تاریخ انتشار: ۱۰:۳۴ - ۲۳ خرداد ۱۴۰۳

مساله پرستیژ بین‌المللی ومشارکت در انتخابات؛ چرا اعتبار کشور‌ها به حضور مردم در انتخابات گره خورده است؟

چرا آبرو و اعتبار کشورها به میزان مشارکت مردمشان در انتخابات گره خورده و رئیس هر دولتی بعد از برگزاری انتخابات در کشورش، میزان مقبولیت خود را با سایر کشورها به ویژه همسایگان مقایسه می کند؟ گزارش خبرآنلاین را بخوانید.

پرستیژ بین‌المللی و مسئله مشارکت در انتخابات

اقتصاد۲۴-سال ۲۰۲۴ سال مهمی برای انتخابات در سراسر جهان است. تخمین زده می‌شود که کشور‌هایی که تقریبا نیمی از جمعیت جهان را در خود دارند، امسال انتخابات محلی، منطقه ای، عمومی و ریاست جمهوری برگزار خواهند کرد. اکونومیست امسال را "بزرگترین سال انتخابات در تاریخ" خواند و خاطرنشان کرد که هشت کشور از ۱۰ کشور پرجمعیت جهان قرار است در سال ۲۰۲۴ انتخابات برگزار کنند.

ده‌ها انتخابات برنامه ریزی شده در سال جاری، وضعیت دموکراسی را در چندین کشور در سراسر جهان از جمله ایالات متحده، هند، تایوان و ایران مورد توجه قرار داده است. به تازگی انتخابات در ترکیه مشارکت ۸۸٫۴۸ درصدی مردم در این انتخابات بالاترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات ترکیه و همین‌طور بالاترین میزان مشارکت در انتخابات‌های برگزار شده در منطقه خاورمیانه را به دنبال داشت. اما به فاصله‌ای اندک، انتخابات در ایران با سردی قابل توجهی برگزار شد و مشارکت ۴۰٫۶٪ را ثبت کرد که این میزان، پایین‌ترین درصد مشارکت در انتخابات‌های مجلس شورای اسلامی در ایران بود؛ و زنگ خطر کاهش بی سابقه پرستیژ بین المللی ایران را در مقایسه با سایر کشور‌ها به صدا درآورد.

پرستیژ بین‌المللی و مسئله مشارکت در انتخابات/ چرا اعتبار کشورها به میزان حضور مردم در انتخابات گره خورده است؟

این موضوع از آنجا اهمیت دارد که میزان مشارکت مردم در انتخابات ایران، انعکاس قابل توجهی در جهان دارد و نظام ایران را در مقایسه با سایر نظام‌های سیاسی قرار داده و میزان مشروعیت و مقبولیت مردم از آن را زیر ذره بین قرار می‌دهد. چه آنکه این انعکاس جهانی برای مقامات عالی کشورمان نیز از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار است تا آنجا که رهبرانقلاب در مراسم رحلت امام خمینی (ره) گفتند «این انتخابات که در پیش روی ما است اگر ان‌شاءالله با خوبی و شُکوه و عظمت برگزار بشود، یک دستاورد بزرگ برای ملّت ایران است. [اینکه]بعد از این حادثه‌ی تلخ، مردم جمع بشوند با آراء بالا مسئول بعدی را انتخاب بکنند، انعکاس این در دنیا انعکاس فوق‌العاده‌ای است؛ لذا این انتخابات بسیار مهم است»

از این رو هر انتخاباتی به تناسب موقعیت زمانی و چگونگی تحولات سیاسی و اجتماعی آن دوره، حائز اهمیت است؛ بنابراین اگر بپذیریم که هر انتخاباتی بر مشروعیت و ثبات نظام سیاسی، تمامیت ارضی و مصالح عمومی آن کشور اثرگذار است، آنگاه به این نتیجه خواهیم رسید که برآیند برگزاری یک انتخابات پرشور و آزاد در عرصه‌ی خارجی نیز افزایش قدرت ملی، افزایش مشروعیت و اعتبار بین‌المللی، افزایش قدرت چانه‌زنی و افزایش توان برآورده‌ساختن منافع ملی و ارتقاء پرستیژ بین‌المللی را به دنبال خواهد داشت.

