اقتصاد۲۴- مالیات بر عایدی سرمایه از جمله مالیاتهای مستقیم است که شخص هنگام فروش دارایی خود به واسطه مابهالتفاوت بین قیمت خرید و فروش مکلف میشود مبلغی را به عنوان این نوع از مالیات پرداخت کند.
چندی پیش مجلس شورای اسلامی با تصویب طرحی جدید، معافیت بورس از مالیات بر عایدی سرمایه را برای سرمایهگذاران بازار سرمایه تصویب کرد؛ این مصوبه مالیاتی که با ایراداتی از سوی شورای نگهبان رد شده بود سرانجام به همراه ۸ تبصره از سوی مجلس اصلاح و به قانون تبدیل شد.
براساس تبصره ۷، عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بورسها و بازارهای خارج از بورس مانند صندوقهای کالایی و صندوقهای املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا، مشمول مالیات نخواهد بود.
در همین راستا همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با میزان درباره معافیت بورس از مالیات برعایدی سرمایه اظهار کرد: این معافیت در شرایط فعلی، اتفاق خوبی برای بازار سرمایه و سرمایهگذاران بورسی است.
بیشتر بخوانید: چرا سرمایه گذاران از بورس فرار کردند؟
وی افزود: در بازار سرمایه وقتی سهمی خریداری میشود افراد در صورت سود یا ضرر باید «نیم درصد» مالیات مقطوع پرداخت کنند درصورتیکه در زمان ضرر نباید پرداخت مالیاتی صورت گیرد و رقم مالیات خرید و فروش رقم قابل ملاحظهای است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در کنار مالیات نیم درصدی خرید و فروش سهم و سود تقسیمی ۲۲.۵ درصدی شرکتها، معاف شدن معاملات بورس از مالیات برعایدی سرمایه، جلوگیری از دریافت مالیات مضاعف است.
دارابی معافیت معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه را مزیتی برای بازار سرمایه دانست و گفت: بازدهی سایر بازارهای مالی همگام با تورم است، اما بورس به اندازه تورم رشد ندارد و دلیل آن قیمتگذاری دستوری است.
وی تاکید کرد: در هر صورت معافیت معاملات بورس از مالیات برعایدی سرمایه در این شرایط فعلی بازار میتواند تا حدودی دلگرم کننده باشد.