تاریخ انتشار: ۰۹:۵۳ - ۲۴ تير ۱۴۰۳

مهم‌ترین بحران‌های اقتصادی دولت چهاردهم + جدول

دولت چهاردهم در حالی آغاز به کار خواهد کرد که شش بحران جدی ناترازی انرژی، نظام بانکی، بودجه، کمبود آب، صندوق‌های بازنشستگی و نظام ارزی اقتصاد را تهدید می‌کنند.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند

اقتصاد۲۴- انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری هم به پایان رسید و مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رییس جمهور ایران انتخاب شد؛ نکته اساسی آنجاست که پزشکیان در حالی اقتصاد کشور را تحویل خواهد گرفت که اوضاع اقتصادی حال و روز خوشی ندارد. تجار، مردم و فعالان اقتصادی همگی از شرایط ناراضی هستند و به نوعی پزشکیان با بحران‌های بسیاری در ابتدای دولتش دست و پنجه نرم خواهد کرد.

چندین سال است که نظام ارزی وضعیت مناسبی ندارد و همین موضوع عرصه را بر بسیاری از فعالین اقتصادی سخت کرده و نمود این سختی در زندگی روزمره مردم هویدا شده است. در طرفی دیگر هر روز خبری جدید از بحران صندوق‌های بازنشستگی منتشر شده و اقتصاددانان هشدار ورشکستگی این صندوق‌ها در سال‌های آتی را می‌دهند. اما این همه ماجرا نیست. مشکلاتی حیاتی‌تر، چون کمبود آب نیز در کمین کشور است. بسیاری از شهر‌های ایران با بحران جدی در زمینه آب مواجهند و کارشناسان خطر ورشکستگی آبی را هشدار می‌دهند.

ناترازی انرژی نیز از دیگر مشکلاتی است که اقتصاد کشور را تهدید می‌کند؛ مصرف انرژی در کشور به شدت افزایش یافته و در برخی از حامل‌های انرژی، از صادرکننده به واردکننده تبدیل شده‌ایم؛ در طرفی دیگر نیز صنایع در تابستان با مشکل کمبود برق و در زمستان با قطعی گاز مواجهند؛ مساله‌ای که نمود خود را در نهایت در کاهش سطح تولید نشان می‌دهد. ناترازی بودجه و نیز ناترازی‌های بانکی از دیگر بحران‌هایی است که دولت پزشکیان از همان ابتدا باید با آن دست و پنجه نرم کنند؛ حال سوال اینجاست که آیا پزشکیان این بحران‌ها را با موفقیت پشت سر خواهد گذاشت یا خیر؟

ناترازی انرژی

همانطور که عنوان شد ناترازی انرژی یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین بحران‌هایی است که دولت بعدی با آن مواجه است؛ بررسی تولید ماهانه پتروشیمی‌های اوره و متانولی بورسی نشان می‌دهد که کمبود گاز موجب شده تا متوسط تولید ماهانه این پتروشیمی‌ها در ۴ ماه سرد سال (آبان تا بهمن)، %۱۸ پایین‌تر از متوسط ۸ ماه دیگر سال باشد..

تامین سرمایه نوین-تیرماه

کاهش ماهانه حدود ۷۰ هزار تنی تولید طی ماه‌های سرد سال ۱۴۰۲، ناشی از قطعی گاز موجب عدم النفع ۱.۱ میلیارد دلاری در این پتروشیمی‌ها شده است.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

همچنین بررسی خاموشی صنایع در دوره گرم سال نشان می‌دهد که این فشار در سه سال اخیر شدت یافته و روند جدیدی آغاز شده است؛ ازسال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ در دوره گرم سال بطور متوسط %۱۱ درصد تقاضای برق صنایع در فصول گرم سال تامین نشده، اما این میزان در سه سال اخیر به %۳۸ رسیده است.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

