تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۱۸ فروردين ۱۴۰۳
چالش پارک قیطریه

پشت پرده ماجرای پارک قیطریه؛ تصمیمات یک‌شبه و سلیقه‌ای برای پارک محبوب پایتخت

احداث مسجد و حصارکشی در پارک قیطریه خبر تازه‌ای نیست، اما باستانی‌بودن منطقه قیطریه تازه به گوش مردم رسیده است. تپه‌هایی که قدمت سه‌هزارساله دارند، از قدیمی‌ترین و باستانی‌ترین مناطق دنیا اکنون دستخوش تصمیمات یک‌شبه و سلیقه‌ای شهرداری تهران شده‌اند

قیطریه پارکی به قدمت تاریخ

اقتصاد۲۴- کارشناسان غیرمتخصص که حتی حاضر نیستند از متخصصان امر برای اتخاذ تصمیمات استفاده کنند حال به جان یکی از محبوب‌ترین پارک‌های تهران افتاده‌اند که اتفاقا زندگی بشر در آن قدمتی سه‌هزارساله دارد. کامبخش‌فرد در سال ۴۷ به اکتشافات مهمی در منطقه قیطریه دست یافت که نه در سایت موزه ملی از آن سخنی به میان آمده و نه پژوهشکده باستان‌شناسی به آن اشاره‌ای کرده است. بدیهی است که تلاش‌ها برای مصاحبه با مدیران موزه ملی و پژوهشکده باستان‌شناسی بی‌نتیجه ماند. چرا باید پاسخ‌گوی پرسشی باشند که خود از آن بی‌خبرند؟ حصارکشی در بخشی از پارک قیطریه با هدف گودبرداری برای احداث مسجد اعتراضات بسیاری را به همراه داشت. کارزار و حضور مردم در این پارک، اما همچنان بی‌حاصل است. مسئولان اگر چنین راحت برای پارکی محبوب در دل پایتخت تصمیمات سلیقه‌ای می‌گیرند، خدا به داد دیگر آثار باستانی و زیست‌محیطی کشور برسد.

کاوش‌های باستانی در تپه‌های قیطریه

گروه کاوش در اواخر دهه ۴۰ به کشفیات مهمی دست یافتند، اما قصد نداشتند به دلیل گمانه‌زنی به تخریب پارک یا قطع درختان بپردازند. حمید حسینی، فعال میراث فرهنگی به «شرق» گفت: شادروان سیف‌الله کامبخش‌فرد در مصاحبه‌ای به من گفته بود که تعداد گور‌ها بسیار بیشتر از آنچه در آن زمان کاوش شد، بوده است، اما گروه کاوش قصد نداشتند پارک را به دلیل گمانه‌زنی تخریب کنند. گمانه‌زنی‌ها نشان داد که بخش بزرگی از آن‌ها زیر پارک قیطریه کنونی است، اما دیگر نخواستیم که درختان را از بین ببریم و آنجا را کاوش کنیم. آنچه به دست آورده بودیم برای مطالعه درباره «تمدن قیطریه» کافی بود. ترجیح دادیم که بخشی را برای کاوش و پژوهش آیندگان باقی بگذاریم. به اعتقاد آقای کامبخش‌فرد پارک قیطریه و رفت و آمد مردم در آنجا بهترین پوشش حفاظتی برای آثار باستانی است و مانع از دستبرد به آن‌ها می‌شود. او افزود: پرویز کیمیاوی فیلم مستندی از کاوش‌های کامبخش‌فرد ساخته است. در این کاوش‌ها ۳۵۰ گور باستانی کشف شد که مردگان به حالت جنینی رو به شرق دفن شده بودند. در کنار اجساد اشیای سفالی و فلزی شامل انواع ظروف، زیورآلات و سلاح و نیز غذا‌های خشک‌شده و استخوان حیوانات اهلی قرار داده بودند. این شیوه نشان می‌داد که صاحبان گور‌ها به زندگی جسمانی پس از مرگ باور داشته‌اند.