پرستیژ بین‌المللی و مسئله مشارکت در انتخابات/ چرا اعتبار کشورها به میزان حضور مردم در انتخابات گره خورده است؟

تحلیلگران روابط بین الملل معتقدند در انتخابات با مشارکت بالا، به دو طریق به ارتقاء جایگاه بین‌المللی ایران کمک می‌کند: نخست، به بازیگران منطقه‌ای و جهانی نشان می‌دهد که برای ایجاد ثبات در منطقه و حل معضل تروریسم باید بر پتانسیل‌های ایران بیشتر تمرکز نمایند و دوم، موجب می‌شود کشور‌های دیگر همکاری‌های همه‌جانبه به‌خصوص در حوزه اقتصادی را با ایران افزایش دهند.

در معنای معکوس، عدم مشارکت در انتخابات یا تحریم آن برابر با مخالفت با سیاست‌های کلی نظام در سیاست خارجی خواهد بود و جبهه دوستان ایران را در برابر دشمنان تضعیف خواهد کرد. موضوعی که به نظر می‌رسد اولین تاثیر غیرمستقیم آن را بر جنگ غزه و سپس افزایش تحریم‌های امریکا علیه ایران خواهد داشت. در تحلیلی دیگر ناظران سیاسی معتقدند مشارکت پایین مردم در انتخابات ایران فرصت مغتنمی برای ترامپ خواهد بود تا در صورت پیروزی در انتخابات امریکا، با شدت دادن به تحریم‌ها و امنیتی سازی پرونده هسته‌ای ایران، راهبرد فروپاشی ایران را دنبال کند. راهبردی که دست کم از بهمن ۱۳۹۷ روی میز مشاوران ترامپ بود و با تحریم‌های هوشمند و خروج از برجام، آن را دنبال کردند.


بیشتر بخوانید:همسر سعید جلیلی چه کاره است؟


در چنین شرایطی نتیجه‌ی مهم دیگر مشارکت در انتخابات، افزایش مشروعیت و اعتبار بین‌المللی ایران است. به طور کلی نظام‌های سیاسی در دو دسته‌ی کلی نظام‌های دموکراتیک و یا غیردموکراتیک قرار می‌گیرند. در جهانی که در آن دموکراسی یک ارزش سیاسی است، مشارکت مردم در انتخابات ایران به مثابه یک نظام مردم‌سالار به خودی خود افزایش مشروعیت و اعتبار بین‌المللی را به ارمغان می‌آورد.

از این رو برآیند همه‌ی این دستاورد‌ها نهایتا باید به اینجا منتهی می‌شود که مشارکت حداکثری مردم در انتخابات موجب همبستگی ملی، قدرت و استحکام ایران به ویژه در عرصه سیاست خارجی شده و اتکای نظام به آرا و حمایت مردم با حضور در انتخابات، قدرت منطقه‌ای و بین‌المللی ایران را به‌طور فزاینده‌ای افزایش خواهد داد و این امر باعث خواهد شد که دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بتواند به پشتوانه‌ی آن‌ها از قدرت چانه‌زنی و بیشینه‌سازی توان برآورده ساختن منافع ملی کشور برخودار شود

پرستیژ بین‌المللی و مسئله مشارکت در انتخابات/ چرا اعتبار کشورها به میزان حضور مردم در انتخابات گره خورده است؟

در این میان گروهی دیگر از تحلیلگران معتقدند برای کارآمدی یک سیستم نیاز الزامی به نهاد انتخابات نیست و برای رسیدن به الگوی توسعه لزوما نباید مساله انتخابات را محور توجه قرار داد. این دیدگاه روایت مدافعان انتخابات بر این اساس که انتخابات سنگ بنای دموکراسی است را نهی یا رد نمی‌کند، اما الگوی کشور‌هایی را ترسیم می‌کند که بدون برگزاری انتخابات راهبرد تمرکز بر توسعه و ارتقای کارآمدی را طی کردند و در وضعیت معیشتی و توسعه‌ای بالاتر از وضعیت فعلی هستند. البته در بین مدافعان این دیدگاه، جایگاه رای و نظر مردم در اداره امور کشور و وضعیت آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در این شیوه حکومت‌داری مبهم است.


بیشتر بخوانید:نبض انتخابات در دست رای‌های خاکستری؛ مساله رای‌های سرگردان و سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری


با این وجود این دیدگاه تاکید دارد که حصول امیدواری در جامعه از طریق ارتقای کارآمدی در حاکمیت ممکن است و با ارتقای شاخص‌های کارآمدی در کشور موضوع ابزار‌های سیاسی به حاشیه می‌رود. چه آنکه این گروه از کشور‌های سکولار در شرایط فقدان تحریم با تکیه بر منابع طبیعی، روند توسعه کشورشان را به پیش بردند.

برای نمونه فروردین سال ۱۳۹۵ «عبدالله المعلمی»، نماینده عربستان در سازمان ملل در گفتگو با شبکه الجزیره در پاسخ به این سوال که چرا عربستان سعودی خواستار برگزاری انتخابات در سوریه است در حالی که ریاض تنها اجازه برگزاری چند انتخابات محدود محلی را می‌دهد، گفت: «مردم عربستان از حکومت رضایت دارند و بنابراین نیازی به انتخابات نیست، اما درباره سوریه این طور نیست. انتخابات علاج مناسبی برای همه چیز نیست. صرفا به این دلیل که در سوریه انتخابات برگزار می‌شود به این معنا نیست که عربستان نیز ملزم به انجام چنین کاری است.»

پرستیژ بین‌المللی و مسئله مشارکت در انتخابات/ چرا اعتبار کشورها به میزان حضور مردم در انتخابات گره خورده است؟

مرور رفتار کشور‌ها با ایران نشان می‌دهد در صورت کاهش مشارکت مردم در انتخابات که می‌تواند از عوامل متعدد داخلی به ویژه فقدان نامزد مورد قبول بخش قابل توجهی از مردم در گروه نامزد‌های تاییدصلاحیت شده ناشی شود، فشار تحریم‌ها و انزوای مضاعف ایران در صحنه بین المللی را استمرار خواهد داد. ناظران سیاسی معتقدند کاهش مشارکت در انتخابات حتی مزیت بزرگی برای دوستان ایران به ویژه چین و روسیه محسوب خواهد شد تا از رهگذر انزوای داخلی و خارجی ایران، امتیازات بیشتری را در معاملات تجاری با دولتی ضعیف از آن خود نمایند.

در چنین شرایطی آنچه خواهد توانست همچون تجربه‌های پیشین از افزایش مشارکت در انتخابات، معادلات بین المللی را تحت تاثیر قرار دهد، حضور مردم در پای صندوق‌های رای برای روی کار آوردن رئیس جمهوری است که در اولویت‌های سیاست خارجی آن، عقلانیت سیاسی در پیگیری منافع ملی مردم ایران و جلوگیری از تحمیل هزینه‌های مادی به مردم، در صدر راهبرد‌های دولت او قرار گیرد. موضوعی که بیش از هر عاملی، پرستیژ بین المللی را به تکثر سیاسی نامزد‌های تاییدصلاحیت شده از سوی شورای نگهبان گره می‌زند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس / جدیدترین نظرسنجی ها درباره دور دوم انتخابات ریاست جمهوری چه می گویند؟

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

عکس/پوسترهای ضدپزشکیان در خیابان‌های مشهد جلب‌توجه کرد

وضعیت هواشناسی امروز

فیلم/ هواداران پزشکیان مقابل صدا و سیما

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

معرفی جنگنده جی‌اف-۱۷ تاندر پاکستان

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ واکنش تند رضا رشیدپور به توئیت پناهیان

اینفوگرافی/کدام کشور‌ها در لیست سیاه FATF قرار دارند؟

عکس/اسامی پنج طراح سوال مناظرات انتخابات لو رفت

عکس/آقای جلیلی شما هم!؟

آخرین جدال سعید و مسعود برای رسیدن به قدرت

عکس/ واکنش پزشکیان به بی اخلاقی‌های شدید طرفداران جلیلی

عکس/از توهم جلیلی تا واقعیت پزشکیان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس زیبا و جذابی که از هانیه توسلی منتشر شد

عکس/تغییرچهره باورنکردنی بازیگر کودک «شمعدونی»

