تاریخ انتشار: ۱۱:۲۰ - ۰۵ خرداد ۱۴۰۳

دولت چهاردهم اقتصاد ایران را به کدام سو خواهد برد؟

فعالیت دولت سیزدهم با شهادت سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهور ایران تا برگزاری انتخابات و معرفی کابینه جدید پایان می‌یابد؛ ریسک های سیستماتیک ناشی از فقدان او به خوبی مدیریت شده است و کم کم کشور وارد فضای انتخاباتی خواهد شد که دولت چهاردهم را مستقر کند؛ اما دولت چهاردهم اقتصاد ایران را به کدام سو خواهد برد؟

اقتصاد ایران

اقتصاد۲۴-سانحه سقوط بالگرد حامل رییس جمهور و از دست دادن سید ابراهیم رییسی و وزیر امور خارجه، ضایعه‌ای بزرگ برای ملت ایران بود؛ اتفاقی که داغ سنگینی را بر سینه مردم ایران نهاد و البته منجر به شکل دهی حلقه دیگری از همبستگی میان طیف‌های مختلف گردید. حالا، اما اگرچه داغ فراغ او تازه است؛ اما دغدغه‌های نبود او و برگزاری زودهنگام انتخابات برای انتخاب رییس دولت چهاردهم هم، به طیف گسترده‌ای از دغدغه‌های مردم ایران اضافه شده است.

آنگونه که ستاد انتخابات اعلام کرده، در هفته ابتدایی تیرماه قرار است که انتخابات برگزار شود و بر همین اساس، دولت حدود ۴۰ و چند روز دیگر زمان دارد تا بتواند مسیر نیمه تمام خود را به سرانجامی برساند؛ بلکه بتواند در کارنامه خود، نقاط درخشانی را به ثبت رساند.

در این میان بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ریاست جمهوری در دوره چهاردهم، حتما تفاوت قابل توجهی با دوره‌های قبلی خواهد داشت و می‌تواند نقطه عطفی در جهت تغییر سیاستگذاری‌های اقتصادی باشد؛ هر چند که مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، میراثی است که حتما نباید آن را در این تحلیل ها، نادیده انگاشت. حمیدرضا جیهانی، پژوهشگر اقتصادی و رئیس کمیته اقتصادی جمعیت ایثارگران در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین با برشمردن تاثیرات شهادت رییس جمهور بر بازار‌ها اعلام کرد: اگرچه چنین حادثه‌ای برای اقتصاد و بازار‌های مالی هر کشوری می‌توانست تبدیل به یک ریسک سیستماتیک بزرگ شود، ولی با توجه به ساختار حاکمیتی و شرایط با ثبات سیاسی ایران و جایگاه مقام معظم رهبری، چنین اتفاقی رخ نداد.

صلابت رهبر معظم انقلاب مردم را دلگرم کرد

وی افزود: رهبر معظم انقلاب در همان روز اول با صلابت خاص خود، مردم را دلگرم کرده و در عین دعا و آرزو برای سلامتی رئیس‌جمهور و همراهان، خیال همگان را راحت کره و فرمودند حتی اگر هم اتفاقی افتاد، هیچ اختلالی در نظام مدیریتی کشور و اداره امورات مردم رخ نخواهد داد.

جیهانی گفت: از این زاویه که رابطه مردم با نظام در یک فضای یگانگی است، در بحران‌ها و تحولات در چنین سطحی هم همه‌چیز در ثبات و آرامش قرار دارد و همگان هم می‌دانند. شاهد هستیم در همین اتفاق رئیس‌جمهور در یک سانحه در حین خدمت به شهادت می‌رسد؛ اما بازار‌های مالی که همیشه هوشمندانه پیش از دیگران واکنش رفتاری بروز می‌دهند، بدون نوسان خاصی به فعالیت خود ادامه داده و واکنش خاصی ندارند.


بیشتر بخوانید:مسیریابی ماشین اقتصاد؛ واکاوی متغیر‌های اقتصادی پس از رویداد غیرمنتظره برای رئیس‌جمهوری


وی افزود: در عین حال، از آن‌جایی که فعالان اقتصادی با دقت همه تحولات سیاسی را رصد می‌کنند، شهادت آقای رئیسی ریسک سیستماتیک و تکانه خاصی به بازار‌ها تحمیل نکرد.

تکانه‌های ارزی و هیجانات کاذب کنترل شد

رئیس کمیته اقتصادی جمعیت ایثارگران گفت: گرچه در ساعات اول، تلاش شد در سامانه‌های مجازی و دلار تلگرامی، هیجانات کاذبی به بازار ارز تحمیل کنند، اما با بیانات مقام معظم رهبری سریعا این تکانه مدیریت شده و در دو روز اخیر فعالیت عادی کسب‌وکار‌ها و بازار‌های مالی و اقتصادی اعم از ارز و طلا و خودرو در جریان است.

وی یادآور شد: البته اقدام سازمان بورس برای تعطیل کردن بازارسرمایه در روز اول رفتار شتاب‌زده و برخلاف منویات رهبری بود که مدیران آن باید پاسخگو باشند، گرچه امروز با تدبیر صحیح محدودسازی دامنه نوسان بازار سرمایه هم به فعالیت خود بازگشت.

این پژوهشگر اقتصادی به این پرسش که آیا در دیگر کشور‌ها بعد از فوت رئیس جمهور شاهد چنین شرایط پایداری نیستیم، این‌گونه پاسخ داد: فقدان بالاترین مقام اجرایی در هر کشوری، یک ریسک بزرگ سیستماتیک محسوب می‌شود، اما میزان اثرگذاری آن بستگی به شرایط آن کشور‌ها و فضای حاکمیت سیاسی‌شان دارد و باید دید که این کشور‌ها چقدر قابلیت حفظ ثبات شرایط اقتصادی را در شرایط تغییرات سیاسی دارند.

وی درباره سمت‌وسوی اقتصاد ایران پس از برگزاری انتخابات و شکل‌گیری دولت چهاردهم بیان کرد: این سوال را باید با مدل سناریو پاسخ داد. از منظر بنده طی روز‌های و پس از خاک‌سپاری رئیس جمهور؛ چند گروه وارد عرصه انتخابات می‌شوند.

هم طیفان رییس جمهور برای ادامه مسیر وی وارد عرصه انتخابات می‌شوند

جیهانی افزود: اگر به صورت تشکیلاتی و گروهی در بین جریانات انقلابی و اصولگرایی نگاه کنیم؛ جریان اول، جریان همفکران و مدیران دولت رئیس‌جمهور سابق خواهند بود که مایلند با شعار ادامه راه وی به‌صورت منسجم وارد صحنه انتخابات ریاست‌جمهوری شوند، اما به‌دلیل خلاء شخصیت و چهره سیاسی رای‌آور و تشتت گفتمانی اعضای هیات دولت احتمال توفیق چندانی نخواهند داشت.

وی افزود: جریان بعدی، تیم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس است که با توجه به حضور فعال در انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس و تشکیلات اجرایی در دولت و شهرداری سابق تهران، حائز ظرفیت موفقیت گفتمانی هستند. جریان بعدی مجموعه تحول‌خواهان انقلابی به رهبری جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی هستند که نماد اجرایی آن علیرضا زاکانی، شهردار فعلی تهران است که در انتخابات ریاست‌جمهوری دور قبل حضور داشتند.

رئیس کمیته اقتصادی جمعیت ایثارگران ادامه داد: البته برخی چهره‌ها هم هستند که تشکیلات سیاسی مشخصی ندارند؛ ولی تمایل به مطرح کردن خود دارند؛ بنابراین باید آن‌ها هم در نظر داشته باشیم. افرادی هم‌چون: بذرپاش، فتاح و حسین دهقان که می‌توانند گزینه‌هایی باشند که در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شوند.

علی لاریجانی گزینه قابل توجهی برای رقابت‌های انتخاباتی

وی ادامه داد: از مجموعه جریانات اصلاح‌طلبان و مدیران دولت روحانی هم که ظرفیت تایید صلاحیت داشته باشند و هم در حد ریاست‌جمهوری باشند از عبدالناصر همتی می‌توان نام برد که شاید در صحنه حضور یابد. از جریانات معتدل هم علی لاریجانی اگر می‌توانست تایید صلاحیت بگیرد، گزینه قابل توجهی برای رقابت‌ها بود.


بیشتر بخوانید:رشد اقتصادی بدون عضویت در FATF ممکن نیست!


جیهانی تاکید کرد: باید منتظر بود که هفته آینده چه کسانی خود را در مظان رای مردم قرارخواهند داد و با ثبت نام‌ها دسته‌بندی‌ها شفاف‌تر می‌شود و بهتر می‌توان آینده را تحلیل کرد.

این کارشناس اقتصادی درباره تاثیر انتخاب هر یک از این جریان‌ها بر اقتصاد کلان کشور گفت: طیفی مثل گروه‌های حوزه اصول‌گرا به احتمال زیاد با توجه به اینکه دولت فعلی یک دولت جامع و برخاسته از تفکرات مختلف بوده است، سمت و سویشان مطابق با همین روال موجود با رویکرد اصلاحات اقتصادی در عین توجه به شرایط رفاه اجتماعی مردم خواهد بود.

وی اضافه کرد: اگر از جریان‌های هم‌فکر دولت روحانی یا معتدل‌تر که نمادش علی لاریجانی است، اعتماد مردم را جلب کنند، به لحاظ رویکردی در اقتصاد، به اقتصاد بازار و سرمایه‌گذاری خارجی علاقمند هستند و کمتر شعار عدالت اجتماعی مطرح خواهد شد.

جیهانی ادامه داد: قاعدتا اگر شخصی مثل همتی یا نمایندگان طیف اصلاح‌طلب در انتخابات حضور یابند، به سمت اقتصاد بازار و لیبرال سرمایه‌داری و تلاش برای تعامل با اروپا و آمریکا خواهیم رفت که پیگیر آزادسازی نرخ نهاده‌ها، کالا‌های اساسی و حامل‌های انرژی شده و کاهش قیمت‌گذاری دستوری و دخالت دولت در اقتصاد را جزو سیاست‌های خود دارند.

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

عکس جدید از منزل فریدون عباسی در شهرک شهید محلاتی

عکس/ تجمع بازنشستگان فرهنگی ۱۴۰۳ برای دریافت معوقات

عکس/ چهره متفکرانه دکتر مصدق ۷۳ سال پیش در کنار محمدرضا پهلوی

عکس/ گریم عجیب و دیدنی تینا یلان در پشت صحنه سریال اجل معلق

عکس/ خاکسپاری پیکر شهید نوزاد حادثه تروریستی زاهدان

عکس/ کنایه تند ژیلا صادقی به کتایون ریاحی و هنگامه قاضیانی

عکس/ ظرافت عجیب گوشواره‌های هخامنشی از جنس طلا و فاینس با اشکال هندسی خاص

عکس/ استایل لاکچری الهام حمیدی با کت و شلوار رسمی و جواهرات میلیاردی

مرگ تدریجی زمین و آب در زبرخان

عکس/ چهره بامزه سارا دختر نقی سریال پایتخت با ژست‌های مختلف در ۲۰ سالگی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ دیدار عزت الله ضرغامی با زینب سلیمانی

پشت‌پرده قرمزپوشی بورس؛ چرا چتر حمایتی دولت نتیجه نداد؟/ تزریق نقدینگی درمان بازار سهام نیست

عکس/ چهره خاص مختار ثقفی و بانو عمره ۳۳ سال پیش در یک فیلم سینمایی

پیش بینی قیمت دلار امروز ۶ مرداد ۱۴۰۴

فیلم/ اولین تصاویر از سیلاب شدید در فیروزکوه

عکس/ زیرنویس عجیب تلویزیون با لحن غیرمعمول

معمای قتل مادر و دختر در برج غرب تهران

فیلم/ تصاویری از مجری مشهور صداوسیما در نجف

خودروی جدید وارداتی سایپا در تهران +عکس

فیلم/ دستور پزشکیان برای توقف مهاجرت به تهران

جاده هراز مسدود شد

فیلم/ اظهارات جدید ترامپ درباره ایران

فیلم/ جهیزیه متفاوت یک دختر خانم قمی حسابی سوژه شد

پاسخ وزیر نفت به یک خبر جنجالی درباره بنزین

اطلاعیه تازه دولت درباره تعطیلی یک هفته‌ای کشور

عکس/ معماری شگفت انگیز و مهیج از یک خانه کویری در ایران

دولت آماده انتقال پایتخت به سواحل جنوبی

زن هزار چهره کاترین شکدم که بود، جاسوس یا تحلیل‌گر؟

نامه انجمن صنفی روزنامه‌نگاران به رئیس‌جمهور درباره لایحه مقابله با مطالب خلاف واقع در فضای مجازی

فیلم/ تصاویر ترسناک از موش‌های غول‌پیکر اطراف تهران

انهدام ۳ باند قمار و شرط‌بندی در رشت

فیلم/ جزئیات طرح وزیر گردشگری برای تعطیلی یک هفته‌ای

عکس/ چهره بدون آرایش جنیفر لوپز در جشن تولد ۵۶ سالگی

عکس/ ژست عاشقانه هانده ارچل و نامزد ثروتمندش در ایتالیا

حمله سگ به یک کودک ۶ ساله در پارک ساری

تغییر نحوه دریافت یارانه نقدی از مرداد ۱۴۰۴

عراقچی: مسئله بین ایران و آمریکا حل نمی‌شود

فیلم/ توضیحات بهاره رهنما درباره ازدواج سومش!

متوسط سن بازنشستگی در ایران ۵۱ تا ۵۲ سال است

فیلم/ سیل شدید در دهستان کارده مشهد

عکس/ دعوت خبرساز مرکز اسناد انقلاب اسلامی از عوامل تاسیان

فیلم/ ادامه ریزش شدید قیمت خودرو‌های وارداتی

فیلم/ ادعای نتانیاهو درباره هدف حمله به دمشق و بلندی‌های جولان

وضعیت تهران دوباره قرمز شد

زمان برگزاری دربی تهران مشخص شد

فیلم/ باران تابستانی هوای گیلان را خنک کرد

حذف چهار صفر از پول ملی در ایستگاه نهایی

تلف شدن توله خرس قهوه‌ای در جاده+ عکس

فیلم/ خاطره مریم امیرجلالی از دلخوری سیروس گرجستانی از او!

فیلم/ عراقچی: پس از ترور شهید هنیه، تصمیم حاکمیت پاسخ به اسرائیل بود

نرخ تاکسی اینترنتی جدید چقدر می‌شود؟

فیلم/ عراقچی: خانه روبروی محل سکونتم بمب گذاری شده بود

خروج اثاثیه اتباع غیرمجاز از مرز ماهیرود

فیلم/ تصاویر عملیات نوپو پس از حمله تروریستی زاهدان

اینفوگرافی/ دلایل خستگی ناشی از آفتاب و نکات مراقبتی

حمله مرگبار به وکیل تهرانی و همسرش با خودرو

عکس/ ثروتمندترین بازیگران جهان

۱۰ باور غلط درباره مراقبت از پوست

عکس/ حال و هوای مردم ۱۴۵ سال پیش در اطراف دروازه دولت تهران

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ + جدول