی قابل توجیه است؛ اما بخش اعظم آن به اتفاقات و تصمیماتی که در بازار از سوی بازارسازها رخ داد، برمی گردد. به همین دلیل رصد فعالیتهای حقوقیها از اهمیت زیادی برخوردار است.
در گزارشی به چینش سبد پرتفوی سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری پرداختیم. جایی که فولاد، وغدیر و فملی با اختلاف بیشترین حجم سرمایهگذاری صندوقها را به خود اختصاص دادند. از طرفی نشان دادیم که حقوقیها در افت و رشد بازار پیش قدم شده و قبل از شروع موجهای اصلی بازار، خرید یا فروش خود را تکمیل کردند. از آن تاریخ یعنی ۴ بهمن ۱۴۰۲، سه نماد یادشده به ترتیب ۱۲، ۸ و ۲۰ درصد بازدهی را نصیب سهامداران خود کردند؛ بازدهی که در عرض تنها ۲ ماه کسب شده و طبق هر بنچ مارکی ایدهآل به نظر میرسد.
اکنون اهمیت سرمایهگذاری صندوقها نشان میدهد که رصد فعالیت ماه به ماه آنها خالی از لطف نبوده و میتوانند معرف نمادهای پر پتانسیل بازار باشند. در آخرین ماه سال ۱۴۰۲، یکه تازی نمادهای فولاد و فملی بار دیگر خودنمایی میکنند؛ ۲ نماد بنیادی و بزرگ بازار سرمایه که هم بیش از ۷۰ درصد بازار هدف کشور را تامین کرده و هم برنامههای متعددی برای توسعه خود دارند.
به عنوان مثال با اینکه فروش سالیانه نماد فملی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۰ قریب به ۱۷۰ درصد افزایش یافته است، اما این رشد برای شرکت کافی نبوده و ۲ پروژه دره زار و دره آلو به بهره برداری رساندهاست. پر واضح است که درآمد فروش فملی با راهاندازی کامل این دو پروژه اعداد اعجاب انگیزی را خواهد دید.
اما یکی از تفاوتهای عمده پرتفو این صندوقها نسبت به پرتفوی ماههای گذشته، افزایش قابل توجه وزن گواهی سپرده شمش است. همین امر بار دیگر ثابت میکند که تیم تحلیلی صندوقها از سایرین یک گام جلوتر هستند؛ چرا که از ابتدا اسفند تا به امروز، طلای ۱۸ عیار بیش از ۲۰ درصد رشد یافته و قطعا بازدهی بسیار مناسبی را نصیب صندوقهای سرمایهگذاری کرده است.
بیشتر بخوانید: بورس، تشکیلاتی در حال احتضار است/ حمله همهجانبه دولت به بازار سرمایه
اما این پایان کار نبوده و با رصد صندوقهای اهرمی، به عنوان دماسنج بازار سرمایه، پی میبریم که این توجه به گواهیهای طلا بیش از پیش پر رنگ شده و همچنین تنها نمادی که در تمام صندوقهای اهرمی وجود دارد، فولاد است.
میتوان نتیجه گرفت ۲ نماد فوق الذکر کماکان مورد توجه بازار قرار خواهد گرفت. همچنین علت اقبال بیشتر به فولاد نسبت به فملی در ماهی که گذشت را تفاوت بازدهی آنها توجیه خواهد کرد. یعنی به نظر میرسد فولاد قصد جبران عقب ماندگی خود را نسبت به فملی در ماههای پیش رو خواهد داشت.