تاریخ انتشار: ۱۰:۱۷ - ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳

روزگار سپری شده اسکناس ایرانی

به تازگی عکسی از یک گردشگر روسی در تهران منتشر شده که در نوع خود بسیار غم‌انگیز است. در شرح این عکس گفته شده که این گردشگر ۳۰۰ دلار از پول خود را به ریال تبدیل کرده و حالا اسکناس‌ها را در داخل کیسه‌ای این طرف و آن طرف می‌برد. تصویری گویا از کاهش شدید ارزش پول ملی ایران که امضای وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی روی آن است.

روزگار سپری شده اسکناس ایرانی

اقتصاد۲۴-«امضا» کردن پول توسط دو عضو تیم اقتصادی یک دولت نوعی نمادسازی برای دفاع از حیثیت پول است. در اساسنامه بانک مرکزی به صراحت نخستین وظیفه این بانک، حفظ ارزش پول ملی عنوان شده و رییس کل بانک مرکزی با امضای اسکناس، خود را به این وظیفه متعهد می‌کند. اما در ایران چه اتفاقی افتاده است؟

در شهر‌های بزرگ، با وجود اینکه در خودپرداز‌ها هنوز پول نقد وجود دارد؛ اما تورم مزمن و ماندگار در کنار کاهش ارزش پول ملی کاری کرده که «کارت‌های بانکی» جای «اسکناس» را در معاملات روزمره بگیرد و بدون این کارت‌ها، خرید و فروش در سطح اقتصاد ایران کار بسیار سختی شده است. در شهر‌های کوچک، گزارش شده که خودپرداز‌ها در بسیاری از موارد همین پول نقد را هم به مردم نمی‌دهند و خالی هستند.

در واقع، «پول» جای خود را به «اعتبار» داده است. بانک‌ها برداشت از خودپرداز‌ها را به روزی ۲۰۰ هزار تومان محدود کرده‌اند تا کسی نتواند به یک‌باره پول بیشتری برداشت کند. به جای آن، یک «اعتبار» در کارت‌های بانکی شارژ می‌شود و مردم با آن دست به خرید و فروش می‌زنند.

از اواسط دهه ۹۰، ایران هم به رده کشور‌هایی پیوست که دیگر به کار بردن «سکه» به عنوان پول در آن جایگاهی ندارد. سکه‌های ۵، ۱۰، ۲۵، ۵۰ و حتی ۵۰۰ تومانی دیگر چیزی شده برای کلکسیونر‌ها و آن‌هایی که برای مجموعه‌های شخصی خود جمع می‌کنند. ارزش فلز به کار رفته در این سکه‌ها آنقدر از ارزش ذاتی خود پول بیشتر شد که بانک مرکزی ابتدا مجبور شد که سکه‌ها را کوچک‌تر کند و سپس به‌طور اتوماتیک از چرخه مبادلات حذف کند. چون چیزی وجود ندارد که بتوان مثلا با سکه ۵۰۰ تومانی یا ۱۰۰ تومانی خرید. مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس، با انتقاد از کاهش ارزش پولی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی، اگر نمی‌توانند ارزش پول ملی را حفظ کنند، امضای‌شان را از روی اسکناس‌ها بردارند، چون با کاغذ پاره فرقی ندارد.» خبرگزاری تسنیم با مدیر روابط عمومی بانک مرکزی تماس گرفته و از او درباره این توییت پرسیده و پاسخ شنیده که «عقل سلیم حکم می‌کند انسان قبل از گفتار و نوشتار، کمی فکر کند!»

گرچه اظهارات آقای میرسلیم بار‌ها حاشیه‌ساز شده و با برخی از آن‌ها نیز مخالفت‌هایی شده، اما نمی‌توان گفت که این اظهارات با عقلانیت فاصله دارد. چرا؟ به بازار پول نگاه کنید.

اسکناس‌های در گردش ایران

بانک مرکزی در وبسایت خود ۲۵ نوع اسکناس را به رسمیت شناخته (در این لینک ببینید: www.cbi.ir/page/۲۱۴۴.aspx) که از اسکناس ۱۰۰ ریالی با طرح مرحوم مدرس شروع می‌شود و به ۲۰۰ ریالی طرح جهادسازندگی و ۵۰۰ ریالی طرح دانشگاه تهران می‌رسد و سپس چند نوع طراحی‌های مختلف اسکناس‌های ۵ هزار ریالی و ۱۰ و ۲۰ هزار ریالی را در بر می‌گیرد و دست آخر به اسکناس‌های ۱۰۰ هزار و ۵۰ هزار ریالی جدید با «چهار صفر کمرنگ» می‌رسد و گویا برای دوره‌ای طراحی شده‌اند که قرار است چهار صفر از پول ملی حذف شود.


بیشتر بخوانید:عکس/ ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی امروز، چند دلار است؟


اما این‌ها اسکناس‌هایی هستند که گویا بانک مرکزی برای در چرخه بودن به رسمیت می‌شناسد و عملا کارایی خاصی ندارند. به جز اسکناس ۱۰۰ هزار ریالی و چک پول‌ها (بخوانید اسکناس ها) ۵۰۰ هزار و ۱ میلیون ریالی، اسکناس دیگری در تورم بالای ایران به گردش نمی‌افتد. کاهش ارزش پول ملی ایران کاری کرده که یک خرید خیلی معمولی به راحتی چندین برابر یک اسکناس ۱ میلیون ریالی را «تبخیر» می‌کند. بنابراین چیزی که در وبسایت بانک مرکزی باقی مانده، نوستالژی خاصی است از روزگار سپری شده اسکناس‌های ایرانی که دیگر نیستند. اینجا درباره سکه‌های در چرخش ایران صحبت نمی‌کنیم که خیلی‌ها برای خرید آن‌ها در پلتفرم‌های خرید وفروش آگهی می‌دهند، چون ارزش نیکل به کار گرفته در ساخت آن از خود پول بیشتر شده است! اینجا درباره اسکناس‌هایی حرف می‌زنیم که برای هر قطعه از آن (بنا به عدد‌های ۵ سال پیش) ۳۸۰ تومان به‌طور متوسط هزینه شده است و حالا در فضای تورمی ایران کاربردی ندارند.

وقتی توهم پولی داریم

«زمانی که قیمت دلار پر می‌کشد، ما فقیرتر می‌شویم». چرا؟ چون ارزش برابری ریال است که در برابر دلار سقوط می‌کند. به دلیل وابستگی شدید کالایی ایران به بخش واردات، ریال تضعیف شده قدرت خرید کمتری در بازار پیدا می‌کند. در این میان، نظام پرداخت‌های آنلاین و دستگاه‌های POS است که حرف اول را می‌زند. چون برای خرید و فروش کالا نیاز به حجم بالایی از اسکناس است که خطرات خودش را دارد. اما کارت‌های بانکی نه خود پول، بلکه یک «توهم» پولی و نوعی اعتبار است.


بیشتر بخوانید:موتور چاپ پول روشن است


نظام پیچیده و پر از اشکال بانکی یک عدد را در حساب اشخاص شارژ می‌کند و اجازه برداشت ۲۰۰ هزار تومان بیشتر در یک روز از طریق خودپرداز را هم نمی‌دهد. اگر کسی هم بخواهد مثلا ۱۰ میلیون تومان از بانک بیرون بیاورد نیازمند یک کوله پشتی است. اما تصور کنید که مشتریان یک بانک همه با هم برای بیرون کشیدن پول‌های‌شان به بانک مراجعه کنند؟ چه اتفاقی می‌افتد؟ این همان چیزی است که در سال ۹۶ برای موسسه ثامن رخ داد و کشور را دچار یک بحران پولی و امنیتی کرد. به همین دلیل است که پول در ایران یک مقوله گران و توهمی است.