وقتی ایران از روسیه در حال جنگ نیز بیشتر تخفیف نفتی داده است/ پنهان کاری جلیلی درباره فروش نفت و تخفیف نجومی/ چرا کاسبان تحریم از رفع تحریم‌ها خشمگین بودند؟

عکس/هدی زین‌العابدین با عکس جدیدش دلبری کرد

عکس/تیپ جوان‌پسند عمه خانمِ سریال «لحظه گرگ و میش»

یک سد و سه مشکلی که رئیس جمهور بعدی برای واردات خودرو پیش رو دارد/ پیش بینی قیمت خودرو بعد از انتخابات

ربیعی: مرددین شگفتی‌ساز خواهند شد

طیب نیا: برنامه ساختنی است و نه نوشتنی

یک والیبالی عضو هیئت مدیره استقلال شد!

متلک سنگین اسحاق جهانگیری به سعید جلیلی

آیت‌الله سیستانی این روز را اول ماه محرم اعلام کرد

آذری جهرمی: ایران اینترنشنال شده رجانیوز، خبری است؟

ارسال پیامک وسیع به روحانیون: علیه پزشکیان تبلیغ کنید، ۲ میلیون تومان هدیه بگیرید

روحانی، جلیلی را به مناظره طلبید

رسوایی جنجالی برای جواد نکونام و برادرانش

عکس/صداوسیما باز هم به سعید جلیلی پاس گل داد!

فیلم/حمایت فرزند شهید باکری از پزشکیان

عکس/سوتی عجیب در بنر تبلیغاتی جلیلی همه را متعجب کرد!

عکس جنجالی از متهم فساد چای دبش در کنار جلیلی

فیلم/ حمایت فرزند شهید بروجردی از پزشکیان

عطاءالله مهاجرانی: نهاد ریاست جمهوری تقریباً تعطیل شده

عکس/یک شائبه عجیب درباره کد انتخاباتی مسعود پزشکیان

عکس/پوسترهای ضدپزشکیان در خیابان‌های مشهد جلب‌توجه کرد

پیام مهدی کروبی در مورد انتخابات جمعه

برنامۀ دولت جلیلی: ادارۀ شعب ابی‌طالب با قدرت

واریزی ویژه برای بازنشستگان تامین اجتماعی

فیلم/همتی: جلیلی در مناظره دروغ گفت

پیش بینی قیمت دلار فردا پنج شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳

تهران طوفانی می‌شود؟

درخواست باورنکردنی بیرانوند از پرسپولیس

میخچه چگونه درمان می‌شود؟

بهبود تجربۀ مشتری با ارائۀ خدمات باکیفیت و به‌هنگام

رشد ۶۸ درصدی حق بیمه تولیدی و کاهش ۱۰ درصدی پرداخت خسارت در سه‌ماهۀ ابتدای سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته مرهون تلاش جمعی خانوادۀ بزرگ بیمه سرمد بوده است

بهبود تجربۀ مشتری با ارائۀ خدمات باکیفیت و به‌هنگام

تجلیل از نمایندگان برتر بیمه سرمد در استان آذربایجان شرقی

عکس/ لباس عقد بهاره کیان افشار که در فضای مجازی وایرال شد

صدور احکام رتبه‌بندی معلمان بازنشسته ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱

افشاگری یک اقتصاددان از نرخ واقعی تورم

فیلم/ کنایه سنگین قاضی زاده هاشمی به سعید جلیلی

سرعت این ابرخودرو در ۱۹ ثانیه تا ۴۰۰ کیلومتر است + عکس

درگاه ملی مجوز‌ها چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

فیلم/ چگونگی برهم خوردن توافق احیای برجام به روایت صالحی

عکس/ واکنش پزشکیان به بی اخلاقی‌های شدید طرفداران جلیلی

عکس/ چارچوب های فکری جلیلی و پزشکیان در یک نگاه!

عکس/از توهم جلیلی تا واقعیت پزشکیان

تفاهم‌نامه بانک سینا و صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه تهران به امضا رسید

برقراری ۳۱ میلیون تماس با «بله» توسط حجاج

بیمه پاسارگاد به قائمشهر رسید

بیمه پاسارگاد، کم ریسک‌ترین شرکت بیمه

ادامه جنجال بیرانوند برای بازگشت به پرسپولیس