این مردمان احتمالا از اقوام آریایی بودند که در اواخر هزاره دوم پیش از میلاد بر اثر فشار‌های خارجی از شرق و غرب دریای خزر به مناطق جنوبی رانده شدند و گروهی از آن‌ها در پهنه تهران امروزین استقرار یافتند. همچنین اجساد رو به شرق و طلوع خورشید دفن شده‌اند که نشان می‌دهد مردم آن زمان خورشید و ماه را می‌پرستیده‌اند. حسینی گفت: البته در قیطریه سازه‌های باستانی کشف نشد و به جز در پارک در هیچ مکان دیگری امکان کاوش وجود نداشت چراکه برج‌ها و آپارتمان‌های مسکونی در این منطقه احداث شده است.

آثار باستانی بسیاری در مناطق مختلف تهران یافت شده است. مثلا سفال‌های خاکستری در دوره قاجار و در باغ هدایت به طور اتفاقی کشف شد. در آن زمان نه کاوشگری وجود داشت و نه باستان‌شناسی. در بوستان پنجم پاسداران حصارک شمیران و سه‌راه ضرابخانه و اگر اشتباه نکنم در اوین نیز آثار باستانی ارزشمندی یافت شده است. او افزود: در سال ۱۳۹۳ نیز اکتشافاتی صورت گرفت و آثاری باستانی با قدمت هفت هزار سال یافت شد. در قیطریه، اما کامبخش‌فرد قدمت آثار یافت‌شده را سه هزار و ۲۰۰ سال تخمین زد. کشفیات باستان‌شناسان در مناطق دیگر تهران از جمله شهرری، دروس، پاسداران، مهرآباد و... نیز نشان از قدمت زندگی مردم در تهران قدیم دارد.

سایت‌های ناقص موزه ملی و پژوهشکده باستان‌شناسی

اگر به سایت موزه ملی و پژوهشکده باستان‌شناسی مراجعه کنید، هیچ اطلاعاتی از آثار کشف‌شده در پارک قیطریه یافت نخواهید کرد. در تماس با پژوهشکده باستان‌شناسی این امر تأیید شد، اما هیچ دلیلی برای آن عنوان نشد. حسینی گفت: بسیاری از مشکلات کنونی به دلیل عدم آگاهی مردم است. مردم هیچ اطلاعاتی درباره کاوش‌های باستان‌شناسی و آثار کشف‌شده از منطقه قیطریه ندارند. تمامی آثار کشف‌شده از کاوش‌های باستان‌شناسی در منطقه قیطریه در موزه ملی نگهداری می‌شود، اما تنها تعداد اندکی از آن‌ها در موزه ایران باستان در معرض عموم هستند. برای این آثار حتی توضیحات کافی و مناسبی نیز تهیه نشده است. در وب‌سایت موزه ملی ایران و پژوهشکده باستان‌شناسی هیچ‌گونه اطلاعاتی درباره این کاوش‌ها، آثار و اشیای یافت‌شده در منطقه قیطریه و اسناد و مدارک یافت‌شده وجود ندارد.


بیشتر بخوانید:حواشی بلوای قیطریه شهرداری تهران؛ ساخت مسجد در پارک قیطریه، بازی سیاسی و لجاجت با شهروندان


تنها در سال ۹۸ نمایشگاهی برگزار شد که بخشی از آن مربوط به آثار منطقه قیطریه بود. او افزود: چرا فهرستی از آثار یافت‌شده در قیطریه در موزه ملی وجود ندارد؟ چرا از آثار کشف‌شده عکاسی نشده است؟ در اینترنت تنها چند عکس محدود آن‌هم متعلق به روزنامه همشهری یافت می‌شود. تمامی آثاری که در کاوش‌ها کشف می‌شوند ارزشمند هستند. کاوشگران و باستان‌شناسان دانشگاه شیکاگو در چشمه‌علی سفال‌های دست‌سازی کشف کردند که ثابت می‌کند سابقه استقرار جوامع اولیه بشری در تهران بزرگ تا هزاره پنجم قبل از میلاد است. همچنین کاوش‌های کامبخش‌فرد نشان می‌دهد که جامعه‌ای غیربومی با ریشه آریایی در این منطقه استقرار یافته بودند.


