اقتصاد ۲۴ - شیوا سپهری: نرخ بازگشت سرمایه (ROI) یک معیار است که برای درک سودآوری یک سرمایهگذاری استفاده میشود. این نرخ میزان پولی که برای یک سرمایهگذاری پرداخت شده را با میزان درآمدی که از آن کسب شده مقایسه میکند تا کارایی آن را ارزیابی کند. بیایید ببینیم چگونه شاخص نرخ بازگشت سرمایه برای سرمایهگذاران و کسبوکارها مفید است.
زمانی که پولی را در یک سرمایهگذاری یا یک فعالیت تجاری سرمایهگذاری میکنید، شاخص نرخ بازگشت سرمایه به شما کمک میکند تا میزان سود یا زیانی که از سرمایهگذاری خود کسب کردهاید را بهتر درک کنید.
نرخ بازگشت سرمایه یک نسبت ساده است که سود خالص (یا زیان) حاصل از یک سرمایهگذاری را بر هزینه آن تقسیم میکند. از آنجا که به صورت درصدی بیان میشود، میتوانید اثربخشی یا سودآوری گزینههای مختلف سرمایهگذاری را مقایسه کنید.
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI به معیارهایی مانند بازده داراییها (ROA) و بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) نزدیک است.
برای محاسبه بازگشت سرمایه، مقدار درآمدی که از یک سرمایهگذاری کسب شده (که اغلب سود خالص نامیده میشود، یا هزینه سرمایهگذاری منهای ارزش فعلی آن) را بر هزینه سرمایهگذاری تقسیم کرده و در ۱۰۰ ضرب میکنید. نتیجه باید به صورت درصدی نشان داده شود. دو روش برای بیان این فرمول وجود دارد:
ROI=(هزینه سرمایهگذاری/بازده خالص سرمایه)×۱۰۰
ROI=(ارزش اولیه سرمایه گذاری−ارزش نهایی سرمایهگذاری)/هزینه سرمایهگذاری×۱۰۰
عدد درصدی که توسط محاسبه به دست میآید، ROI است. به جای یک مبلغ خاص، میتوانید این درصد را با درصد ROI سرمایهگذاریهای دیگر در دستههای مختلف دارایی یا ارزها مقایسه کنید تا تعیین کنید کدامیک بازده بالاتری دارد.
نرخ بازگشت سرمایه ROI ممکن است توسط سرمایهگذاران عادی برای ارزیابی پرتفویهای خود استفاده شود، یا میتواند برای ارزیابی تقریباً هر نوع هزینهای اعمال شود.
بیشتر بخوانید: نرخ بهره چیست و انواع آن به زبان ساده چیست؟
مثلاً یک صاحب کسبوکار میتواند از ROI برای محاسبه بازگشت هزینه تبلیغات استفاده کند. اگر هزینه کردن ۵۰،۰۰۰ دلار برای تبلیغات منجر به فروش ۷،۵۰۰،۰۰۰ دلار شود، صاحب کسبوکار بازگشتی ۱،۴۰۰درصد بر هزینه تبلیغات خواهد داشت. به طور مشابه، مالک یک ملک که به دنبال وسایل جدید است، ممکن است ROI دو گزینه مختلف نوسازی را، با در نظر گرفتن هزینه و افزایش اجاره احتمالی، مقایسه کند تا تصمیم درستی بگیرد.
به گزارش اقتصاد۲۴ فقط به یاد داشته باشید که ROI مانند شاخصهای دیگر است که در محاسبه سرمایهگذاری وارد میکنید و نمیتواند ریسک یا عدم قطعیت را از بین ببرد. زمانی که از ROI برای تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاریهای آینده استفاده میکنید، همچنان باید ریسک پیشبینیهای بیش از حد خوشبینانه یا حتی بیش از حد بدبینانه سود خالص را در نظر بگیرید و مانند همه سرمایهگذاریها، عملکرد گذشته تضمینی برای موفقیت آینده نیست.
بر اساس دانش متعارف، ROI سالانه حدود ۷درصد یا بیشتر به عنوان یک ROI خوب برای سرمایهگذاری در سهام در نظر گرفته میشود.
از آنجا که این یک میانگین است، در برخی سالها بازده شما ممکن است بیشتر باشد؛ در برخی سالها کمتر. اما به طور کلی، عملکرد به این مقدار نزدیک خواهد بود.
با این حال، تعیین ROI مناسب برای استراتژی سرمایهگذاری شما نیاز به بررسی دقیق دارد و نمیتوان تنها به یک معیار ساده اکتفا کرد. برای محاسبه ROI مناسب باید سوالات زیر را از خود بپرسید:
۱. چقدر ریسک میتوانم بپذیرم؟
۲. چه اتفاقی میافتد اگر پولی که سرمایهگذاری کردهام را از دست بدهم؟
۳. چقدر سود نیاز دارم تا بتوانم خطر از دست دادن پول را بپذیرم؟
۴. اگر این سرمایهگذاری را انجام ندهم، با این پول چه کار دیگری میتوانم بکنم؟
نرخ بازگشت سرمایه ROI بدون محدودیت نیست. اول و مهمتر از همه، ROI زمان را در نظر نمیگیرد.
اگر یک سرمایهگذاری طی پنج سال نرخ بازگشت سرمایه ۲۰ درصد داشت و دیگری طی دو سال نرخ بازگشت سرمایه ۱۵ درصد داشت، محاسبه ساده ROI نمیتواند به شما کمک کند که تعیین کنید کدام سرمایهگذاری بهتر بوده است. این به این دلیل است که محاسبه ROI مرکب در طول زمان را در نظر نمیگیرد.
البته محاسبه نرخ بازگشت سرمایه سالانه میتواند به این محدودیت کمک کند. برای محاسبه ROI سالانه شده، نیاز به استفاده از مقداری جبر دارید. مقدار n در فرمول زیر کلیدی است، زیرا نشاندهنده تعداد سالهایی است که سرمایهگذاری نگه داشته شده است.
۱۰۰ x ارزش اولیه سرمایه / (ارزش نهایی سرمایه گذاری- ارزش اولیه سرمایه) = ROI سالانه
محاسبات دقیق ROI به در نظر گرفتن همه هزینهها بستگی دارد، نه تنها هزینه اولیه سرمایهگذاری. هزینههای تراکنش، مالیات، هزینههای نگهداری و سایر هزینههای جانبی باید در محاسبات شما لحاظ شوند.
در نهایت، محاسبه ROI که به ارزشهای آینده تخمینی وابسته است، اما هیچگونه ارزیابی برای ریسک را شامل نمیشود، میتواند برای سرمایهگذاران مشکلساز باشد. به راحتی میتوان با ROI بالا وسوسه شد. اما محاسبه خود هیچ نشانهای از احتمال دستیابی به این نوع بازده را نمیدهد. این به این معنی است که سرمایهگذاران باید با احتیاط عمل کنند.