اقتصاد۲۴- مهسا احمدی: سیدعباس عراقچی دیپلمات و سیاستمدار ایرانی است که از سال ۱۴۰۰ بهعنوان دبیر شورای راهبردی روابط خارجی فعالیت میکند. در دولت چهاردهم برای تصدی وزارت امور خارجه گزینههای زیادی مطرح شده است، اما قویترین گزینه تا این لحظه سیدعباس عراقچی است. وی تاکنون در وزارت خارجه خیلی از دولتها سمتهای مهمی بر عهده داشته است و خیلیها اعتقاد دارند یکی از مناسبترین گزینههای برای سکانداری وزارت خارجه است.
عباس عراقچی در آذر سال ۱۳۴۱ در یک خانواده سنتی در تهران متولد شد. وی دانشآموختهی کارشناسی روابط بینالملل از دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه، کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و همچنین دکترای اندیشههای سیاسی از دانشگاه کنت است. او دارای سه خواهر و سه برادر است که قریب به اتفاق اعضای خانوادهی وی در حوزهی بازرگانی و تجارت فعال هستند و پدربزرگ وی تاجر فرش بود.
او در ۱۷ سالگی پدر خود را از دست داد. او دارای دو برادر بزرگتر از خود است که یکی از آنها، عضو هیئت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان و دیگری عضو اتحادیه فروشندگان است. برادر زادهی وی، سیداحمد عراقچی، از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ به عنوان معاون ارزی رییس کل بانک مرکزی ایران فعالیت میکرد، که در پی نوسانات ایجاد شده در بازار ارز، پس از جدایی، ولی الله سیف از ریاست بانک مرکزی، او نیز از سمت خود برکنار شد و توسط قوه قضائیه دستگیر شد. همسر عراقچی، بهاره عبداللهیان است و آنها دارای دو پسر و یک دختر هستند.
عراقچی از اعضای سپاه پاسداران در جنگ ایران و عراق بود و فعالیت شغلی خود را از سال ۱۳۶۷ در وزارت امور خارجه ایران آغاز کرد. او در فاصله سالهای ۱۳۷۸ تا سال ۱۳۸۲ بهعنوان سفیر ایران در فنلاند و از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ بهعنوان سفیر ایران در ژاپن فعالیت میکرد. وی در سال ۱۳۹۲ برای یک دوره ۴ ماهه در دولت دهم سرپرست سخنگوی وزارت امور خارجه بود و از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ نیز سمت معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه را برعهده داشت. او در پی تغییر ساختار این وزارتخانه، از ۲۷ دی ۱۳۹۶ تا ۲۳ شهریور ۱۴۰۰، سمت معاون سیاسی وزیر امور خارجه را برعهده داشت و در حال حاضر بهعنوان مشاور عالی وزیر امور خارجه، عضو انجمن ملی دیپلماسی و دبیر شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران در حال فعالیت است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه (از ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰)
معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶)
سخنگوی وزارت امور خارجه (از اردیبهشت ۱۳۹۲ تا شهریور ۱۳۹۲)
سفیر ایران در ژاپن (از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰)
معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶)
رئیس دانشکده روابط بینالملل (از ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۴)
رئیس اداره اول اروپای غربی وزارت امور خارجه (از ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۳)
سفیر ایران در فنلاند (از ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲)
همزمان سفیر ایران در استونی (از ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲)
مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)
سردبیر مجله سیاست خارجی دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۸)
معاون پژوهشی دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)
رئیس مرکز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۷)
معاون سفیر ایران در سازمان همکاری اسلامی ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶
معاون ادارهٔ مجامع اسلامی، منطقهای و غیرمتعهدهای وزارت امور خارجه (از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۲)
کارشناس بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۰)
عراقچی، معاون وزیر امور خارجه دولت یازدهم، با انتصاب از جانب محمدجواد ظریف، از تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۹۲ به عضویت تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درآمد. علاوه بر عراقچی، دیپلماتهایی از جمله حمید بعیدینژاد و داوود محمدنیا نیز به عضویت این تیم انتخاب شدند. ریاست این هیئت نیز بر عهده محمدجواد ظریف بود.
عراقچی در کلیه مذاکرات دو جانبه ایران با گروه پنج به علاوه یک حضور داشت. در آخرین روز دور اول از مذاکرات ژنو (۲۴ نوامبر ۲۰۱۳) عراقچی با ثبت پیغامی با مضمون «برخاستن دود سفید از مذاکرات ژنو» در صفحه توییتر خود، موفقیت در دستیابی به توافق اولیه، در خصوص برنامه اتمی ایران را اعلام رسانهای کرد. عراقچی تا پایان مذاکرات هستهای ایران و دستیابی به برنامه جامع اقدام مشترک، به عنوان مذاکرهکننده ارشد در متن مذاکرات حضور داشت و پس از ظریف، نفر دوم ایران در مذاکرات محسوب میشد.
مذاکرات وین
پس از آغاز مذاکرات برای احیای برجام عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه به عنوان رئیس تیم مذاکره کننده انتخاب شد و راهی وین پایتخت اتریش گشت. اولین دور مذاکرات نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور معاونان و مدیران سیاسی وزرای امور خارجه ایران، آلمان، فرانسه، انگلستان، روسیه، چین و انریکه مورا به نمایندگی از جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ۶ آوریل ۲۰۲۱ در وین برگزار شد.