تاریخ انتشار: ۱۳:۰۸ - ۳۱ خرداد ۱۴۰۳

رواج نیم کیلو فروشی در بازار میوه و تره بار!

قیمت پایه میوه‌های تابستانه در بازارهای مرکز تهران به ازای هر کیلوگرم ۱۰۰ هزار تومان است و آنچه از سوی فروشندگان به‌عنوان قیمت اعلام می‌شود، بهای نیم کیلوگرم میوه آن هم به صورت غیر شفاف است.

رواج نیم کیلو فروشی در بازار میوه و تره بار!

اقتصاد۲۴-در سومین ماه از سال جدید، میوه‌های تابستانه راهی بازار شده‌اند، اما قیمت‌ها آن‌قدر نجومی است که بسیاری از اقشار جامعه توان خرید این میوه‌ها را ندارند. ترفند همیشگی فروشندگان برای جلب مشتری اعلام قیمت نیم کیلو میوه به جای یک کیلوگرم است. خیلی دقت می‌خواهد که در یک نگاه، قیمت هر کیلوگرم میوه تابستانه را فهمید. فروشندگان ترفند نیم کیلو فروشی را برای جلب مشتری انتخاب کرده‌اند؛ و اگر مشتری دقت کافی را نداشته باشد، زمانی که پول از حسابش کسر می‌شود، تازه متوجه می‌شود که آنچه روی کاغذ به‌عنوان قیمت نوشته شده است، بهای یک کیلوگرم میوه تابستانه نیست.

میوه‌های تابستانه بسیار گران‌اند. قیمت‌های پایه هر کیلوگرم میوه تابستانه از ۱۰۰ هزار تومان شروع می‌شود. هر کیلوگرم توت سفید ۱۰۰ هزار تومان، زردآلو ۱۵۰ هزار تومان، هلو ۱۶۰ هزار تومان و گلابی ۳۷۵ هزار تومان قیمت می‌خورد. در حالی که میوه‌های زمستانه به ازای هر کیلوگرم در بازار‌های وسط شهر حداکثر ۳۰ هزار تومان قیمت داشتند، با وجود ماندگاری ۹ ماهه سیب‌های سفید و قرمز در سردخانه‌ها و سربار شدن هزینه‌های نگهداری، این روز‌ها این محصول به قیمت هر کیلوگرم ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. سیبی که از نظر کیفیت وضعیت مطلوبی دارد و تازگی آن هم بد نیست.

با توجه به قیمت بالای میوه‌های تابستانه در بازار یک پرسش اساسی مطرح است. چرا با وجود فاصله ۶ ماهه بین بازار میوه‌های زمستانه و تابستانه، قیمت این میوه‌ها تا این حد متفاوت است؟ چه عاملی سبب می‌شود میوه‌های تابستانه اینقدر گران باشند؟ آیا دلیل خاصی برای گرانی میوه‌های تابستانه وجود دارد و مثلا هزینه‌های تولید یا کارگری در این دسته از میوه‌ها بیشتر از محصولات زمستانه است؟

تولید میوه تابستانه کمتر از زمستانه

احمد حق پژوه، کارشناس بخش کشاورزی کشاورزی در گفتگو با اقتصاد آنلاین در پاسخ به این پرسش‌ها با تاکید بر اینکه سیب میوه زمستانه نیست، اما در زمستان عرضه می‌شود، بیان کرد: دلیل قیمت بالای میوه‌های تابستانه، یک مقداری به حجم تولید باز می‌گردد. مقدار تولید سیب و پرتقال ما از نظر مبادی تولید و حجم تولید بالاتر از بقیه میوه‌های تابستانه است. تولید میوه‌های تابستانه شاید به ۲۰ درصد تولید پرتقال و سیب هم نرسد.

وی افزود: روی میوه‌های تابستانی بحث دلالی را داریم. واسطه‌گری در کشور ما رواج دارد یعنی کشور ما بهشت واسطه‌هاست. هیچ جای دنیا این حجم از فعالیت‌های غیر رسمی را در حوزه داد و ستد در بازار نمی‌بینید.

این مشاور کشاورزی افزود: در کشور ما به راحتی بعضی وقت‌ها بین تولیدکننده و مصرف کننده ۶ تا هفت لایه واسطه قرار می‌گیرد.

وی درباره دلایل حضور دلالان گفت: هرچه محصول پول‌سازتر باشد، انگیزه بروز دلالان بیشتر می‌شود. وقتی می‌توانند مانور بیشتری بدهند، در بازار حضور می‌یابند، زیرا آن‌ها دنبال سود بیشتری هستند.


بیشتر بخوانید:گوجه سبز نوبرانه، ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان ناقابل/ دانه‌ای ۱۰۰ هزار تومان!


حق‌پژوه گفت: اگر سیستم مالیاتی ما پویا و به روز بود، اجازه نمی‌داد که این همه بین تولیدکننده و مصرف کننده واسطه پیدا شود. قوانین مختلفی داریم که سعی کرده فاصله بین تولیدکننده و مصرف کننده را به حداقل برساند، اما تا وقتی که زمینه حضور واسطه‌ها فراهم است، بقیه مسایل مقبولیت پیدا نمی‌کند.

وی اضافه کرد: وقتی اجازه می‌دهید که فردی سر مزرعه یا باغ برود و محصولات را خریداری کند، چون ساز و کار آنچنانی برای زنجیره عرضه نداریم؛ کشاورز تسلیم این روند می‌شود.

این مشاور کشاورزی بیان کرد: سیستم‌های پولی و مالیاتی که در دنیا عمل می‌شود، اجازه نمی‌دهد که کسی بیاید و فقط به خاطر داشتن سرمایه تبدیل به یک حلقه بین تولیدکننده و مصرف‌کننده بشود. مگر اینکه بخواهد یک خدماتی روی میوه ارائه دهد. مثلا به‌عنوان یک فروشگاه، بسته‌بندی جدیدی بکند. کسی که فقط بخواهد دلالی و واسطه‌گری کند، هیچ جا در دنیا امکان فعالیت ندارد، زیرا درصد قابل توجهی مالیات از چنین افرادی می‌گیرند.

وی اضافه کرد: هرچقدر نقش کشاورز در زنجیره ارزش کم اثرتر باشد، مالیاتش بالا می‌رود. تولیدکننده محصول کمترین مالیات را در دنیا می‌پردازد. هرچقدر فاصله روی ارزش کالا کمتر شود، مالیات تا سقف ۹۰ درصد هم می‌رسد. به همین دلیل رغبتی برای ورود به بحث دلالی در دیگر نقاط جهان وجود ندارد.

بیشتر بودن خسارت در میوه‌های تابستانه

حق پژوه گفت: هزینه‌های تمام شده میوه‌های تابستانه ما به خاطر خساراتی که وارد می‌شود، افزایش می‌یابد. ضرر و زیان سرما زدگی‌ها خیلی بیشتر از میوه‌هایی مثل پرتقال و سیب است. میوه‌های تابستانی ما آسیب‌پذیر هستند. سیستم باغداری ما با اینکه باغاتمان یکی از مزیت‌های اصلی بخش کشاورزی است، به روز نیستند. سودآورترین و ارزآورترین محصولات کشاورزی ما محصولات باغبانی است، اما باغات به شیوه سنتی اداره می‌شوند.

وی اضافه کرد: در کشوری مثل هندوستان که از نظر اقتصادی چندان مرفه نیست، ولی ساز و کار اقتصادی آن‌ها خیلی منظم‌تر از کشور ماست. خیلی از باغاتشان به سایه‌بان مجهز هستند و خیلی از مخاطرات باغات را کم کرده‌اند، اما در کشور ما به دلیل بالا بودن نیاز به سرمایه‌گذاری، سرمایه ثابت لازم داریم. صنعت ما صنعت به‌روزی نیست، کشاورزی‌مان توسعه‌یافته نیست و چنین امکاناتی نداریم.

به اعتقاد این مشاور کشاورزی، باغداری در ایران به شکل سنتی اداره می‌شود. در سال‌های زیادی با کاهش بالای ۵۰ درصدی محصولات به دلیل سرمازدگی، تگرگ و انواع و اقسام مخاطراتی که در کشور ما وجود دارد، مواجه می‌شویم.

وی افزود: در کشور ما، چون توسعه یافتگی در باغات اتفاق نیفتاده است، در زیربخش باغبانی خسارات وارده به این محصولات هم زیاد است. یکی از دلایل کاهش و کمبود این محصولات خسارات بالاست.

حق پژوه دلیل دیگر بالا بودن قیمت میوه‌ها را بالا بودن همه شاخص‌های قیمتی در کشور دانست و گفت: اگرچه قیمت میوه‌ها بالا می‌رود، اما کمترین بهره را تولیدکننده می‌برد.

وی به این پرسش که آیا قیمت‌های بالای ۱۰۰ هزار تومان زمینه حذف میوه از سبد خانوار را فراهم می‌کند یا نه، این‌گونه پاسخ داد: این اتفاق را در همه بخش کشاورزی مخصوصا کالای اساسی داریم. اگر مکانیزم فرآیند آمار و آمارگیری در کشور ما درست عمل کند، به شما خواهد گفت که اکنون چه حجم عظیمی از گوشت قرمز مصرف خانوار ما کم شده است. چقدر مرغ و تخم مرغ کم شده است. به تبع آن بقیه موارد که اساسی هم نیستند، کم می‌شود.

تاثیر بیشتر کوچک شدن سفره روی مواد غیر اساسی

این مشاور کشاورزی بیان کرد: وقتی سقف اقتصاد خانواده پایین می‌آید و سفره مردم کوچک می‌شود، تاثیرش را روی موارد غیر اساسی بیشتر می‌گذارد.

وی ادامه داد: حتی برخی آمار‌های غیر رسمی می‌گوید که مصرف گوشت قرمز یک چهارم و گوشت سفید یک سوم شده است. طبیعی است که این سطح از درآمد و رفاه عمومی نمی‌تواند به سمت میوه برود، بنابراین میوه را حذف می‌کند، زیرا به نظرش می‌آید که این محصول اساسی نیست.

حق پژوه گفت: از نظر ما امنیت غذایی، مجموعه‌ای از پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها و ویتامین‌هاست. منشا ویتامین‌ها میوه و سبزی هستند. وقتی مصرف میوه در سفره ما پایین می‌آید، سلامت مردم به خطر می‌افتد و امنیت غذایی دچار مشکل می‌شود.

وی درباره احتمال کاهش سطح باغات ناشی از باز نگشتن قدرت خرید مردم توضیح داد: تولید ما بازار محور نیست. تولید ما با توجه به بازار نیست که تداوم یافته است. بر اساس یک نیاز و فرآیند سنتی است. اگر تولید ما به این میزان بازار محور بود، خیلی خوب بود.


بیشتر بخوانید:از تخفیف دولتی در میادین میوه و تره بار شهرداری چه خبر؟


این مشاور کشاورزی گفت: در دنیای پیشرفته مثل فرانسه که این همه زمین مساعد برای کشت محصولات صیفی دارد، می‌بینید که بادمجان را باید کیلویی دو یورو، سه یورو یا حتی بیشتر بخرید. زیرا کشاورزی آنجا کاملا هدفمند است. زمین‌ها و واحد‌های تولیدی کشاورزی با توجه به بازار تقاضا و بر اساس الگوی کشت عمل می‌کند. ما در کشورمان هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم.

وی ادامه داد: داشتن یک کیلوگرم گوجه فرنگی در یخچال برای برخی خانه‌ها در بریتانیا آرزوست. تعاونی‌ها و شرکت‌های خدماتی که مزارع را مدیریت یکپارچه می‌کنند، به سمت تولید کالای اساسی مثل گندم و علوفه می‌روند که فروش آن رد خور ندارد و نوسانش همیشه رو به بالاست. آن‌ها کمتر سراغ این جور محصولات غیر اساسی می‌روند. کشور ما این‌گونه نیست، کشاورزی ما کاملا تصادفی و بدون حساب و کتاب است و برنامه‌ای برای آن نداریم.

حق پژوه بیان کرد: باغات ما اگر کم شود، به دلیل بازار نیست. شاید اگر سطح باغات، کاهش یابد به دلیل کمبود آب یا بیشتر شدن جاذبه‌های غیر کشاورزی مثل تغییر کاربری‌ها باشد نه به خاطر بازار.

وی افزود: کشاورز ما در بهترین سالی که محصول زیاد است، حداقل سود را می‌برد. در چانه زنی‌های بازار، کشاورزان ما دست بالا را ندارند. محصولش که می‌رسد دیگر خودش تصمیم گیرنده نیست. ما ساز و کار زنجیره را برای کشاورزی خود فراهم نکردیم.

کمبود امکانات نگهداری میوه

این مشاور کشاورزی افزود: اگر در قطب تولید صیفی تابستانی، یک سردخانه برای ارائه خدمات به کشاورزان ساخته شود و محصول با تاخیر یک ماهه روانه بازار شود، کشاورز می‌تواند دسترنجش را به دو برابر قیمت بفروشد.

وی اضافه کرد:، اما چون این ساز و کار فراهم نیست و زنجیره‌ها ناقص است، چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد. ما سیستم مدیریت جمعی تولید کشاورزی نداریم. ما مناطقی داریم که در هر سال ۱۰۰ هزار تن محصول درجه یک صیفی تولید می‌کند، ولی هر سال همه کشاورزان زیان می‌بینند، زیرا وقتی محصولشان برسد، دیگر دلال هرچه بگوید را باید گوش بدهند.

حق پژوه ادامه داد: حتی بعضی وقت‌ها دلالان محصول را می‌برند و بعدا قیمت را به کشاورزان اعلام می‌کنند. خیلی وقت‌ها کشاورزان محصول را به بازار می‌رسانند، اما میادین به آن‌ها راه نمی‌دهند و می‌گویند که محصول مازاد دارند.

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