بیشتر بخوانید:طبیعت تهران درمحاصره حصار‌های غیرقانونی؛ بوستان‏‌های در معرض خطر ساخت‏‌وساز در تهران را بررسی کرد


کاوش بدون قطع درختان

امروزه انواع مختلفی از روش‌های کاوش و تحقیق بدون تخریب زمین و قطع درختان وجود دارد، اما نسبت به کاوش در منطقه قیطریه اقدامی صورت نمی‌گیرد. حسینی گفت: پژوهش‌ها و کوشش‌ها در منطقه قیطریه باید به طور مداوم ادامه یابد. اکنون ابزار‌های نوینی ساخته شده‌اند که بدون نیاز به از بین بردن سطح زمین یا قطع درختان می‌توان به کاوش‌ها ادامه داد. با روش‌ها و ابزار‌هایی مانند مغناطیس‌سنجی یا آرچئوفیزیک، به راحتی و بدون حفر زمین می‌توان بررسی کرد که آیا آثار فرهنگی در آن منطقه وجود دارد یا خیر. نمونه موفق آن در مرودشت و نزدیک تخت جمشید است. کوروش محمدخانی با مغناطیس‌سنجی از روی زمین متوجه شد که در کدام نقطه ساختار معماری بزرگ وجود دارد و این کاوش به کشف دروازه کوروش منجر شد.

تپه‌های قیطریه و کاوش‌هایی که از انظار دور ماند

طبق اسناد موجود بیش از پنج هزار مترمربع از این محوطه باستانی کاوش شد که در مجموع شامل ۳۵۰ گور باستانی بود و دستاورد باستان‌شناسان از این کاوش‌ها بالغ بر پنج هزار اثر شامل شمشیر، درفش، سوزن، گردنبند و دستبند و نزدیک به دو هزار و ۵۰۰ سفالینه بود. این آثار در همان مقطع به موزه ایران باستان منتقل شدند و بار‌ها در دوره‌های مختلف در معرض دید عموم قرار گرفتند. کامبخش‌فرد در کتاب «تهران ۳۲۰۰ ساله» نوشته است: «کثرت و فراوانی میراث سه‌هزارساله شهر مردگان قیطریه تاکنون در هیچ تپه باستانی سابقه نداشته است، چون وجود گورستانی با این وسعت در دوره باستان و آن هم در حوزه تهران نشانه زندگی و حیات مادی در این تپه‌ها و اطراف آن تلقی می‌شد». او در این کتاب تأکید کرده است: «به منظور تعیین وسعت و دامنه گورستان باستانی حدود ۴۵ گمانه کوچک و بزرگ نیز در اطراف زده شد که بیشتر آن‌ها به آثار گورستان نرسید، مگر چند گمانه در داخل باغ صارم‌الدوله (پارک قیطریه) و تپه‌های مشرف به آن که اولی نشان داد ادامه گورستان به داخل باغ کشیده شده و محل دومی گورستان دوره اسلامی بوده که کار در آنجا متوقف شد.

در محوطه باغ نیز به علت رطوبت و نفوذ و فشار ریشه درختان کلیه سفالینه‌ها خرد شده، کاوش و خاک‌برداری از مرحله سونداژ و یافتن وسعت و دامنه گورستان فراتر نرفت». امروز در قیطریه اثری از ترانشه‌های تیم باستان‌شناسی و گورستان باستانی مکشوفه در آن سال‌ها باقی نمانده و برج‌ها و منازل مسکونی آن تپه باستانی را پوشانده است. اما بخشی از گورستان باستانی قیطریه که در محدوده پارک قیطریه قرار دارد و از حوادث و تخریب‌ها و فرسایش تدریجی، جان به در برده بود و می‌شد به ماندگاری آن برای آیندگان امید داشت که حالا در معرض خطر قرار گرفته است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند