اقتصاد۲۴- بر اساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در تهران به بیش از ۸۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. بر کسی پوشیده نیست که مساله مسکن و تامین آن، به یک چالش بزرگ و قابل توجه برای طیفهایی قابل توجهی از جمعیت کشورمان تبدیل شده است. در حقیقت، مردم کشورمان به ویژه در کلانشهرها، هم در بحث خرید مسکن و هم اجاره آن، با چالشهای جدی و عدیدهای رو به رو هستند. موضوعی که البته سال هاست به آن اشاره میشود و هنوز نتوانسته ایم آنگونه که باید و شاید، به راه حلهای موثری برای کاستن از سطح مشکلات در این حوزه دست یابیم.
به گزارش الف؛ میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران یعنی عدد ۸۵ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان در مقایسه با فروردین ماه سال ۱۴۰۳، از افزایش ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی حکایت دارد. با توجه به مرکزیت قیمت مسکن در تهران برای دیگر بخشهای کشورمان، کاملا طبیعی است که در دیگر نقاط کشورمان نیز شاهد افزایش قیمت مسکن باشیم.
این سوال مهم ذهن بسیاری از افکار عمومی را به خود مشغول داشته که علت افزایش پلکانی قیمت مسکن علی رغم تهیه طرح و بستههای مختلف برای مهار قیمت آن چیست؟ به نظر میرسد برای پاسخ به این پرسش توجه به ۲ نکته ضروری است.
اولا، باید توجه داشته باشیم که افزایش قیمت مسکن در کشورمان تا حد زیادی تابعی از روند کلی تورم و معادلات اقتصادی در ایران است. اقتصاد ایران هنوز با چالشهای جدی نظیر تحریمهای خارجی و همچنین تداوم برخی مشکلات ساختاری و سومدیریتها دست و پنجه نرم میکند. مسائلی که همه و همه نه فقط در بازار مسکن تاثیرات عینی خود را به نمایش میگذارند بلکه دیگر بازارهای کشورمان را نیز به نحوی منفی تحت قرار میدهند و سبب ایجاد گرانی و تورم در آنها میشوند.
بیشتر بخوانید: اخذ ۳۰۰ میلیاردتومان جریمه مالیاتی از بنگاههای متخلف
از این رو، مبدا افزایش قیمت مسکن را نباید در این بازارجُست بلکه مبدا اصلی، روند کلی تورم در اقتصاد ایران است که بایستی به نحوی جدی مخاطب قرار گیرد. موضوعی که در صورت تحقق میتواند نشانههای مثبت خود را در بازار مسکن کشورمان نیز به نمایش بگذارد.
دوم اینکه در سالهای اخیر، به دلیل نوسانات اقتصادی در کشورمان و البته اوج گیری برخی عدم قطعیتها در فضای کلی اقتصاد، مسکن تا حد زیادی به یک کالای سرمایهای در ایران تبدیل شده است. موضوعی که موجب شده تا طیفهای قابل توجهی از مردم کشورمان به این بازار هجوم آورده و در آن دست به سرمایهگذاری بزنند. همین مساله خود در مقام یک تحریککننده افزایش قیمت مسکن در کشورمان ایفای نقش میکند. این موضوع صرفا در بازار مسکن به نحوی منفی کنشگری ندارد بلکه در دیگر بازارها نیز در صورتی که با هجوم افراد رو به رو شویم، با توجه به افزایش خریداران، به صورت طبیعی شاهد افزایش قیمتها در آنها خواهیم بود. از این رو، باید سیاستهای عملیاتی و موثری اتخاذ شود تا نگاه به مسکن به مثابه ابزارِ سرمایه گذاری نیز تا حدی تضعیف شود.