گرشام و تیزر و سرنوشت پول

سر توماس گرشام، یک سرمایه‌دار انگلیسی بود که در قرن شانزدهم میلادی به عنوان مشاور مالی ملکه الیزابت انگلستان در مورد نحوه ضرب سکه‌ها هشداری به ملکه داد که بعد‌ها ادعای او رنگ واقعیت به خود گرفت و به قانونی در اقتصاد مبدل شد. در آن زمان دو نوع سکه در انگلستان برای انجام معاملات ضرب می‌شد که دارای عیار متفاوتی (به جهت آلیاژ به‌کار رفته در آن‌ها) بودند؛ اما هر دو با ارزش یکسان در بازار برای معامله مورد استفاده قرار می‌گرفتند. تاجر انگلیسی اعتقاد داشت که پول بد که در حقیقت همان پولی بود که ناخالصی داشت، به مرور زمان موجب می‌شود پول خوب یا همان سکه‌های خالص از گردونه بازار خارج شوند.

نتیجه نهایی آن، خالی شدن اقتصاد انگلستان از سکه‌های خالص و انباشت سکه‌های ناخالص در چرخه اقتصادی آن‌ها بود. قانون گرشام به سادگی چنین می‌گوید: «اگر ارزش اسمی یا همان ارزشی که به‌صورت دستوری برای کالا یا خدماتی تعیین می‌شود، با ارزش واقعی یا ارزش مبادله آن در بازار متفاوت باشد؛ این امر موجب خروج آن منبع از چرخه اقتصادی یا هرز رفتن آن در سیستم اقتصادی می‌شود.»، اما این تنها زمانی اتفاق می‌افتد که دولت بتواند قوانین مربوطه را اجرا کند. اگر این قوانین وجود نداشته باشند یا مردم دیگر تمایلی به پیروی از آن‌ها نداشته باشند، قانون گرشام می‌تواند معکوس عمل کند؛ یعنی پول خوب پول بد را بیرون می‌راند؛ زیرا بازرگانان فقط ابزار‌های پرداختی را می‌پذیرند که ارزشمند می‌دانند.

این معکوس قانون گرشام به افتخار آدولف تیرز قانون تیرز نامیده می‌شود و در چنین موقعیت‌هایی پیش آمده است: شهروندان کشور‌های اروپای شرقی پس از فروپاشی بلوک شوروی از دلار به جای پول‌های بی‌ثبات خود استفاده می‌کردند یا مثلا ونزوئلا که در دوره ابر تورم، دلار را جایگزین پول خود کرد. همین الان اخبار بسیاری درباره استفاده از دلار یا سکه طلا در برخی معاملات شنیده می‌شود و گروهی آن را به فراریان مالیاتی نسبت می‌دهند. اما واقعیت همان پول خوب و پول بد است. تورم فزاینده در کنار کاهش ارزش پول ملی یک هشدار است برای آینده نظام پولی کشور که فراتر از تبلیغات سیاسی و نگاه‌های جناحی قرار می‌گیرد.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره متفاوت حاج قاسم سلیمانی ۴۵ سال پیش در دورۀ آموزش نظامی

عکس/ استایل خاص ثریا اسفندیاری ۷۰ سال پیش در حال شکار ببر در هند

عکس/ ناهار خوردن هاشمی رفسنجانی و روحانی ۴۰ سال پیش با رزمنده‌ها لب کارون

عملیات اطفای آتش در بندر شهید رجایی

عکس/ واکنش خاص پریناز ایزدیار به انفجار بندر

عکس/ اسامی مصدومان حادثه انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ چهره خندان مهین السلطنه، زن مظفرالدین شاه ۹۴ سال پیش در زمان پیری

عکس/ استوری محسن تنابنده برای حادثه تلخ بندرعباس

عکس/ تیپ متفاوت فوزیه ۷۵ سال پیش در کنار همسرش و ملک فاروق با لباس انگلیسی

عکس/ آخرین پادشاه مصر ۱۵ سال پیش در کنار تابوت خواهرش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کشف جسد دختر جوان در تهران‌پارس

عکس/ قابی دیده نشده از صیاد شیرازی در کنار رهبر انقلاب ۴۴ سال پیش در سفر الجزایر

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴/ خریداران طلا محتاط شدند

پیش بینی قیمت دلار امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴/ قیمت دلار در مرز روانی

چرا انفجار بندر شهید رجایی به معنای بحران در ترانزیت ایران است؟/ ترک بر ستون فقرات تجارت دریایی کشور

عکس/ شکل و شمایل یک تفنگچی بختیاری با اسلحه و قطار فشنگ در دوران قاجار

طوفان عصر امروز در تهران یک فوتی بر جا گذاشت

خبر رئیس سازمان محیط‌زیست درباره دستگیری مظنونان قتل محیط‌بان شهید

وزیر کشور وعده داد: با مقصرین انفجار بندرعباس برخورد خواهد شد

فرمانداری: بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات بندرعباس

مدیریت بحران: هیچ گاز سمی در بندر شهید رجایی موجود نیست

پخش سریال پایتخت لغو شد

محموله بسیار خطرناک منفجر شده تحت چه عنوانی وارد و انبار شده بود؟

پیام رهبر انقلاب درپی انفجار در اسکله شهید رجایی

اورژانس: مصدومیت ۶ نفر در تهران بر اثر طوفان

آغاز پویش سراسری «اهدای خون جوانان ایران» برای حمایت از مردم بندرعباس

سخنگوی قوه قضائیه: آماده اجرای حکم عامل حمله به سفارت جمهوری آذربایجان هستیم

احتمال خرابکاری در حادثه انفجار بندر شهید رجایی در حال بررسی است

افزایش شمار جانباختگان حادثه بندرعباس به ۴۰ نفر

پزشکیان بندرعباس را ترک کرد

قول پزشکیان به خانواده‌های جان‌باختگان انفجار بندرعباس

عکس/لیست قیمت کارخانه‌ای محصولات ایران خودرو

عکس/سقوط تابلوی راهنمایی رانندگی روی خودرو در میدان ونک

فیلم/هم‌اکنون؛ طوفان در سعادت آباد تهران

فیلم/سقوط درخت روی خودرو در دریاچه چیتگر تهران

فیلم/طوفان و بارش باران شدید در تهران؛ هم‌اکنون

دلیل صدای انفجار‌های کوچک در بندر شهید رجایی چیست؟

شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» می‌تواند نقطه عطف اقتصاد کشور باشد

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

بازیکن استقلال به بازی با آلومینیوم رسید

۹۹۶ پیش شماره کجاست؟ شماره ۹۹۶ مال کدام اپراتور است؟

نمی‌ذارم یه تار مو از سرش کم بشه!

معرفی ۱۰ مورد از بهترین استراتژی‌های معاملاتی بازار فارکس در سال ۲۰۲۵

تسلیت روحانی اصلاح‌طلب به خانواده‌های جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی

تحول حقوق بانکی، از نظریه تا اجرا در نظام اقتصادی کشور

نماینده بندرعباس: نگرانی‌ها بابت مفقودی‌ها است

بارش‌های کشور به ۱۳۵ میلیمتر رسید

عکس/ واکنش مبینا نعمت زاده به حادثه تلخ بندر شهید رجایی

عکس/ استوری تازه معین برای همدردی با مردم بندرعباس

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟+ جدول

عکس/ چهره شاد و خندان ثریا اسفندیاری ۶۲ سال پیش در کنار دختر خوانده اش

پروژه جدید اصغر فرهادی در بازار کن

۲۸ فوتی و ۱۲۴۲ مصدوم در انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ استوری غمناک شروین حاجی‌پور پربازدید شد

فیلم/ اظهارات پزشکیان پس از ورود به بندرعباس

فیلم/ جنیفر لوپز در جده عربستان

عکس/ چهره دیده نشده چارلی چاپلین ۱۱۵ سال پیش بدون سبیل

فیلم/ عیادت پزشکیان از مجروحان انفجار در بندر عباس

عکس یادگاری زنان مطرب ۱۳۵ سال پیش در حال استراحت با لباس‌های عجیب

اولین علامت یائسگی چیست؟