این ناترازی‌ها در شرایطی است که یارانه پنهان بسیاری در حوزه انرژی پرداخت می‌شود. براساس آمار موجود، سالانه ۱۴ میلیارد دلار یارانه در زمینه گازوییل، ۳۱ میلیارد دلار یارانه پنهان بنزین و ۳۲ میلیارد دلار یارانه گاز پرداخت می‌شود. یعنی مجموعا دولت سالانه ۷۷ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌کند. یارانه‌ای که در نهایت هم نتوانسته به کمک صنایع بیاید و بسیاری از فعالان اقتصادی بر این عقیده هستند که اصلا نیازی به چنین یارانه‌ای ندارند و همینکه دولت در کارشان دخالت نکند برایشان کافی است.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

در سمت دیگر ناترازی سوخت مشکل دیگری است که به شدت اقتصاد ایران را تهدید می‌کند؛ براساس آمار‌های موجود، ایران اکنون به واردکننده بنزین تبدیل شده است و در صورت تداوم این وضعیت، هر سال نیاز به واردات بنزین و ارز برای این واردات، بیشتر خواهد شد. همانطور که از نمودار زیر پیداست، در صورت ادامه مصرف بنزین با شیب سال ۱۴۰۰ به بعد، مصرف روزانه بنزین در کشور به ۲۳۲ میلیون لیتر و در صورت ادامه مصرف با شیب سال‌های ۹۰ تا ۹۹، به ۱۵۵ میلیون لیتر خواهد رسید؛ اما نکته اساسی، اجتناب ناپذیر بودن کسری بنزین تا سال ۱۴۱۰ است.

نظام ارزی چه حال و احوالی دارد؟

یکی دیگر از مشکلات اقتصاد ایران نظام معیوب ارزی است؛ در حالی که بانک مرکزی هیچ تلاشی برای تشکیل بازار رسمی ارز در داخل کشور نمی‌کند و عملا مرکز مبادله ارز را به دلیل قیمت‌گذاری دستوری، از بازار بودن خارج و به سامانه تخصیص تبدیل کرده است، نرخ بازار غیررسمی را هم نمی‌پذیرد. زندگی مردم، اما نه بر اساس نرخ بانک مرکزی که بر اساس نرخ بازار غیررسمی بالا و پایین می‌شود؛ بنابراین اولین قدم بانک مرکزی دولت جدید باید اجرای قانون کشور مبنی بر ایجاد نظام ارزی شناور مدیریت شده باشد


بیشتربخوانید:سرگیجه بازار طلا احتمالا تا ۶ ماه آینده ادامه دارد/ کف قیمتی طلای ۱۸ عیار مشخص شد/ قیمت طلا و سکه با حذف ارز ترجیحی افزایشی می‌شود؟


به این منظور لازم است بانک مرکزی، بازار رسمی ارز را راه‌اندازی کند و از مداخله قیمتی در آن بپرهیزد تا قیمت به صورت شناور تعیین شود. سپس کریدوری حول نرخ شناور ایجاد و به منظور کاهش نوسان نرخ ارز، در سقف و کف کریدور مداخله مقداری کند. اینگونه هم تولید کشور می‌تواند نفس بکشد و از سلطه کالا‌های وارداتی با ارز ارزان خلاص شود و هم صادرات و ارزآوری کشور رونق خواهد گرفت.

مسئله مهم بعدی در حوزه ارز، وجود ارز چند نرخی و ترجیحی است که مشکلات زیادی را پیش روی تولیدکنندگان، تجار و سایر فعالان اقتصادی قرار داده است؛ در عمل ارز ترجیحی و چند نرخی به اسم حمایت از مردم و جلوگیری از تورم کالا‌های اساسی، ایجاد شد؛ اما نه تنها تاثیری در کنترل تورم نداشت که حتی کالا‌هایی که خود یا نهاده آن‌ها ارز ترجیحی گرفتند تورم بیشتری را نسبت به کالا‌های فاقد ارز ترجیحی تجربه کردند. در نهایت ارز ترجیحی تنها سبب شد فعالان اقتصادی خوشنام از فعالیت اقتصادی دست بکشند.

نمودار زیر تورم کالا‌های اساسی را نشان می‌دهد؛ براساس این نمودار ارز ترجیحی نه تنها سبب رانت بسیار شد که در عمل تاثیری در کنترل تورم نداشت.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

صندوق‌های بازنشستگی

بحران صندوق‌های بازنشستگی و احتمال بالای ورشکستگی آنان در سال‌های آتی از دیگر تهدید‌ها و چالش‌های پیش روی پزشکیان و دولتش خواهد بود. براساس آمار، هر ساله سهم صندوق‌های بازنشستگی از بودجه در حال افزایش است؛ صندوق‌هایی که باید منابع بیمه‌شدگان را سرمایه‌گذاری و حقوق بازنشستگان را از سود آن سرمایه‌گذاری‌ها پرداخت می‌کردند، به دلیل عملکرد اشتباه در سال‌های گذشته، اکنون در تامین حقوق بازنشستگان هم ناتوانند و بدون توسل به دولت و ارتزاق از بودجه عمومی کشور، قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان نخواهند بود؛ به نحوی که این اعتبار از ۲۸ همت در سال ۹۳ به ۴۵۱ همت در سال ۱۴۰۳ رسیده است و تداوم این روند یا به ورشکستگی صندوق‌ها در سال‌های آتی منجر خواهد شد و یا همچنان با افزایش بیشتر کسری بودجه، تورم‌های بالاتری را در کشور شاهد خواهیم بود.

بحران آبی

بحران جدی آب و کمبود آب در بسیاری از مناطق، خالی شدن سدها، فرونشست زمین و... از مشکلات دیگری است که دولت پزشکیان باید فکری به حال آن کند؛ چراکه سد‌ها وضعیت خوبی ندارند، میانگین بلندمدت بارش در سال‌های اخیر کاهشی بوده و سیستم‌های آبیاری کشاورزی که بیشترین آب بری را دارند، فرسوده و سنتی هستند. همچنین بخش زیادی از صنایع آب‌بر هم به جای احداث در کنار دریا، در مناطق مرکزی و کم آب کشور تاسیس شده‌اند.

همچنین وضعیت منابع آب‌های زیرزمینی کشور نیز مناسب نیست و با کسری در این حوزه مواجه هستیم. به طوریکه کسری تجمعی آبخوان‌های کشور به ۱۴۳میلیارد متر مکعب در سال ۱۴۰۰ رسیده و بهبود وضعیت منابع آبی و در دست داشتن راهکار‌هایی برای اصلاح سیستم کشاورزی باید از اولویت‌های مهم دولت سیزدهم باشد.

کسری بودجه

کسری بودجه یکی از مشکلات جدی است که دولت‌ها هر ساله با آن مواجه بوده‌اند و این موضوع با توجه به تامین پولی کسری بودجه، منجر به تورم شده است. براساس آمار موجود، کسری بودجه عمومی دولت در سال‌های اخیر افزایشی چند برابری داشته و از ۱۷۵همت در سال ۹۸ به ۵۵۶ همت در سال ۱۴۰۳ رسیده است.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

ناترازی نظام بانکی

ترازنامه نظام بانکی کشور طی سال‌های متمادی با ناترازی رو به گسترشی مواجه بوده است و یکی از علل تورم در کشور نیز به همین مسئله بازمی‌گردد. بر اساس استاندارد بازل ۱، که یک استاندارد قدیمی و حداقلی محسوب می‌شود، نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها باید ۸ درصد باشد، اما همانطور که از نمودار زیر نیز پیداست، نسبت کفایت سرمایه ۱۰ بانک ایرانی در وضعیت خطرناک، ۱۰ بانک در وضعیت غیراستاندارد و ۸ بانک در وضعیت استاندارد قرار دارد. میزان دشواری رفع ناترازی نظام بانکی زمانی مشخص می‌شود که برای خروج بانک‌های ناسالم و غیراستاندارد از وضعیت ناترازی و رسیدن به نسبت کفایت سرمایه استاندارد، حداقل به ۷۵۰ هزار میلیارد تومان منابع جدید نیاز است. حالا باید دید آیا دولت چهاردهم می‌تواند از این شش خوان سخت عبور کرده و وضعیت را بهبود بخشد یا خیر.

شش خوانی که پزشکیان باید از آن‌ها عبور کند/ مهم‌ترین بحران‌های دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات